Gwiazdor  Dołączył: 05.03.2007
Cytuj
argawen, :-B
Tu nie ma mowy o "grzebaniu w sofcie" a jedynie wgranie pełnego do kości flash.
 
b-bar01  Dołączył: 09.07.2010
Cytuj
Gwiazdor napisał/a:

Tu nie ma mowy o "grzebaniu w sofcie" a jedynie wgranie pełnego do kości flash.


no właśnie........ jezeli w aucie mozna dowolnie podmieniać softy w ECU i/lub dowolnie je modyfikować z poziomu laptopa po USB przez złącze diagnostyczne, to napewno mozna cos takiego zrobic w aparacie....... jest tylko kwestia oprogramowania, maszyn i przeszkolonej załogi, inaczej aparaty nie jeździłyby po europie.

Chyba że to sa za duże koszty i wstawia się nową płytę gotowca p&p.
 

argawen  Dołączył: 19.04.2006
Cytuj
Gwiazdor napisał/a:
Tu nie ma mowy o "grzebaniu w sofcie" a jedynie wgranie pełnego do kości flash.
To do mnie ? Jestem tego świadomy. Jeżeli producent nie chce, by można było wgrać tzw loader poprzez złącze, to trzeba kostkę zdemontować z płyty i programować programatorem.
Tak, poza tym, przeczytaj jeszcze raz mój post. Gdzie pisałem o grzebaniu ?
 

Makler  Dołączył: 09.03.2009
Cytuj
A może numer jest jeszcze lepszy, wymienili płytę dlatego że wiedzieli o jakimś błędzie, wadliwej partii i ten zwis to objaw. Dlatego naprawiają tylko w serwisie centralnym żeby się sprawa nie roznosiła.
To takie wymyślanie ale myślę że dość prawdopodobne.
Koniec końców ważne że zrobili i to za darmo.
 

BAN paradziqs  Dołączył: 05.08.2009
Cytuj
ile u was to trwalo? tak sie zastanawiam. bo mam nowke K7 ale kupowana poza granicami polski, wiec mam jedynie roczna gwarancje miedzynarodowa, a wedlug niej "W przypadku uszkodzenia należy dostarczyć sprzęt bezpośrednio do naszego serwisu (na swój koszt).
W przypadku uszkodzenia głównego układu elektronicznego, sprzęt wysyłany jest do centralnego serwisu Pentax w Hamburgu. Przesyłka do Pentax Hamburg jest płatna, 80 EURO Koszt przesyłki pokrywa użytkownik (zgodnie z warunkami gwarancji Pentax)"

nie widzi mi sie placic 80 euro za transport jesli nie wyjdzie mi update softu
 

argawen  Dołączył: 19.04.2006
Cytuj
Makler napisał/a:
wymienili płytę dlatego że wiedzieli o jakimś błędzie, wadliwej partii i ten zwis to objaw
Możliwe :mrgreen:
paradziqs napisał/a:
nie widzi mi sie placic 80 euro za transport jesli nie wyjdzie mi update softu
Zawsze możesz wysłać bezpośrednio do Hamburga. Może będzie taniej.
 

BAN paradziqs  Dołączył: 05.08.2009
Cytuj
ale rozumiem ze w takim wypadku jak uwalenie aparatu podczas robienia update'a wysylka jest niestety na moj koszt? pomimo iz jest to soft udostepniany na oficjalnej stronie marki pentax..
 

Klod76  Dołączył: 06.06.2009
Cytuj
moje niesprawdzone podejrzenie - w najwcześniejszych wersjach coś było nie tak - moje K-7 było pierwszym lub drugim sprzedanym w Polsce. Jeśli pozostałe padnięte są z pierwszej dostawy do Polski - to moim zdaniem świadczy to o jakimś błędzie konstrukcyjnym....
 

argawen  Dołączył: 19.04.2006
Cytuj
Klod76 napisał/a:
Jeśli pozostałe padnięte są z pierwszej dostawy do Polski - to moim zdaniem świadczy to o jakimś błędzie konstrukcyjnym....
Bez przesady. Sam kupiłem w dniu premiery i nie ma z nim problemów.
 

berd  Dołączył: 08.01.2010
Cytuj
ja kupilem pod koniec stycznie br. moj S/N 34574xx niewiem jak to czytac, interpretacje pozostawiam znawcom ;)

aha juz mam swa K7, laduje baterie i jaaaaazda ;)
 

Gwiazdor  Dołączył: 05.03.2007
Cytuj
argawen napisał/a:
To do mnie ?
Nie, do b-bar01, bo zdaje się, że ma jakieś teorie o urytych możliwościach tkwiących w K-7, które złośliwie blokuje producent.
 

argawen  Dołączył: 19.04.2006
Cytuj
Gwiazdor napisał/a:
Nie, do b-bar01
Coś u mnie źle ze zrozumieniem słowa pisanego :-B
 

Benek  Dołączył: 18.09.2008
Cytuj
Klod76 napisał/a:
moje niesprawdzone podejrzenie

Kupiłem k-7 chyba w pierwszym tygodniu bytności na polskim rynku. Zero problemów z którymkolwiek 'updatem'.
 

Klod76  Dołączył: 06.06.2009
Cytuj
dzisiaj aparat wrocil z serwisu - wyczyszczony pięknie, matryca, lustro - czyściutkie, korpus tez - nawet sie zastanawialem czy to ta sama obudowa - uzywam sprzetu bez taryfy ulgowej - a tu zero rysek sladow uzytkowania - wiec chyba wymienili. Suwaczek dioptrii ktory odpadl ;) - na swoim miejscu ;). Wszystko dziala soft 1.10. Jedyne co boli to ze trzeba bedzie kalibrowac na nowo obiektywy ;).
 

argawen  Dołączył: 19.04.2006
Cytuj
Klod76 napisał/a:
a tu zero rysek sladow uzytkowania - wiec chyba wymienili.
To numeru nie zapisałeś ?
 

Klod76  Dołączył: 06.06.2009
Cytuj
nie nie zapisalem - a karte gwarancyjna dostalem czysciutka, nawet bez daty sprzedazy !!!!
 

argawen  Dołączył: 19.04.2006
Cytuj
Paragon jest ważny.
 

Klod76  Dołączył: 06.06.2009
Cytuj
nie mam paragonu - nie ma takiego obowiązku ;)
 

berd  Dołączył: 08.01.2010
Cytuj
heh, odebralem "moj" ;), moze przez to, iz mialem nalepiona szybke GGS na LCD'ka z tylu.


nie, poznaje to jednak moja, po jednej mini rysce na spodzie, moja byla jak nowa staram sie dbac o sprzet moze dlatego mam swoj ;) ale mam mi to najwazniejsze.

Jedno co zauwazylem z tej calej akcji, to naprawde szkoda bylo wogole wgrywac ten nowy soft i narazac sie na brak aparatu przez miesica. AF podczas LV to dalej kpina ;), nic poza tym uzytkowego wg mnie nie doszlo, szumi dalej jak wodospad niagara, hmm ale ta obudowa, ten feel przycmiewa malutkie niedostatki matrycy.


PS. Klod76, ten suwaczek wklada sie samemu ;), trzeba tylko najechac metalowa regulacja dioptrii np. pinezka w szczelince aby suwaczek mogl wskoczyc - trenowalem to wczoraj ;)... jak ja wyrwalem LOL

PS.2. sprawdz ile masz klapniec migawki, ja nie zdazylem jeszcze sprawdzic, moze ma zero (nowy mial 250 klapnietych chyba podczas produkcji) wynikajace z resetu calej elektronikim albo naprawde masz nowa puszke ;)
 

Klod76  Dołączył: 06.06.2009
Cytuj
na moj system nie ma softu ktory to pozwala srprawdzic - chyba ze jakas funkcja aparatu ktorej nie znam. A co do suwaczka - on wypadl i sie zgubil ;) - nie mialem szansy go samodzielnie wkladac ;).

A co do wrazenie - to od miesiaca operowalem Kx ktory jak go mocno zlapalem - zaczynal trzeszczec w dłoni ;) - teraz to zupelnie inna bajka - zwlaszcza z gripem - znowu czuje ze mam w rekach aparat ;) no i rozdzielczosc ekranu - na Kx-owym mialem wrazenie ze kazde zdjecie jest nieostre ;)

Wyświetl posty z ostatnich:
Skocz do:
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach