JacekK  Dołączył: 08.09.2008
Cytuj
Nie masz czego żałować z tym OS. Nie dość, że skuteczny podobnie jak matrycy w aparacie to jeszcze żre prąd nawet w stanie wyłaczonym.
 

Sid Gotama  Dołączył: 10.10.2013
Cytuj
Mam i ja... a trwało to (zamówienie) ponad 1,5 miesiąca, uff.

Pierwsze wrażenie po zrobieniu zdjęcia na 2,8 był pełen wk#@$ ale wystarczyło dać -5 i jest w miarę ok. dokładniejszą kalibrację mam dopiero w planach ale raczej nie będę odsyłał do kalibracji, mam na to 3 lata :-)

Osłona tulipan to faktycznie kicha, by założyć ją odwrotnie (do złożenia) potrzebne są chyba specjalne kwalifikacje, chodzi mi o intuicyjność taką jak przy pentaxowym 18-55.
A brak otworu do kręcenia polarem to...

Ale szczerze polecam, bo pomimo że to powyżej trochę denerwuje to jednak drobiazgi.
 

espresso  Dołączył: 30.04.2007
Cytuj
Cytat
dokładniejszą kalibrację mam dopiero w planach
Zacznij od tego. Obiektyw dostanie skrzydeł.
Sid Gotama napisał/a:
brak otworu do kręcenia polarem to...
Całkiem normalne. Mało kto decyduje się na trwałe psucie zdjęć. Rzeczywiste zastosowanie CPL jest na tyle sporadyczne że brak tego deklaracji można sobie darować. Mnie osobiście bardziej wkurzało odwrotne kręcenie zooma. Jakość obrazków jednak kompensowała tą niedogodność. Zresztą w tym zakresie ogniskowych nie ma zbyt wielu odpowiedników.
 

Sid Gotama  Dołączył: 10.10.2013
Cytuj
Espresso, no litości... Brak możliwości to jest wada, choćbyś nie wiem jak zakłamyważ rzeczywistośc. To że mogę wyeliminować odbicia na tafli z założonym tulipanem, jest dla mnie zaletą a to czy to zrobię tylko raz, to już inna sprawa.
W wypadku tej sigmy muszę robić daszek z dłoni, naprawdę mega wygodne.
Poczułem się trochę tak jak bym czytał jakieś forum fanboi iphone, gdzie zaletą było to że nie można było przesłać .pdf po BT bo tak robią tylko piraci...
 

x4rd  Dołączył: 07.03.2012
Cytuj
Sid Gotama napisał/a:
fanboi iphone


Tym też można robić zdjęcia, mają nawet swój konkurs fotograficzny :evilsmile:
 

Sid Gotama  Dołączył: 10.10.2013
Cytuj
x4rd napisał/a:
Sid Gotama napisał/a:
fanboi iphone


Tym też można robić zdjęcia, mają nawet swój konkurs fotograficzny :evilsmile:


Wiem, mają nawet swojego... http://komorkomania.pl/32...per-bowl-wpadka :mrgreen:
 

espresso  Dołączył: 30.04.2007
Cytuj
Sid Gotama napisał/a:
Espresso, no litości...
Gdyby to rzeczywiście było wadą to sądzisz iż wszyscy producenci obiektywów nie starali by się tej wady usunąć?
Dla mnie wadą jest właśnie to okienko, a może raczej sposób mocowania tego wyjmowanego elementu, gdyż zdarzyło mi się dwukrotnie ten element zgubić.
 

Zdano  Dołączył: 23.10.2006
Cytuj
espresso napisał/a:
wadą jest właśnie to okienko ... zdarzyło mi się dwukrotnie ten element zgubić.

Podstawowa wada aparatów z wymienną optyką, można zgubić obiektyw, a nawet korpus.
 

espresso  Dołączył: 30.04.2007
Cytuj
Zdano napisał/a:
espresso napisał/a:
wadą jest właśnie to okienko ... zdarzyło mi się dwukrotnie ten element zgubić.

Podstawowa wada aparatów z wymienną optyką, można zgubić obiektyw, a nawet korpus.
Fakt, o tym nie pomyślałem. Ale też teraz wiem dlaczego intuicyjnie na wypady zabieram aparat w smartphonie. Nie idzie zgubić.
 

Sid Gotama  Dołączył: 10.10.2013
Cytuj
espresso napisał/a:
...
Dla mnie wadą jest właśnie to okienko, a może raczej sposób mocowania tego wyjmowanego elementu, gdyż zdarzyło mi się dwukrotnie ten element zgubić.


Ale wiesz że tym zdanie potwierdziłeś przydatność tego okienka, niejako przyznając się że z niego korzystasz? :evilsmile:
 

espresso  Dołączył: 30.04.2007
Cytuj
Sid Gotama napisał/a:
espresso napisał/a:
...
Dla mnie wadą jest właśnie to okienko, a może raczej sposób mocowania tego wyjmowanego elementu, gdyż zdarzyło mi się dwukrotnie ten element zgubić.


Ale wiesz że tym zdanie potwierdziłeś przydatność tego okienka, niejako przyznając się że z niego korzystasz? :evilsmile:


Nie twierdzę że nie przydatne... Ale w zasadzie nie korzystam z wyjątkiem paru epizodów przez 10 lat zabawy z Pentaxem.
Zaślepki wypadły same...
 

Sid Gotama  Dołączył: 10.10.2013
Cytuj
Czy działa z tym obiektywem priorytet MTF ? (w k5II)
W instrukcji co prawda jest napisane:
"Program automatycznej ekspozycji, który określa priorytet najlepszych ustawień przysłony dla zamocowanego obiektywu DA, DA L, D FA, FA J lub FA."
Ale tam też nie ma że korpusy pentaxa działają z innymi szkłami niż pentaxa :-P

Pytam, bo mam wrażenie że parametry (przy tym ustawieniu)korpus dobiera losowo z drugiej strony patrząc na wykresy MTF na optycznych, te losowo dobieranie by się mniej więcej zgadzały ale na MTF znam się tak jak na fotografi :mrgreen: więc mogę to źle interpretować.
 

warart  Dołączył: 30.09.2010
Cytuj
Z Sigmami działa to tak, że przymyka przesłonę o jedną pełną działkę w stosunku do pełnego otworu.
 
adk11  Dołączył: 10.11.2007
Cytuj
Jeszcze miałbym pytanie odnośnie gwarancji, kiedy go zakupiłeś?
 

Sid Gotama  Dołączył: 10.10.2013
Cytuj
warart napisał/a:
Z Sigmami działa to tak, że przymyka przesłonę o jedną pełną działkę w stosunku do pełnego otworu.


A skąd takie info?
Jest to potwierdzone przez sigmę czy to raczej obserwacja?
Bo o ile pamiętam nie zawsze przymykała.

Nie znam się za bardzo na tym ale po:

Chyba wychodzi że na 30 i 50mm najlepiej będzie na f4 a na 17 na f5,6
Na 2,8 chyba źle też nie jest, bo (o ile dobrze pamiętam) aparat wybrał wlaśnie taki parametr przy niektórych ujęciach. Stąd właśnie moje pytanie.
Jutro wyprowadzę ją na spacer więc trochę się pobawię i to sprawdzę

adk11 napisał/a:
Jeszcze miałbym pytanie odnośnie gwarancji, kiedy go zakupiłeś?


Już miałem szukać papierów ale nie wiem czy do mnie?
 

warart  Dołączył: 30.09.2010
Cytuj
To moja obserwacja. Tak to działa z moimi Sigmami 17-70, 10-20, 50-150 i 50 macro.
 

plwk  Dołączył: 21.04.2006
Cytuj
Skoro producent napisał w instrukcji, że jakaś funkcja działa tylko z jego obiektywami to zapewne tak jest. Jeśli Sigmy jakoś reagują po włączeniu tej funkcji, nie wyciągałbym wniosków, że dobierane są przysłony zgodne z MTF.
warart napisał/a:
Z Sigmami działa to tak, że przymyka przesłonę o jedną pełną działkę w stosunku do pełnego otworu.

Największa rozdzielczość jest zazwyczaj przy przymknięciu o około 2EV.
 

Sid Gotama  Dołączył: 10.10.2013
Cytuj
plwk napisał/a:
Skoro producent napisał w instrukcji, że jakaś funkcja działa tylko z jego obiektywami to zapewne tak jest...


No ale co innego miał napisać?
Kupujcie Sigmy bo z nimi to body dźiała idealnie?
Body Pentaxa było zapewne testowane z obiektywami Pentaxa i taka informacja jest w instrukcji.

Przyznaje, nie czytałem wszystkich instrukcji ale nie wydaje mi się by Pentax czy jakakolwiek inna firma ujęła w instrukcji taką informację w inny sposób.
W insrukcji do K5II nie znalazlem informacji że do tego aparatu można podłączyć inne obiektywy niż Pentaxa.

Zadalem takie pytanie ponieważ wydawało mi się że po naciśnięciu zielonego, obiektyw powinien być nieco bardziej przymykany (by uzyskać najlepszą rozdzielczość) tak jak napisaleś. Po przeczytaniu testu na optycznych wychodzi na to że ta najlepsza rozdzielczość jest właśnie z takim światlem jakie ustawia body, czyli że jednak body zna MTF Sigmy?
Ale że ja się za bardzo na tym nie znam, to z ciekawości zapytalem, wkleiłem nawet tabelkę z optycznych by ktoś z większą wiedzą to potwierdził lub zaprzeczył, bo być może źle ją czytam.
I tylko tyle.

Pozdrawiam
 

plwk  Dołączył: 21.04.2006
Cytuj
Body nie zna MTF lecz zapewne odczytuje je z chipa obiektywu. Pytanie czy potrafi odczytać poprawnie te dane z obcych obiektywów. Gdyby potrafiło to powinno również poprawnie obsłużyć korektę zniekształceń itp.
 

Sid Gotama  Dołączył: 10.10.2013
Cytuj
plwk napisał/a:
Body nie zna MTF lecz zapewne odczytuje je z chipa obiektywu. Pytanie czy potrafi odczytać poprawnie te dane z obcych obiektywów. Gdyby potrafiło to powinno również poprawnie obsłużyć korektę zniekształceń itp.


Dokładnie, dlatego mnie to zdziwiło.
O korekcie nie pomyślalem, ale to chyba dziala tylko na jpg.
Nie ma to w sumie, dla mnie większego znaczenia, zwykła ciekawośc.

Wyświetl posty z ostatnich:
Skocz do:
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach