dzerry  Dołączył: 01.05.2006
Cytuj
guerilla napisał/a:
nie dajcie się prosić - najlepsze klatki trzeba pokazać!
guerilla, poczkajmy az wszyscy odbiora.

sylwesto napisał/a:
Moje już mam. Wyrwane po części historii. Dzieki dzerry
A propos skanow - jak oceniasz zalacznik? Mam na mysli wybor i kolory.
 

sylwesto  Dołączył: 16.08.2008
Cytuj
Jak otworzyłem kopertę to przy jednej odbitce oczy miałem chyba szeroko otwarte :mrgreen:

Nie zdążyłem jeszcze (wiem, grzech!!!) rzucić na ścianę, więc kolorów porównać nie mogę, choć pewnie... :-P ;-)

Co do wyboru - tak samo. Choć już na podświetlarce widzę, że wybrałbym trochę inaczej... Ale ciekawie jest skonfrontować moje widzenie z Twoim. Raz jeszcze dzięki :-B
 

temol  Dołączył: 01.06.2007
Cytuj
dzerry napisał/a:
A propos skanow


Jakieś profile specjalne do kodachroma posiadasz, czy metodą prób i błędów ustaliłeś parametry? Jakiego softu używasz do skanowania?

T.
 

dzerry  Dołączył: 01.05.2006
Cytuj
temol, nie uzywalem profili. Skanowalem liniowo, potem traktowalem pliki w zwyklym sofcie do obrobki plikow rastrowych. Kazdy skan obrabialem ze slajdem na podswietlarce. Probowalem ustalic jakies stale parametry, ale okazalo sie, ze to nie ma sensu. Ustalilem globalne kierunki korekcji, np + blacks, - niebieski, + czerwony, ale wartosci dramatycznie sie roznily od skanu do skanu.

Nie uzywalem nigdy profili, ale z doswiadczen, ktorymi dzielili sie uzytkownicy mi.in. u nas na forum, mozna wyciagnac wniosek, ze w procesie amatorskim profile nie maja zadnego sensu - do tego, mam wrazenie, ze z kodachrome zadzialaja tylko w wypadku idealnie naswietlonych klatek - przy niedoswietleniu/przeswietleniu, drmatycznie zmienia sie charakterystyka. Gdy niedoswietlisz np Velvie, w efkecie dostajesz smole w cieniach i wieksze nasycenie kolorow, gdy przeswietlisz, wypalasz swiatla i tracisz nasycenie - jednak zmiany sa rownolegle miedzy warstwami. Gdu niedoswietlisz/przeswietlisz kodachrome, poszczegolne warstwy nie reaguja na zmiane rownolegle. Gdy niedoswietlisz, dramatycznie spada nasycenie, wszystko przesuwa sie w niebieski. Przeswietlony kodachrome, to oprocz drastycznego wyjarania swiatel, jakies dziwne przesuniecie w magente.

 

sylwesto  Dołączył: 16.08.2008
Cytuj
dzerry napisał/a:
Gdy niedoswietlisz, dramatycznie spada nasycenie, wszystko przesuwa sie w niebieski. Przeswietlony kodachrome, to oprocz drastycznego wyjarania swiatel, jakies dziwne przesuniecie w magente.


Na moich obrazkach to widać. Myślałem tylko, że to wynik braku filtra bursztynowego na szkle. No cóż, raczej nie będzie już okazji nauczyć się tego materiału.
 
Anzelm  Dołączył: 03.04.2008
Cytuj
Mam i ja!! Bardzo dziękuję!
 

nopik  Dołączył: 02.11.2007
Cytuj
Doszło. Bardzo dziękuję.
 

jorge.martinez  Dołączył: 16.05.2007
Cytuj
Do mnie też doszło. dzerry, wielkie dzięki za koordynację i za odbitki.

Kurde, pooglądałem slajdy na szybko i już mi się ckni.
 

Dada  Dołączył: 01.03.2007
Cytuj
Moje także już dotarły. Szkoda, że więcej nie będzie...
 
aron  Dołączył: 16.08.2008
Cytuj
Dzięki dzerry, kawał roboty zrobiłeś :-)

Ech... tak patrze na swoje i zdałem sobie sprawę ile klatek na siłę robiłem, ale cóż ;-)
 

bEEf  Dołączył: 28.12.2006
Cytuj
Dostałem awizo, więc pewnie moje czekają na poczcie :)

[ Dodano: 2011-02-07, 20:41 ]
aron napisał/a:
Ech... tak patrze na swoje i zdałem sobie sprawę ile klatek na siłę robiłem, ale cóż

Daj spokój, zbierałem się jak pies do jeża, a w końcu wypstrykałem na jakieś motylki i inne pierdółki, zero pomysłu. Nieważne, będzie pamiątka :)
 

jorge.martinez  Dołączył: 16.05.2007
Cytuj
Ja ostatnie klatki wypstrykałem na dworcu w Katowicach. Dworca nie ma, a Kodachromy są :)
 
aron  Dołączył: 16.08.2008
Cytuj
Cytat
Daj spokój, zbierałem się jak pies do jeża, a w końcu wypstrykałem na jakieś motylki i inne pierdółki, zero pomysłu. Nieważne, będzie pamiątka :)


Nooo... ja też coś w ten deseń, ale w końcu stwierdziłem, że nie ma sensu się tak napinać nad jakimś kodachromem. Może za 70 lat ktoś znajdzie je na strychu i wtedy będzie miał uciechę.

Cytat
Ja ostatnie klatki wypstrykałem na dworcu w Katowicach. Dworca nie ma, a Kodachromy są :)


za 200 lat może będą odtwarzać fasadę na podstawie zachowanych zdjęć ;-)
 

matb  Dołączył: 02.11.2006
Cytuj
Do mnie przyszło awizo, choć oczywiście byłem cały dzień w domu. To i tak dobrze, że choć to awizo jest, bo jak miały przyjść kalendarze od Kamila, to nawet awizo nie raczyli zostawić :-P
 

dzerry  Dołączył: 01.05.2006
Cytuj
No to jeszcze 6 przesylek :-) Gdy wszyscy potwierdza, zaprezentuje wam nasz projekt :-)
 

matb  Dołączył: 02.11.2006
Cytuj
Ja swoje mam. Do tego się używa typowych magazynków na CSy prawda?
dzerry, dzięki!
 

sylwesto  Dołączył: 16.08.2008
Cytuj
matb napisał/a:
Do tego się używa typowych magazynków na CSy prawda?


Byle nie tych co mają zabezpieczenia przed wypadaniem ramek. Tekturki kodachromowe są nieco grubsze i wkładanie ich do takiej karetki (np. GEPE CS) może być ryzykowne.
 

dzerry  Dołączył: 01.05.2006
Cytuj
matb napisał/a:
Do tego się używa typowych magazynków na CSy prawda?
CSy to nie typowe :-) Zwyklych najzwyklejszych magazynkow typu "DIN". Jak do diapola.
 

jorge.martinez  Dołączył: 16.05.2007
Cytuj
Hm, ja mam magazynki Reflecty. Mają tę samą przypadłość?

sylwesto napisał/a:
wkładanie ich do takiej karetki (np. GEPE CS) może być ryzykowne
 

dzerry  Dołączył: 01.05.2006
Cytuj
jorge.martinez napisał/a:
Hm, ja mam magazynki Reflecty. Mają tę samą przypadłość?
jorge.martinez, ale masz CS, czy zwykle?
Masz haczyki na listkach?
Miescisz w mgazynku wiecej niz 50 slajdow?
Jesli na oba pytania odpowiesz tak, to masz magazyki CS. Jesli nie, to masz DINy i kodachromy sa bezpieczne.

Wyświetl posty z ostatnich:
Skocz do:
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach