plwk  Dołączył: 21.04.2006
Cytuj
No tak, pomyliłem modele, faktycznie trzeba coś mocniejszego.
 

PiotrR  Dołączył: 03.05.2006
Cytuj
Młody kupił osobie SSD. Chce na niego sklonować system. Problem z tym, że nie może całego dysku fizycznego, bo stary ma większy, więc chcę klonować tylko partycję systemową. I tu pojawia się problem. Acronis ma opcję "exclude", ale po zaznaczeniu wyłączenia z klonowania całego "D" długo myśli i w zasadzie nic się nie dzieje. Można clonezillą sklonować partycję systemową i okoliczne, ale z tak powstałego dysku system (win10) nie bootuje. Coś pewnie robimy źle. Pytanie, co?
 

plwk  Dołączył: 21.04.2006
Cytuj
Tutaj jest poradnik pasujący do tej sytuacji https://www.komputerswiat...oradnik/bj49y5w
 

opiszon  Dołączył: 29.01.2008
Cytuj
PiotrR, klonowalem w ten sposób (jedna partycja z większego dysku na mniejszy), używałem Acronisa dla Cruciali

Ważne było zeby dysk NA który klonujemy nie był podłączony przez USB tylko SATA.
No i klonowalem nie z apki windowsowej tylko z bootowalnego USB.
 
RPM  Dołączył: 28.07.2010
Cytuj
Jeśli łączna zajętość danych na starym < pojemność nowego to można tak - skasować wszystko kosza na dysku. Potem narzędziami Windowsa skrócić partycję do rozmiaru mniejszego niż wielkość SSD. Potem przy pomocy dowolnego Linuxa i polecenia dd skopiować bajt po bajcie dane ze starego na nowy - sektor po sektorze. Po wstaniu systemu z nowego dysku przedłużyć partycję na maxa. U mnie ta opcja zadziałała. I to nawet na szyfrowanym dysku. Przy czym to opcja dla zaawansowanych użyszkodników.
 

fuen  Dołączył: 13.11.2012
Cytuj
Jeśli kogoś boli wiersz poleceń i dd (koniecznie ze status=progress ;-) ), to w dla windy jest program Macrium Reflect Free - można skopiować wybrane partycje albo cały dysk, część trzeba zrobić z bootowalnego pena (tworzenie systemu na penie też odbywa się z poziomu aplikacji).
 

PiotrR  Dołączył: 03.05.2006
Cytuj
Dzięki! Damy dziś jeszcze jedną szansę Acronisowi, a jak nie da rady, będziemy kombinować inaczej.
 

Generic  Dołączył: 09.11.2007
Cytuj
Ja zawsze klonuję przez Clonezilla zawartego w Parted Magic (https://linuxiarze.pl/download_partedmagicos/).
Nie widzę powodu dla którego miało by się nie udać.
 

PiotrR  Dołączył: 03.05.2006
Cytuj
Okej, jest częściowy sukces.
Acronis się wieszał.
Program z linka plwk klonowanie ma w wersji płatnej.
Macrium wyrzucał błąd.
Sklonowaliśmy Clonezillą. Nie startował. Odpaliliśmy pendrive z Macrium i tam jest opcja naprawienia partycji startowej. Po naprawieniu za pomocą Macrium dysku sklonowanego Clonezillą działa.

Teraz problem. Oryginalna partycja systemowa miała ~250 GB, docelowa ponad 400. Po sklonowaniu dysk systemowy ma rozmiar starego dysku systemowego, natomiast w menedżerze dysków jego partycja zajmuje te ponad 400. Czyli ponad 150 GB gdzieś się rozwiało. Da się to jakoś naprawić, czy pozostaje jeszcze raz sklonować systemową tym razem na partycję o tym samym rozmiarze, a potem ją powiększyć o pozostałe wolne miejsce?
 

plwk  Dołączył: 21.04.2006
Cytuj
PiotrR napisał/a:
Da się to jakoś naprawić

Tak, w jakimkolwiek programie do zarządzania dyskami, np. AOMEI Partition Assistant, trzeba rozszerzyć partycję do wielkości dysku.

 

PiotrR  Dołączył: 03.05.2006
Cytuj
Plwk, ale w programie do zarządzania dyskami (windowsowym) partycja z dyskiem C ma ponad 400 GiB. Nie ma o co rozszerzać. Za to na liście dysków dysk C ma 250. (W aomei będzie inaczej?)

Już widzę w jakimś opisie Clonezilli, że trzeba było pozaznaczać to i owo w trybie zaawansowanym, żeby klonować na większą partycję.

Edit:
Ilustruję problem - screen z Aomei. Dysk C ma ~250 GB, a odpowiadająca mu partycja o wiele więcej i zajmuje prawie cały dysk fizyczny.

 
RPM  Dołączył: 28.07.2010
Cytuj
Obejrzyjcie jak to wygląda w Panel Sterowania | Narzędzia Administracyjne | Zarządzanie komputerem | Magazyn | Zarządzanie dyskami. Jeśli partycja nie zajmuje całej wielkości dysku, to po prawokliku można ją rozszerzyć na cały dysk - bez restartu. Ewentualnie można zostawić rozmiary jak są i dodać nowy dysk na wolnym miejscu.
 

plwk  Dołączył: 21.04.2006
Cytuj
Nie widzę o co chodzi.
 

PiotrR  Dołączył: 03.05.2006
Cytuj
RPM, właśnie napisałem. W zarządzaniu dyskami partycja c zajmuje prawie cały dysk- tak jak to zielone w aomei na zdjęciu. Ale na dysku C jest jest prawie 200 GB mniej - niebieska część w aomei.

[ Dodano: 2020-04-05, 18:48 ]
Zrobiliśmy od nowa. Skasowaliśmy nową partycję systemową i stworzyliśmy nową rozmiarów starej, potem sklonowaliśmy Clonezillą, naprawili Macrium i na koniec rozszerzyliśmy ją o pozostałe wolne miejsce. Działa!
 

Enzo  Dołączył: 20.12.2006
Cytuj
Bry ! Poszukiwany tani laptop (do 1000 zł, używany, nie potrzebuję nówki sztuki) do ogarnięcia od czasu do czasu prezentacji i pogrzebania w Lightroomie. Czy Lenovo ThinkPad X250 i5-5300U 8GB 240GB SSD W10 będzie dobrym wyborem?
 

White  Dołączył: 31.10.2008
Cytuj
Według mnie spokojnie wystarczy. Warto zwrócić jeszcze uwagę na większe 14 t450 i t460 też chodzą w cenach do około 1000 zł.

Wyświetl posty z ostatnich:
Skocz do:
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach