Jarek Dabrowski  Dołączył: 20.04.2006
Cytuj
Raynold1987 napisał/a:
Jeśli używam np. priorytet przysłony na lampie ustawia się automatycznie TTL
Raynold1987 napisał/a:
Wynika z tego, że lampa działa w pełni z k-x
To jest niemożliwe, tak po prostu. Twój aparat nie obsługuje TTL, tylko P-TTL. Lampa ustawiona na TTL przypięta do korpusu nie obsługującego tego trybu będzie błyskać pełną mocą.
 

Raynold1987  Dołączył: 24.03.2010
Cytuj
Nie robiłem jeszcze dokładnych testów, ale na pewno w TTL nie błyska pełną mocą.
Chciałem ustawić manualne tryby w lampie w połączeniu z różnymi trybami aparatu - ALE NIE DA SIĘ !
Tylko gdy na aparacie jest M to i lampa działa na M
W pozostałych sytuacja lampa automatycznie przełącza się na TTL, co mnie nieco irytuje :-P
Oczywiście nie dotyczy to sytuacji, gdy lampa pracuje z fotocelą - wtedy tylko działa M na lampie.
 
pawel1967 Dołączył: 03.05.2006
Cytuj
Tylko się cieszyć , Pentax zrobił cos mądrego . Musiałem odstawić FTZ500 bo kupiłem kiedyś K10 i niestety nie był kompatybilny . Byłem bardzo zawiedziony z 540 FTZ i p-ttl . Tylko sie cieszyć
 

opiszon  Dołączył: 29.01.2008
Cytuj
nie byłbym taki hurraoptymistyczny

żeby działał TTL w k-x, musiałby on być zaopatrzony w czujnik światła, tutaj zdjęcie poglądowe

http://www.pentaxforums.c...tml#post1332211

posty innych użytkowników tego aparatu prowadzą raczej do konkluzji, że k-x nie jest w ten sensor wyposażony (bo i niby skąd - w specyfikacji tego nie ma)

chyba że ktoś wrzucił sobie *istD do obudowy od k-x'a ;-)
 

MarWoj  Dołączył: 15.03.2007
Cytuj
A może to praktycznie wygląda tak, jak brak ME (multiple exposure) w ME super. Oficjalnie nie ma,ale ...można . ;-)

[ Dodano: 2011-03-08, 14:27 ]
Strzepię dziś kurz i zapnę AF 500FTZ do mojej K siódemki. Wieczorem zrobię kilka prób dla sprawdzenia.
 

opiszon  Dołączył: 29.01.2008
Cytuj
MarWoj, no ale w ME to jest tylko hack, a z tym TTLem to jest już niestety kwestia braku pewnych części w aparacie ;-)
 

MarWoj  Dołączył: 15.03.2007
Cytuj
opiszon napisał/a:
z tym TTLem to jest już niestety kwestia braku pewnych części w aparacie

Pewnie tak - jeszcze nie demontowałem cyfranki. ;-) Ale warto sprawdzić. Wszak w MZ 6 "bangają" wszystkie rodzaje pomiaru: P-TTL, TTL i TTL analogowy ze starymi lampami typu AF 200T. Czy na pewno firma wywaliła do kosza takie uniwersalne rozwiązanie, za które komuś zapłaciła ?
 

Jarek Dabrowski  Dołączył: 20.04.2006
Cytuj
MarWoj napisał/a:
Czy na pewno firma wywaliła do kosza takie uniwersalne rozwiązanie
Tak. Począwszy od *ist DL, cyfrowe DSLR Pentaksa nie obsługują "zwykłego" TTLa.
 

l_uka  Dołączył: 20.04.2006
Cytuj
MarWoj napisał/a:
Czy na pewno firma wywaliła do kosza takie uniwersalne rozwiązanie, za które komuś zapłaciła ?

zobacz sobie, jak działa AF w analogowej serii Z i jak działał później w cyfrowej *ist - oni normalnie chyba całą załogę wywalili i przyjęci młokosów :-/ Albo inne porównanie, cyfrowe *ist z analogowym 645. Naprawdę można tak długo wymieniać.
 

plwk  Dołączył: 21.04.2006
Cytuj
Myślę, że odpowiedź nie jest taka prosta. Przypuszczam, że zasilanie w analogach było dużo wydajniejsze prądowo i można było włożyć w korpus szybszy i silniejszy silnik. Ponadto tam nie można bezpośrednio po zrobieniu zdjęcia sprawdzić czy AF trafił.
 

MarWoj  Dołączył: 15.03.2007
Cytuj
Dobra, odkurzyłem AF 500FTZ i zapiąłem do K 7. Potestowałem. Spostrzeżenia:
-lampion nie błyska pełnym błyskiem w automatyce czasów i przysłon;
-czasami poprawnie naświetla;
-seria 3 kłapów przy f 2,8 5,6 11, ISO 200, ta sama odległość, błysk na wprost : pierwsze - przepał, drugie-poprawne, trzecie- niedoświetlone;
-błysk odbity od sufitu - zawsze niedoświetliło;
Wniosek : Jarek Dabrowski, zawsze ma rację. ;-)
Przykre to, ale trudno mówić o jakimś sterowaniu błyskiem. Banga zoom lampy ( miałem zapiętą sigmę 2,8/28-70), pokazuje zakres odległości dla danej przysłony (tylko wg jakich kryteriów?), ale światła nie chce mierzyć. Trafione kadry to raczej przypadek.

[ Dodano: 2011-03-08, 22:30 ]
Ps. Nie ma chyba sensu zaśmiecać forum i zamieszczać zdjęcia kartonu z białą etykietą.
 

pyciar  Dołączył: 29.06.2007
Cytuj
MarWoj napisał/a:
pokazuje zakres odległości dla danej przysłony (tylko wg jakich kryteriów?
jak zawsze: zasięg zależy od mocy lampy (lampa zna) ISO (pobiera z aparatu) przesłony (pobiera z aparatu).
 

kmj1970  Dołączył: 19.03.2011
Cytuj
Mam okazję w przyzwoitej cenie kupić 500FTZ, ale po przeczytaniu paru wątków mam wątpliwości czy będzie poprawnie współpracowała z K-5. Zwłaszcza zależy mi na TTL-u. Czy ktoś już testował może ww. modele jak działają razem?
 

opiszon  Dołączył: 29.01.2008
Cytuj
z tą lampą będziesz miał tylko pracę manualną
TTL nie będzie działał z k-5, bo jest inny (w lampie TTL, w aparacie pTTL)

trochę szkoda wydawać kasy na tą lampę (bo pewnie tania nie będzie) skoro będzie działała tylko w manualu - do trybu manualnego znajdziesz sporo zdecydowanie tańszych lamp
 

plwk  Dołączył: 21.04.2006
Cytuj
Nie obsługuje P-TTL.
 

kmj1970  Dołączył: 19.03.2011
Cytuj
Dziękuję kolegom za szybkie odpowiedzi. Wracam wobec tego do poprzedniej koncepcji namierzenia używki Metz 48 AF lub w ostateczności zakupu nówki Metz 50 AF (chyba najtaniej mają "fotoceny", a że mieszkam w Gliwicach to mogę sobie odebrać osobiście)
 

rychu  Dołączył: 08.10.2006
Cytuj
No to kotlety na patelnię ;-)
Czy będzie kto tak uprzejmy i napisze mi parę słów w temacie współpracy 500FTZ z obiektywami manulalnymi serii M ewent. M42 z puszką ist DS?
Lampa nie daje znaku życia przy założonych słoikach manualnych.
 

gebi  Dołączył: 05.05.2006
Cytuj
Hmm, co tu pisać. Lampę na sanki, w tryb TTL, przestawić ogniskową bo domyślnie jest chyba 35mm i powinno działać. Zresztą nawet nie tylko powinno, ale działa. Podpiąłem przed chwilą Takumara S-M-C 28mm/3.5 i 500FTZ i błyska jak trzeba.
 

piotrecius  Dołączył: 31.12.2006
Cytuj
Miałem przez moment ist*D i na jednej Chabówce niemal wszystkie zdjęcia w piwnicy robiłem SMC-K 24mm f/2.8 i AF500FTz w TTLu hulała aż miło.
 

mak400  Dołączył: 23.04.2010
Cytuj
Z powyższych postów szanownych kolegów wynika, że lepiej kupić Metza 58 niż Pentaxa 540!?


----------------------
Pozdrawiam

Wyświetl posty z ostatnich:
Skocz do:
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach