background  Dołączył: 20.05.2006
[*istDS] DS i akumulatory Cytuj
Od niedawna jestem posiadaczem DS-a. Pracuję na akumulatorach 2500mAh. Teoretycznie powinny starczyć na ok. 450 zdjęc, a w praktyce udaje się wycisnąć góra 50. Sprawdziłem na profesjonalnej ładowarce. W każdym ogniwie, gdy aparat pokazał całkowite rozładowanie było jeszcze prawie 1300 mAh. Akumulatory 1800 mAh prawie natychmiast pokazują stan całkowitego rozładowania.
Czy ktoś spotkał się z takim problemem, ewentualnie czy wiecie jak można temu zaradzić? Kolega zaproponował akumulator samochodowy... :mrgreen:
 

argawen  Dołączył: 19.04.2006
Cytuj
U mnie w DS-ie uzywam akumulatorków 2100,2300 i 2500mAh. Ten problem nie wystepuje. Może jednak coś sie dzieje z twoim DS-em ? Albo coś z obiektywem. Miałem problem z Tamronem, po włączeniu DS-a z podpietym Tamronem aparat sam się wyłączał. Z innymi szkłami działał.
 
Tomek  Dołączył: 22.04.2006
Cytuj
A moze to wina kiepskiej jakosci tych akumulatorkow, cos w rodzaju "efektu pamieci"?

PS: Chcialbym sie przywitac, to moj pierwszy post. ;)
 

argawen  Dołączył: 19.04.2006
Cytuj
Tomek napisał/a:
A moze to wina kiepskiej jakosci tych akumulatorkow


Może ? Moje to GP i Sanyo.

Tomek napisał/a:
Chcialbym się przywitac, to moj pierwszy post. ;)


Witaj :-)
 

background  Dołączył: 20.05.2006
Cytuj
Czy efekt pamięci pozwoli wyciągnąć z akumulatora 1300 mAh. Bo tyle wyszło podczas rozładowywania.
Zadałem to pytanie w serwisie, zobaczymy co oni powiedzą. Ciekaw byłem czy nie jest to typowa przypadłość DS-a.
 
me_super Dołączył: 01.05.2006
Cytuj
background napisał/a:
Czy efekt pamięci pozwoli wyciągnąć z akumulatora 1300 mAh. Bo tyle wyszło podczas rozładowywania.
Zadałem to pytanie w serwisie, zobaczymy co oni powiedzą. Ciekaw byłem czy nie jest to typowa przypadłość DS-a.


Napisz, jakie masz akcesoria podpięte do tego pentaksa. Miałem styczność z lampą Topca, ktora potrafiła momentalnie zjeść baterie w MZ-3 i ME Super.
Jak używam akumulatorów m.in. GP 1800 mAh i na jednym komplecie robię duużo więcej jak 50 zdjęć (na Ist Ds). Ale nie sugeruj się wskaźnikiem baterii, rób zdjęcia póki aparat padnie całkowicie.
Czy akumulatorki są nowe? Czy wszystkie są takie same/z jednego pudełka? Czym je ładujesz, jaką ładowarką? Zmierz napięcie po ładowaniu na wszystkich czterech paluszkach.
 

Michu  Dołączył: 18.04.2006
Cytuj
Background - dziwne rzeczy prawisz. Dziwnym zbiegiem okoliczności (spisek?) też mam 2500mAh akumulatorki. Są po pierwszym ładowaniu i jak na razie po strzeleniu 500 zdjęć, jakoś - skubane - nie zamierzają skapitulować.
Nie rozumiem zbytnio Twego założenia, że to wina body. Znajomy miał dokładnie taki sam problem z kompaktowym Nikonem. Wymiana aku rozwiązała problem.
Jeżeli nie chcesz tymczasem pakować się kolejny komplet aku a pragniesz upewnić się po czyjej stronie leży wina - kup po prostu zwykłe baterie alkaiczne i sprawdź, czy wówczas aparat wyrabia taką ilość zdjęć, jaką podaje producent. Ewentualnie pożycz/ukradnij inny komplet i przetestuj.
 

background  Dołączył: 20.05.2006
Cytuj
me_super napisał/a:
Napisz, jakie masz akcesoria podpięte do tego pentaksa.
me_super napisał/a:
Czy akumulatorki są nowe? Czy wszystkie są takie same/z jednego pudełka? Czym je ładujesz, jaką ładowarką? Zmierz napięcie po ładowaniu na wszystkich czterech paluszkach.

Aparat mam os środy, więc akcesoriów chwilowo brak, jest z kitowym obiektywem i tyle. Akumulatory zakupione koło stycznia w komplecie z ładowarką Media-tech. Wskaźnik na aparacie traktuję z przymrużeniem oka, pracuję aż się nie wyłączy. Właśnie włożyłem te "padnięte" 1800 do Nissina 350T. Ładują z pełnego błysku w 9 s. Napięcie po ładowaniu 1,412V
Michu napisał/a:
Jeżeli nie chcesz tymczasem pakować się kolejny komplet aku a pragniesz upewnić się po czyjej stronie leży wina - kup po prostu zwykłe baterie alkaiczne i sprawdź, czy wówczas aparat wyrabia taką ilość zdjęć, jaką podaje producent.

Jak napisałem mam go od niedawna, więc chciałem się nacieszyć. Nie było czasu na kupno nowej elektrowni. Też o tym pomyślałem. Zdziwiło mnie to, że akumulatory które posiadają ok 50% nominalnej pojemności są dla aparatu zbyt słabe. :-/
 

alkos  Dołączył: 18.04.2006
Cytuj
background napisał/a:
apięcie po ładowaniu 1,412V


Stawiam, że problem leży nie w spadku pojemnosci, tylko napięcia... 1,4 to dosyc mało - czujnik DSa może właśnie przez to odczytywać rozładowanie baterii...
 

argawen  Dołączył: 19.04.2006
Cytuj
alkos napisał/a:
tylko napięcia... 1,4 to dosyc mało


Hm,..ale akumulatorki przeważnie tak mają. Nominalnie 1,2v. Po naładowaniu troche więcej, ale nigdy 1,5v.
 

zorzyk  Dołączył: 21.04.2006
Cytuj
alkos napisał/a:
background napisał/a:
apięcie po ładowaniu 1,412V


Stawiam, że problem leży nie w spadku pojemnosci, tylko napięcia... 1,4 to dosyc mało - czujnik DSa może właśnie przez to odczytywać rozładowanie baterii...


Zaraz zaraz - 1.4V na jednym akumulatorku (czyli na każdym?) To jest ponad nominalne napięcie, bo akumulatorki Ni-MH mają standard 1.2V 8-) Nie tu chyba jest problem z tym wyłączaniem.... Używam akumulatorków SONY 2500 i Powerbase 2500 - żadnych problemów, ale też nie liczę zdjęć wykonanych na jednym komplecie.... Może zastosuj inną ładowarkę, taką 12-godzinną, a nie "ładowarkę szybką", jeżeli taką masz.

Konsumpcja mocy jest też znacznie większa w okresie "zabawy" sprzętem - używanie ekranu LCD do przeglądów, studiowanie i ustawianie opcji menu, używanie lampy wbudowanej, ustawienie długiego czasu podglądu po wykonaniu zdjęcia, ustawienie długiego czasu do wyłączenie automatycznego gdy aparat nie używany itd.... Jednak najlepszym rozwiązaniem byłby zakup świeżutkich akumulatorów i przetestowanie. Akumulatorki też nie są wiecznie, mają ileś tam cykli żywotności, a jeśli ładowanie jest "błyskawiczne" to żywotność spada nawet o 50% (tak gdzieś czytałem).
 

sołtys  Dołączył: 19.04.2006
Cytuj
inna sprawa jest taka, że liczba 1800, 2500 itd. na opakowaniu baterii wcale nie musi oznaczać jej pojemności tylko po prostu nazwe serii - np. na bateriach GP 2300, które zakupiłem z ładowarką, drobnym druczkiem napisane jest, że właściwa pojemność jest mniejsza (nie pamiętam w tej chwili jaka, a nie mam aparatu pod ręką)
 

background  Dołączył: 20.05.2006
Cytuj
Akumulator zaraz po naładowaniu może mieć napięcie zbliżone do 1,5 V ale jest to krótkotrwałe. Naprawdę dobre ogniwo trzyma napięcie zbliżone do 1,35V. Stan pełnego rozładowania obserwujemy gdy spadnie ono do 1,1V (tego nie wolno przekroczyć bo zniszczymy aku).
Moja ładowarka ładuje prądem 800 mA, czyli jest względnie szybka. Tyle, że ładowałem je różnymi prądami (mam dostęp do ładowarko - rozładowarki modelarskiej, super sprzęt, trochę drogi 350 zł, ale polecam) i nic to nie zmieniło. Zastanawiam się właśnie czy automatyka aparatu nie jest błędnie nastawiona. Dzisiaj kupię baterie. Zobaczymy co się urodzi.
 
Gandalf
[Usunięty]
Cytuj
background napisał/a:
... Nie było czasu na kupno nowej elektrowni. Też o tym pomyślałem. Zdziwiło mnie to, że akumulatory które posiadają ok 50% nominalnej pojemności są dla aparatu zbyt słabe. :-/


Prawdopodobnie akumulatorki, które posiadasz trochę się przeleżały i straciły swoje parametry - spróbuj je na nowo uformować (najlepiej w ładowarce z funkcja rozładowywania, albo kilka razy naładuj je do pełna i rozładuj w aparacie). Jeżeli po kilku takich cyklach sytuacja się nie poprawi, pozostaje jedynie wymiana kompletu akumulatorów na nowy, ponieważ trafił Ci się prawdopodobnie wadliwy towar ;-)

Używam w DS'ie dwóch kompletów CAMELION'ów 2500 i wystarczają na bardzo długo (ostatnio fotografowałem przez całą komunię chrześniaka na jednym zestawie - inna sprawa, że mam wyłączony podgląd i stosuje lampę zewnętrzną)
 

background  Dołączył: 20.05.2006
Cytuj
Zacznę kląć... Kupiłem komplet baterii Duracell. Aparat pokazał stan całkowitego rozładowania, nawet nie chciał zadziałać. Czyli to chyba jednak nie elektrownia.
Jest sposób aby jakoś skorygować czujnik prądu w aparacie? Czy informacja o tym jest w elektronice czy w oprogramowaniu?
 

Michu  Dołączył: 18.04.2006
Cytuj
Może to trywilane pytanie - ale baterie owe to alkaiki a nie zwykłę baterie?
 

zenza  Dołączył: 22.04.2006
Cytuj
W moim ds nic takiego nie obserwuję, conajmnie 500 zdjęć mogę zrobić krócej natomiast działają akum. CRV-3 jakieś no-name. CO do zasilania, to jestem zdania, że powinno się używać markowych akumulatorów przecież nie sa drogie porównując do ceny samego aparatu a idziała wszystko wtedy ok.
 

brizz  Dołączył: 20.04.2006
Cytuj
Mi akumulatorki CRV3 dociagaja do jakis 900/1000zdjec.
Natomiast dwa zestawy AA 2300mAh energizera wyciagaja srednio 50zdjec :-/ Ale kupilem ostatnio GP 2300mAh i narazie maja wypstrykane jakies 100 zdjec, zobaczymy jak dlugo pociagna.
 

l_uka  Dołączył: 20.04.2006
Cytuj
cale PPD (4 dni) pojechalem na GP2300 i dopiero dzis aparat sie wylaczyl. Troche lampy tam bylo, sporo af no i wieczornego przegladania na ekranie (z tym to przeginalem, bo chcialem wykonczyc aku zeby zmienic na drugi komplet). W ostatecznym rozrachunku, ponad 300 klatek, sadze ze przy oszczednym korzystaniu z lcd, spokojnie moglbym dociagnac do 500 - ale to chyba tydzien musialby ten plener trwac. Heh, dobre przyzwyczajenia z analoga ;]


dopisałem 20060523 o 2343
te moje GP to sa 2100 i naprawde nie jest z nimi zle :)

 

sołtys  Dołączył: 19.04.2006
Cytuj
na GP2300 zrobiłem coś koło 400zdjęć od ostatniego ładowania. Od kilku dni DL wyświetla już pustą baterie, więc tak pstrykam ii pstrykam, żeby DL się wyłączył: i z lampą, i przeglądam zdjęcia, i wchode do menu a on nic - cały czas działa w najlepsze. Bałem się już w piątek czy zdołam zrobić zdjęcia do pracy dyplomowej a udało mi się zrobić jeszcze prócz tego serie około 30 zdjęć do pracy wczoraj ii około 20 dziś. Prócz tego pstrykam jakieś widoczki czy inną reporterkę wiejsko-miejską, żeby się wreszcie rozładowały ale one wcale nie mają zamiaru. Przed tym jak pokazywało pustą baterie robiłem reportaż u mnie w Wąchocku - dokładnie 121 zdjęć. W między czasie kumpel fotograf DLa macał ii też zrobił z 50fotek z lampą w ramach testu na różnych ustawieniach. Mam wyłączony podgląd zdjęć po pstryknięciu. Baterie świerzo po formatowaniu (3krotnym) ale ii tak z reguły wszelkie akumulatorki (w kamerze czy komórce) traktuje rozładowując je do końca - zawsze! Ładowarka średnio-szybka (2-5h) GP.

Wyświetl posty z ostatnich:
Skocz do:
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach