szpajchel  Dołączył: 20.04.2006
Kalkulator naukowy Cytuj
Zawieruszył mi się kalkulator naukowy, pewnie jest gdzieś na biurku albo w jego okolicy, wiadomo o co chodzi :mrgreen:
Bez kalkulatora jednak jak bez ręki, wszelkie mutacje na smartfony to jednak nie to i trzeba coś kupić. No i się zaczęło. Bo chyba nie chcę Casio. Miałem kiedyś, dawno temu, ale poszedł do rodziny, potem był Sharp, który właśnie się zawieruszył.
Nawet sobie nie zdawałem sprawy, że wybór kalkulatora może przypominać wybór lustrzanki.
Mam już kilku kandydatów - póki co wybór ogranicza kwestia kosztów przesyłki z angielskiego ebaya.
Proponuję jednak małą zabawę - poradźcie, co powinienem kupić. Ciekaw jestem, w która stronę potoczy się ten wątek.
 

Apas  Dołączył: 26.01.2007
Cytuj
Cóż, jedyna rozsądna i zgodna z tradycją forum odpowiedź brzmi: kup Nikona D40...
 

szpajchel  Dołączył: 20.04.2006
Cytuj
Pudło. Mam(y) już Nikona D40 :-P
 
AChmiel  Dołączył: 14.11.2009
Cytuj
Apas się pomylił - to miał być D90.
 

Dada  Dołączył: 01.03.2007
Cytuj
szpajchel napisał/a:
w która stronę potoczy się ten wątek.
He, he. :evilsmile: Prędzej, czy później i tak do kolonoskopu dojdzie. Casio tego nie robi, więc Twoja niechęć do Casio jest zrozumiała.
 

szpajchel  Dołączył: 20.04.2006
Cytuj
Myślałem raczej o owcach, oponie i stawianiu kloc(k)a. Ale uwaga - Canon też produkuje kalkulatory naukowe.
 

Apas  Dołączył: 26.01.2007
Cytuj
szpajchel napisał/a:
Pudło. Mam(y) już Nikona D40 :-P

Tylko jednego?!
:evilsmile:
 

szpajchel  Dołączył: 20.04.2006
Cytuj
Apas napisał/a:
Tylko jednego?!

Ano. A ile trzeba mieć, żeby zrobić liczydło?
 

bix  Dołączył: 22.01.2008
Cytuj
Ja na studiach używałem Casio właśnie i moim zdaniem był całkiem ok (i nie tylko dla tego że całki liczył) :)
 

Dada  Dołączył: 01.03.2007
Cytuj
szpajchel napisał/a:
Canon też produkuje kalkulatory naukowe.
FuFu, czy na cropa ?
 

szpajchel  Dołączył: 20.04.2006
Cytuj
Dada napisał/a:
FuFu, czy na cropa ?
Na cropa, bo chyba nie mają modelu typu Full-Funkcjon.
 

opiszon  Dołączył: 29.01.2008
Cytuj
Mi na Wydziale Fizyki wystarczał Casio.

Miał wszystko co potrzeba i nie miał tego co było zakazane na kolokwiach/egzaminach - czyli rozwiązywanie układów równań, rysowanie wykresów, itp

[ Dodano: 2014-12-26, 21:57 ]
Ale w sumie jak to miałby być do pracy a nie na egzaminy, to brałbym na największym wypasie, nie wiem co teraz jest w modzie - TI czy jakaś inna firma...
 

szpajchel  Dołączył: 20.04.2006
Cytuj
Nie potrzebuję wypasu, bo wtedy trzeba np. korzystać z kombinacji typu Shift+Alpha+2nd+coś tam jeszcze. Precyzuję listę potrzeb/funkcji i chciałbym je mieć w miarę na wierzchu.
Niby mam plan, by w ramach gimnastyki zrobić sobie autokorepetycje z matematyki, ale jeszcze nie wiem, jak bardzo chcę się gimnastykować.
 

laaval  Dołączył: 07.10.2011
Cytuj
W sumie to na androidzie jest kilka fajnych kalkulatorów
 

SlicaR  Dołączył: 28.04.2013
Cytuj
szpajchel napisał/a:
Nie potrzebuję wypasu

To może jednak pentax :-P
 

szpajchel  Dołączył: 20.04.2006
Cytuj
laaval napisał/a:
W sumie to na androidzie jest kilka fajnych kalkulatorów

Bez fizycznej klawiatury mi nie idzie.
 

bbartlomiej  Dołączył: 10.09.2007
Cytuj
Mam Texas Instruments Ti 89 Titanium i jestem bardzo zadowolony. Prostszy model Ti 84 Plus jest niewiele prostszy :), bawiłem się jeszcze HP-48 kolegi i też mi się podobał, chociaż ciężko było mi się przestawić na inny język wpisywania równań :)
 

Kapar  Dołączył: 29.01.2008
Cytuj
szpajchel, Kwestia tego jakich funkcji potrzebujesz. Czy wystarczy dwuliniowy LCD, z naturalnym zapisem, może graficzny, czy z kolorowym wyświetlaczem?
:)
 

szpajchel  Dołączył: 20.04.2006
Cytuj
Nie chcę kalkulatora graficznego - za duży, za skomplikowany i za drogi. Nie sądzę bym musiał rozwiązywać równania, już nie mówiąc o liczeniu całek. RPN też mi się nie przyda. Dwuliniowy wyświetlacz chyba w zupełności wystarczy. Potrzebuję potęgowania, pierwiastków, odwrotności, logarytmu naturalnego i dziesiętnego, funkcji trygonometrycznych, liczb losowych, zamiany stopni/minut/sekund na ułamek dziesiętny i na odwrót, pi, i garści funkcji statystycznych.
 

rafalf  Dołączył: 08.06.2007
Cytuj
bbartlomiej napisał/a:
Mam Texas Instruments Ti 89 Titanium

Mam jego starszego brata - Ti 89 i również jestem bardzo zadowolony. Jest też do tego interfejs do podłączenia do PC i można własne oprogramowanie pisać jak ktoś lubi.
Jedyna wada - jego LCD jest nie podświetlany a czasem by się takie podświetlenie przydało.

Wyświetl posty z ostatnich:
Skocz do:
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach