mycielski  Dołączył: 20.04.2006
[*istDS] pytanie do użytkowników DS-a Cytuj
Witam !!!
Nie wiedzialem gdzie wkleic ten temat ale wklejam tu bo jednak dotyczy to puszki. Mam taki problem podpiolem ostatnio do swojej puszki pierscienie posrednie kenko patrze a tu mi nie pokazuje wartosci przyslony czy tak ma byc czy cos trzeba poprzestawiac w ustawieniach. To ze nie dziala AF to normalne bo za ciemno ale wydaje mi sie ze przyslone to powinien pokazywac. Bardzo prosze o jakies wskazowki.
 

Canin  Dołączył: 19.04.2006
Cytuj
Żeby pokazywał przesłonę (i pozwalał sterować nią z korpusu) musisz mieć obiektyw PK/A ze stykami (i styki muszą być przeniesione przez pierścienie)
Żeby mieć autofocus musisz mieć obiektyw AF i pierścienie które ten AF przeniosą.
Najprawdopodobnie podpiąłeś pierścienie bez przeniesienia styków i bez AFa i stąd taki efekt.
 

mycielski  Dołączył: 20.04.2006
Cytuj
pierscienie maja przeniesienie przeslony, obiektyw byl AF tyle ze kit. wiec aparat powinien pokazywac wartosc przeslony
 

milo  Dołączył: 01.08.2006
Cytuj
Cytat
pierscienie maja przeniesienie przeslony


ale nie chodzi o przeniesienie popychacza przeslony tylko o przeniesienie stykow elektrycznych...
 

Marek Wyszomirski  Dołączył: 18.04.2006
Cytuj
Mają przeniesienie mechaniczne czy elektryczne przez styki? Bo jeśli tylko mechaniczne, to brak wyświetlania przysłony (i brak pomiaru światła przy otwartej pzrysłonie w korpusach cyfrowych) jest rzeczą normalną. Co więcej - lampa błyskowa będzie błyskac zawsze z pełną siłą a w przypadku pracy w trybie AV ekspozycja światłem zastanym będzie prawidłowa, ale aparat będzie wykonywał zdjęcia zawsze na pełnym otworze obiektywu niezależnie od położenia pierścienia przysłon.
 

mycielski  Dołączył: 20.04.2006
Cytuj
pierscienie maja przeniesienie przez styki sa to pierscienie kenko PK/AF

[ Dodano: 2007-02-13, 09:46 ]
jeszcze dodam ze w trybie AV jak sprawdzam podglad glebi ostrosci to przyslone aparat przymyka prawidlowo ale niestety nie widze jej wartosci
 

milo  Dołączył: 01.08.2006
Cytuj
mycielski napisał/a:
jeszcze dodam ze w trybie AV jak sprawdzam podglad glebi ostrosci to przyslone aparat przymyka prawidlowo ale niestety nie widze jej wartosci


czyli popychacz dziala...

A probowales tylko z 1 podlaczonym pierscieniem? Moze nie ma gdzies stuku, jakas sniedz czy inne ustrojstwo.
 

mycielski  Dołączył: 20.04.2006
Cytuj
tez sie nad tym zastanawialem ale jezeli styki by byly zasniedziale to nie dzaial by podglad ostrosci jak sie myle to prosze mnie porawic. a podpinalem wszystkie na raz i kazdy z osobna i nie wiem co jest
 
Arkady  Dołączył: 12.12.2006
Cytuj
Podgląd głębi ostrości jest "wyzwalany" mechanicznym popychaczem.
 

plwk  Dołączył: 21.04.2006
Cytuj
Prawdoppodobnie dłuższy czas leżały niużywane i może zaśniedziały połączenia na stykach i trzeba je po kilka lub kilkanaście razy pozapinać na wszystkich powierzchniach aby się oczyściły.

Wyświetl posty z ostatnich:
Skocz do:
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach