killym  Dołączył: 16.08.2013
Cytuj
espresso napisał/a:
killym napisał/a:
Czy mógłby ktoś mi w odpowiedniej skali odniesienia zobrazować różnice między k10d a k5, k5 a k5II ?
Trudne zadanie. Ja bym obstawiał tak: jesli załozyć iz K5 jest lepszy od K10 o 100%, to K5II jest lepszy od K5 o 25%.


Takiej właśnie odpowiedzi oczekiwałem, dziękuję uprzejmie.
 

Michu  Dołączył: 18.04.2006
Cytuj
Jeżeli zależy Ci na autofokusie, to stanowczo zaczekaj i dozbieraj do K-5II. Pod względem szumów nie ma różnicy między pierwszą i drugą wersją Kapiątki.
 

Ekajana  Dołączył: 30.11.2006
Cytuj
espresso napisał/a:
Trudne zadanie. Ja bym obstawiał tak: jesli załozyć iz K5 jest lepszy od K10 o 100%, to K5II jest lepszy od K5 o 25%.

Dobrze zobrazowane. Od siebie dodam, że AF w K-5 jest dla mnie po prostu bardzo dobry i zupełnie wystarczający. To kompletnie inna bajka niż k10d. Robię reportaże, dynamiczne akcje i jak dla mnie to bardzo dobry aparat. Osobiście bym nie dopłacał biorąc pod uwagę skalę różnicy jaką podał espresso.
 

dargry  Dołączył: 18.01.2010
Cytuj
Ynciol napisał/a:
Hey, ostatnio ustawiłem na pokrętle w moim aparacie, który jest czarny taką małą kamerkę bo on też robi filmy no i :mrgreen: ...hehe ok zdarzyło mi się coś nagrać pytanie poważne...czy nagrywanie dźwięku jest możliwe tylko z mikrofonem zewnętrznym. Z instrukcji wydaje mi się że wbudowany mikrofon powinien nagrywać dźwięk...u mnie nie nagrywa. W "menu" opcja dźwięku jest włączona. Czy jest gdzieś jeszcze jakiś haczyk?


Trochę późno na odpowiedź, ale komuś może się przyda. Miałem taki sam numer z K-7 nagrałem kilka filmików, odtwarzam i brak dźwięku. Okazało się, że odtwarzacz Windowsa nie odtwarza dźwięku nagranego w filmie. Puściłem w innym i jest ok. Pewnie Microsoft wk.... się na Pentaxa za coś i teraz za karę Windows nie widzi głosu w filmach.
 
Qbapl  Dołączył: 20.01.2009
Cytuj
Witam mam pytanie jaka różnica jest pomiędzy gripem oryginalnym a podróbka . Jestem przed zakupem k5 i oglądam aktualnie 2 szt. Jedna ma oryginalny grip a druga nie. A na temat gripow do k5 nic nie znalazłem na forum
 

zbyllu  Dołączył: 01.03.2008
Cytuj
 

gontek  Dołączył: 19.02.2015
Cytuj
Oryginalny grip ma uszczelnienia.
 

Fenol  Dołączył: 31.08.2010
Cytuj
Oryginalny jest uszczelniany, lepiej wykonany, nie ma problemów z zasilaniem z baterii AA. Podróbki nie mają uszczelek, są z gorszego materiały (często maja np. Plastikowe bolce) i zdarza sie, ze nie chcą współpracować z paluchami. Dodatkowo - to już zależy od wykonawcy - mogą nie mieć wszystkich przycisków, jakie są na oryginale.
 

x4rd  Dołączył: 07.03.2012
Cytuj
Qbapl mam grip meike w mojej K-5 i absolutnie nigdy nie miałem z nim problemów, tym bardziej, że używałem go już w naprawdę ciekawych warunkach oraz w deszczu. Działa jak działał.
 

gontek  Dołączył: 19.02.2015
Cytuj
Też polecam meike, żadnych problemów, pracowałem na paluszkach i akumulatorku, wszystkie przyciski działają normalnie. Jest jeden drobiazg, w moim gripie szybko się wytarła farba na przyciskach iso i expo przy spuście, ale to chyba nie problem.
 

Fenol  Dołączył: 31.08.2010
Cytuj
Też mam grip Meike ;-) akurat u mnie z paluszkami problem jest. Ale generalnie uważam, że przy takiej cenie, to warto kupić ten zamiennik. Pytanie tylko, jaka jest różnica w cenie, bo Qbapl pisał o możliwości zakupu K-5 od razu z gripem. Jak różnica mała, to jednak brałbym z oryginalnym.

Oczywiście sprawa ostatnia - na ile grip jest komuś potrzebny. Bo ja np. praktycznie nie używam.
 

Jasiek Matacz  Dołączył: 17.01.2008
Cytuj
Ja w K20D miałem zamiennik, bodajże Travora i całkowicie nie polecam. Po prostu MAKABRA. Czasami zawieszał aparat(dokładnie mówiąc aparat nie reagował na kręcenie rolką- nie pamiętam czy dotyczyło tylko jednej czy dwóch. Dodatkowo w aparacie też nie mogłeś nic zmienić - obie [w gripie i odpowiednik na aparacie] były zablokowane) tak że włączenie i wyłączenie nie pomagało i trzeba było odkręcić grip(i nagle cudowna naprawa). Kiepsko radził sobie jak chciałem szybko przesunąć rolką o kilka wartości- najczęściej łapał jedną lub dwie. Opisy wszystkich przycisków znikły szybciej niż śnieg na wiosnę. No i odkąd kupiłem go razem z k20D to zawsze miał problem z licho trzymającym zamknięciem- dopóki znajomy serwis czegoś mu tam nie podpiłował.

Powiem tak, po tym gripie została taka trauma że przy zakupie K-5II prałem pod uwagę tylko oryginał... :roll: :-B
 

Kuszelas  Dołączył: 12.11.2006
Cytuj
Jasiek Matacz napisał/a:
przy zakupie K-5II prałem pod uwagę tylko oryginał...

No cóż, szycie nie jest romansem :mrgreen:
 

opiszon  Dołączył: 29.01.2008
Cytuj
Jakbym miał kupowac oryginał do k-5 to wolałbym nic nie kupować.

Nowy Travor kosztował jakies 30 dolarów i jak był nowy to działał dobrze. Jak był stary to działał źle (tak mi mówił nabywca).

Myślę że taka cena za zamiennik jest uzasadniona, biorąc pod uwagę koszt oryginału.

Już się nie będę przypominał kto był pierwszym na forum użytkownikiem gripa do k10d z pełną funkcjonalnością oryginału. ;-)
 

Nieostry  Dołączył: 08.04.2010
Cytuj
Porównanie matryc bayer vs foveon na przykładzie Pentax k5 vs Sigma dp3 Merill
 

Enzo  Dołączył: 20.12.2006
Cytuj
Nieostry napisał/a:
bayer vs foveon

Jak tylko dotrze do mnie Sigma DP2S to Was uraczę testami z bateryjkami i biegnącym psem w rolach głównych.
 

Nieostry  Dołączył: 08.04.2010
Cytuj
Enzo napisał/a:

Nieostry napisał/a:
bayer vs foveon

Jak tylko dotrze do mnie Sigma DP2S to Was uraczę testami z bateryjkami i biegnącym psem w rolach głównych.

Ja się raczej zastanawiam jaki udział w tym układzie ma obiektyw.
 

Michu  Dołączył: 18.04.2006
Cytuj
Absolutnie nie wątpię w te sample. Mamy w końcu do czynienia z rzeczywistą wartością pikseli kontra interpolowaną.
Ciekawe tylko dlaczego autor nie zaprezentował żadnych sampli z czułości powyżej ISO 1.600...
 

komtur  Dołączył: 04.06.2008
Cytuj
Michu napisał/a:
Ciekawe tylko dlaczego autor nie zaprezentował żadnych sampli z czułości powyżej ISO 1.600...

Bo wtedy nie jest już zbyt ciekawie? ;-)
Prawdopodobnie matryca o takiej konstrukcji wyraźnie mocniej szumi od rozwiązania "tradycyjnego".
 

bakulik  Dołączył: 20.04.2013
Cytuj
komtur napisał/a:
matryca o takiej konstrukcji wyraźnie mocniej szumi

Nie chodzi o to, jak mocno, ale w jaki sposób.



http://3.bp.blogspot.com/...ma+DP2M-ISO.jpg – duże, więc odnośnik zamiast obrazka.

Wyświetl posty z ostatnich:
Skocz do:
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach