Color  Dołączył: 09.03.2015
Cytuj
wojtas_Zdr napisał/a:
nie ma w magazynie i nie wiedzą kiedy producent dostarczy. Co jest produkcja się skończyła?

Wyprzedała się jedna dostawa, teraz czekają na kolejną.
A co do bf/ff zdarza się w zoomach, ale chyba nie tak często jak można by się spodziewać. Też się trochę bałem, kupiłem przez sieć. Trafia w punkt.
 
wojtas_Zdr  Dołączył: 02.02.2012
Cytuj
Ceny też poszły w górę nawet o 150 zł, chyba będę musiał zaryzykować i kupić wysyłkowo

[ Dodano: 2017-04-06, 09:33 ]
W Sigma ProCentrum na Żeromskiego nie mają?[/quote]

produkt niedostępny...
 

x4rd  Dołączył: 07.03.2012
Cytuj
wojtas_Zdr napisał/a:
Ceny też poszły w górę nawet o 150 zł, chyba będę musiał zaryzykować i kupić wysyłkowo


O ile wiem, to 17-50 dostała zniżkę cenową jakoś ostatnio...
 
wojtas_Zdr  Dołączył: 02.02.2012
Cytuj
O ile wiem, to 17-50 dostała zniżkę cenową jakoś ostatnio...[/quote]

To ja już pewnie się nie załapie, rozmawiałem z sigma pro centrum że aktualnie brak jest obiektywów i dostawa przewidziana jest na 18 kwietnia.
 
Jurek  Dołączył: 09.06.2007
Cytuj
Można zamówić w Euro AGD i odebrać w najbliższym sklepie gdzie też można obiektyw sprawdzić. Ja tak kupiłem.
 
wojtas_Zdr  Dołączył: 02.02.2012
Cytuj
Pisałem do nich czy tak można zrobić że zamówię, otworzę, przestrzelę, zdecyduję. Niestety nie można tak, chyba że fizycznie w sklepie zamówić.
 

JacekK  Dołączył: 08.09.2008
Cytuj
Moja S została sprowadzona , ma minimalną tendencją "za cel" na K3 i idealna na K5 i Kr
 
Jurek  Dołączył: 09.06.2007
Cytuj
wojtas_Zdr napisał/a:
Pisałem do nich czy tak można zrobić że zamówię, otworzę, przestrzelę, zdecyduję. Niestety nie można tak, chyba że fizycznie w sklepie zamówić.


Oczywiście że można, nawet nie muszę kupować obiektywu, który zamówiłem. Zamawiałem przez neta, kiedy otrzymałem sms-a że jest do odbioru poszedłem, podczepiłem pod mój aparat, strzeliłem kilka fotek, dokładnie je obejrzałem i dopiero zapłaciłem. Sprzedawca nie robił żadnych wstrętów, stwierdził że wszyscy kupujący obiektyw tak robią.
 

x4rd  Dołączył: 07.03.2012
Cytuj
Jurek napisał/a:
Oczywiście że można, nawet nie muszę kupować obiektywu, który zamówiłem. Zamawiałem przez neta, kiedy otrzymałem sms-a że jest do odbioru poszedłem, podczepiłem pod mój aparat, strzeliłem kilka fotek, dokładnie je obejrzałem i dopiero zapłaciłem. Sprzedawca nie robił żadnych wstrętów, stwierdził że wszyscy kupujący obiektyw tak robią.


Miałem tak samo i też wybierałem. Przy tych szkłach o najlepszy sposób, aby potem nie latać po serwisach.
 

kwrom  Dołączył: 17.11.2009
Cytuj
Zastanawiam się nad zakupem ale pojawiły się pytania:
-różnica "jakości" między :
https://www.pentaxforums....-dc-os-hsm.html
a
https://www.pentaxforums....stabilizer.html
-co zyskam a co stracę w stosunku do posiadanych obiektywów SMC-DA 16-45 mm F4 ED, DA 18-135mm f/3.5-5.6 ED AL [If] DC WR?
 

plwk  Dołączył: 21.04.2006
Cytuj
Zyskasz światło i ostrość w całym zakresie, stracisz przy pracy pod światło.
 

unbreakable  Dołączył: 16.10.2012
Cytuj
kwrom jeżeli chcesz to na PW możemy się zgadać, mam ten obiektyw, możemy się wybrać na jakiś plener, wymienić uwagi. Ogólnie nie ma już dostępnego obiektywu z OS pod Pentax

 

Color  Dołączył: 09.03.2015
Cytuj
Nie powinno być różnic między szkłem z OS i bez niego. Przecież to wciąż ten sam obiektyw. Sigma bez OS jest oceniana przez 33 użytkowników, a ta z OS przez 8.
kwrom, jak trafnie to określił plwk zyskasz światło i ostrość (jak u mnie całkowicie akceptowalna od pełnej dziury). Gdy w kadrze jest ostre źródło światła często mocne flary są nie do uniknięcia, co zazwyczaj psuje zdjęcie.

 

kwrom  Dołączył: 17.11.2009
Cytuj
plwk, unbreakable, Color, za informację stawiam :-B
 

Apas  Dołączył: 26.01.2007
Cytuj
kwrom napisał/a:
Zastanawiam się nad zakupem ale pojawiły się pytania:
-różnica "jakości" między :
https://www.pentaxforums....-dc-os-hsm.html
a
https://www.pentaxforums....stabilizer.html
-co zyskam a co stracę w stosunku do posiadanych obiektywów SMC-DA 16-45 mm F4 ED, DA 18-135mm f/3.5-5.6 ED AL [If] DC WR?


Nie pamiętam dokładnie, ale wersja z OS była dostępna dla naszego bagnetu tylko przez chwilę, potem ją 'wykastrowali', choć pod względem układu optycznego to jest to dokładnie takie samo szkło. Swego czasu inna Sigma (17-70 DC OS HSM) ze stabilizacją to był mój 'koń roboczy' i niejednokrotnie odnosiłem wrażenie, że stabilizacja w szkle sprawdza się nieco lepiej, niż ta w body - obu razem oczywiście używać można było, ale mijało się to z celem, bo ich działanie się wzajemnie 'znosiło'.
Co zyskasz a co stracisz? Jak pisał plwk -zyskasz światło i ostrość w całym zakresie, to szkło jest naprawdę niezłe pod tym względem. Chyba nieco szybszy AF z silnikiem HSM od Sigmy, ale tylko trochę. Stracisz 1mm na szerokim, co CZASEM może być odczuwalne, stracisz 'wodoszczelność' 18-135 oraz jego 'uniwersalność' jeśli idzie o zakres ogniskowych, jeśli preferujesz dłuższy koniec.
Generalnie jeśli 16mm na szerokim i dłużej niż 50 na długim nie są dla ciebie absolutnym priorytetem, to Sigma zdecydowanie warta jest polecenia. U mnie 'w praniu' wyszło, że z całej posiadanej szklarni najczęściej używam właśnie tej Sigmy (po tym, jak 17-70 wyzionęła ducha po wielu latach 'orania'), Sigmy 30mm f/1.4 i Tamiego 70-200 F/2.8. Taki skundlony jestem :-D
 

JacekK  Dołączył: 08.09.2008
Cytuj
Właśnie ów OS wbudowany w obiektyw to "pięta Achillesa" rzecz niezwykle awaryjna, dużo o tym pisano na forum. Przypadłość dotknęła także mój obiektyw, ale jeszcze był na gwarancji . Szybko naprawili, jednak problem wrócił obecnie, chyba po 6 latach (S17-70). Myślę, że nie warto ryzykować zakupu takich wersji.
 

fanmario  Dołączył: 23.10.2007
Cytuj
Mam i miewałem Sigmy z OS, jednak ze stabilizacją w body nigdy nie używałem poza pierwszą fazą czyli testu czy działa, i na tym się kończyło.
 
Paffcio  Dołączył: 29.05.2006
Cytuj
A ja całkiem "z czapy" - jest ktoś w KRK, kto miałby tę Sigmę i dał ją podpiąć na chwilę do obcego (czyli mojego ;-) ) K-3? Niby mogę iść do sklepu i coś pstryknąć, ale to nie to samo, co spotkanie z żywym Pentaxiarzem :-)
 

JacekK  Dołączył: 08.09.2008
Cytuj
Błąd polega na tym, że nawet przy wyłączonym OS rusza się, wręcz skacze obraz w celowniku co czyni obiektyw bezużytecznym.
 

potraff  Dołączył: 22.05.2016
Cytuj
Aż sobie sprawdziłem, którą wersję kupiłem wczoraj, ale na P jest bez OS. Uff...

Wyświetl posty z ostatnich:
Skocz do:
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach