action01  Dołączył: 22.05.2008
Cytuj
Udało się :mrgreen:

Przepis dla K100D Super


W komputerze w notatniku na karcie pamięci tworzymy plik MODSET.459
plik ma zawierać:

[DEBUG_MODE EN]
[OPEN_DEBUG_MENU]

wkładamy kartę do aparatu i przy otwartej klapce właczamy aparat trzymając równocześnie przycisk MENU następnie wyłaczamy aparat
Zamykamy klapkę i włączamy aparat. Na ekranie pojawia się ciąg znaków którymi się nie przejmujemy. Wciskamy przycisk MENU i przechodzimy dozakładki Set-up gdzie na końcu znajdują się trzy nowe komendy CAPTURE TEST, SYSTEM TEST i AF TEST.
Wchodzimy w AF TEST i ustawiamy.

Aby wyjść z trybu serwisowego powtarzamy sekwencję tak jak przy jego aktywacji jednakże musimy przygotować plik MODSET.459
z poniższą instrukcją wyłączajacą tryb serwisowy:

[DEBUG_MODE DIS]
[OPEN_DEBUG_MENU]
 

Pavlvs  Dołączył: 23.07.2011
Cytuj
action01 napisał/a:
Udało się :mrgreen:

Przepis dla K100D Super


Dzięki , też szukałem sposobu na wejście do serwisówki ale do tej pory nic nie działało , piwko zasłużone :-B
 

MAX581  Dołączył: 18.03.2010
Cytuj
Jak jest taki fajny gotowy temacik - to dodam "Jak wyregulować FF/BF w K-x." - który co prawda gdzieś już na forum się znajduje , ale powinien być już w tym wątku. Swoją drogą - mógłby być przyklejony...


Na komputerze (np. z Windows) odpalam notatnik i wpisuję
[OPEN_DEBUG_MENU] daję ENTER (przejście do nowej linii)
Plik zapisuję jako MODSET.492 ( przy zapisie zmieniam typ z tekstowego na inny, bo normalnie notatnik doda MODSET.492.txt)

Następnie wkładam kartę do K-x;
Przytrzymuję przycisk +/- (Av) i włączam aparat .
Pojawia się okienko DEBUG MODE - zmieniam w pierwszej linii z des na en (enable - włączony) przy pomocy wybieraka krzyżowego
Zatwierdzam - pokaże się tylko czarny ekran. (od tego momentu w menu pojawi się opcja korekty FF/BF)
Jeśli coś jest niejasne - całość ze zdjęciami można zobaczyć pod linkiem.
http://www.scribd.com/doc...nted-debug-mode

Naciskam „Menu” > przejść do TEST MODE > AF TEST ^ Focus Corr < > (+/-) zatwierdzam OK.
żeby zamknąć - znowu > Menu > Test mode > ^/v DEBUG MODE DISABLE > ^ DISABLE >OK
 
wojtas_Zdr  Dołączył: 02.02.2012
Cytuj
Witam
Wszedłem w menu serwisowe swego k-x. Ustawiłem focus na +40 (sądziłem że mam back focus) tak wskazywał test z bateryjkami:). Zacząłem bardziej testować, wydrukowałem z pentaxdslrs.blogspot.com tablice do testów. Cofnąłem ustawienia do +10. Zapiąłem 35 2.4 i...trafić idealnie w pole granicy czarno białej to cud.lekko bardziej w czarne i mam back lekko w białe to front. Natomiast w trybie LV idealnie. Test na bateryjkach tak samo, na LV żyleta, przez muszle back focus. O co chodzi?
 
b-bar01  Dołączył: 09.07.2010
Cytuj
wojtas_Zdr napisał/a:
O co chodzi?

chodzi o to że:
- K-x i nie tylko, ma dość duże czujniki AF.
Rozmiar środkowego jest niewiele mniejszy od tych nawiasów na matówce, tzn że prawidłowo AF ustawi ostrość w dowolnym punkcie między nawiasami. popatrz w wizjer, zobacz jaki obszar zajmuje nawias.
- krzyżowy czujnik AF to dwa czujniki, pionowy(reaguje tylko na poziome linie) i poziomy(reaguje tylko na pionowe)

wnioski wyciągnij sam.
 
wojtas_Zdr  Dołączył: 02.02.2012
Cytuj
czyli rozumiem zostają bateryjki do testów...ale patrząc na matówkę czy też przez lv to dalej ten sam focus.a różnica jest.może ja coś źle robię. odkąd mam 35 mm 2.4 tematem moich zdjęć jest back or front...
 
b-bar01  Dołączył: 09.07.2010
Cytuj
wojtas_Zdr napisał/a:
patrząc na matówkę czy też przez lv to dalej ten sam focus

nie jest ten sam, różni się metodą pomiaru.
 
wojtas_Zdr  Dołączył: 02.02.2012
Cytuj
czyli jak w lv jest ok to rozbieżność w ostrzeniu przez matówkę wynika tylko z wielkości czujnika AF. chyba że jest inny bardziej miarodajny test bo z tą tablicą to można zgłupieć
 
b-bar01  Dołączył: 09.07.2010
Cytuj
w ostrzeniu lv bierze udział tylko matryca, stąd brak ff/bf.
w ostrzeniu przez matówkę biorą udział tylko czujniki AF, stąd możliwość występowania ff/bf
 
wojtas_Zdr  Dołączył: 02.02.2012
Cytuj
wszystko już jasne.dzięki.
 

JackDeJack  Dołączył: 21.12.2007
Cytuj
b-bar01 napisał/a:
w ostrzeniu lv bierze udział tylko matryca
nie zawsze chyba ?
 
b-bar01  Dołączył: 09.07.2010
Cytuj
JackDeJack napisał/a:
nie zawsze chyba ?

to co jeszcze ??
 

plwk  Dołączył: 21.04.2006
Cytuj
Zależy co ustawić w menu ostrzenia dla trybu LV (instrukcja ;-) ).
 
areekw  Dołączył: 30.06.2012
Cytuj
dobra a czy ta sama metoda jak w przypadku k-x zadziała w k-r? ktoś testował?
 

mh2012  Dołączył: 05.09.2012
Cytuj
Cytat
Wg informacji załączonej przez Serwis po kalibracji mojej Sigmy 24-70, tablicę testową trzeba umieścić w odległość (minimmum) 40 krotności ogniskowej obiektywu.
Czyli dka KIT'a powinno to być:
18mm x 40 = 720mm dla krótkiego końca
55mm x 40 = 2202mm dla długiego końca
(...)


72 centymetry to jeszcze potrafię sobie wyobrazić ustawioną kartkę, ale ponad 2 metry...

Mój kłopot polega na tym, że jako krótkowzroczny polegam bardziej na wskazaniu AF niż na tym co widzę w wizjerze. I to co tu czytam wprowadza pewną nerwowość.
Tym bardziej, że nie wszystkie dotychczasowe zdjęcia charakteryzują się ostrością oczekiwaną przeze mnie. W niektórych przypadkach wiem skąd się to bierze (brało),
ale niektóre są dla mnie zagadką.
Chyba jednak powinienem sfotografować kartkę testową z linijką dla spokoju ducha.

Przy okazji - K10D kupiony jako używany "chwali się" wersją firmware 1.0.
Zlokalizowałem aktualizacje 1.10, 1.20, 1.30 i 1.31 - wgrywać po kolei (jeśli jednak chcę sprawdzić co z tym AF) czy po prostu wgrać 1.20 (bo na tej wersji na pewno wejdę do debug menu)?
Będę sprawdzać na K10D obiektyw kitowy (18-55), kitowy do K200D (35-70) i manualnego Takumara 28-80 - dla każdego mogę ustawić ewentualną korektę osobno?
Ten ostatni w exifach nie jest rozpoznawany prawidłowo z nazwy tylko wpisuje kilka nazw obiektywów a pomiędzy nimi słówko "albo"...

Jakieś sugestie?
 

bilko  Dołączył: 27.10.2009
Cytuj
wgrać najnowsze 1.31, wchodzi się bez problemu do debug, korekta w k10d tylko ogólna, nazewnictwo w exifach olać ;-)
 

mh2012  Dołączył: 05.09.2012
Cytuj
Dziękuję za informację.

Firmware - będę aktualizował.

FF/BF - poczułem się spokojniej bo po zrobieniu zdjęć tablic testowych stwierdziłem, że jest ostro tam gdzie ma być ostro.
Panowanie nad głębią ostrości to inna zabawa.
 

bilko  Dołączył: 27.10.2009
Cytuj
a uruchomienie debug każdego pentaxa np tym: http://www.pktether.com/
pozdrawiam
 

k33l  Dołączył: 20.02.2010
Cytuj
mh2012 ja bym firmware wgrał taki który jeszcze pozwala się cofnąć wstecz, 1.31 tego nie potrafi a wczesne firmware pozwalają wybrać silnik AF czy ma być SDM czy wiertarka, może się kiedyś przydać.
 
areekw  Dołączył: 30.06.2012
Cytuj
k33l napisał/a:
mh2012 ja bym firmware wgrał taki który jeszcze pozwala się cofnąć wstecz, 1.31 tego nie potrafi a wczesne firmware pozwalają wybrać silnik AF czy ma być SDM czy wiertarka, może się kiedyś przydać.


:-B podziękował - za programik działa zacnie i pomógł mi poprawić AF w moim aparaciku

Wyświetl posty z ostatnich:
Skocz do:
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach