kajom  Dołączył: 06.10.2010
FTZ AF 500 Cytuj
Witam, zakupiłem lampkę Pentaxa FTZ 500.
Jak wiadomo po podpięciu pod k-x,a działa tylko w manualu, co mi w zasadzie odpowiada.

Po włączeniu wyświetla się TTL Auto-zoom

TTL ponoć nie działa, auto-zoom jak najbardziej przechwytuje ogniskową z aparatu
(oczywiście ze szkła ze stykami wraz z cropem).

Tryby pracy:

1. TTL
2. M - manual
3. M III - gdzie można dodatkowo ustawić TIME i Hz i tutaj się nasuwa pytanie ku czemu to służy, skoro na teście pokojowym nie zauważyłem różnicy zmieniając częstotliwość?

Podpięcie lampy oczywiście blokuje krótkie czasy (max 1/180), skoro można wydłużyć TIME w manualu to korzystając z obrazka



zostawiając tylko spust migawki będzie można na body ustawić krótki czas i wyzwolić lampę?
 

plwk  Dołączył: 21.04.2006
Cytuj
kajom napisał/a:
TTL ponoć nie działa

Z K-x nie działa bo to body nie obsługuje TTL.
 

Zdano  Dołączył: 23.10.2006
Cytuj
kajom napisał/a:
ku czemu to służy

W tym trybie pracy lampa jest w stanie dać serię błysków zamiast pojedynczego.
Jak chcesz mogę Ci przesłać instrukcję po polsku do tej lampy.
 
pawel1967 Dołączył: 03.05.2006
Cytuj
Dokup do niej DSa . Podnieś żarnik z nałożonym rozpraszaczem i wtedy zobaczysz prawdziwe doświetlenie jakie powinno być w aparatach Pentaxa . Jeszcze stare obiektywy typu F i cudna mieszanka . Sam pozbyłem się nowszych typów Pentaxa i zostawiłem sobie ten zestaw . Wspaniałe efekty jakbym pracował Nikonem z SB900 z podniesionym żarnikiem . Efekt taki sam - wspaniale doswietlone zdjecia . To była wspaniała lampa Pentaxa takich juz nie robią . W erze analogu robiłem porównania do Metza 40MZ coś tam . Metz nie dorastał jej do pięt . Natomiast w dobie cyfry 540tka odpowiednikom Metza nie dorasta do pięt i jeszcze cena . Miałem dwie 500tki jedna sobie zostawiłem i nigdy nie sprzedam
 

gezaj  Dołączył: 11.03.2008
Cytuj
pawel1967 napisał/a:
Jeszcze stare obiektywy typu F i cudna mieszanka
a mógłbyś wyjaśnić dlaczego F? czy to tylko taka "przenośnia" ?
 

piotrecius  Dołączył: 31.12.2006
Cytuj
kajom napisał/a:
3. M III - gdzie można dodatkowo ustawić TIME i Hz i tutaj się nasuwa pytanie ku czemu to służy, skoro na teście pokojowym nie zauważyłem różnicy zmieniając częstotliwość?

Jak już Zdano napisał jest to tryb stroboskopowy. W teście pokojowym nie zauważyłeś różnicy, bo prawdopodobnie w aparacie masz ustawiony najkrótszy czas synchronizacji (1/180s?). Żeby zobaczyć efekt ustaw długi czas (np. powyżej 1s), umieść aparat na statywie (lub jakoś inaczej go ustabilizuj) i zrób w takim trybie zdjęcie czegoś co się intensywnie porusza (tancerze, kolejka górska w wesołym miasteczku, itp.). Otrzymasz fajne foty z zamrożonymi etapami ruchu - przypominające mniej-więcej wielokrotną ekspozycję.

[ Dodano: 2010-12-18, 00:33 ]
pawel1967 napisał/a:
Dokup do niej DSa . Podnieś żarnik z nałożonym rozpraszaczem i wtedy zobaczysz prawdziwe doświetlenie jakie powinno być w aparatach Pentaxa

Potwierdzam, ist*DS wprawdzie nie miałem ale używałem AF500FTz z ist*D. Przy świetle odbitym nie trzeba było robić prawie żadnych korekt naświetlenia zdjęć i ludzie na zdjęciach nie mieli przymkniętych oczu jak się to dzisiaj często zdarza przy używaniu lamp z przedbłyskami pomiarowymi.
Parafrazując niegdysiejszego włodarza można powiedzieć, że o ile Pentax stał nad przepaścią to zaniechanie TTL na poczet P-TTL było sporym krokiem do przodu. :evilsmile:

[ Dodano: 2010-12-18, 00:59 ]
kajom napisał/a:
Podpięcie lampy oczywiście blokuje krótkie czasy (max 1/180), skoro można wydłużyć TIME w manualu to korzystając z obrazka zostawiając tylko spust migawki będzie można na body ustawić krótki czas i wyzwolić lampę?


Nawet jeśli udałoby Ci się w jakiś czarodziejski sposób wyzwolić AF500FTz przy ustawionym w aparacie czasie krótszym niż czas synchronizacji to będziesz miał na zdjęciach paski nienaświetlone, bo migawka otwiera się w całości tylko do 1/180s. Krótsze czasy w K-X są realizowane przez przesuwanie się jednocześnie kurtyny odsłaniającej i zasłaniającej migawki - w związku z tym nad matrycą przesuwa się wąska (odpowiednio do wybranego czasu) szczelinka przez którą rzutowany jest obraz na matrycę. Błysk lampy trwa zwykle krócej niż 1/800s - gdyby użyć pojedynczego błysku przy ustawionym w aparacie krótszym czasie otrzymasz właściwie naświetlony tylko pasek zdjęcia.
Dlatego do krótszych czasów wymyślono HSS - zamiast jednego błysku lampa emituje serię szybko po sobie następujących błysków, które nadążają za przesuwającą się szczeliną migawki. Do tego musisz mieć lampę z HSS.
Manualny tryb stroboskopowy w AF500FTz nie wystarczy - jest zdecydowanie za wolny - o ile się nie mylę umożliwia zrobienie najwyżej 9 błysków z częstotliwością maksymalnie 20Hz. Zatem te 9 błysków w najszybszej możliwej konfiguracji zajmie 9/20s - czyli prawie 1/2s.
 
kajom  Dołączył: 06.10.2010
Cytuj
CZAS BŁYSKU [ FLASH DURATION ] - Jest to czas rozładowania kondensatora lampy błyskowej przez lampę wyładowczą . Czas błysku w lampach bez automatyki wynosi od 1/1.000 s. do 1/500 s. W lampach z automatycznym dozowaniem energii błysku czas ten wynosi od 1/50.000 s do 1/300 s.

Cytat z tąd.

Dodatkowo dokupiłem dwie kostki, jedna do wyzwalania fotocelą (bo nie wiedziałem jaką lampę wygram w aukcji a dodatkowo - zawsze się przyda), drugą na kabelek (może to pozwoli wyzwolić k-x z krótszym czasem).

Do zakupu dołączyły 2 szt. lamp gdzie w opisie czas błysku określono jako "CZAS BŁYSKU: 1/1000s" - do zestawu tło i ... święta się skróci i po testuje :-D

Czegoś nie kumam, skoro lampa ma krótszy czas błysku od czasu naświetlania (ekspozycji) to wystarczy ją tylko jednocześnie wyzwolić, body wcale nie musi wiedzieć, że ją ma wpiętą. Zastanawiam się jedynie na pozostawieniu styku wyzwolenia, tylko jak fizycznie zasłonić pozostałe (taśma odpada).

Paski... a przesuwanie kurtyny - tylko że na jeden błysk 1/1000 lampy przy czasie w body 1/4000 powinno wystarczyć na doświetlenie ?
 
pawel1967 Dołączył: 03.05.2006
Cytuj
gezaj napisał/a:
pawel1967 napisał/a:
Jeszcze stare obiektywy typu F i cudna mieszanka
a mógłbyś wyjaśnić dlaczego F? czy to tylko taka "przenośnia

Nie to nie jest przenośnia . Lepiej w tej konfiguracji działaja stare obiektywy typu F . Miałem na DSie kilka lat temu kita kilka błysków z bliska twarz była lekko przepalona tzn nie było delikatnych kolorów skóry . zrobiłem to samo na F28-80/3,5-4,5 bez korekcji , wynik był piękny . Pełny odlot zdjęcia pod światło wyszły pięknie . Gdzie bym tym zestawem z podniesiona głowica i rozpraszaczem nie strzelał wynik był taki sam . Piękna kolorystyka zero przepaleń . Byłem w szoku . Potem kupiłem K10 nieszczęsny aparat musiałem kupić 540tkę . Zaczęły się niedoświetlone zdjęcia biały punkt powodował ucięcie błysku koszmar . Na programie podrasowane zdjęcia miały ogromne ziarno . Korekcja nie dawała wiele ponieważ nie miałem czasu myśleć tylko nad korygowaniem parametrów trzeba było zajać się tez czymś innym podczas robienia zdjęcia . Doszło do tego że odpowiedzialne zdjęcia robiłem DSem a sieczkę na wyłączonym AF K10 zamiana na K20 nie przyniosła rezultatów może to ziarno tak nie zabijało . Potem męska decyzja inny system i koniec poważnych kłopotów , choć każdy system ma wady. Natomiast DS to piękna puszka która mam i wspominam pracę nia jak najprzyjemniej . Do tej pory na wakacje biorę włąśnie DSa i 500tke z Fka Zoomem
 

gezaj  Dołączył: 11.03.2008
Cytuj
Mam FTZ 500AF , mam Pentax-F 28/2,8, ale nie mam rozpraszacza i nie mam ist*DSa. Skoro tak chwalisz pawel1967, to poeksperymentuję z moim K-xem i zobaczymy. Do tej pory prawie lamp nie używałem, bo z moich nielicznych prób wychodziło że foty z lampą to nie jest to co mi się podoba. Może zmienię zdanie ;-)
 
pawel1967 Dołączył: 03.05.2006
Cytuj
Kx nic nie da . Pentax zrezygnował ze wstecznej kompatybilności lamp . D i DS miały możliwośc pracy w systemie TTL i współpracy z 500FTZ nastepne modele Pentaxów nie mialy takiej mozliwości . Trzeba już było niestety pracować na p-ttl i innych lampach . 500FTZ nie nadaje się do nowszych modeli ma tylko manualne sterowanie plus kilka innych funkcji ale nie ma własnej automatyki więc odpada dla nowszych konstrukcji
 

piotrecius  Dołączył: 31.12.2006
Cytuj
kajom napisał/a:
Paski... a przesuwanie kurtyny - tylko że na jeden błysk 1/1000 lampy przy czasie w body 1/4000 powinno wystarczyć na doświetlenie ?

Teoretycznie wydaje się to możliwe ale raczej nie spodziewałbym się cudownych rezultatów. To są tak krótkie czasy, że przekroczenie marginesu błędu synchronizacji wydaje się nie do uniknięcia.
 

rychu  Dołączył: 08.10.2006
Cytuj
kajom napisał/a:
zakupiłem lampkę Pentaxa FTZ 500.
szczęściarz, gdzie można jeszcze coś takiego dostać?
 

gezaj  Dołączył: 11.03.2008
Cytuj
pawel1967 napisał/a:
Kx nic nie da
pawel1967 napisał/a:
nastepne modele Pentaxów nie mialy takiej mozliwości
no to to wiem.
mam za to kilka analogów (superA, PZ-1p, Zx-5n) które działają z TTLem.
 
kajom  Dołączył: 06.10.2010
Cytuj
Cytat
szczęściarz, gdzie można jeszcze coś takiego dostać?


Trafione na alledrogo :-D i to przypadkiem, bo aukcja kończyła się koło 1 w nocy, a że jestem raczej "nocny marek", to stwierdziłem, że połowa uczestników aukcji będzie spała.

Właściwie to przypadek, bo FTZ 500 pomyliłem z FGZ 540... jeszcze mówiłem drugiej połówce, że ktoś źle wpisał, bo nie ma 500 tki :mrgreen:

Przypomnienie o końcu aukcji ustawiłem na 3 min przed end'em i nie było czasu sprawdzić co to jest. Interesowała mnie tylko lampa dedykowana z HSS....

Z drugiej jednak strony ma tryb SLAVE, więc na zapas się przyda zawsze, no i LP 50 robi co należy, jak również obrót palnika, więc wole ten zestaw od Metza 36...

Nie jestem zwolennikiem żadnych trybów AUTO, A, S, Tv używam jedynie M, i TTL czy inne wynalazki i tak zostaną pominięte, a kombinacje odbiciem światła o 15 stopni na palniku w bok daje kolosalne różnice.

Jedyny ból to brak krótkich czasów, bo interesują mnie eksperymenty, jednak to jest PENTAX i zamianę nawet na Metza 48 bym głęboko rozważał - bo to zawsze jest dostępne :mrgreen: a kiedyś i tak się kupi.

W tej cenie nie ma co żałować :-D
 

Gwiazdor  Dołączył: 05.03.2007
Cytuj
piotrecius napisał/a:
kajom napisał/a:
Paski... a przesuwanie kurtyny - tylko że na jeden błysk 1/1000 lampy przy czasie w body 1/4000 powinno wystarczyć na doświetlenie ?

Teoretycznie wydaje się to możliwe ale raczej nie spodziewałbym się cudownych rezultatów. To są tak krótkie czasy, że przekroczenie marginesu błędu synchronizacji wydaje się nie do uniknięcia.
Tu nie o margines błędu chodzi, a o migawkę szczelinową. Poniżej czasu synchronizacji masz naświetlony kawałek kadru a nie całość.
 

piotrecius  Dołączył: 31.12.2006
Cytuj
Gwiazdor, o migawce szczelinowej pisałem w moim poprzednim poście na tej stronie. Ale sam przyznasz, że jeśli w tym konkretnym przypadku, o którym pisze kajom błysk lampy trwa 4xdłużej niż pełny przebieg szczelinowej migawki to teoretycznie całe zdjęcie będzie naświetlone równo - kłopot polega tylko i aż na tym, żeby to zsynchronizować.
 

Gwiazdor  Dołączył: 05.03.2007
Cytuj
piotrecius napisał/a:
błysk lampy trwa 4xdłużej niż pełny przebieg szczelinowej migawki
Tyle, że to nieprawda. Przebieg jednej lamelki to około 1/360 sekundy (tyle trwa od pełnego otwarcia do pełnego zamknięcia). Krótsze czasy są uzyskiwane przez naświetlenie tylko fragmentu klatki na raz. Poszukaj sobie na youtubie zdjęć w zwolnionym tempie, gdzieś kiedyś na tym forum podawali linka.
 

piotrecius  Dołączył: 31.12.2006
Cytuj
Gwiazdor, :-B
Faktycznie jest jak piszesz - sam się w tym zamotałem :oops:
 

Raynold1987  Dołączył: 24.03.2010
Cytuj
Witam,
zakupiłem lampę ftz500 :-D
Wyczytałem na forum, że pod k-x działa tylko w manualu.
ALE! Po podłączeniu do k-x działa i TTL i oba manuale.
Jeśli używam np. priorytet przysłony na lampie ustawia się automatycznie TTL
Zmieniając iso oraz przysłonę na wyświetlaczu lampy widać zmiany w zasięgu błysku.
Tryby manualne lampy działają tylko jeśli na aparacie mam ustawione M.
Wynika z tego, że lampa działa w pełni z k-x :!: :mrgreen:
 

plwk  Dołączył: 21.04.2006
Cytuj
Wynika z tego tylko, że jest komunikacja między lampą a body. Czy robiłeś zdjęcia i były poprawnie naświetlone?

Wyświetl posty z ostatnich:
Skocz do:
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach