berd  Dołączył: 08.01.2010
Cytuj
no tak, te makowki ;)... w robocie makowka TAK niewyobrazam sobie pracy na PC, ale w domu ONLY PC :)... mnie by nie dzialalo 80% softu nie dostpenego na makowke (zgaduje ze to mac) oraz 150% urzadzen ktore steruje z poziomu kompa ;)

u mnie numeracja plikow sie wyzerowala, ale moze to zasluga resetu/wgrania nowego softu?
 

Klod76  Dołączył: 06.06.2009
Cytuj
ja i tu i tu ograniczony ;) do sprzetu dla gejów ;). Z braku softu odczuwam jedynie niedosyt gier - ale to nawet dobrze ;).

a numeracji jeszcze nie sprawdzalem ;)
 

romeoad  Dołączył: 02.11.2009
Cytuj
Klod76, ExifTools są też na maka. Na 10.6.4 działa.

A od gier to jest PS/Xbox.
 

Klod76  Dołączył: 06.06.2009
Cytuj
lubie strategie i to turowe .....
 

Gwiazdor  Dołączył: 05.03.2007
Cytuj
Klod76 napisał/a:
lubie strategie i to turowe .....
Szachy na Xboxa też pewnie są. ;-)
 

Klod76  Dołączył: 06.06.2009
Cytuj
szachy sa tez na maki ;)
 
DonKiszon  Dołączył: 21.12.2006
Cytuj
Witam wszystkich. Mam problem prawdopodobnie powiązany z nowym upgrade-m do Kaśki.
PENTAX-owy program do wywoływania rawów "PENTAX Digital Camera Utility 4" nie pozwala obrabiać zdjęć. Po jakiejkolwiek zmianie zdjęcie zmienia się w ciemną plamę i tylko reset ustawień przywraca normalny wygląd. Wcześniej tego problemu nie było (przed wgraniem softu). Dodatkowy upgrade tegoż programu nie pomaga. Czy ktoś spotkał się z podobnym problemem?
 

GeloPa  Dołączył: 26.03.2008
Cytuj
DonKiszon, ja tak mam tylko nie wiem czy to wina firmware
po wgraniu nowego firmware normalnie wszystko chodzilo a od pewnego czasu jest tak jak opisujesz
 

pszczołowaty  Dołączył: 07.12.2009
Cytuj
DonKiszon napisał/a:
Po jakiejkolwiek zmianie zdjęcie zmienia się w ciemną plamę

mam coś podobnego ale tylko w specyficznych trudnych warunkach (np. płomienie) wydaje mi się, że to program zmienia zdjęcie, u mnie nie ma ciemnej plamy tylko płomienie stają sie wyblakłe, reset do domyślnych ustawień pomaga tylko na chwilę , kiedy próbuję cokolwiek zrobić... znowu to samo :-?
dotyczy to oczywiście kiksa i raw dng
 

GeloPa  Dołączył: 26.03.2008
Cytuj
a i jeszcze co zauważyłem to jak sie zrobi czarna plama to po zapisaniu jako jpg też jest czarne :mrgreen: pomimo że w rzeczywistości rawa wcale nie "psujemy" tak że to nie tylko podgląd jest czarny
 
DonKiszon  Dołączył: 21.12.2006
Cytuj
Witam ponownie. Zgadza się GeloPa pliki są w porządku. Tak sobie myślę czy może to mieć coś wspólnego z prawami autorskimi - wcześniej nie wpisywałem niczego w zakładce prawa autorskie i nie zaznaczałem opcji było ok. Muszę jeszcze to spróbować, ale w instrukcji nie ma o takich sprawach nawet wzmianki.

[ Dodano: 2010-09-25, 22:40 ]
PS rawy zapisuje jako PEF-y, ale to nie powinno mieć znaczenia
 
folab  Dołączył: 31.01.2007
Cytuj
GeloPa napisał/a:
a i jeszcze co zauważyłem to jak sie zrobi czarna plama to po zapisaniu jako jpg też jest czarne :mrgreen: pomimo że w rzeczywistości rawa wcale nie "psujemy" tak że to nie tylko podgląd jest czarny
Miałem dokładnie to samo ,wgrałem dodatkowo wczśniejszą wersje PPL i się naprawiło......
 
milczek77  Dołączył: 28.11.2009
K-7 padł po ugrade firmware do 1.10 TO NIE DUBEL!!!!!!!! Cytuj
To nie dubel temat był poruszony racja ale nikt się nie wypowiedział jak problem rozwiązał więc może teraz ktoś kto miał taki problem napisze jak ten problem rozwiązał, a chciałbym się dowiedzieć czy słać aparat do serwisu.
WIĘC JESZCZE RAZ PROSZE O POMOC I PROSZE O NIEZAMYKANIE TEMATU:



Upgrade firmware do 1.10 przebiegł bez problemów nic się nie zawiesiło. Po upgradzie aparat robił zdjęcia normalnie i robi (można podglądać zdjęcia na wyświetlaczu aparatu). Problem jest kiedy *.pef wrzuce do komputera odpale Pentax Digital camera utility na początku pef odpali się wszystko widać, ale przy próbie w laboratory korekty czego kolwiek obraz znika i zdjęcie jest czarne co jest grane soft się źle wgrał????? Podobnie jest gdy bez edycji zrobie zapis do JPG wówczas JPG jest czarne????? co się stało??? Wysyłać aparat do serwisu????
 

jorge.martinez  Dołączył: 16.05.2007
Cytuj
Scaliłem z istniejącym tematem.
 
milczek77  Dołączył: 28.11.2009
Cytuj
ok choć nie wiem czy ktoś zajrzy tutak bo ostatni post był ponad rok temu w tym temacie. Ale zobaczymy
 

BAN paradziqs  Dołączył: 05.08.2009
Cytuj
ponad rok temu? ten nowy soft wyszedl w lipcy chyba..
 
milczek77  Dołączył: 28.11.2009
Cytuj
Rzeczywiście przepraszam , źle spojrzałem na datę ostatniego postu. Moja pomyłko to pewnie przez nerwy, że aparat padł.... sorki

[ Dodano: 2010-10-10, 20:48 ]
folab, to znaczy wgrałem wcześniejszą wersję Pentax photo Laboratory??? i pomogło to jak to nie dziła z nową wersją??
 

BAN paradziqs  Dołączył: 05.08.2009
Cytuj
jak tak czytam te posty tutaj to jestem zadowolony z tego ze mam v1.03...
chyba wiecej problemow niz korzysci z tego nowego softu..
moze w niedalekiej przyszlosci wypuszcza cos pewnego...

ps. pisalem do apollo czy majac gwarancje miedzynarodowa uznaja mi reklamacje jak mi upgrade nie przejdzie i czy zrobia to za darmo - zero odzewu...
 
milczek77  Dołączył: 28.11.2009
Cytuj
Nie wiem w czym był problem ale :
1. Przeinstalowałem codec_RAW i wówczas zaczęła działać możliwość oglądania PEF z poziomu przeglądarki zdjęć systemu WIN 7 wczesniej po upgrade firmware nie mogłem. W PPL 4.0 dalej nie było możliwości edycji zdjęć bo czarna plama powstawała tak jak pisałem

2. Pociągnąłem z netu PPL update i przeinstalowałem (prawdopodobnie tę samą wersję miałem bo reinstalacja trwała 10 s. a instalka update miała 75 mb). Jednak odziwo po reinstalacji PPL zaczęło działać mogę zapisywać do JPG i mogę PEF edytować więc jest ok. Ciekawe w czym był problem, ale ważne , że działa.

Pozdrawiam
 
DonKiszon  Dołączył: 21.12.2006
Cytuj
Witam ponownie.
Zrobiłem podobnie - instalując od początku PDCU4 i poprawkę. Rzeczywiście pomogło - dzięki bardzo!!!

Wyświetl posty z ostatnich:
Skocz do:
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach