Jarek Dabrowski  Dołączył: 20.04.2006
Cytuj
argawen napisał/a:
TomiTom napisał/a:
z drugiej strony gdyby to było w meny z mozliwością zapisu kilku- kilkunastu profili w zależności od posiadanego słoika - to byłaby to nielada gradka...
Pomarzyć , dobra rzecz :-P
To byłaby rewelacja - ale jednocześnie przyznanie się Pentaksa do istnienia problemów z AF (oficjalnie nikt nic przecież nie wie).
 

Fafniak  Dołączył: 19.04.2006
Cytuj
A wystarczy zrobic prosty patent...
Uzytkownik ma np. 10 szkiel AF
Wprowadza je do pamieci aparatu wraz z korekcjami dla swiatla dziennego i sztucznego
A wlaczenie danej korekcji jest uzaleznione potem od podpietego szkla i wybranego balansu bieli.....
W ten spsosob rozwiazuja wszelkie problemy z AF bedac jakis krok do przodu przed konkurencja.....
Rozmazylem sie.... :roll:
 

Marek Wyszomirski  Dołączył: 18.04.2006
Cytuj
Fafniak - Maybe next firmware...
 

ThomFoto  Dołączył: 07.11.2006
Cytuj
1. Przyznanie się do FF? sorki, przecież to, iż jest to często spotykana przypadłość w aparatach wielu firm jest ogólnie znane i nie ma co tego ukrywać.
2. Poprostu większa częśc klientów nawet tego nie zauważa. Wiadomo FF czy BF ujawnia się w specyficznych warunkach, i raczej jest problemem pasjonatów fotografii którzy zwracają uwagę na każdy detal fotografii. a Ci przyjeliby gromkimi oklaskami funkcję profili obiektywów i korekcję z poziomu menu. nie jest przecież problemem poświęcić raz kilka minut na skalibrowanie konkretnego obiektywu do puszki i zapisanie tych ustawień w menu.
3. z marketingowego punktu widzenia Pentax przyciągnąłby wielu pasjonatów fotografii na swoją stronę udostępniając taką możliwość kalibracji w prosty i bezstresowy sposób.
 

Marek Wyszomirski  Dołączył: 18.04.2006
Cytuj
Thom Foto - Masz rację - i właśnie dlatego wyraziłem nadzieję, że może w nastepnej wersji firmware to będzie.
 

Bronek  Dołączył: 04.09.2006
Cytuj
Potwierdzam ze ustawienie fabryczne to 0

Co do dostepnosci tego ustawienia - dobrze ze jest ukryte. Nie chcialbym zeby zamiast naprawic oryginalny problem (kalibracja AF w fabryce) Pentax sprzedawal malo pozyteczny (dla dobrze zrobionego aparatu) feature .
 
Andee  Dołączył: 19.12.2006
Cytuj
To jest informacja (menu serwisowe), na miare odnalezienia sw. Graala...

Niejeden Canonier dal by sobie noge abo i jajca uciac, za dostep do tego menu w swojej puszce...

P.S. Pozostaje czekac na wysyp nowych wersji homebrew firmware K10D, pelnych nowych opcji :shock: :mrgreen:
 

TomiTom  Dołączył: 13.01.2007
Cytuj
Dobra musicie mi coś wytłumaczyć (nie znam się na ejekcjonice) jak to z tymi minimalnymi ISO jest?
Dalczego w Pentaxie zaczyna się od 200 ?? wg mnie czułośc podnoszona jest przez zwiększenie cholera wie, napięcia (moje domysły) w takim razie ISO 100 czy 50, które jest mniej foto czułe od 200 chyba polega na obnizenu napiecia (kolejny domysł).
To są moje domysły - nie chciałem brudzić forum nowym topikiem jak już jest tu jakiś o ejekcjonice i softach.
 

tref  Dołączył: 05.09.2006
Cytuj
TomiTom, może od pomiaru światła zależy, zaczynają od 200 żeby ciąć koszty. Lepiej mieć dobre 200 i tanie, niż średnie i drogie 100 (patrząc od strony księgowego głównie).
 

Jarek Dabrowski  Dołączył: 20.04.2006
Cytuj
TomiTom napisał/a:
Dalczego w Pentaxie zaczyna się od 200
Bo to jest natywna czułość matrycy Sony.
 

Bronek  Dołączył: 04.09.2006
Cytuj
TomiTom, jak napisal Jarek. Czulosc reguluje sie przez napiecie zasilajace matryce (tak z grubsza), ale o ile podnoszenie napiecie w pewnych granicach jest jak najbardziej OK, to obnizanie (ponizej wartosci nominalnej, czyli inaczej natywnej czulosci matrycy) daje bardzo kiepskie efekty.
 

tomecki  Dołączył: 22.04.2006
Cytuj
Cytat
to obnizanie (ponizej wartosci nominalnej, czyli inaczej natywnej czulosci matrycy) daje bardzo kiepskie efekty.

Patrz KM D5D iso100 gorsze niż iso200
 

TomiTom  Dołączył: 13.01.2007
Cytuj
Dzięki za z grubsza wyłożenie tematu :)
 
pxm  Dołączył: 17.10.2006
Cytuj
Jarek Dabrowski napisał/a:
TomiTom napisał/a:
Dalczego w Pentaxie zaczyna się od 200
Bo to jest natywna czułość matrycy Sony.


No, ale w D80 mam taką samą matryce, a jest ISO 100... Chyba, ze ISO 100 w D80 rowna sie ISO 200 w K10D :-)
 

argawen  Dołączył: 19.04.2006
Cytuj
pxm, ale w K10D jest ISO 100. TomiTom coś pokręcił. W K100D zaczyna się dopiero na ISO 200.
 

Bronek  Dołączył: 04.09.2006
Cytuj
pxm, D80 ma taka sama matryce co K10D ktory tez ma optymalna czulosc 100 ISO. To matryce 6Mpx maja optymalna czulosc 200 ISO (np. w K100D)
 
pxm  Dołączył: 17.10.2006
Cytuj
Bronek napisał/a:
pxm, D80 ma taka sama matryce co K10D ktory tez ma optymalna czulosc 100 ISO. To matryce 6Mpx maja optymalna czulosc 200 ISO (np. w K100D)


No wlasnie bo cos mi tu nie grało :-) Myslalem ze mowa o K10D (bo i temat o nim) :-)
Matryca w kasetce w takim razie jest tez produkcji SONY? Bo tak zasugerowal Jarek Dabrowski, pisząć o SONY...
 

argawen  Dołączył: 19.04.2006
Cytuj
pxm, Pentax, Nikon, Sony( Minolta) korzystają wyłącznie z matryc Sony CCD. Tylko Canon korzysta ze swojej CMOS.
 
pxm  Dołączył: 17.10.2006
Cytuj
argawen napisał/a:
pxm, Pentax, Nikon, Sony( Minolta) korzystają wyłącznie z matryc Sony CCD. Tylko Canon korzysta ze swojej CMOS.


Kurcze, ale sie porobiło na tym swiecie... Myslalem, ze czesc korpusow Pentaxa czy Nikona ma wlasne matryce..
Ciekawe co siedzi w nowym Fusji S5... (zaraz pogooglam)
 

Bronek  Dołączył: 04.09.2006
Cytuj
Fuji ma własne matryce. Kodak też produkuje duże matryce, do najdroższych amaratów (np. Hasselblad). Pentax 645D też będzie miał matrycę od Kodaka.

Wyświetl posty z ostatnich:
Skocz do:
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach