Triblu  Dołączył: 30.03.2014
Cytuj
Tak założony mam obiektyw ze stykami Da 35 2,4 AL, lampa Metz 50 jest dedykowana dla Pentaxa, dokładnie tak robiłem jak napisałeś to krok po kroku i lampa nie doświetlała mi obiektu który chciałem oświetlić. Jeszcze raz na spokojnie sprawdzę to później. Jeśli chodzi o kontrolę to głównie chodziło mi o siłę błysku w zależności od odległości od przedmiotu. Ogólnie te wszystkie zabiegi chciałem zastosować, żeby uzyskać ciemne tło i prawidłowo naświetlić przedmiot dlatego ustawiałem jak najwyższą przysłonę i krótki czas naświetlania. Dziękuję za odpowiedź.
 

pyciar  Dołączył: 29.06.2007
Cytuj
Pentax ma tak zaprogramowany błysk że w trybach w zasadzie w każdym trybie lampa powinna dawać tyle światła żeby poprawnie oświetlić obiekt. Problemy mogą się pojawić gdy:
- w kadrze jest coś mocno połyskującego/odbijającego światło: lustro, szyba, polerowana barierka itp.
- obiekt jest za daleko od lampy/użyłeś za dużo modyfikatorów - lampa po prostu nie wydala z mocą
- scena jest za jasna - może powstać przepalenie
- lampa zewnętrzna "nie widzi" błysku wbudowanej - wtedy nie błyska i jest niedoświetlenie (ale to w )

nie wiem bo dawno nie sprawdzałem ale wybór pomiaru światła (matrycowy, centralnie ważony, punktowy) też może mieć wpływ na ekspozycje
 
Triblu  Dołączył: 30.03.2014
Cytuj
Wszystko działa, sprawdziłem na spokojnie i jest ok. Być może było jak piszesz że lampa zewnętrzna nie widziała błysku i zdjęcie wychodziło niedoświetlone. Puki co sprawdzałem na różnych odległościach od obiektu i fotografie były naświetlone odpowiednio. Dziękuję za zainteresowanie i pomocne sugestie.
 

rychu  Dołączył: 08.10.2006
Cytuj
Zabawię się archeologa i pomarudzę trochę. To trzeci wątek na naszym forum, który wertuję celem uzyskania wskazówek jak wyzwalać zdalnie lampę błyskową. I odechciało mi się prawdę powiedziawszy. Kombinowanie, wymyślanie, sprawdzanie. Fajne puszki mamy: uszczelniane, giepeesy dupeesy, śmoje boje, ale wyzwolić lampy zewnętrznej bez świecenia z body się nie da. Co to za funkcja zdalnego sterowania jak trzeba otworzyć lampę i błyskać? No i jak ktoś zauważył fajnie wychodzi w pomieszczeniach, a mnie na plenerze zależy. Pomarudziłem ,aż mi lepiej :-D
 

Enzo  Dołączył: 20.12.2006
Cytuj
rychu, mogę dać Ci pomacać Yongnuo RF-605. Nawet (co wydaje się w naszym systemie niewiarygodne) działa. Ba, działa nawet z Sigmą.

rychu napisał/a:
ale wyzwolić lampy zewnętrznej bez świecenia z body się nie da

Kumpel wpadł do mnie jakiś czas temu z Nikonem D750 i jakąś zaawansowaną Sabinką. Nie chciała widzieć błysku sterującego. A taka banalna Yongnuo 460 II nie miała z tym problemu. Więc ja bym nie generalizował.
 

rychu  Dołączył: 08.10.2006
Cytuj
Enzo napisał/a:
mogę dać Ci pomacać Yongnuo RF-605

Ale to wyzwalacz. Już wiem, że chcąc błyskać tak jak sobie to wymyśliłem (nie ja jeden z resztą), to pozostaje takie rozwiązanie.
Rozumiem, że działa z lampami Yongnuo, a czy z odbiornikami do dowolnej lampy?

edit
Już doczytałem: działają jako nadajnik i odbiornik. To najprostsze i najtańsze rozwiązanie do posiadanych lamp.
 

skaarj  Dołączył: 18.03.2016
Cytuj
To ja pozrzędzę dalej :D
Zbliża się lato, kto wpadł na pomysł żeby aparat nie podawał impulsu na wyzwolenie lampy powyżej czasu synchronizacji? No ja się pytam, kto?
Chciałem sprawdzić ostatnio czy da się w P, nie da się. Jak tu robić zdjęcia? :D
 

Fenol  Dołączył: 31.08.2010
Cytuj
skaarj napisał/a:
Zbliża się lato, kto wpadł na pomysł żeby aparat nie podawał impulsu na wyzwolenie lampy powyżej czasu synchronizacji


$$?!#$#%$# też się zastanawiam.

Musisz mieć lampę z HHS i koniec, inaczej się nie da. Przynajmniej na razie nie znaleźliśmy sposobu (ale cały czas próbujemy). Oczywiście są wyzwalacze radiowe Cactus V6II, które potrafią w HHS Pentaksa, ale to jak na razie jedna z nielicznych i drogich opcji ;-)
 

plwk  Dołączył: 21.04.2006
Cytuj
HSS 8-)
 

skaarj  Dołączył: 18.03.2016
Cytuj
Ciekawe czy to jest świadoma decyzja (wątpię) czy też ktoś po prostu uważa, że powyżej się nie da i koniec.
Zamiast HSS wolałbym już Hyper Sync, ale to też Yeti. Oba w zasadzie poza budżetem amatora (no chyba, że ktoś myśli, że jedna lampa mu wystarczy).
 

Penteusz  Dołączył: 28.03.2012
Cytuj
Ja Was kompletnie nie rozumiem.
Nie mam wprawdzie takich wyszukanych bajerów, jak Wy, tylko skromne lampy systemowe, ale jakoś wszystko u mnie działa. Control na sterującej, Slave na reszcie i jazda! W dodatku lampa Control nie bierze udziału w naświetleniu kadru. Nawet HSS działa.

Może zamiast ładować kasę w chińską zaawansowaną technologię wspomóżcie swymi inwestycjami biednego Pentaxa...
 

Fenol  Dołączył: 31.08.2010
Cytuj
skaarj napisał/a:
Ciekawe czy to jest świadoma decyzja (wątpię) czy też ktoś po prostu uważa, że powyżej się nie da i koniec.


Oczywiście, że to świadoma decyzja inżynierów Pentaksa.

skaarj napisał/a:
Oba w zasadzie poza budżetem amatora (no chyba, że ktoś myśli, że jedna lampa mu wystarczy).


Shanny SN600FGZ - 108$ ;-)
 

skaarj  Dołączył: 18.03.2016
Cytuj
Penteusz to nie jest tylko kwestia chińska czy nie. Wyobraź sobie, że ktoś ma stare lampy Metza czy dowolnego innego producenta i chciałby ich użyć z czasami krótszymi niż czas synchronizacji. Wyobraź sobie, że ktoś ma lampy Elinchrome'a z bateriami (lub innym zasilaczem) i chce je zabrać na dwór. To naprawdę nie jest ułomność "chińczyków", a decyzja inżynierów podczas produkcji oprogramowania do aparatu.

Wyzwalanie przez wbudowaną lampę akurat uważam za całkiem fajny pomysł, jeśli nie masz jakiegoś nadajnika to spokojnie da się z tego korzystać.

[ Dodano: 2018-04-03, 11:51 ]
fenol kup mi z 6 i do tego wyzwalacz, ok?
Battery packi już sam nabędę, a co :D

O świadomość to moja wątpliwość oczywiście dotyczyła tego czy to jest "macie kupować lampy z HSS" czy też "tak się nie da, bo czarny pasek i zablokujmy".
 

Penteusz  Dołączył: 28.03.2012
Cytuj
Akurat mój korpus lampy wbudowanej nie posiada. Nie było rady - trzeba było inwestować w zewnętrzne. I w sumie nazbierały się 3 sztuki. Niby bolało, ale stare przysłowie smerfów mówi, że nie zawsze opłaca się kupować taniej.
A w sumie po to Pentax robi do systemu lampy, by je właśnie z Pentaxem używać. Ze skutkiem najlepszym.
 

plwk  Dołączył: 21.04.2006
Cytuj
skaarj napisał/a:
Wyobraź sobie, że ktoś ma stare lampy Metza czy dowolnego innego producenta i chciałby ich użyć z czasami krótszymi niż czas synchronizacji.

Nie wiem o co te żale, czas synchronizacji wynika z konstrukcji migawki. Przy krótszym czasie tylko część klatki zostanie naświetlona - ot, urok migawki szczelinowej.
 

rychu  Dołączył: 08.10.2006
Cytuj
Osobiście nie mam zamiaru inwestować w lampy, przynajmniej na razie. Uzbierały się Metz, Sunpak, jakaś Minolta, dobre fajne lampy ttl Chcę je odpalić zdalnie i tyle.

 

Fenol  Dołączył: 31.08.2010
Cytuj
Penteusz napisał/a:
lampa Control nie bierze udziału w naświetleniu kadru. Nawet HSS działa.


I spróbuj to zrobić w słoneczny dzień - ustaw wszystko tak, by każda lampa widziała Control. Ponadto sam piszesz - jedna lampa nie bierze tutaj udziału w naświetlaniu, czyli masz bezużyteczną lampę, której nie możesz zestawić z sanek i wykorzystać do naświetlania (tak, wiem, możesz błyskać z sanek, ale nie zawsze się chce to robić).

Wszystko czego oczekuję, to możliwość wyzwolenia tego radiowo. Sam mam Pentaksa AF540FGZ, AF360GFGZ (który jest częściowo zepsuty i nie działa na stopce) i wspomnianą wyżej Shanny, która błysk Pentaksa rozumie. Ale dalej mi to nie załatwia tego o czym piszę, ani nie daje możliwości wyzwolenia np. lamp studyjnych po HSS, bo nie ma możliwości rozblokowania stopki. Wystarczyła by mi do szczęście opcja w C menu "wyzwalaj powyżej czasu synchro".

Penteusz napisał/a:
by je właśnie z Pentaxem używać. Ze skutkiem najlepszym.


Tyle, że ten najlepszy skutek nie jest w cale taki dobry i do szczęścia jeszcze wiele brakuje ;-)

plwk napisał/a:
Przy krótszym czasie tylko część klatki zostanie naświetlona - ot, urok migawki szczelinowej.


To tak nie do końca prawda ;-) tutaj masz wyzwolonych kilka lamp - lamp, które nie mają HSS, a mimo to udało się poprawnie naświetlić kadr przy czasie 1/1500 s. Tak - każda pojedyncza lampa zapewniała poprawne naświetlenie kadru. ;-)

 

plwk  Dołączył: 21.04.2006
Cytuj
Fenol napisał/a:
tutaj masz wyzwolonych kilka lamp - lamp, które nie mają HSS, a mimo to udało się poprawnie naświetlić kadr przy czasie 1/1500 s

Czas błysku lampy był zbliżony do czasu naświetlania, przy krótszym błysku to by się nie udało.
 

Fenol  Dołączył: 31.08.2010
Cytuj
plwk napisał/a:
Czas błysku lampy był zbliżony do czasu naświetlania, przy krótszym błysku to by się nie udało.


Owszem, to małe oszustwo, ale czas 1/1500 s to zawsze lepiej niż 1/200 s ;-)
 

Penteusz  Dołączył: 28.03.2012
Cytuj
plwk napisał/a:
Fenol napisał/a:
tutaj masz wyzwolonych kilka lamp - lamp, które nie mają HSS, a mimo to udało się poprawnie naświetlić kadr przy czasie 1/1500 s

Czas błysku lampy był zbliżony do czasu naświetlania, przy krótszym błysku to by się nie udało.


Możecie to szerzej wyjaśnić?

[ Dodano: 2018-04-03, 13:22 ]
Cytat
(tak, wiem, możesz błyskać z sanek, ale nie zawsze się chce to robić).


Jeśli nie z sanek aparatu,to tutaj, niestety, przewód nieodzowny. Na szczęście mam.

Wyświetl posty z ostatnich:
Skocz do:
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach