espresso  Dołączył: 30.04.2007
Cytuj
gezeb napisał/a:
miales okazje wyprobować ?
niestety nie. ale teraz tak sobie pomyslałem że w pentaxie ani długiego szkła, ani TC, więc jak te gwiazdki śledzić?
 
Apocalypse  Dołączył: 19.04.2008
Cytuj
Nie lepiej kupic zwykly, wodoodporny, niezatapialny, dluzej trzymajacy na baterii gps turystyczny? W kazdym modelu Garmuna mozna zapisywac waypoint'y, wystarczy potem porownac dane waypointu - czas i date z danymi exif zawartymi w RAWie/jpeg. I wychodzi jakies 2x taniej.
 

gezeb  Dołączył: 26.05.2007
Cytuj
50 , 85, 135 , 200 , 300 ... przynajmniej do tego co ogladam na forach astro łączone z kilku klatek jak i pojedynczych naswietlań i efekty są wystarczajace .Znalazlem w miedzyczasie k-5 z O-GPS1 http://www.pentaxforums.c...es-namibia.html i prócz tych poruszonych gdzie chyba był problem z kalibracją urzadzenia , to wyglada to nieźle , fakt ze u nas o takie niebo trudniej . Ciekawe jak poradzi sobie O-GPS1 i matryca przypiete do teleskopu Newtona kiedy obraz pada na czujnik odbijany wczesniej przez lusterka ?

Apocalypse jako GPS tak , ale juz jako astro tracker nie . Prosty kosztuje cos koło 500$ , choc jest ktos w Polsce kto zrobił tańszy (nie wiem czy jeszcze aktualne ) . Wszystko przy załozeniu ze pentaksowy astro tracker działa a z tych kilku zdjec wyzej wychodzi ze daje radę .
espresso napisał/a:
w pentaxie ani długiego szkła, ani TC, więc jak te gwiazdki śledzić?

Nie wiem tez czy wiekszym problemem nie będzie filtr którego do astrofotografii uzytkownicy Canonów sie pozbywają . Bo szkła to do tych Canonów przedpentaksjanskie podpinają , często Takumar widnieje w opisach ;)
 
Apocalypse  Dołączył: 19.04.2008
Cytuj
gezeb, chodzilo mi glownie o geotagging, na astrofotografii nie znam sie w ogole, wiec sie nie wypowiadam;)
 

gezeb  Dołączył: 26.05.2007
Cytuj
Ja też sie nie znam , ale lubię przegladać fora astro i tam wypowiadaja się ludzie obeznani którzy widzą w O-GPS1 wszystko co jest potrzebne do robienia zdjęć gwiazd już w samym aparacie , jedyne co wytykają to brak mozliwości wyłaczenia redukcji szumu ale My wiemy że taka mozliwosc jest ;) Przy okazji znalazłem tam tabelkę z czasami dla ogniskowych http://astro4u.net/yabbse....html#msg258510 , przy 50mm do 5min a wiec dość duzo bo pozwala zamiast np. 30 klatek po 30 sek naswietlic 3 po 5 min . Raz że oszczędzamy migawkę dwa komputer mniej prądu pobierze łącząc tylko 3 :) Czyli te ~900 zł za urządzenie to nie tak dużo .
 

greentrek  Dołączył: 14.08.2012
Cytuj
Przebrnąłem przez wątek i można go streścić w jednym pytaniu:
"Po co Pentax wypuszcza taki gadżet skoro nas na niego nie stać? [więc będziemy go obrzydzali]"
A mnie by interesowało trochę szczegółów technicznych z jego użytkowania, a nie uzasadnień by nie kupować. Z mojego punktu widzenia, w fotografii dokumentacyjno-przyrodniczej możliwość wiarygodnego geotagowania zdjęcia jest znacznie ważniejsza niż spadek rozdzielczości na brzegu kadru czy szumy w wysokim ISO. Zatem:
- czy wiadomo jaki chip siedzi w odbiorniku [SiRF 3/4, MTK, NemeriX czy jeszcze coś innego] bo raczej Pentax własnego nie opracował;
- jaki jest poziom dokładności i wiarygodności pozycji - 3m? 5? 15? w swojej praktyce testowałem już odbiorniki które miały "strzały" rzędu 250m :shock: [gdyby to kogoś interesowało - unikać dataloggera Holux 1000C];
- WGS84 przydaje się do wędrówek po świecie, ale do tagowania fotek u nas przydałaby się możliwość zdefiniowania innego układu współrzędnych - czy to przewidziano?;
- w wątku o rozwiązaniu Sony jest przykładowy EXIF z Pentaxa, m. in. ilość satelitów użytych do obliczenia pozycji - 6, oględnie mówiąc szału nie ma, tym bardziej że to teren otwarty; jak przedstawia się czułość odbiornika w warunkach ograniczonej widoczności nieba, czyli w lesie?
I tyle na razie. Swoją drogą Puszczykowo to fajne miejsce, miałem okazję bywać w LOS na Wodziczki ;-)
 

espresso  Dołączył: 30.04.2007
Cytuj
greentrek napisał/a:
czy wiadomo jaki chip siedzi w odbiorniku
rozbiorę i sprawdzę, chyba że jest na nim nadruk pentax lub jest tak usytuowany że dostęp jest trudny.
greentrek napisał/a:
jaki jest poziom dokładności i wiarygodności pozycji
Organoleptycznie do tej pory stwierdziłem dużą dokładność którą byłem nawet mile zaskoczony. Można ją określić na poziomie 5m.
greentrek napisał/a:
możliwość zdefiniowania innego układu współrzędnych - czy to przewidziano
za trudne pytanie.
greentrek napisał/a:
jak przedstawia się czułość odbiornika w warunkach ograniczonej widoczności nieba, czyli w lesie
satelity łapie szybko, nawet bardzo gdy widzi niebo. nie zauważyłem utrudnień w lesie, ale też szczególnie nie sprawdzałem. Złapał satelity w samolocie, gdy siedziałem przy oknie (B737), co prawda chwilkę to mu zajęło, ale później juz nie stracił kontaktu.

[ Dodano: 2012-08-16, 14:37 ]
Chyba że wrzucili chip http://wm.sim.com/producten.aspx?id=1038 który wykorzystuje też rosyjskiego glonassa wówczas mamy dokładność 1,5m
 

greentrek  Dołączył: 14.08.2012
Cytuj
Moje uznanie za szybkość reakcji :-)
Patroszenie sprzętu to przesada, myślałem że może coś w specyfikacji technicznej stoi na ten temat; ale firmy składające sprzęt rzadko chwalą się co faktycznie jest wpakowane do środka. Poza tym na odbiór sygnału wpływ ma też antena i soft. 5m to dobra dokładność dla takich zastosowań, tym bardziej że położenie aparatu może mieć się nijak do lokalizacji obiektu zdjęcia; powiedzmy że lepsza jakość przydałaby się tylko do makro. Z pytaniem o definiowanie własnych układów współrzędnych i "reprojekcję w locie" to rzeczywiście trochę pojechałem :lol: ale zapewne dane z EXIFu można zassać, współrzędne przeliczyć do innego układu i wpompować z powrotem. Szkoda tylko że pozycja podana jest w notacji DM [stopnie i minuty], powszechniejsze w użyciu i obróbce są DMS [stopnie, minuty, sekundy], a już szczytem wygody jest DD [stopnie dziesiętne] - to już bezpośrednio wkłada się do systemów GIS. A że satelity łapie w samolocie - dobra widoczność, brak elektrosmogu.
W każdym razie gadżet prezentuje się coraz bardziej interesująco - z mojego prywatnego punktu widzenia 8-)
 

espresso  Dołączył: 30.04.2007
Cytuj
greentrek napisał/a:
tym bardziej że położenie aparatu może mieć się nijak do lokalizacji obiektu zdjęcia
z tego co kojarzę, to jest tam też uproszczona wersja nawigacji która może Cię zaprowadzić do zdefiniowanych miejsc, np. do domu i pokazuje kierunek oraz odległość. Może też wskazać w którą stronę był w danej lokalizacji skierowany aparat. Interesujący gadżet, z kiepsko rozwiązanym zarządzaniem energią. Przynajmniej informacja z aparatu o wyłączeniu powinna go usypiać. Impulsowy pstryk do załączania jest kiepskim rozwiązaniem.

[ Dodano: 2012-08-16, 16:54 ]
zrobiłem drobne porównanie O-GPS1 z Garmin Oregon 550t stojąc w tym samym miejscu

Dane z Pentaxa:

[GPS]
Pozycja na mapie: http://maps.google.com/ma...60153&t=h&hl=pl
GPS tag version: Version 2.3
North or South Latitude: North latitude
Latitude: 52° 15.878'
East or West Longitude: East longitude
Longitude: 16° 51.6092'
Altitude reference: Sea level
Altitude: 62.6 m
GPS time (atomic clock): 14:40:47 UTC
GPS satellites used for measurement: 06

Dane z Garmina:

[GPS]
Pozycja na mapie: http://maps.google.com/ma...86014&t=h&hl=pl
GPS tag version: Version 2.2
Geodetic survey data used: WGS-84
North or South Latitude: North latitude
Latitude: 52° 15' 52.6786286"
East or West Longitude: East longitude
Longitude: 16° 51' 36.50394628"
Altitude reference: Sea level
Altitude: 52.6 m
Reference for direction of image: True direction
Direction of image: 103.0849317°
 

greentrek  Dołączył: 14.08.2012
Cytuj
espresso napisał/a:
położenie aparatu może mieć się nijak do lokalizacji obiektu zdjęcia

W znaczeniu że stoisz z aparatem i namiernikiem w jednym miejscu, a focisz obiekt odległy o kilkanaście metrów czy kilometrów, o zupełnie różnych położeniach/współrzędnych.
Za uproszczoną nawigację podziękuję, posługuję się znacznie bardziej zaawansowanymi. Ciekawszy mógłby być namiar fotki, pod warunkiem dobrze działającego i poprawnie skalibrowanego kompasu elektronicznego, a z tym bywa bardzo różnie. Zarządzanie energią faktycznie nieco prostackie, bardziej eleganckie byłoby sterowanie z body, np. podpięcie aktywacji pod Fn lub jeden z własnych profili; ale jeśli jak piszesz warm start jest błyskawiczny to można to ewentualnie wybaczyć. Fixy z Pentaxa i Garmina trochę się różnią, o ile trudno w pierwszej chwili powiedzieć bo są w różnych notacjach [DM vs. DMS] a nie chce mi się odpalać "kalkulatora", jednak miaści się to w standardowym rozrzucie pozycji z GPS. Podobnie 10-cio metrowa różnica wysokości to norma. Gdybym tam wlazł z własnym namiernikiem odczyty byłyby jeszcze inne, acz wiarygodniejsze. Jednak dla celów fotografii w makroskali [nie mylić z makrofotografią] dokładność tego odbiornika wydaje się naprawdę wystarczająca, przynajmniej na terenie otwartym. W lesie na pewno gorzej, ale tutaj to i ja mam problemy mimo lepszych "zabawek".
Ja w każdym razie widzę sens posiadania i zapewne, po wejściu w system, sprawię sobie toto, pewnie po telezoomie a przed macro T90 8-)
 

espresso  Dołączył: 30.04.2007
Cytuj
rozebrałem nieco pentaxowego Gps. To co udało mi się odczytać:

FDK
AG 007
130808
 

Robur  Dołączył: 12.06.2011
Cytuj
A ja znalazłem coś takiego, czyli jak samodzielnie zrobić GPS-a. Niestety, do Nikona, ale może ktoś odważny skonstruuje coś takiego do Pentaxa?
DIY- GPS
 

greentrek  Dołączył: 14.08.2012
Cytuj
Ciekawe, ale dla manualnych w elektronice. Zresztą nie jest to przepis na zrobienie GPSa bo to raczej nierealne, tylko jak zmusić D90 do współpracy z dowolnym odbiornikiem z BT i pracującym w protokole NMEA 0183. Czyli jak spreparować kabelki. Ja bym tego nie widział właśnie ze względu na te wiszące przy body kabelki i pracę z otwartą zaślepką gniazd. Rozwiązanie Pentaxa poprzez stopkę jest zdecydowanie bardziej eleganckie. Natomiast gdyby jakiś guru elektroniki zrobił taką przejściówkę/odbiornik BT na stopkę, gdzie mógłbym podać sygnał ze swoich GPSów to potencjalnie wielkie uznanie :-)
 

BAN zamach  Dołączył: 21.10.2010
Cytuj
Temat podupadł,więc odświeżam.
Kiedyś napisałem:
3/gadget w ramach ciekawostki
kompletnie nieużyteczny ,
do GPS tylko GPS a nie nędzna przystawka do aparatu o bliżej nieustalonej jakości(ustalanie pozycji)

Teraz mam ten gadget O-GPS1 i odszczekuję :hau,hau
nieprzemyślaną i nieuzasadnioną negatywna opinię wydaloną wcześniej .
Krótkie posiadanie już mnie przekonało do tego urządzenia i wiem ,że sprawdzi się urlopowo.Już po roku nie pamiętam ,gdzie ,która fotka była robiona a z modułem GPS :jeden klik i jest miejsce na mapie świata.Pierwsze obserwacje: dokładność 5-10 m,świetna funkcja :nawigacja do wybranego punktu i bajer:kompas.Wcześniej kolega espresso chwalił ale jakoś bez przekonania ,teraz ja się dokładam,a tak szczegółowo opiszę jak toto się sprawowało ( o ile kogoś to zainteresuje) to po urlopie :mrgreen:
 

plwk  Dołączył: 21.04.2006
Cytuj
Jeśli podaje również kierunek w którym robi się zdjęcie to pomaga bardzo w opisie co widać.
 

BAN zamach  Dołączył: 21.10.2010
Cytuj
Tak,podaje kierunek
 

greentrek  Dołączył: 14.08.2012
Cytuj
E no, nie gadaj że czyta także ogniskową i pokazuje ją jako kąt widzenia obiektywu/kadru, a przy okazji bierze z AF odległość obrazową i znaczy tą czerwoną kropą na zrzucie :lol: Bo jeśli tak to zadzieram kiecę i lecę... do sklepu :-D
 

BAN zamach  Dołączył: 21.10.2010
Cytuj
greentrek napisał/a:
E no, nie gadaj że czyta także ogniskową i pokazuje ją jako kąt widzenia obiektywu/kadru,...

Tego jeszcze nie wiem ,właściwie wiem :-P ,ale kierunek jest z wbudowanego kompasu i akurat to się zgadza-to taka wstępna opinia po kilkunastu sprawdzanych fotkach testowych.
Dokładność odbiornika GPS jest taka sama jak w samochodowych ,wiec ogólnie nie ma co wybrzydzać,reszta ochów i achów po urlopie :-P
 

greentrek  Dołączył: 14.08.2012
Cytuj
Tylko nie urlopuj się za długo... albo pisz recenzję siedząc pod palmą :mrgreen:
 
tantal  Dołączył: 02.08.2009
Cytuj
greentrek napisał/a:
czyta także ogniskową i pokazuje ją jako kąt widzenia obiektywu/kadru

Skoro O-GPS1 podaje kierunek, to rysowanie kąta widzenia to już raczej funkcjonalność np. GeoSettera bazującego na exiftoolu ? Sprawdziłem z ciekawości fotki z Canona S100 w Geosetterze, rysuje kąt widzenia z exifa, kropę daje ale zawsze na północ, bo nie ma kompasu :cry:
O-GPS1 to całkiem inna bajka
greentrek napisał/a:
bierze z AF odległość obrazową
-znaczy się jednoobiektywowy dalmierz optyczny ? Nie widać takich precyzyjnych danych w exifie, subject distance w exifach z Canonów coś tam kiedyś podawał ale zdaje się że przydatność/dokładność wstrzymała rozwijanie tego. Ale to było dawno i w Canonie, czy można obecnie w jakiejś lustrzance odczytać odległość przedmiotową ?
Bazując na przykładzie z linku widze że kropa przemieszcza się wraz z ze zmianą skali mapy, więc chyba dalmierza się z tego nie zrobi.
Chyba to trudne bo układ AF fizycznie musiałby byc perfekcyjny, już widzę co by sie działo w serwisach kalibrujących wyłącznie softwarowo czyli większości.
Zresztą mniejsza z tym- ale miałbym frajdę ze śledzenia gwiazdek tzn. wreszcie bym tego spróbował :-P

Wyświetl posty z ostatnich:
Skocz do:
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach