papcio  Dołączył: 20.04.2006
Cytuj
espresso napisał/a:
Może go wyłączałeś i po załączeniu jeszcze się nie odnalazł?


Nie dotykałem włącznika na GPSie.
 
sycamor  Dołączył: 10.02.2011
Cytuj
pawelek-79 napisał/a:
kiedy można to zrobić sprzętem za 100zł + bezpłatny program,


Hej,

jaki sprzęt za 100 zł to robi ? Program pt. Geosetter mam. Sorry za odbiegnięcie od tematu.

S.
 

papcio  Dołączył: 20.04.2006
Cytuj
O-GPS niestety chyba też usypia. Po złapaniu fixa świeci się niebieska dioda ciągle, w momencie, w którym aparat usypia dioda zaczyna błyskać. Jak nacisnę spust wybudzając aparat dioda zaczyna mrugać, na ekranie stanu brak fixa i po chwili dioda świeci fix jest. Jeżeli to ma tak działać, to oddaje badziew sprzedawcy, choć mam nadzieję, że da się to jakoś przestawić.
 

pawelek-79  Dołączył: 06.09.2006
Cytuj
A taki:
http://allegro.pl/gps-mt5...3809592200.html

Tu drożej, ale kiedyś widziałem nawet za 100zł nówkę:
http://allegro.pl/nawigac...3833636445.html

Sam mam ten drugi. Na BT działa do 10 godzin, a bez BT działa do 24 godzin. Zapisuje 100000 pozycji, więc z wycieczki całodniowej możesz śmiało robić rejestrację pozycji co 1s, lub lepiej co 10m(dokładność GPS).
 

papcio  Dołączył: 20.04.2006
Cytuj
I mam prośbę, czy ktoś mógłby mi wytłumaczyć rolę funkcji Positioning Interwal, mam wrażenie, że znam angielski, ale nie jestem w stanie zrozumieć opisu przy tym, co wiem o GPSach i obserwując działanie aparatu.
 
sycamor  Dołączył: 10.02.2011
Cytuj
pawelek-79,

Dzięki,

ciekawe ustrojstwa...

S.
 

papcio  Dołączył: 20.04.2006
Cytuj
Cytat
czy ktoś mógłby mi wytłumaczyć rolę funkcji Positioning Interwal


Widzę, że nie ma chętnego do odpowiedzi na to pytanie. Według opisu funkcja służy do ustawienia interwału aktualizowania swojej pozycji, tylko po co? Jeżeli nastawie na 10 minut mógłbym oczekiwać, że przez 10 minut pozycja będzie znana i podawana do aparatu... niestety, jeśli aparat uśnie, to po wybudzeniu trzeba chwili, aby gps podawał pozycję, bo sprawia wrażenie, że przechodzi w tryb oszczędności energii (błyskanie diody) czyli oszczędność energii ze względu na duży interwał raczej mizerna.
 
Tomeyk  Dołączył: 06.12.2010
Cytuj
greentrek napisał/a:
Chyba powinna... jednak te rozmycia gwiazd trochę dziwne są. Najwygodniej byłoby je wytłumaczyć nie do końca precyzyjną kompensacją ruchu przez AstroTrackera.


Praca AstroTrackera przy ogniskowej 300mm rzeczywiście nie jest idealna, choć na tamtym zdjęciu wydaje mi się, że główną winę ponosił jednak wiatr. Receptą na lepszą jakość zdjęć jest podwyższenie iso (akurat w K5IIs można to spokojnie zrobić) i skrócenie czasu naświetlania do np 15s. Z drugiej strony warto zrobić znacznie więcej zdjęć i zestackować. Poniżej efekt z 29 zdjęć zrobionych na 300mm, część na ISO 1600 i 15s, część na ISO3200 i 10s. Zestackowane w DeepSkyStacker, obróbka w Lajtrum dopiero finalnego TIFFa, który wyszedł z DSS. Warunki lepsze niż poprzednio - prawie bezwietrznie, nieco ciemniej (choć wciąż łuna z miasta mocno przeszkadzała - baaardzo daleko od ideału).
Kadr ten sam co poprzednio. Mimo skrócenia czasu naświetlania wciąż widoczne niewielkie przesunięcie niektórych gwiazd - nie są idealnymi punktami.

 

greentrek  Dołączył: 14.08.2012
Cytuj
papcio napisał/a:
Jeżeli to ma tak działać

Ale to właśnie tak działa. Jeśli oczekujesz że narząd wpisze Ci fixa w sekundę po wybudzeniu to trochę za dużo wymagasz. Więcej nawet - kiedy zacznie świecić trwale na niebiesko to znaczy że złapał fixa - ale 2D i to ze sporym rozrzutem. Możesz to sprawdzić w Menu, fix 3D pojawia się po kilku/nastu sekundach, natomiast ustabilizowanie pozycji i zwłaszcza wysokości trwa nawet 1-2minuty :!:
 
sycamor  Dołączył: 10.02.2011
Cytuj
W takim razie może rozwiązaniem jest w tym wypadku ustawienie aparatu na uśpienie po 10-15 minutach ?

Wówczas i O-GPS1 nie pójdzie spać i będzie trzymał pozycję ?

S.
 

greentrek  Dołączył: 14.08.2012
Cytuj
Może. Wg mnie to działa prawdopodobnie tak że GPS w stanie "uśpienia" odbiera depesze nawigacyjne, ale nie liczy pozycji, bo i po co. Po wybudzeniu aparatu potrzebuje chwili by ją zaktualizować. Może to nie jest rozwiązanie do szybkiej reporterki/streeta, ale mnie i tak cieszy :mrgreen:
Tomeyk napisał/a:
Kadr ten sam co poprzednio

No i to już zupełnie inna bajka :-D
 

papcio  Dołączył: 20.04.2006
Cytuj
greentrek napisał/a:
papcio napisał/a:
Jeżeli to ma tak działać

Ale to właśnie tak działa. Jeśli oczekujesz że narząd wpisze Ci fixa w sekundę po wybudzeniu


Oczekiwałem, ze nie będzie usypiał, albo ze po ustawieniu pobierania pozycji co 10 minut będzie ją przez te 10 minut pamietać. 30 -40 sekund na odzyskanie fixa to przy zdjęciach czas nieakceptowalny.

Żaden GPS, którego używałem w przeciągu ostatnich 10 lat nie pracował w ten sposób. Czas złapania pozycji w starszych urządzeniach to było i kilkanaście minut i ponad godzina (cold start), ale później działał. Wiedząc, że jeśli GPS nie trzyma pozycji, to potrzeba chwili na jej ustalenie skrajną głupotą konstruktorów jest pozwolenie na jego usypianie. Czas na wykonanie zdjęcia od naciśnięcia spustu migawki aby wybudzić aparat/ustalić parametry naświetlania to jest sekunda, dwie. Oczywiście mogę ustawić korpus na brak wyłączania, ale to dla mnie jest tylko obejście niechlujstwa konstruktorów. Komu szkodziło dodać opcję włączenia/wyłączenia oszczędności energii w dość jednak drogim urządzeniu.

 

gezeb  Dołączył: 26.05.2007
Cytuj
Tomeyk napisał/a:
Praca AstroTrackera przy ogniskowej 300mm rzeczywiście nie jest idealna

Trzeba jeszcze wziąść pod uwagę położenie obiektów w które celujemy
http://astro4u.net/yabbse....html#msg258510
Im większy kąt tym lepiej więc na innych obiektach niz M42 powinno byc lepiej .
No i obiektywy , raczej trzeba przymykać bo inaczej koma robi brzydkie gwiazdki , ale przy podniesieniu ISO to nie problem , tym bardziej jak sie robi kilka klatek , spokojnie można działac na 6400 i DSS zniweluje szumy .
Z moich ostatnich doświadczeń k-50 ( wiec pewno i k-r k-30 ) ma zauważalnie mniejszą mozliwość przesuwu matrycy od k-5 , czyli i krótsze czasy bez pojechanych gwiazd .
Szkoda że nie można wykorzystać OGPSa do Q , bo z 300 mm byłoby ciekawie , może i krótko bo 10-20 sekund ale dobre i tyle . Ciekawe czy faktycznie miał działać z k-01 i coś nie wyszło , bo chyba były takie zapowiedzi że kolejne fw wprowadzi tę możliwość .
 

greentrek  Dołączył: 14.08.2012
Cytuj
papcio napisał/a:
po ustawieniu pobierania pozycji co 10 minut będzie ją przez te 10 minut pamietać.

Pobiera to depesze nawigacyjne z satelitów, i to co sekundę; co 10min to może obliczać pozycję na podstawie tych depesz. Tylko co z takiej pozycji sprzed 10min, może być o kilkaset metrów lub kilkanaście kilometrów nieaktualna. Wszystkie znane mi i używane namierniki aktualizują się z 1Hz, z wyjątkiem takich co 5Hz [obiekty w szybkim ruchu], i tu bym nic nie kombinował.
Kiedy wiosną kupowałem swojego też nie wiedziałem o jego "specyfice", wyszło w praniu. Wiedząc o "dziwactwach", można z tym żyć. Na pocieszenie miej świadomość że jednak działa - gdzieś już tu pisałem że analogiczny moduł Canona w ciągu miesiąca fixa złapał... 3-5 razy, mój w tych samych warunkach po kilku/nastu sekundach :-D
 

papcio  Dołączył: 20.04.2006
Cytuj
greentrek napisał/a:
Kiedy wiosną kupowałem swojego też nie wiedziałem o jego "specyfice", wyszło w praniu.


Gdybym wiedział o tej "specyfice" to bym nie kupił. Na wyjazdach i tak mam włączonego Garmina, który nawet nie wpadnie na pomysł, że jak go nie dotykam to może iść spać.
Technologicznie nie ma problemu w stworzeniu loggera, który w rozsądny sposób zlicza swoje położenie co zadany czas (np wspominany już pentagram za 1/4 ceny o-gps). Argument, że Canona spieprzyli jeszcze bardziej jakoś do mnie nie przemawia poza drobną satysfakcją.
 
Tomeyk  Dołączył: 06.12.2010
Cytuj
gezeb napisał/a:
No i obiektywy , raczej trzeba przymykać bo inaczej koma robi brzydkie gwiazdki , ale przy podniesieniu ISO to nie problem , tym bardziej jak sie robi kilka klatek , spokojnie można działac na 6400 i DSS zniweluje szumy


To dobra rada - następnym razem spróbuję np 6400 i przysłonę w okolicy 10. Niestety z teleobiektywów dysponuję tylko 55-300, które nie ma zbyt dobrego światła.
Na tym moim zdjęciu komę (?) widać bardzo wyraźnie w powiększeniu 1 do 1, każda jaśniejsza gwiazdka, która zapisana jest jako zbiór pikseli, jest trochę rozciągnięta, do tego swoje dokłada solidna aberracja chromatyczna, "dzięki" której te jaśniejsze gwiazdki mają też niebieskie halo.

O tym położeniu obiektów czytałem, ale przy tak krótkim czasie naświetlania nie powinno to chyba rzutować na pracę gpsa. Też ciekaw jestem, czy w Q na takiej ogniskowej by sobie poradził - swoją drogą, w poszukiwaniach na necie nie znalazłem informacji, jaka jest maksymalna ogniskową jaką daje radę ustabilizować O-GPS1.

Generalnie na razie postanowiłem się wypróbować ile się da ustawień i nauczyć się tego ustrojstwa (i przy okazji trochę liznąć podstaw astrofografii), żeby przy wyjeździe w jakieś naprawdę ciemne miejsce móc zrobić parę zdjęć co ciekawszych obiektów z katalogu Messiera :-)
 

greentrek  Dołączył: 14.08.2012
Cytuj
papcio napisał/a:
to bym nie kupił

Ale zawsze możesz sprzedać, ktoś z pewnością się ucieszy ;-)
Co do Pentagrama i innych na chipie MTK, czy też może w ogóle turystycznych, to ja odpuszczam - mam dowody na trackach, że zdarzają im się niewytłumaczalne "strzały" rzędu 250m, i to bardziej loggerom niż zwykłym odbiornikom. Ja na stabilizację fixa mogę poczekać, to nie jest łapanie pcheł, natomiast taki błąd pozycji jest dyskwalifikujący w przypadku dokumentacji przyrodniczych i technicznych.
Wielu nas tu i różne mamy wymagania - ja uważam że nieźle zainwestowałem tego tysiaka :-)
 

pawelek-79  Dołączył: 06.09.2006
Cytuj
sycamor napisał/a:
jaki sprzęt za 100 zł to robi ?

A tu znalazłem za 90zł. Mam podobny, polecam. Pracuje na starej baterii od Nokii.

http://allegro.pl/modul-g...3833504009.html
 

greentrek  Dołączył: 14.08.2012
Cytuj
A teraz porównaj sobie jego wygląd z loggerem kilka postów wyżej - dokładnie to samo, tylko logo inne. Również dokładność i wiarygodność te same :roll:
 

pawelek-79  Dołączył: 06.09.2006
Cytuj
greentrek napisał/a:
Również dokładność i wiarygodność te same

No dobrze, ale nie jest na pewno gorszy w pozycjonowaniu niż O-GPS, a dużo tańszy. Mi też zdarzają się skoki, ale dość rzadko. Te skoki może wyeliminować oprogramowanie na komputerze, które może odrzucać nagłe zmiany pozycji i wyliczać pozycję na podstawie poprzedniej i następnej. Odrzucenie tych zmian jest możliwe także przez datalogera w ustawieniach oprogramowania. Trzecia możliwość to odrzucenie na podstawie danych z czujników ruchu, których te tanie datalogery nie posiadają.

Wyświetl posty z ostatnich:
Skocz do:
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach