Smart42  Dołączył: 05.11.2015
HDR z aparatu Cytuj
Witam,
ostatnio fotografuję Pentaxem KP. Wykonałem kilka ujęć w programie HDR aparatowym, głównie były to HDR 3 lub HDR adv.
Zdjęcia otwieram i edytuję zwykle w Adobe Bridge lub w LIghtroomie.
Zauważyłem jednak, że oba te programy nie wywołują prawidłowo zdjęć HDR, tzn nie widać efektów HDR a tylko "normalne" zdjęcia.
Zdjęcia HDR otwierają się prawidłowo tylko w windowsowskim programie "zdjęcia" , ale tam kiepsko z edycją.
W jakim programie najlepiej zatem otwierać tego typu zdjęcia aby mieć możliwość dalszej edycji???
 

powalos  Dołączył: 20.04.2006
Cytuj
Smart42, który masz LR ?

[ Dodano: 2020-03-30, 17:01 ]
Smart42, który masz LR ? W LR 6 klikasz PPM wybierasz Photo Merge i dalej HDR. Zaznaczasz fotki, które są w serii, i trochę czekasz aż LR wykonana fotkę wynikową, którą możesz dalej obrabiać
 
Smart42  Dołączył: 05.11.2015
Cytuj
Tak, to wiem, tylko nie o to mi chodzi.
Mój problem leży w tym, że w LR i PS nie otwierają się prawidłowo zdjęcia zrobione w aparatowym trybie HDR (HDR3 lub HDRadv)!
Otwierają się tak, jakby były robione w trybie normalnym.
Być może coś robię nie tak w otwieraniu tego typu zdjęć w tych programach, lub potrzebuję jakiegoś innego programu.
Jeżeli tak, to jakiego???
 

plwk  Dołączył: 21.04.2006
Cytuj
Plik wynikowy jest PEF czy DNG?
 

zuka68  Dołączył: 31.05.2010
Cytuj
Na jpegu efekt powinien być widoczny, a raw pewnie niweluje to. Myślę, że HDRy lepiej samemu sklejać :)
 
Smart42  Dołączył: 05.11.2015
Cytuj
plwk napisał/a:
Plik wynikowy jest PEF czy DNG?


DNG

[ Dodano: 2020-03-30, 19:37 ]
zuka68 napisał/a:
Na jpegu efekt powinien być widoczny, a raw pewnie niweluje to. Myślę, że HDRy lepiej samemu sklejać :)


Tylko dlaczego zatem istnieją aparatowe programy HDR, które sklejają zdjęcia do HDR same, w aparacie?
Musi być jakaś możliwość żeby takie zdjęcia otworzyć prawidłowo.
Jaka???
 

plwk  Dołączył: 21.04.2006
Cytuj
Smart42 napisał/a:
Tylko dlaczego zatem istnieją aparatowe programy HDR, które sklejają zdjęcia do HDR same, w aparacie?

Wynikowy HDR jest rawem, czy jotpegiem?
 
Smart42  Dołączył: 05.11.2015
Cytuj
> Wynikowy HDR jest rawem, czy jotpegiem?

RAWem (DNG)
 

plwk  Dołączył: 21.04.2006
Cytuj
powalos napisał/a:
W LR 6 klikasz PPM wybierasz Photo Merge i dalej HDR.

To tak nie działa. Przy włączonej opcji HDR otrzymuje się jednego rawa, wielkości trzech. Jotpeg podglądu jest HDR a RAW w LR wygląda jak środkowe zdjęcie.
Ciekawe, jotpeg podglądu wygląda jak HDR przy pierwszym otwarciu, przy kolejnym został już podmieniony na jotpega ze środkowego zdjęcia. Ponieważ RAW jest jeden, opcja utwórz HDR nie jest aktywna.

 

powalos  Dołączył: 20.04.2006
Cytuj
plwk, miałem na myśli składanie HDR z serii fotek wykonanych ze skokiem parametrów.
 

plwk  Dołączył: 21.04.2006
Cytuj
Owszem, ale Smart42 ma problem z HDR utworzonym w aparacie i taką opcję sprawdziłem.
 
Smart42  Dołączył: 05.11.2015
Cytuj
plwk napisał/a:
powalos napisał/a:
W LR 6 klikasz PPM wybierasz Photo Merge i dalej HDR.

To tak nie działa. Przy włączonej opcji HDR otrzymuje się jednego rawa, wielkości trzech.

> Dokładnie tak. "Prawdziwy" HDR otwiera mi się w zwykłym, windowsowskim programie "zdjęcia". Tylko, że to nie jest program do edycji.

Jotpeg podglądu jest HDR a RAW w LR wygląda jak środkowe zdjęcie.
Ciekawe, jotpeg podglądu wygląda jak HDR przy pierwszym otwarciu, przy kolejnym został już podmieniony na jotpega ze środkowego zdjęcia. Ponieważ RAW jest jeden, opcja utwórz HDR nie jest aktywna.


> Ale to jest HDR, utworzony w aparacie z 3 zdjęć i musi być jakiś program w którym to można poprawnie otworzyć i edytować !!
 

plwk  Dołączył: 21.04.2006
Cytuj
Jest program od producenta aparatu.

Sprawdzałeś RawTherapee, oni wprowadzają obsługę wszystkiego co możliwe.
 
Smart42  Dołączył: 05.11.2015
Cytuj
plwk napisał/a:
Jest program od producenta aparatu.

Sprawdzałeś RawTherapee, oni wprowadzają obsługę wszystkiego co możliwe.


O, dziękuję za podpowiedź.
Sprawdzę.
 

Rivelv  Dołączył: 17.08.2008
Cytuj
a to nie jest tak że aparat w tych formatach (HDR adv i 3) zapisuje właśnie tylko jpg?? i zupełnie nie zapisuje RAWów ??
chociaż w K70 mogę mieć inaczej.
ale zawsze wydawało mi się, że jak chce HDRa z puszki to jest jpg, a jak sam chce to zrobić to mam trzy RAWy (albo 5 albo ile się tam ustawi)
 

plwk  Dołączył: 21.04.2006
Cytuj
Spróbowałem K-1, mam ustawione RAWy, i wyszedł mi RAW o wielkości 143 MB, który w jotpegu podglądu ma HDRa.
 
Smart42  Dołączył: 05.11.2015
Cytuj
plwk napisał/a:
Spróbowałem K-1, mam ustawione RAWy, i wyszedł mi RAW o wielkości 143 MB, który w jotpegu podglądu ma HDRa.

Czyli, jak dobrze rozumiem, aby uzyskać prawidłowy obraz HDR, należy zmienić format zdjęcia na jpg???
Przyznam, że nie bardzo to wszystko rozumiem. Chyba, jako amator, za słaby jestem w te klocki.

[ Dodano: 2020-03-30, 23:37 ]
A w jakim programie otwierałeś tego HDRa?
 

Gwiazdor  Dołączył: 05.03.2007
Cytuj
W Pentax Photo Laboratory otworzysz to poprawnie. W innych trzeba sprawdzić, jak pisał plwk.
 

plwk  Dołączył: 21.04.2006
Cytuj
Rozwiązanie proste. Jeżeli chcemy przy tym więcej pogrzebać to musimy wywołać w PPL do TIFF 48bit i potem obrabiać w innym programie.
 
Smart42  Dołączył: 05.11.2015
Cytuj
Gwiazdor napisał/a:
W Pentax Photo Laboratory otworzysz to poprawnie. W innych trzeba sprawdzić, jak pisał plwk.


Pentax Photo Laboratory to jest ten program dołączony do aparatu na płycie CD?
Jeśli tak, to muszę najpierw dokupić napę CD do swego komputera :(

Wyświetl posty z ostatnich:
Skocz do:
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach