DeKa  Dołączył: 09.04.2008
Sesja z motorem, zdjęcia nocne. Cytuj
Przymierzamy się z kolegami do sesji z motorem na moście pokazanym niżej na zdjęciu lub w starej cementowni.

Do dyspozycji 3 lampy błyskowe z fotocelą i jakieś blendy. Biednie, wiem. Nie wiem czy to wystarczy i jak je poustawiać. Jak pierwsze efekty będą przynajmniej zadowalające to może będę załatwiał jakieś inne potrzebne sprzęty. Na początek to co mam na razie musi wystarczyć.

Może macie jakiś backstage z podobnych sesji ?

 
El_Filippo  Dołączył: 04.10.2008
Cytuj
Myślę, że ilościowo sprzętu starczy, ale pytanie, jakiej mocy są te lampy?
 

DeKa  Dołączył: 09.04.2008
Cytuj
dwie o liczbie przewodniej 30 a jedna 20, jak to poustawiać ?
 

Arti  Dołączył: 20.04.2006
Cytuj
DeKa napisał/a:
dwie o liczbie przewodniej 30 a jedna 20, jak to poustawiać ?

Kompletnie nie rozumiem pytania..
A co chcesz osiągnąć na zdjęciach? Co mamy Ci powiedzieć, jakie moce? miejsce ustawienia? To wszystko zależy od tego co i jak focisz, co chcesz osiągnąć? oświetlić czy grać światłem? Stara cementownia a oświetlony most to mogą być dwa różne światy.
Kupa niewiadomych, za mało równać, nie ma jednej odpowiedzi.
Generalnie, to dobrze by było jakbyś jakieś parasolki do lamp miał. No dobra, ja bym chciał parasolki mieć, do czegoś takiego. Ale możesz mieć ostre światło też..
 

mygosia  Dołączyła: 19.04.2006
Cytuj
Nie widać motoru...
 
Michał  Dołączył: 24.09.2006
Cytuj
na forum nikona było- robione 15-30/3.5-4.5 @15mm ale raczej w półmroku niż w nocy. Robione w pochmurny wieczór metodą HDR..bardzo fajny efekt został uzyskany i tutaj też bym proponował by zdjęcie nie było robione po zmroku tylko zaraz jak lampy na moście będą włączone i coś tam z tła będzie widać. Jak będziesz `strzelał z niskiego pułapu to nawet jak tło jest mało atrakcyjne to pierwszy plan je zasłoni, a górę będzie stanowiło niebo.
druga opcja to zrobić pierwsze zdjęcie bez pierwszego planu wcześniej/później(będziesz miał wersję day/night) a pierwszy plan w momencie jak zostaną włączone lampy..
 

tatsuo_ki  Dołączył: 01.03.2009
Cytuj
kolejne pytanie z serii: "dajcie mi tutorial, jak zostać sławnym, bogatym i pławić się w splendorze"...

moja propozycja jest taka:
zwizualizujcie swoje pomysły - proste szkice z ustawieniem motoru/modelek, rzeczowy opis jaki efekt oświetleniowy chcecie uzyskać, wtedy będzie można podpowiedzieć, co, gdzie i jak ustawić...
na razie to jest kwestia - mam motor i aparat, co dalej? odpowiedzi należy oczekiwać na takim samym poziomie, jak pytanie...
 

Fafniak  Dołączył: 19.04.2006
Cytuj
proponuję zrobić zdjęcie :-P
a jedna rada - nie zapomnij o różnicach barwowych światła, kontraście i kadrze
 

DeKa  Dołączył: 09.04.2008
Cytuj
Arti, chodzi o rozstawienie lamp nie o ustawienie siły błysku itd
mygosia ...
tatsuo_ki, to zdanie - "dajcie mi tutorial, jak zostać sławnym, bogatym i pławić się w splendorze"... było niepotrzebne
Cytat
mam motor i aparat, co dalej?
no widzisz, mniej więcej wiem do czego służy aparat. Pytam bo nigdy nie robiłem takich zdjęć a chciałbym być przygotowany przynajmniej teoretycznie do takiej sesji żeby nie tracić czasu na eksperymenty i ustawienia.

Cytat
odpowiedzi należy oczekiwać na takim samym poziomie, jak pytanie...

A jednak Michał potrafił normalnie odpowiedzieć.

Michał, o widzisz, o HDR nie pomyślałem.
 

Fafniak  Dołączył: 19.04.2006
Cytuj
HDR jest protezą

To czy użyjesz 200mm czy 10mm jest tylko TWOIM wyborem - tak samo jak kadr ostrość i ekspozycja....
Poziom mieszania światła ciągłego jego barwy kontrast sceny...
Co można powiedzieć na takim poziomie uogólnienia?
To tak jakbyś spytał jak zrobić poprawną fotę
 
dagio  Dołączył: 29.11.2006
Cytuj
DeKa, wiec tak:
Bierzesz sprzet ktory masz, zakladasz lampe jedna na aparat, pozostale na fotocelach z 2 stron motoru w odleglosci 3 metry na lewo i prawo. Nie uzywasz parasola, bo lampy sa slabe. Ustawiasz na nich taka sama moc, przednia lampa nieco mniejsza moc. Ustawiasz motor na srodku tego kadru z mostem lekko po skosie, przodem do aparatu. Wlaczasz fotocele na 2 lampach i robisz fote, wychodzi pieknie. Potem obrabiasz tak, zeby podrasowac kolory i kontrast. Fota gotowa.

Z cementownia to bys musial ja pokazac, to bym Ci powiedzial.

PS: Czy osoba, ktora zadaje takie pytanie liczy sie, ze moze dostac odpowiedz jak powyzej? Dokladnie wylozone co i jak zrobic? Czy osoba wowczas wykona wszelkie kroki od A do Z? Stwierdzi przy tym oczywiscie, ze fota wyglada beznadziejnie i zacznie kombinowac zeby uzyskac jakis efekt.. i uwaga, uzyska cos.. a potem przyjdzie chwila refleksji, ze w sumie to mogla zaczac od kombinowania zamiast chwytac gotowce jakies lipne? Pytanie.. po co sa takie pytania jak to z pierwszego postu?
 

DeKa  Dołączył: 09.04.2008
Cytuj
dagio, więc tak:
Proste pytania. Może nawet za proste, bo doczytujecie się czegoś czego nie ma.
Poziom waszej zgryźliwości jest wysoki.
Spokojnie z kadrem, "pozycjami" i innymi rzeczami sobie poradzę. Mi na prawdę chodzi o prostą rzecz - czy to oświetlenie mi wystarczy ( nie chce tracić czasu na organizowanie czegoś co potem nie wypali ). Pooglądaj moje zdjęcia, może nie najwyższej klasy ale nie robię zdjęć od wczoraj.

Chodzi mi mniej więcej o takie zdjęcie jak poniżej. Widać, że auta są dodatkowo oświetlone. Wyszło nawet nawet.

W sumie jak mam się bronić przed atakami to lepiej chyba jak w ogóle tego tematu nie będzie. Jak ktoś administratorów chce to proszę usunąć temat.

 
dagio  Dołączył: 29.11.2006
Cytuj
Żadne ataki, a prosta odpowiedź:
Jeden lubi pomarańcze, drugi jak mu nogi śmierdzą...

Mój znajomy robi świetne zdjęcia nocne aut bez żadnych lamp, inni z kolei bez lamp nie potrafią. Nikt Ci nie powie jak Ty wolisz robić zdjęcia. A jeśli masz jakiś efekt konkretny na celu, to robisz dokładnie to co zrobiłeś: analizujesz zdjęcie i wyciągasz wnioski.
To wyżej akurat mogło być zrobione choćby jedną lampą, przy sprzyjająco ustawionej przysłonie i czasie, co dało dpowiednie proporcje błyskowego i tła, łącznie z postacią na pierwszym planie. Jak nie spróbujesz, to się nie przekonasz :)

To żadna zgryźliwość, a jedynie motywacja do pełnej samodzielności we własnej twórczości!
 

mac710  Dołączył: 18.05.2008
Cytuj
Może Tobie to pomoże
toyota http://forum.nikoniarze.p...?t=69089&page=3
albo to
http://forum.nikoniarze.p...t=69089&page=19 (ostatni post na stronie)
ogólnie cały wątek na obcym forum jest ciekawy i odpowiada na dużo pytań związanych z błyskaniem.
 

Fafniak  Dołączył: 19.04.2006
Cytuj
ale co ty chcesz usłyszeć?
To że masz lampy błyskowe - świetnie - a modyfikatory?
A masz możliwości zamontowania tych lamp gdzies tam na moście?
nie chodzi mi tylko o statywy....
jest tu wiele problemów które mozesz rozwiazać tylko ty...
choćby poziom oświetlenia zastanego vs lampy błyskowe z odległości z jakiej zamierzasz fotografować/oświetlać tak aby lampy nei było w kadrze
możesz umieścić lampę w kontrze tak aby ukryć ją za sylwetką motoru - tylko czy masz fotocele?
itd. itp.
 

Arti  Dołączył: 20.04.2006
Cytuj
DeKa napisał/a:
Chodzi mi mniej więcej o takie zdjęcie jak poniżej. Widać, że auta są dodatkowo oświetlone. Wyszło nawet nawet.

No i do tego przykładowe zdjęcie wcale nie jest w nocy....
 

anduril  Dołączył: 31.07.2007
Cytuj
Ja tylko w kwestii formalnej... ;)

 

mygosia  Dołączyła: 19.04.2006
Cytuj
anduril, ja wiem, ale ja tak specjalnie...

A czy motór = motocykl?
:-P
 
Michał  Dołączył: 24.09.2006
Cytuj
Arti napisał/a:
DeKa napisał/a:
Chodzi mi mniej więcej o takie zdjęcie jak poniżej. Widać, że auta są dodatkowo oświetlone. Wyszło nawet nawet.

No i do tego przykładowe zdjęcie wcale nie jest w nocy....


no właśnie..to ma być w końcu w nocy czy jak?
przekopałem się przez parę wątków i odnalazłem tą fotkę...nawet dotarłem do stronki użytkownika co ją robił(nie ma backstage`a ale jest nieźle opisaneco i jak)...zawsze też możesz zadać jemu pytanie jak i co majstrował z światłem/PS`em http://s4intphoto.blogspot.com/
mam nadzieję że się przyda..
ps. to forum ma być po to by pomagać a nie zniechęcać użytkowników..do tej pory jest to miejsce w internecie gdzie spędzam najwięcej czasu(choć nie mam go za wiele...) a w tym wątku mam mieszane uczucia co do intencji komentujących...
 

Arti  Dołączył: 20.04.2006
Cytuj
mygosia napisał/a:
A czy motór = motocykl?

Motór to motór... Nie każdy motocykl to motór... ;-)
http://www.youtube.com/watch?v=lHt5bNIkBYM
http://www.youtube.com/wa...feature=related
Michał napisał/a:
a w tym wątku mam mieszane uczucia co do intencji komentujących...

A bo my wiśnie jesteśmy i zazdrośnie strzerzmy tajemnic. Co więcej, jedyny, który umiał wróżyć z fusów ostatnio sie nie udziela na forum. :evilsmile:

[ Dodano: 2010-05-27, 14:17 ]
To jeszcze lepsze:

http://www.youtube.com/wa...feature=related

!!

Wyświetl posty z ostatnich:
Skocz do:
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach