callistratis  Dołączył: 31.08.2007
  contax g2 - back focus :( Cytuj
pytania w sumie jak u dana w watku o g1, da sie cos z tym zrobic w Polsce?

testowalem dzisiaj i mam 99% pewnosc ze aparat zle odmierza odleglosc.
zdjecia wychodza nieostre. problemow z ostrzeniem nie ma zadnych.
jutro wywolam kolejna rolke na ktorej mam kilka klatek specjalnie pod tym katem robionych ze statywu ale... pozatym sprawdzilem tasma miernicza - odleglosc 4,5 metra aparat okreslil jako 5m. zdaje sie ze problem dotyczy aktywnego i pasywnego bo aktywny do ok. 3m.

bede wdzieczny za pomysly a jutro dzwonie po serwisach.

eh.
 

alkos  Dołączył: 18.04.2006
Cytuj
Jesli jestes na 100% pewien, to rzeczywiscie tylko serwis...
 

callistratis  Dołączył: 31.08.2007
Cytuj
no juz jestem pewien w 100%.
napisalem wczoraj do fotoserwis z gdyni ale nie odpisali. telefon wylaczaja w godzinach pracy :shock: wiec dodzwonic sie nie mozna a zdaje sie to jedyna firma w Polsce zdolna to naprawic. pan w serwisie w lublinie stwierdzil ze moze go sobie jedynie poogladac i ze tylko autoryzowany serwis moze to naprawic a takich w europie jest 3. napisalem do Uk do alpha digital services http://www.contaxcameras.co.uk/support/support.asp i zobaczymy.
generalnie klops, rozwazam juz nawet zakup drugiego body...
 

dzerry  Dołączył: 01.05.2006
Cytuj
callistratis napisał/a:
napisalem wczoraj do fotoserwis z gdyni ale nie odpisali
Mi odpisali, ze juz nie naprawiaja.
 

alkos  Dołączył: 18.04.2006
Cytuj
duzo mozna zrobic, posiadajac instrukcje serwisowa - naprawde wiele funkcji jest "programowalnych" odpowiednia kombinacja klawiszy...

http://photo.net/bboard/q...g?msg_id=00LvFK


...taka instrukcja to 40$ na ebayu...
 

callistratis  Dołączył: 31.08.2007
Cytuj
a mozecie mi powiedziec czy to normalne ze czasami aparat podaje lekko inne odleglosci gdy ostrzy sie kilka razy z tego samego miejsca na ten sam punkt?

odkrylem tez wlasnie ze w jednym z okienek pasywnego siedzi mi jakis okruszek - jakby ziarenko plastiku/piasku - na samym dole. mam wrazenie ze cos wsrodku moglo sie lekko przestawic w transporcie.

hmm. 40 usd to nic w porownaniu z 400 za nowe. poczekam na odpowiedz z alpha i zobaczymy.
 

alkos  Dołączył: 18.04.2006
Cytuj
callistratis napisał/a:
zy to normalne ze czasami aparat podaje lekko inne odleglosci gdy ostrzy sie kilka razy z tego samego miejsca na ten sam punkt?


A to normalne - moze sie mylic o kilka cm na wyswietlaczu, ale w rzeczywistosci ostrzy w punkt...

callistratis napisał/a:
odkrylem tez wlasnie ze w jednym z okienek pasywnego siedzi mi jakis okruszek - jakby ziarenko plastiku/piasku - na samym dole. mam wrazenie ze cos wsrodku moglo sie lekko przestawic w transporcie.


Pokaz zdjecie...
 

callistratis  Dołączył: 31.08.2007
Cytuj



telefonem ale widac
 

alkos  Dołączył: 18.04.2006
Cytuj
choroba, nie wiem co to... lata?
 

callistratis  Dołączył: 31.08.2007
Cytuj
ano nie lata. siedzi caly czas w tym samym miejscu.
sam ten okruszek w sumie moze nic nie robic ale jesli odpadl z jakiegos waznego miejsca... w koncu tu sie licza mikrometry.
 

alkos  Dołączył: 18.04.2006
Cytuj
callistratis napisał/a:
w koncu tu sie licza mikrometry.


nom...
 

callistratis  Dołączył: 31.08.2007
Cytuj
kupilem jednak ten podrecznik. sprobuje sciagnac gorna pokrywe - tylko musze narzedzia skombinowac - i wyjac tego cosia. pozatym sprawdze czy sie nie rusza sie jakis element i zobacze czy jest mozliwosc kalibracji af.

trzymajcie kciuki.
 

dzerry  Dołączył: 01.05.2006
Cytuj
callistratis napisał/a:
kupilem jednak ten podrecznik
A moze, bysmy zrzute zrobili? Paru chetnych by sie znalazlo.
 

callistratis  Dołączył: 31.08.2007
Cytuj
no mozecie mi zrefundowac czesc kosztow :-) juz zaplacilem. jak dojdzie to moge zrzucic do pdf albo xero zrobic.
 

alkos  Dołączył: 18.04.2006
Cytuj
callistratis napisał/a:
no mozecie mi zrefundowac czesc kosztow :-) juz zaplacilem. jak dojdzie to moge zrzucic do pdf albo xero zrobic.


Bardzo chetnie ! :-)

callistratis napisał/a:
tylko musze narzedzia skombinowac


Tylko kup dobre srubokrety!


polecam http://www.micro-tools.co...ewdriverset.htm > najlepiej Wiha ->jakis zestawik z philipsami #000, #00 i #0 ...
 
SlawekD  Dołączył: 22.12.2006
Cytuj
dzerry napisał/a:
callistratis napisał/a:
kupilem jednak ten podrecznik
A moze, bysmy zrzute zrobili? Paru chetnych by sie znalazlo.

Np. ja :-)
 

callistratis  Dołączył: 31.08.2007
Cytuj
alkos napisał/a:
polecam http://www.micro-tools.co...ewdriverset.htm > najlepiej Wiha ->jakis zestawik z philipsami #000, #00 i #0 ...

na poczatek jakies mam, moze nie dobre ale do tego dadza rade. natomiast nie mam widelek do odkrecenia pokretla korekty ekspozycji i innych kolek.
zastanawiam sie tez jak odkrecic ta wajche przy spuscie, gumka nie moge.

SlawekD napisał/a:
Np. ja

jak dojdzie to dam znac. chetni niech sie zastanawiaja.
 

alkos  Dołączył: 18.04.2006
Cytuj
callistratis napisał/a:
natomiast nie mam widelek do odkrecenia pokretla korekty ekspozycji i innych kolek.


Mała szlifierka, pilniczki i blaszki powinny dać radę :-)

callistratis napisał/a:
gumka nie moge.


jesli w druga strone tez nie da rady, to niestety tylko http://www.micro-tools.com/Merchant2/e_flexi.htm
 

callistratis  Dołączył: 31.08.2007
Cytuj
szanowni panstwo, repair manual wlasnie dotarl :mrgreen:

z 2 minutowego przegladania wynika, ze da sie af wyregulowac programowo ale to juz jutro sie wczytam bom zmeczony wielce. wtedy oczywiscie zasiegne porady jakby cos.

podrecznik liczy ok 100 stron formatu a4, czesc z nich to kartki formatu a3 - te ze schematami.

kto jest zainteresowany to prosze pisac czy skan czy xero - ale uwaga albo w sobote albo w poniedzialek jade do uk na jakies 2 tyg, zobaczyc ta wystawe o streecie w tate wiec decydowac sie szybko :lol:
 

alkos  Dołączył: 18.04.2006
Cytuj
jesli masz czas, chetnie zobaczyłbym skan... :-)

Wyświetl posty z ostatnich:
Skocz do:
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach