Tomaszttr  Dołączył: 23.02.2007
[obiektyw] Zablokowany obiektyw Cytuj
Krwiii. :evil:
Chciałem założyć do mojej kadyszki Vivitar PK-A/R 28/2,8 i ... doszło w bagnecie do połowy i ani rusz w jedną i drugą stronę. Ni cholery nie da sie założyć lub zdjąć obiektywu. Naciskanie przycisku zwolnienia nic nie daje. Używałem ten obiektyw wiele razy w MZ-50 i Ricoh XR-X i nigdy coś podobnego sie nie zdarzyło. Mechanika przycisku padła?
Miał kotś podobny przypadek, niekoniecznie z K10.
A było tak pięknie, co k...wa serwis???!!!
 

bEEf  Dołączył: 28.12.2006
Cytuj
Uuuuu... mechaniki przycisku nie obstawiam - no bo doszło połowy. Raczej coś o styki się zahaczyło...
 

Tomaszttr  Dołączył: 23.02.2007
Cytuj
O ja cię.... zdjąłem :mrgreen:
Muszę :-B
Ło, moje serceee...
Tak tak, koniecznie :-B i muszę porównać bagnety.
YYYYEEEESSSS!!!!
 

Canin  Dołączył: 19.04.2006
Cytuj
Tomaszttr napisał/a:
Miał kotś podobny przypadek, niekoniecznie

Ja miałem z DSem. Blokuje sie styk R w gnieździe AutoFocusa.
Spróbuj zdecydowanie pokręcić przy różnych ustawieniach przełącznika AF
Mój skończył a serwisie, a potem w wymianie.
 

Tomaszttr  Dołączył: 23.02.2007
Cytuj
Hmm... myślałem, że będę miał 42 mm.
Na szczęście skończyło się tylko na strachu.
No to jutro focę :-)
 

Canin  Dołączył: 19.04.2006
Cytuj
Tomaszttr napisał/a:
myślałem, że będę miał 42 mm

Popiłuj styk i będzie OK :-P
A :-B ci się należy :mrgreen:
 

chomik  Dołączył: 16.01.2007
Cytuj
ten styk ma budowe dwoch polaczonych glowkami gwozdzi (taki precik ze zgrubieniem w srodku), od srodka obiektuwy dociskany jest na ogol taka blaszka z wycieciem (kazdy styk), jak odkrecisz od obiektywu mocowanie (na ogol 4 sruby), to dostaniesz sie do plytki z elektronika (na ogol 1 rezystor) i tymi stykami, teraz mozesz odkrecic sruby trzymjace blaszke trzymajaca styk, i wyjac ten styk-koleczek peseta,
pozniej przykrecasz blaszke, do mocowania, mocowanie do szkla, a ten styk wyrzucasz w pisssduuu (znaczy sie chowasz na wszelki wypdek, jakbys kiedys chcial sprzedac to szklo).
Nie wyznaje zadnego pilowania - lepiej odmontowac, co jest niepotrzebne
 

Tomaszttr  Dołączył: 23.02.2007
Cytuj
O ile qumam chomik, problem wynika z blokowania sie obiektywu w gniździe korpusu, a nie blokowanie obiektywu przez gnazdo korpusu. Z innymi obiektywami nie ma problemu. Czyli winny jest obiektyw.
Canin , to dlaczego wymieniałeś body?
No chyba że ja coś nie ten teges, bo już późno jest. :shock:

[ Dodano: 2007-03-04, 11:56 ]
Chomiku, przez mocowanie obiektywu wystają dwa styki, które chowaja sie pod delikatnym naciskiem. Po mojemu to raczej nie to blokuje obiektyw w gnieździe body.

Wyświetl posty z ostatnich:
Skocz do:
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach