PK  Dołączył: 24.05.2008
Cytuj
LDevil, w niektórych nikonach były dwa firmawre- główny i "zapasowy" na wypadek wpadki.
 

Klod76  Dołączył: 06.06.2009
Cytuj
po niemal 3 tygodniach - dowiedzialem sie ze mója K-7 zostala wyslana do francji, i ze za kolejne 2 tygodnie bedzie jakas informacja. Czy możecie sie podzielic informacjami co sie dzieje z pozostalymi padnietymi K-7 ?
 

shambler  Dołączył: 21.01.2010
Cytuj
Klod76 napisał/a:
po niemal 3 tygodniach - dowiedzialem sie ze mója K-7 zostala wyslana do francji, i ze za kolejne 2 tygodnie bedzie jakas informacja. Czy możecie sie podzielic informacjami co sie dzieje z pozostalymi padnietymi K-7 ?


Dzwoniłem dziś do Pentaxa mój jeszcze leżakuje sobie w serwisie, serwisant mówił że wysłali jeden na próbę aby zobaczyć jak siedziba w Pentaxie się ustosunkuje do tego i co zrobią.
Więc możesz się cieszyć że w ogóle padło na twój:) Bo z tego co wiem wysyłają raz w miesiącu czyli jeszcze pewnie sobie poczekam na sprzęt.
Na pytanie czemu tak długo to trwa jak niby jest 2 tyg na rozpatrzenie problemu to z serwisu odpowiedziano mi że to jest nietypowy przypadek, i właściciel bierze pełną odpowiedzialność podczas wgrywania FW i nie wiedzą jak to załatwić.
Ciekaw jestem jak jest u innych producentów N i C może ktoś się zetkną?
 

Klod76  Dołączył: 06.06.2009
Cytuj
dobrze ze kupilem KXa ;) bo by był post ;) (fotopost)
 

berd  Dołączył: 08.01.2010
Cytuj
moja podobnie, rowniez jest we francyji ;)... juz powoli sie obrazam na Pentaxa ;) znaczy pomalu sie rychtuje do zmiany systemu, zreszta juz to uczynilem, jak jeszcze nie uznaja tego w ramach gwarancji to bedzie niezla ftopa, a moglem od razu zakupic EOS'a ;) to kurnia sentymet do Pentaxa pchnal mnie do tego aktu desperacji

chcesz byc sentymentalny miej twarda du... jak to mawiaja ;)

Klod76, pomoz mi poszukac mojej szczeki - vide wizyta na Twoim sajcie ;)
 

Klod76  Dołączył: 06.06.2009
Cytuj
berd, >> dzieki ;) wiesz teraz te aparaty to same zdjęcia robią ;) ja tylko taki guziczek naciskam naciskam
 

berd  Dołączył: 08.01.2010
Cytuj
ta jasne :-B ,


a co by nie bylo, iz OT to juz sie niemoge doczekac pozytywnego rozwiazania sprawy z naszymi K7
 

Michal Sosnicki  Dołączył: 29.10.2007
Cytuj
Ja wgrałem i wszystko jest OK choć serce mi drażało przez chwilę :) I jak sprawdził się K-X?
 

jorge.martinez  Dołączył: 16.05.2007
Cytuj
Bez pogaduch w wątku, proszę.
 

shambler  Dołączył: 21.01.2010
Cytuj
A ktoś się może orientował jaki był by koszt naprawy? Z tego co wiem to wchodzi w grę wymiana płyty głównej to brzmi drogo:(
 
LDevil  Dołączył: 30.05.2007
Cytuj
Wymiana płyty głównej przy uwaleniu flasza? W takim razie albo ktoś chce kogoś naciągnąć, albo pięknie zaprojektowali ten aparat.
 
reastdignity  Dołączył: 29.04.2010
Cytuj
LDevil, mnie uczono ze pad przy wgrywaniu biosu = kosz dla płyty.Może źle pisali.
 

argawen  Dołączył: 19.04.2006
Cytuj
reastdignity napisał/a:
mnie uczono ze pad przy wgrywaniu biosu = kosz dla płyty
Najwyraźniej ktoś flasha nie umiał wymienić.
 
jaca1971pl  Dołączył: 27.12.2009
  Cytuj
panowie nie dawno pisałem że mój k 7 padł po aktualizacji 1.03 i tak samo jak wasze pofruną do Francji. koszt jak dla mnie i też myślę że dla Was będzie ZEROWY ,chodź dwa miechy sprzętu nie miałem. pozdrawiam jaca
a wymienili płytę główną. :shock:
 

Makler  Dołączył: 09.03.2009
Cytuj
Wygląda na to że aparat nie ma żadnych zabezpieczeń przed takimi wpadkami.
To nawet zrozumiałe, łatwiej im było wymienić płytę niż wylutowywać, zaprogramować i wlutować kość od nowa, pod warunkiem jeszcze że w ogóle mają możliwość zaprogramowania samej kości.
 

Gwiazdor  Dołączył: 05.03.2007
Cytuj
Makler napisał/a:
łatwiej im było wymienić płytę niż wylutowywać, zaprogramować i wlutować kość od nowa
Jako serwis powinni mieć dostęp do wszystkiego. ;-) A w miare nowe konstrukcje mają tryb "wgrywanie po pdłączeniu na krótko", kiedy to bez lutowania programujesz flasha.
 

Klod76  Dołączył: 06.06.2009
Cytuj
moj ponoc wrocil wlasnie z francji, naprawiony, w paczce sa tez inne aparaty - beda je dzisiaj - jutro rozsyłać.
 

berd  Dołączył: 08.01.2010
Cytuj
zaraz dzwonie do serwisu...

jest, jade po niego ;P
 
b-bar01  Dołączył: 09.07.2010
Cytuj
Gwiazdor napisał/a:
Jako serwis powinni mieć dostęp do wszystkiego

niekoniecznie.......nie wiem jaka jest polityka Pentaxa, ale może być tak , że Pentax, ze względu na tajemnicę hadlową/konstrukcyjną nie może sobie pozwolić aby byle serwis grzebał w softach, inaczej moznaby było ingerować w mapy na "ep-romie"
i zaczęły by się pojawiać takie ogłoszenia:
>> oferujemy tuning twojego aparatu, mozliwość podniesienia ISO do zakresu 16-50000 i wgranie dowolnego softu firm C..., M....., P......, N...... z dowolnymi modyfikacjami, dostosowanymi do twoich potrzeb<<

jesli kilka firm zakłada tą samą matryce do swoich aparatów toooooooo :mrgreen: czemu by nie zrobić K-x z softem-hybrydą od np. a55
 

argawen  Dołączył: 19.04.2006
Cytuj
b-bar01 napisał/a:
niekoniecznie.......nie wiem jaka jest polityka Pentaxa, ale może być tak , że Pentax, ze względu na tajemnicę hadlową/konstrukcyjną nie może sobie pozwolić aby byle serwis grzebał w softach
Wybacz, ale dystrybutor Pentaksa i jego serwis , to nie jest byle serwis.
Rozumiem naprawy związane z wymianą części, ale soft ? Powinni to robić na miejscu.
Chyba że Pentax tak skonstruował płytę główną, że zapomniał o możliwości zaprogramowania kości z poziomu płyty.

Wyświetl posty z ostatnich:
Skocz do:
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach