dany  Dołączył: 30.09.2008
Cytuj
W takim razie napiszę że różnica jest duża.Nie jestem audiofilem ale kiepska MP3 128kb/s na sprzęcie który mam obsłuchany kaleczy uszy ;-) .
 

roket  Dołączył: 15.11.2008
Cytuj
andrusz, Brałbym http://www.allegro.pl/ite...20_nad_320.html Dali są bardzo dynamiczne ,było by ciekawie .
 

Effendi  Dołączył: 20.04.2006
Cytuj
Ja czekam z niecierpliwością jakie kable zaczną tu polecać i ile złociszów za metr. :-)
 

Marooned  Dołączył: 14.10.2006
Cytuj
Też sobie wątek śledzę, bo ostatnio moja Unitra at9100 nie dość, że od dawna zmagająca się ze zjechanym potencjometrem głośności (co jakiś czas lewy głośnik się wyłączał), to jeszcze sprezentowała mi wyschnięcie kondensatorów i przydźwięk 50Hz. Mimo rozebrania, przeczyszczenia potencjometru i próby namierzenia kondziorów, nadal nie jest dobrze, a nawet gorzej - lewy głośnik na stałe zamilkł.

Zacząłem więc szukać czegoś, co nie jest starsze ode mnie jak wspomniany wyżej. Myślałem, że ceny jednak nie są takie kosmiczne za wzmacniacz. Poniżej 500zł to raczej nic sensownego nie wpadło mi w oczy. Co więcej, spodziewałem się, że 30 lat postępu i miniaturyzacji sprawi, że nowy wzmacniacz nie będzie musiał zajmować takiej przestrzeni, jak ten dziadek - a tu widzę, że nawet o 20% obudowy nie zmalały - pomijając trafo - to nie wiem dlaczego.

Więc tak sobie śledzę i klikam na linki i modele, które podajecie - może coś się trafi :)
Kolumny mam w liczbie dwóch oczywiście, jeśli kiedykolwiek bym chciał coś dodać, to raczej zdublowane stereo - nie trawię systemów 4.1 i więcej. Rodzice mają Technicsa 5.1 i jakość jest żenująca w porównaniu do 2.0 (i tak też na 99.9% czasu jest wykorzystywany).
Natomiast kilka źródeł dźwięku mam w planach podłączyć kiedyś. I pilocik by był wielkim plusem. Tak samo, fajnie, gdyby był to amplituner, a nie sam wzmacniacz - wszak czasem miło ChillyZet zapodać wieczorową porą.

No nic, śledzę wątek dalej.
Tak se tylko popisać chciałem :-P
 

matb  Dołączył: 02.11.2006
Cytuj
roket, jest teraz wystawiony NAD 3020. Chyba jednak lepszy wybór, niż 320bee. No i klasyczny klasyk :-)
 
quasi  Dołączył: 08.04.2008
Cytuj
roket napisał/a:
andrusz, Brałbym http://www.allegro.pl/ite...20_nad_320.html Dali są bardzo dynamiczne ,było by ciekawie .

Wystawiający lekko oszukuje. Sprzedaje nieco starszy model C320, ale już recenzję wstawił dla nowszego C320 BEE.
Dla sprostowania:
http://www.hifi.pl/recenz...cze/nadc320.php
Ponadto słuchałem Dali połączonych z Nadem i nie zaproponuję tego zestawu nawet mojemu wrogowi (były promocyjnie sprzedawane w zestawie, przez dystrybutora obu tych firm- Trimex). To ryczy i grzmi, zero subtelności. Do tego wzmacniacza pasowały/pasują kolumny rodzimej marki: ESA Vivace (niestety, również już nieprodukowane).
matb napisał/a:
roket, jest teraz wystawiony NAD 3020. Chyba jednak lepszy wybór, niż 320bee.
Ponad 500 tys. sprzedanych sztuk, ale osobiście takiej zawrotki bym nie popełnił, ze względów ergonomicznych.
 

andrusz  Dołączył: 28.07.2007
Cytuj
quasi, a co byś polecił do Dali? Myślisz, że Denon PMA-700AE będzie z nimi grał lepiej?

Tu jest test Denona 710 (lekko zmieniona 700-ka):
http://audio.com.pl/testy/denon-pma-710ae:2
 
quasi  Dołączył: 08.04.2008
Cytuj
andrusz, wyda Ci się, że na około robię, ale...
Jakich składów muzycznych słuchasz [małe, średnie, duże]? Jaki jest, to gatunek muzyczny? Jaką dysponujesz przestrzenią w pomieszczeniu oraz jakimi finansami?
To są podstawowe pytania, ale i tak Cię nie ominie osobisty odsłuch wybranego zestawu/własne uszy nie kłamią.
Może Rotel, lub Densen Beat B100 lub Copland (droższy sprzęt, ale z przedwzmacniaczem lampowym ...) Aż ciarki mnie przeszły po plecach :-D

[ Dodano: 2010-06-02, 01:33 ]
PS
Nie znam Denona, nigdy tej firmie się nie przyglądałem/słuchałem i pewnie tak też pozostanie. Tutaj zupełnie nie mam doświadczenia. Może inny użyszkodnik się wypowie...

[ Dodano: 2010-06-02, 08:48 ]
andrusz, właściwie , to już doczytałem 8-) :-P . Poszukaj Rotela jest trochę jaśniejszy w brzmieniu od Nada, ma trochę więcej przestrzeni. Oba są bardzo dobrymi urządzeniami budżetowymi i co najważniejsze, uniwersalnymi. Jak wspominałem. Mnie połączenie Nada z Dali nie odpowiadało, brak harmonii, czasami wkradał się chaos w muzyce, przy mocniejszym "bicie".
Tak naprawdę i abyś był zadowolony, to powinieneś wybrać 3 wzmacniacze, które Cię interesują i jazda do sprzedawcy/sklepu na odsłuch.
Już mamy 3 propozycje Nad, Rotel RA-931 i Denon. Co Ci szkodzi, posłuchaj, potestuj.
Pozdrawiam.
 

gregorisan  Dołączył: 10.04.2009
Cytuj
O jak miło temat się troszkę rozrósł - niestety muszę przesunąć zakup kina domowego ponieważ "siadł" mi laptop i trzeba rozejrzeć się za nowym :-/
THX ALL za cenne rady :-B
 

andrusz  Dołączył: 28.07.2007
Cytuj
quasi, mój dylemat polega głównie na tym, że chciałem kupić tylko coś "na chwilę" (na 6-9 m-cy) - żeby na szybko zastąpić padnięty wzmacniacz - a potem zastanowić się nad docelowym sprzętem. Chcę na to wydać jak najmniej (ok. 500zł), a że byle jakiego sprzętu nie chcę (moje ucho na tym cierpi), to mam dylemat ;-)

Ew. kupię coś tańszego i nawet jak nie trafię, to dużej straty nie będzie ;-)

[ Dodano: 2010-06-02, 15:54 ]
A Rotel ma pilota (gdzieś piszą, że ma, a inni że nie)?

[ Dodano: 2010-06-02, 16:23 ]
O jeszcze znalazłem na allegro Denona PMA-925R - jest w dobrej cenie i dobrze o nim piszą (na forum audiostreo) :-)
 

andy68  Dołączył: 11.09.2008
Cytuj
obserwuje wątek i wniosek jaki mi się nasuwa, bardzo istotne dla dźwięku jest pomieszczenie w jakim się słucha, i nie chodzi mi o kubaturę/powierzchnie ale z czego jest wykonane lub czym jest pokryte, można kupić świetny sprzęt ale jak go wstawimy do nieodpowiedniego pomieszczenia to straci połowę swoich walorów, przekonałem się o tym przenosząc swój sprzęt z drewnianego pokoju do pokoju z płyty żelbetonowej, po prostu 50% mniej, warto zastanowić nad odpowiednim doborem sprzętu do pomieszczenia lub ewentualnie można to pomieszczenie dostosować, tu niestety do głosu dochodzą walory estetyczne i nasza połowica :-(
 

andrusz  Dołączył: 28.07.2007
Cytuj
andy68, święte słowa! Mój brat tak się właśnie męczy, kupuje coraz to inne kolumny, wzmacniacze, CD... i ciągle gra mu to średnio. A u mnie, połowę tańszy zestaw brzmi kapitalnie (no brzmiał, bo wzmacniacz padł) :-) A nie mam wcale żadnych wytłumiaczy na ścianach ani specjalnych kabli (do kolumn tylko kupiłem ciut lepsze). Po prostu chyba trafiłem tak, że CD + wzmacniacz + kolumny + pomieszczenie się do siebie idealnie dopasowały :-)
 

roket  Dołączył: 15.11.2008
Cytuj
Panowie z klasyków proponuje Sugdena 80 lub 140http://www.allegro.pl/ite...tima_pilot.html .
Niezła mikrodynamika lepsza niż w Creeku .
 

gajos007  Dołączył: 19.06.2008
Cytuj
gregorisan napisał/a:
THX ALL za cenne rady :-B

powinieneś przedstawić to mniej więcej tak :







Masz i THX i AL a jakbyś napisał jeszcze dobre rady to można i tak :mrgreen:
http://www.falko.pl/wp-co...rady%20o041.jpg
 

gregorisan  Dołączył: 10.04.2009
Cytuj
gajos007, dobre :-)
 

webjay  Dołączył: 31.03.2007
Cytuj
Pozwole sobie na podpiecie w temacie.

Pomieszczenie 5x5x2,5m, kanapa centralnie - chcialbym komplet 5.1 do kina domowego i 2.0 do sluchania muzyki / radia. Ile energii pobiera przecietny wzmacniacz z kolumnami? Z uwagi na fakt, ze 5.1 potrzebowalbym z 2-3 razy w tygodniu na film, to o tyle nie chcialbym generowac niepotrzebnych kilowatow jesli chcialbym posluchac tylko radia (dlatego do tego celu chcialbym dolozyc glosniki 2.0). Dobrze glowkuje?
 

gregorisan  Dołączył: 10.04.2009
Cytuj
webjay napisał/a:
Ile energii pobiera przecietny wzmacniacz z kolumnami?

Ten zestaw z Pioneerem, który miałem na oku czyli: 819 lub 919 wg. podanych parametrów maksymalnie w okolicach 260-280wat w zależności od modelu. Natomiast Onkyo 607 prawie 400wat.
 

webjay  Dołączył: 31.03.2007
Cytuj
Czyli jednak dobrze kombinuje... 8h grania przy 400W to jakies ~ 45PLN wiecej w rachunku za prad... gregorisan bardzo dziekuje. jeszcze tylko pozostanie wykombinowac, jak sensownie rozdzielic jeden sygnal na dwa wyjscia (wzmacniacz lub glosniki) tak, zeby sterowac caloscia za pomoca pilota. rozwiazaniem moze byc wtyk do gniazdka zdalnie sterowany, a co do rozdzielenia sygnalu - chyba wzmacniacz nawet wylaczony powinien przepuscic sygnal na wyjscie (?) lub jakis rozgaleziacz sie przyda z dioda (?) / filtrem wstecznym. (jesli ktos ma doswiadczenie, to prosze o porade, jesli nie - na tym skonczylem i doszukam sobie wyjasnienia gdzies indziej) ;))))
 

pawcio  Dołączył: 11.05.2007
Cytuj
To nie klasa A, żeby wzmacniacz pobierał ciągle max. mocy.
 

webjay  Dołączył: 31.03.2007
Cytuj
Pawcio, moglbys zmierzyc ile przy wyciszeniu, ile przy cichym sluchaniu / srednim / bardzo glosno?

Wyświetl posty z ostatnich:
Skocz do:
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach