MAX581  Dołączył: 18.03.2010
Cytuj
Hej, na kompa jeszcze trochę poczekam ... Więc cierpliwości... :-)
 

Rivelv  Dołączył: 17.08.2008
Cytuj
Ależ nie pali się :-)
 

MAX581  Dołączył: 18.03.2010
Cytuj
Pytanie do kolegów używających CAPTURE ONE - program wspiera CUDA czy Stream - słowem - lepiej dopłacić do NVidii (CUDA) czy może być AMD bo wspiera też technologię STREAM?
 

gebi  Dołączył: 05.05.2006
Cytuj
Z tego co wiem, to CaptureOne wykorzystuje OpenCL nie CUDA. Jak kupowałem kilka lat temu kartę pod tym kątem, to AMD oferowało wyższą wydajność na danym pułapie cenowym w OpenCL (a może nawet Nvidia nie oferowała wsparcia OpenCL, nie pamiętam) - musisz porównać jak to wygląda obecnie - może przy tak silnym procesorze nie będziesz potrzebował wsparcia karty grafiki - na mojej, starszej wersji C1 v7, tylko część operacji jest akcelerowana przez grafikę, więc procesor wciąż był ważny, pewnie w nowszych wersjach akceleracja jest wspierana w szerszym zakresie.
Tu artykuł ze stronki producenta:
https://www.phaseone.com/...?articleid=1720
 

MAX581  Dołączył: 18.03.2010
Cytuj
No to jest - komputer PC - pod LR 5.7.1 działa wielokrotnie szybciej niż dotychczasowe lapki , szczególnie widoczne jest przy otwieraniu LR czy przy imporcie zdjęć - to co trwało godzinę teraz trwa kilka minut. Otwieranie programu czy to LR czy Affinity - praktycznie bez zwłoki. Zamykanie LR i sprawdzanie bibliotek trwa tylko chwilę , co w poprzednikach (np. Samsung NP300) trwało bardzo długo (i wszystko inne było zawieszone).
Teraz specyfikacja:
Płyta Gigabyte B450 Aorus Elite
obudowa - Silentium Arms AR1
Procesor AMD Ryzen 7 2700
zasilacz Silentium pC supremo L2 gold 550W
SSD 512 GB Adata S11 Pro M2 NVMe PCIe
HDD Toshiba P300 1TB
wentylator proc. Silentium PC Fortis 3 HE 1425
wentyl. obudowy Silentium PC Zephyr 120
grafika ASUS GE Force GTX 1050 Ti Cerberus 4GB
RAM HyperX Predator XMP (2x8GB 3200MHz DDR4) 16GB
W10 DVD
Napęd optyczny zewnętrzny
Razem 3915zł.
Wiem że jeszcze mu daleko do "ideału" opisanego gdzieś na fotoblogu - ale pracuje sprawnie i nie czeka się na efekty... Jak nabędę Capture One i poćwiczę - napiszę jak działa z tym programem.
 
Blesso  Dołączył: 24.09.2007
Cytuj
Może być ;)
Aczkolwiek karta graficzna 1050Ti broni się jedynie niskim zapotrzebowaniem na energię.
W tej samej cenie masz o wiele wydajniejszego Radeona RX570 nie wspominając o RX580, którego można nabyć już za 649zl a który nokautuje w/w Nvidię w pierwszej sekundzie.
 

MAX581  Dołączył: 18.03.2010
Cytuj
Blesso napisał/a:
Może być ;)
Aczkolwiek karta graficzna 1050Ti broni się jedynie niskim zapotrzebowaniem na energię.
W tej samej cenie masz o wiele wydajniejszego Radeona RX570 nie wspominając o RX580, którego można nabyć już za 649zl a który nokautuje w/w Nvidię w pierwszej sekundzie.

No super, a miałem już na oku MSI Radeon RX 570 ARMOR 4G OC za 699zł ale wszyscy polecali GE Force ze względu na "CUDA"... Ech te cuda... stało się... Swoją drogą nie ściągną mi przecież płytki od konkurencji... Ja się bebechów nie tykam... co najwyżej mogę włożyć dodatkową pamięć RAM do wolnych slotów... to oczywiście jeśli nie trzeba czegoś konfigurować... Ale i tak hula jak burza , wypuszczenie 60 zdjęć w LR z K-1 trwa ok. 3 minut - to ponad 10x krócej niż na poprzednim kompie.
 
Blesso  Dołączył: 24.09.2007
Cytuj
Wybrałeś 1050Ti bo "wszyscy" Ci tę kartę doradzali ze względu na architekturę CUDA? To im powiedz, że są .. @#$#@$% !!!
Co to ma wspólnego z obsługą programów do obróbki RAWów ?
A wspólnego ma interfrejs programowania OpenCL !!
W tym aspekcie ( jak i w prawie każdym innym ) GTX1050Ti przegrywa z Radeonem RX 570/580 a nawet (w Capture One) z RX560 dostępnym w wersji 2GB za 300zl .
Ati Radeon RX570 w wersji od MSI można było nabyć od 609zl a produkty np Asrocka, Sappihra jeszcze taniej.
To jest najbardziej opłacalna karta graficzna w przedziale cenowym 600-700zl choć ostatnio została zdetronizowana przez odrobinę droższego GTX 1650 Super .
Jeśli już kupić to coś "dobrego" w adekwatnej do tego cenie.
 

dybon  Dołączył: 05.12.2007
Cytuj
Blesso napisał/a:
RX560


Czy jest sens dołożenia do mojego zestawu podobnej karty?
AMD Ryzen3 2200G/MSI A320M Pro-m2/16GB
 
Blesso  Dołączył: 24.09.2007
Cytuj
A do czego służy komp ?
Do obróbki fotek ? Masz procek typowo "domowy" ( 4 rdzenie / 4 wątki) z mocą porównywalną do starszych konstrukcji sprzed paru lat, który możliwe, iż sprawdza się idealnie do obrobienia 5-10 RAWów a wtedy dokładanie karty graficznej sensu zbytniego nie ma.
Jeśli chcesz też pograć to jak najbardziej dołożenie Radeona ma sens, podobnie wtedy, gdy plików RAW jest więcej i chcesz zaoszczędzić 30 sek czasu przy eksporcie do formatu jpg.
Karta graficzna (Vega) wbudowana w procek Ryzen 2200G nie grzeszy wydajnością .
Ale czy warto wykładać 330zl na Radeona ?
Poszukaj używanej karty graficznej pokroju Radeona 7770 lub 7850 najlepiej 2GB ( koszt poniżej 150zl)
Zwróć też uwagę na zasilacz jak posiadasz. Czy aby mu wystarczy mocy ?
 

dybon  Dołączył: 05.12.2007
Cytuj
Blesso napisał/a:
sprawdza się idealnie do obrobienia 5-10 RAWów


Dzięki za rady, w zasadzie nawet takiej ilość na raz nie obrabiam. Z gier to córa w Simsy czasem gra.
Upewniałeś mnie że mój sprzęt, jak na moje wymagania jest wystarczający.
Popatrzę za tymi używkami, a zasilacz na pewno >= 500 W.
 

MAX581  Dołączył: 18.03.2010
Cytuj
Blesso napisał/a:
Rozwiązanie problemu?
PALIT GeForce GTX 1050 Ti KalmX - karta chłodzona całkowicie pasywnie .

To jeden z tych "wszystkich"... :mrgreen: :-P :-B :-B
 
Blesso  Dołączył: 24.09.2007
Cytuj
Zacytuję siebie : Swego czasu miałem Gigabyte RX 460 z "półpasywnym chłodzeniem" .
Kłopot był w tym, że w momencie gdy karta zaczynała pracować- wentylatory ruszały ze zwiększonymi obrotami ale nie "liniowo" pomału do przodu!
Wkurzało to niesamowicie. Ustawienie obrotów we własnym zakresie doprowadziło do tego, że kartę sprzedałęm bo...."ją" słyszałem ! Rozwiązanie problemu? PALIT GeForce GTX 1050 Ti KalmX"

A zatem !
Mój kłopot to niezwykle wyczulony organ słuchu na zbędną falę akustyczną wytwarzaną przez elementy chłodzące zamontowane na laminacie karty graficznej.
Ulgę (na chwilę obecną ) przynosi firma Palit i jej w/w produkt.
Mało tego .
Napisałem również : Ale ta staroć ( GTX 1050 Ti) choć już wiekowa ( i wolniejsza w C1 niż poprzednik tj ATI RX 460 ) oraz Jeśli mogę doradzić w tej kwestii (C1) - wybierajcie karty Ati udowadnia, że moje słowa choć droższe od pieniędzy , w przypadku wysokiej inflacji wiedzy - wartości nie tracą.

GTX1050 KalmX jest kartą chłodzoną pasywnie.
Ale sporo wolniejszą w zastosowaniach wszelakich od porównywalnego z nią cenowo Radeona RX570!
 

Kytutr  Dołączył: 20.02.2007
Cytuj
Blesso napisał/a:
GTX1050 KalmX jest kartą chłodzoną pasywnie.
Ale sporo wolniejszą w zastosowaniach wszelakich od porównywalnego z nią cenowo Radeona RX570!

Blesso, psujesz mi radość z zamówienia laptopa z kartą od Nvidii ;-)
 

MAX581  Dołączył: 18.03.2010
Cytuj
Blesso napisał/a:
Mój kłopot to niezwykle wyczulony organ słuchu na zbędną falę akustyczną wytwarzaną przez elementy chłodzące zamontowane na laminacie karty graficznej.

Mój też, więc nie żałuję - jest cichy i o to mi chodziło... Cichszy niż podstawka wentylacyjna pod laptop... :lol:
 

Pyrek  Dołączył: 22.11.2010
Cytuj
Widzę, że jesteście na bieżąco ;-) Co na chwilę obecną - Radeon RX 590, czy coś innego w podobnej cenie :?:
 

plwk  Dołączył: 21.04.2006
Cytuj
Kupiłem RX 570, muszę tylko znaleźć chwilę, żeby ją zamontować.
 

Kytutr  Dołączył: 20.02.2007
Cytuj
Cytat
Kupiłem RX 570, muszę tylko znaleźć chwilę, żeby ją zamontować.
A ty Piotrze używasz Lightrooma?
 

plwk  Dołączył: 21.04.2006
Cytuj
Tak
 

Kytutr  Dołączył: 20.02.2007
Cytuj
Cytat
Tak
Ciekaw jestem przyrostu wydajności w Lr z tą kartą.

Wyświetl posty z ostatnich:
Skocz do:
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach