Michal Sosnicki  Dołączył: 29.10.2007
Cytuj
A czy ktoś może napisać w jaki sposób zaktualizować? Rozumiem że zgrywam na kartę SD i co dalej?
 

szczypiorrr  Dołączył: 10.08.2007
Cytuj
 

Michal Sosnicki  Dołączył: 29.10.2007
Cytuj
Dzięki bardzo!!! :-) Dziś spróbuję wgrać ;-)
 

argawen  Dołączył: 19.04.2006
Cytuj
Upgrade z wersji 1.02. Korpus z gripem. Zasilanie z korpusu. Oryginalny akku. Karta Sandisk Extreme. Żadnych problemów z wgraniem firmware 1.10.
Poza tym trochę upgradów zrobiłem ( DS,K100,K10,K20,K-7) i nie zdarzyły mi się jakieś zawirowania.
 

Klod76  Dołączył: 06.06.2009
Cytuj
ja robilem juz wielkorotnie updaty, takze to byl upgrade z najnowszej wersji

Z rozmowy z serwisem wynika ze dla nich to spora niespodzianka - albo trafilem wybitnie tempego serwisanta.

Radze wszystkim wstrzymac sie - bo za duzo tych padow.

Ja uzywalem kart 16GB - byc moze karta za duza.

A Poki co kupuje KXa - bo za 2 tygodnie ślub do zrobienia - iso 6400/f8 czas 1/50 sek. Szumu tyle co na k7 przy iso 1600. Bedzie jak znalazl na takie reportaze - nawet jak juz k7 bede mial naprawiony.
 

papcio  Dołączył: 20.04.2006
Cytuj
argawen napisał/a:
Upgrade z wersji 1.02.

Ja robiłem z 1.03 i też bez kłopotu. Może z niższych wersji jest kłopot?
 

Klod76  Dołączył: 06.06.2009
Cytuj
jak juz pisalem robilem z najnowszej wersji 1.03
 

plwk  Dołączył: 21.04.2006
Cytuj
Robiłem z 1.03, karta SanDisk Extreme 8 GB, akumulator oryginalny w gripie.
 

berd  Dołączył: 08.01.2010
Cytuj
oj tam wymyslacie juz i dorabiacie ideoologie, ja robilem rowniez z 1.03

widac, jeden ma szczescie drugiego ono opuscilo ;) bo tez w zyciu zrobilem mase apdejtow i nigdy nie mialem problemow, ale zreszta jaki to argument ze co, zle wciskalem MENU? :lol:

mysle ze to tylko 0 i 1 czasem potrafia sfiksowac ;) nie ma znaczenia jaka karta i jaki soft widac cos fiksuje, ja radze sie wstrzymac ;) bo ponoc poza kosmetyka ten AF nie dziala jak USM II :-P
 

jorge.martinez  Dołączył: 16.05.2007
Cytuj
Proszę sobie nie urządzać pogaduch w tym wątku. To wątek pomocowy i warto by osoby z problemem nie musiały się przebijać przez OTy.
 
jaca1971pl  Dołączył: 27.12.2009
  Cytuj
witam, mój k7 jakiś czas temu też umarł przy aktualizacji i jedyny ratunek to serwis. tylko wysyłać przez DHL bo mają podpisaną umowę i koszta są gratis. aparacik wysłano do Francji bo poszła płyta główna. pozdrawiam jaca. czas naprawy 2 miechy , a firmware 1,03 wszystko za 0 zł.
 

shambler  Dołączył: 21.01.2010
[K7] k7 problem z updatem firmware Cytuj
Witam i ja miałem pecha dziś wgrywałem 1.10 do K-7 i złapał zawieche karta 4GB Proteca SDHC akumulator orginalny pełny, wersja na jaką wgrywałem 1.03.
Dodam że nie po raz pierwszy wgrywałem soft do tego k7 i nigdy nie miałem problemu.
W poniedziałek dzwonie do serwisu mam nadzieje że załatwią to sprawnie i nie będzie to trwało wieki. Może na razie radził bym się wstrzymać z wgrywaniem może wyjdzie jakaś poprawka.
 

argawen  Dołączył: 19.04.2006
Cytuj
shambler napisał/a:
Może na razie radził bym się wstrzymać z wgrywaniem może wyjdzie jakaś poprawka.
Bez przesady.
Na razie w tym wątku jest więcej osób, którym wgranie nowego firmware, nie przysporzyło żadnego kłopotu :-P
 

plwk  Dołączył: 21.04.2006
Cytuj
Raczej piszą głównie te osoby, które mają problem.
 
bladawiec  Dołączył: 01.04.2008
Cytuj
plwk napisał/a:
Raczej piszą głównie te osoby, które mają problem.
Ale wcześniej takie zdarzenia były mocno incydentalne (tak mi się wydaje (?)).
Liczba osób zgłaszających problem tym razem wskazuje, że chyba rzeczywiście jest coś nie tak i być może sugestia wstrzymania się z updatem nie jest chybiona.
Ja akurat problemu nie miałem, ale update zrobilem zanim pojawiły się te informacje :).
 
folab  Dołączył: 31.01.2007
Cytuj
Cytat
Ja akurat problemu nie miałem, ale update zrobilem zanim pojawiły się te informacje :).
ja również bez problemu...
 

shambler  Dołączył: 21.01.2010
[K7] k7 problem z updatem firmware Cytuj
A ma już ktoś jakieś wieści jak Pentax się ustosunkuję do takiej reklamacji?
Bo jutro będę dzwonił dopiero ale nerwy mnie już zżerają:(

A może ktoś zna sposób na pentaxa aby zrobić hard reset jak się go wykonuje?
Może by pomogło.


Dzwoniłem dziś do serwisu odpowiedziano mi że nie dostali jeszcze żadnego body z taką usterką dotyczącą softu 1.10 ale były telefony w tej sprawie może lada dzień dojdą aparaty.
Kazali mi wysłać DHL i zobaczą. Okres naprawy może się znacznie wydłużyć jeśli aparat będzie musiał być wysłany do serwisu w Francji. Oby tylko pomyślnie załatwili sprawę i za free.
Może ktoś jeszcze miał jakieś problemy??
 

berd  Dołączył: 08.01.2010
Cytuj
shambler, przeczytaj jeszcze raz caly watek, a sam sobie odpowiesz na pytanie czy "ktos mial problemy"

moj K7 jest w serwisie od piatku od 9.00 rano.
Czekam i sie nie denerwuje bo i poco, zmienisz cos swym emocjonalnym nastawieniem? co ma byc to bedzie.
 

shambler  Dołączył: 21.01.2010
Cytuj
berd napisał/a:
shambler, przeczytaj jeszcze raz caly watek, a sam sobie odpowiesz na pytanie czy "ktos mial problemy"

moj K7 jest w serwisie od piatku od 9.00 rano.
Czekam i sie nie denerwuje bo i poco, zmienisz cos swym emocjonalnym nastawieniem? co ma byc to bedzie.


Czytałem dokładnie ale miałem na myśli czy w ostatnich dniach komuś jeszcze coś takiego się przytrafiło.
Jak dziś dzwoniłem i rozmawiałem z serwisantem to mówił że jeszcze nic nie dotarło z taką usterką, ale widać mało z orientowany ktoś odbiera te tel. Masz rację co ma być to będzie ale swoją drogą jestem ciekaw czego mogę się spodziewać.
 
LDevil  Dołączył: 30.05.2007
Cytuj
Poprawię trochę statystyki updejtu softu - mi się udało. Chociaż sam proces jest trochę tragicznie zaprojektowany. Firmware powinien być podzielony na dwie części: właściwą, i niekasowalny kawałek odpowiedzialny za wczytywanie firmware do głównej części.
Dzięki temu proces updejtowania przebiegałby bezstresowo.

Wyświetl posty z ostatnich:
Skocz do:
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach