mizu  Dołączył: 13.07.2013
Cytuj
ponoć to obsłuży K-30: http://pktriggercord.sourceforge.net/

Może zdopinguje to Pana Tomasza :)
 

plwk  Dołączył: 21.04.2006
Cytuj
To od tego samego autora.
 

mizu  Dołączył: 13.07.2013
Cytuj
Chyba nie, w sensie nie wydaje mi się, chyba, że masz pewność.

pktriggercord jednak mało użyteczny,
Konsola w ogóle mi nie odpala na K-7, to znaczy wykrywa aparat, ale po chwili się zapętla, zaczyna pikać i wiesza. Co do interfejsu graficznego to podgląd wykonanego zdjęcia mały, opcje okrojone do minimum.

Polska myśl techniczna jednak zwycięża. Szkoda, że nie pracuje z K-30 :/
Dzięki bogu za karty SD wifi :)
 
bart89  Dołączył: 22.10.2013
Cytuj
Super program działa praktycznie bezproblemowo pod k20d i windows 7. Jedyne to fakt zacinania się programu przy bracketingu, ale z drugiej strony po co komu bracketing jak aparat do kompa podpięty..
 
Dlupi  Dołączył: 23.11.2013
Cytuj
Pktriggercord niestety nie działa najlepiej z K-30 (i pewnie też z K-01 i K-50), mimo że jest na liście obsługiwanych aparatów. Pentax dużo pozmieniał w tych aparatach i nie ma raczej szans żeby działały dobrze.

Problem w tym, że Pentax nie udostępnia dokumentacji, a bez tego ciężko cokolwiek poprawić w programie. Przypuszczam, że z tego samego powodu pk_tether nie jest uaktualniony.
Np. tryb bulb nie działa z K-30...
 

Przemas  Dołączył: 11.12.2006
Cytuj
Kolega popełnił paczkę z Pktriggercord dla dystrybucji Linuksowych z rodziny Ubuntu
do znalezienia na stronie http://404.g-net.pl/2013/...0-81-02-u-szyi/
 
Maxi 7  Dołączył: 07.03.2007
Cytuj
Panowie , powyżej wersji 0.4.5n nie działa programik :oops: Help :oops:
 

Kytutr  Dołączył: 20.02.2007
Cytuj
Maxi 7 napisał/a:
Panowie , powyżej wersji 0.4.5n nie działa programik :oops: Help :oops:
Po pierwsze: na forum są także panie, i to świetnie radzące sobie z komputerami.

Po drugie: może napisałbyś więcej szczegółów: jaki masz system operacyjny i jaki komunikat błędu się pokazuje.
 
Maxi 7  Dołączył: 07.03.2007
Cytuj
Do pań będą inne pytania i prośby :-P

system XP
 

plwk  Dołączył: 21.04.2006
Cytuj
Zadaj pytanie autorowi.
 

opiszon  Dołączył: 29.01.2008
Cytuj
Maxi 7, strzelam - bo nigdy nawet nie używałem PK_Tether

masz zainstalowanego najbardziej aktualne wersje .NET w Windowsie :?:
 
Maxi 7  Dołączył: 07.03.2007
Cytuj
tak mam zainstalowane
 

Acer  Dołączył: 08.05.2008
Cytuj
Maxi 7, na 4 stronie tego wątku jest kilka postów na temat frameworka, wersja 0.6 PK_Tether (chyba obsługuje K-5) u mnie działała prawidłowo przy instalacja .NET Framework 3.5 Client Profile, na "normalnej" wersji 3.5 PK_Tether się wysypywał na XP. Być może wersja 0.7 potrzebuję tego samego frameworka, a starsze wersje też są do pobrania na stronie programu :-)
 

Sid Gotama  Dołączył: 10.10.2013
Cytuj
U mnie działa tylko PK_Tether w trybie LV, normalnie maly wyświetlacz miga.
PK periodic shooting i PKRemote niestety nie. Próbowałem na dwóch komputerach, na jednym XP całkowicie po świeżej instalacji + wszystkie poprawki (z NET3,5 oczywiście)
Zostawiłem PW autorowi.

Ale mam do Was inne pytanie, przeszukałem net ale nic nie znalazłem więc może Wy mi pomożecie.
Czy jest podobne oprogramowanie ale dla DMC FZ28 panasonica.
Mam tego zooma, sprzedać się nie opłaca a takich dodatkowych funkcyjności w nim właśnie brakuje.
 

MAX581  Dołączył: 18.03.2010
Cytuj
Co trzeba zrobić żeby na ekranie komputera wyświetlał się podgląd LV?
Bo w PK Theter można zobaczyć tylko gotowe zdjęcie?
 

matis  Dołączył: 04.09.2009
Cytuj
Możecie mnie naprowadzić co robie źle bo PK_TETHER nie wykrywa mi mojego K-5:
a więc
1. podłączam aparat kab USB
2. włączam program
3. włączam aparat i.... nic nie wykrywa
na gornym wyświetlaczu PC-5 i tyle

na 3 kompach to samo :-/

a czy wersja softu w body (1.16) ma znaczenie?
 

Sid Gotama  Dołączył: 10.10.2013
Cytuj
Jak rozumiem .NET Framework 3.5 zainstalowany?

U nie w trybie "wizjer" górny wyświetlacz niepokojąco miga w LV jest lepiej.
I tylko ten jeden program działa jako tako.
Sprawdzałem na dwóch komputerach, jeden czyściutki ze świeżo zainstalowanym XP plus wszystkie aktualizacje z .net framework włącznie.
Próbowałem również z Client Profile, nic z tego.

Dla jasności u mnie działa tylko PK_TETHER ale ze względu na niepokojące miganie górnego wyświetlacza wolę go nie używać :-P
 

matis  Dołączył: 04.09.2009
Cytuj
.NET Framework 3.5 zainstalowany, na jednym kompie w wersji SP1

Najciekawsze jest to ze jakis czas temu uzywalem PK_TETHER i łaczył sie bez probklemu z moja K-piatka

a czy firmware 1.16 moze miec znaczenie?

EDIT:
LOL ale zonk, nie włożyłem karty do aparatu :mrgreen:
 
Maxi 7  Dołączył: 07.03.2007
Cytuj
Piałem w tej sprawie do autora tego programu, nie uzyskałem żadnej odpowiedzi... :-(
 

SlicaR  Dołączył: 28.04.2013
Cytuj
Tak się wałęsam po internecie i czytam między innymi o różnych NiCach i ^&(%*@#^ nagła mnie trafia i pomyślałem, że zapytam bo może to ja jestem jakiś nie teges:
Czy my naprawdę nie mamy żadnej możliwości obsługi P przez komputer(mowa o K50)? Nie wiem przez PS, CR, LR, Win7, Paint, SUper Very Special Program for K50 from Ricoh, Kalkulator, Cokolwiek?

Wyświetl posty z ostatnich:
Skocz do:
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach