vomer  Dołączył: 12.06.2006
Cytuj
Plwk dzięki - wszystko działa ok po odpowiednio długim wciśnięciu OK.

Astal musisz koniecznie wrzucić pare fotek z tego koncertu
 

astal  Dołączył: 22.03.2011
Cytuj
vomer nie chcę śmiecić, więc tylko zapuszczam linka. Co było fajne to to, że realizator w BDK podczas rozmowy o świetle się uśmiechnął i rzekł: "Będzie dobrze. Sam jestem fotografem i też chciałbym mieć dobre zdjęcia" ;-)
Oczywiście, robiłem zdjęcia z użyciem K-5.

KLIK.
 

Ekajana  Dołączył: 30.11.2006
Cytuj
romeck napisał/a:
Ślinka mi cieknie na K-3
A w czym niedomaga obecny Twój aparat? Jak zrobiłem baner 3/2 metry z iso 400 (plus mocne wyciąganie cieni) i to żadnym topowym szkłem robiłem, bo starą sigmą 17-70, to wyszedł rewelacyjnie. Każde źdźbło trawy, faktura materiału na odzieży. Byłem pozytywnie zaskoczony. A kilka lat wcześniej K10D, statyw, iso 100 i wyszła rozdzielczościowa katastrofa, choć firma drukująca zapewniała, że 10 Mpx wystarczy. Im i mnie zbladła mina jak zobaczyliśmy efekt. K-5 już jest bardzo wystarczającym aparatem, a k-5 IIs tym bardziej. Po co się ślinić na K-3?
 

romeck  Dołączył: 18.02.2011
Cytuj
Ekajana napisał/a:
Jak zrobiłem baner 3/2 metry

Ja robiłem billboard'y z 6-0 megapikselowego Samsunga (re-Pentax) GX-1l cztery lata temu.

Nie ma nic do rzeczy.
K-5II to pół kroku do przodu w stosunku do K-5, a z K-5II do K-3 kolejne pół.

Po prostu zaczynam potrzebować drugiego korpusu.
Ponieważ mam juz dwóch kolegów-byłych-pentaksiarzy - przeszli na Canon'a :/
A czasem potrzebuję wsparcia (np. komunia, slub).

Myślę również o K-01 (z ebay'a) lub nie wiem czy Ricoh wypuści coś (kompakt z wymienną optyką) na bagnet K.

==

K-5II(s) RZONDZI! :)
 

Michciu76  Dołączył: 08.09.2010
Cytuj
Mam dziwną sprawę z obiektywem ew. aparatem - sam nie wiem.

Wysłałem do Anglii obiektyw Sigma 17-50mm z puszką do kalibracji (zakupiony online), obiektyw miał spory BF na 17mm, na 50mm było dobrze.
Dzisiaj dowiedziałem się, że serwis skontaktował się ze sklepem i stwierdził, że prawdopodobnie wina jest po stronie puszki, mogą wymienić obiektyw ale warto by było sprawdzić puszkę.

Nie wiem co o tym myśleć - limitedy 21mm i 40mm zachowywały się prawidłowo z tym aparatem.
 

ds  Dołączył: 19.08.2013
Cytuj
U mnie przy K5II i 3 obiektywach jakie miałem 17-50 Tamrona (2 sztuki) oraz Sigma 17-50 - też na krótkim końcu był BF i nikt sobie nie potrafił z tym do końca poradzić. Więc moim zdaniem też wina leży po stronie puszki/współpracy z obcymi szkłami. Serwis Pentaxa jaki jest wiadomo - pomimo licznych starań błędu nie widział - w końcu "na środku zakresu ostrzy w miarę dobrze a zoomy na końcach celne nigdy nie są".
 

Michciu76  Dołączył: 08.09.2010
Cytuj
ds napisał/a:
U mnie przy K5II i 3 obiektywach jakie miałem 17-50 Tamrona (2 sztuki) oraz Sigma 17-50 - też na krótkim końcu był BF i nikt sobie nie potrafił z tym do końca poradzić. Więc moim zdaniem też wina leży po stronie puszki/współpracy z obcymi szkłami. Serwis Pentaxa jaki jest wiadomo - pomimo licznych starań błędu nie widział - w końcu "na środku zakresu ostrzy w miarę dobrze a zoomy na końcach celne nigdy nie są".


Qrcze - teraz nie wiem czy poprosić o przesłanie puszki do serwisu (który i tak jest w Anglii) na kontrole za dodatkową opłatą czy odpuścić sobie i poprosić tylko o dobranie innego lepiej współpracującego obiektywu... Przy tej ogniskowej przeważnie przymykam przysłonę.

Poprzednia używałem Sigmy 17-70mm, obiektyw też trafił na kontrolę/kalibrację ale później pracował b. dobrze z K-7 - z K-5 praktycznie go nie używałem a zdjęcia które wykonywałem były przymkniętej przysłonie.
 

damian0708  Dołączył: 05.07.2011
Cytuj
Jaką masz wersję oprogramowania na K-5? Ja swoją Sigme 17-50 po każdej aktualizacji oprogramowania musiałem wysyłać do kalibracji. Najmniejszy problem z AF miałem chyba na 1.13 choć na 1.16 też jest bardzo dobrze. Jak coś mam wszystkie wersie oprogramowania do K-5 od 1.01 do 1.16
 

Michciu76  Dołączył: 08.09.2010
Cytuj
damian0708 napisał/a:
Jaką masz wersję oprogramowania na K-5? Ja swoją Sigme 17-50 po każdej aktualizacji oprogramowania musiałem wysyłać do kalibracji. Najmniejszy problem z AF miałem chyba na 1.13 choć na 1.16 też jest bardzo dobrze. Jak coś mam wszystkie wersie oprogramowania do K-5 od 1.01 do 1.16

Trochę to dziwne, nie spotkałem się z tym. Soft mam chyba przedostatni? w ostatnim poprawili chyba tylko działanie wideo i już tego nie aktualizowałem...

W międzyczasie przypomniałem sobie, ze jeden użytkownik innego systemu kiedyś narzekał na serwis Sigmy który zwalał winę na producenta aparatu w podobnym przypadku...
W każdym razie poprosiłem o wymianę obiektywu na inny z nadzieją, ze poszukają takiego który nie będzie miał problemów z BF/FF.
 
Ynciol  Dołączył: 15.10.2008
Cytuj
Hey, ostatnio ustawiłem na pokrętle w moim aparacie, który jest czarny taką małą kamerkę bo on też robi filmy no i :mrgreen: ...hehe ok zdarzyło mi się coś nagrać pytanie poważne...czy nagrywanie dźwięku jest możliwe tylko z mikrofonem zewnętrznym. Z instrukcji wydaje mi się że wbudowany mikrofon powinien nagrywać dźwięk...u mnie nie nagrywa. W "menu" opcja dźwięku jest włączona. Czy jest gdzieś jeszcze jakiś haczyk?
 

x4rd  Dołączył: 07.03.2012
Cytuj
Ynciol być może źródło dźwięku było zbyt słabe. Co jak co ale wbudowany mikrofon w K-5 nie jest zbyt dobry.
 

Makler  Dołączył: 09.03.2009
Cytuj
Zbyt czuły nie jest, ale bez przesady. Żeby tak całkiem nic nie nagrał to raczej niemożliwe.
Ynciol, pytanie co znaczy nic :-) , jeżeli zupełnie całkiem cisza to albo nawalił sprzęt, albo z odtwarzaniem problem (np. złe lub uszkodzone kodeki). Najprościej to nagraj coś z bliska głośno i sprawdź na aparacie czy słychać, najlepiej przykładając ucho bo głośnik to ma naprawdę cichy.
 

lukarch  Dołączył: 03.11.2012
Cytuj
Początkowo też mi się tak wydawało ;-) U mnie poziom głośności nagrywanego dźwięku też jest bardzo niski. Sprawdź w kompie podkręcając przy odtwarzaniu wszystkie suwaczki na maxa.
 
Ynciol  Dołączył: 15.10.2008
Cytuj
Pupa :( nagrałem filmik w którym mówiłem do mic z odległości 10 cm i nic tylko szumy zarówno przy podglądzie w aparacie jak i na laptopie. Myślicie że mic z zestawu słuchawkowego do telefonu się nadaje, żeby sprawdzić mikrofon zewnętrzny?
 

Raynold1987  Dołączył: 24.03.2010
Cytuj
Czy włączenie kompensacji prześwietlenia i cienia ma jakiekolwiek znaczenie jeśli fotografuje się w rawach?
 

plwk  Dołączył: 21.04.2006
Cytuj
Tak
 

matis  Dołączył: 04.09.2009
Cytuj
Czy ktoś może mnie naprowadzić gdzie w K-5 znajduje się czujnik AF? Chciałem 'przedmuchać' bo mi coś AF chyba szwankuje ...
 

ZbyszekB  Dołączył: 27.09.2010
Cytuj
Czujnik AF jest na dole pod lustrem.
 

killym  Dołączył: 16.08.2013
Cytuj
Panowie nadchodzi wymiana starej puchy k10d, i stąd rodzi się pytanie czy wybrać k5, na ktróre posiadam fundusze czy poczekać(czas nieokreślony) i kupić k5 II. Interesuje mnie tutaj pytanie nt. autofocusu i używalnego iso. Czy mógłby ktoś mi w odpowiedniej skali odniesienia zobrazować różnice między k10d a k5, k5 a k5II ?
 

espresso  Dołączył: 30.04.2007
Cytuj
killym napisał/a:
Czy mógłby ktoś mi w odpowiedniej skali odniesienia zobrazować różnice między k10d a k5, k5 a k5II ?
Trudne zadanie. Ja bym obstawiał tak: jesli załozyć iz K5 jest lepszy od K10 o 100%, to K5II jest lepszy od K5 o 25%.

Wyświetl posty z ostatnich:
Skocz do:
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach