greentrek  Dołączył: 14.08.2012
Cytuj
papcio napisał/a:
po ustawieniu pobierania pozycji co 10 minut będzie ją przez te 10 minut pamietać.

Pobiera to depesze nawigacyjne z satelitów, i to co sekundę; co 10min to może obliczać pozycję na podstawie tych depesz. Tylko co z takiej pozycji sprzed 10min, może być o kilkaset metrów lub kilkanaście kilometrów nieaktualna. Wszystkie znane mi i używane namierniki aktualizują się z 1Hz, z wyjątkiem takich co 5Hz [obiekty w szybkim ruchu], i tu bym nic nie kombinował.
Kiedy wiosną kupowałem swojego też nie wiedziałem o jego "specyfice", wyszło w praniu. Wiedząc o "dziwactwach", można z tym żyć. Na pocieszenie miej świadomość że jednak działa - gdzieś już tu pisałem że analogiczny moduł Canona w ciągu miesiąca fixa złapał... 3-5 razy, mój w tych samych warunkach po kilku/nastu sekundach :-D
 

papcio  Dołączył: 20.04.2006
Cytuj
greentrek napisał/a:
Kiedy wiosną kupowałem swojego też nie wiedziałem o jego "specyfice", wyszło w praniu.


Gdybym wiedział o tej "specyfice" to bym nie kupił. Na wyjazdach i tak mam włączonego Garmina, który nawet nie wpadnie na pomysł, że jak go nie dotykam to może iść spać.
Technologicznie nie ma problemu w stworzeniu loggera, który w rozsądny sposób zlicza swoje położenie co zadany czas (np wspominany już pentagram za 1/4 ceny o-gps). Argument, że Canona spieprzyli jeszcze bardziej jakoś do mnie nie przemawia poza drobną satysfakcją.
 
Tomeyk  Dołączył: 06.12.2010
Cytuj
gezeb napisał/a:
No i obiektywy , raczej trzeba przymykać bo inaczej koma robi brzydkie gwiazdki , ale przy podniesieniu ISO to nie problem , tym bardziej jak sie robi kilka klatek , spokojnie można działac na 6400 i DSS zniweluje szumy


To dobra rada - następnym razem spróbuję np 6400 i przysłonę w okolicy 10. Niestety z teleobiektywów dysponuję tylko 55-300, które nie ma zbyt dobrego światła.
Na tym moim zdjęciu komę (?) widać bardzo wyraźnie w powiększeniu 1 do 1, każda jaśniejsza gwiazdka, która zapisana jest jako zbiór pikseli, jest trochę rozciągnięta, do tego swoje dokłada solidna aberracja chromatyczna, "dzięki" której te jaśniejsze gwiazdki mają też niebieskie halo.

O tym położeniu obiektów czytałem, ale przy tak krótkim czasie naświetlania nie powinno to chyba rzutować na pracę gpsa. Też ciekaw jestem, czy w Q na takiej ogniskowej by sobie poradził - swoją drogą, w poszukiwaniach na necie nie znalazłem informacji, jaka jest maksymalna ogniskową jaką daje radę ustabilizować O-GPS1.

Generalnie na razie postanowiłem się wypróbować ile się da ustawień i nauczyć się tego ustrojstwa (i przy okazji trochę liznąć podstaw astrofografii), żeby przy wyjeździe w jakieś naprawdę ciemne miejsce móc zrobić parę zdjęć co ciekawszych obiektów z katalogu Messiera :-)
 

greentrek  Dołączył: 14.08.2012
Cytuj
papcio napisał/a:
to bym nie kupił

Ale zawsze możesz sprzedać, ktoś z pewnością się ucieszy ;-)
Co do Pentagrama i innych na chipie MTK, czy też może w ogóle turystycznych, to ja odpuszczam - mam dowody na trackach, że zdarzają im się niewytłumaczalne "strzały" rzędu 250m, i to bardziej loggerom niż zwykłym odbiornikom. Ja na stabilizację fixa mogę poczekać, to nie jest łapanie pcheł, natomiast taki błąd pozycji jest dyskwalifikujący w przypadku dokumentacji przyrodniczych i technicznych.
Wielu nas tu i różne mamy wymagania - ja uważam że nieźle zainwestowałem tego tysiaka :-)
 

pawelek-79  Dołączył: 06.09.2006
Cytuj
sycamor napisał/a:
jaki sprzęt za 100 zł to robi ?

A tu znalazłem za 90zł. Mam podobny, polecam. Pracuje na starej baterii od Nokii.

http://allegro.pl/modul-g...3833504009.html
 

greentrek  Dołączył: 14.08.2012
Cytuj
A teraz porównaj sobie jego wygląd z loggerem kilka postów wyżej - dokładnie to samo, tylko logo inne. Również dokładność i wiarygodność te same :roll:
 

pawelek-79  Dołączył: 06.09.2006
Cytuj
greentrek napisał/a:
Również dokładność i wiarygodność te same

No dobrze, ale nie jest na pewno gorszy w pozycjonowaniu niż O-GPS, a dużo tańszy. Mi też zdarzają się skoki, ale dość rzadko. Te skoki może wyeliminować oprogramowanie na komputerze, które może odrzucać nagłe zmiany pozycji i wyliczać pozycję na podstawie poprzedniej i następnej. Odrzucenie tych zmian jest możliwe także przez datalogera w ustawieniach oprogramowania. Trzecia możliwość to odrzucenie na podstawie danych z czujników ruchu, których te tanie datalogery nie posiadają.
 

greentrek  Dołączył: 14.08.2012
Cytuj
pawelek-79 napisał/a:
nie jest na pewno gorszy w pozycjonowaniu niż O-GPS

Z moich doświadczeń - jest. Jeśli O-GPS1 dać czas na ustabilizowanie pozycji, do daje dokładność rzędu 3 [niezła widoczność nieba] - 7m [mocno zarośnięty młodnik sosnowy]. To bardzo dobre wyniki, myślę że włożyli tam dobrą, dużą antenę [czego się nie da zrobić we wbudowanych w kompakty czy Sony].
Jeśli się używa danych z zewnętrznego loggera do postprocesu, to oczywiście można sobie wiele rzeczy odfiltrować i poprawić. Ale też nie zawsze - w sytuacji kiedy tracki z 3 odbiorników układają się wzdłóż leśnej drogi, a czwarty track przez kilka minut leci w poprzek drzewostanu o 250m w bok, to żaden postproces Ci tego nie skoryguje.
Dla mnie jednak używanie O-GPS1 w normalnych sytuacjach jest po prostu wygodniejsze. Jeśli biorę dane zewnętrzne, to by uzyskać tagowanie z dokładnością kilkunastu centymetrów.
 

pawelek-79  Dołączył: 06.09.2006
Cytuj
Dokładność rzędu 3-7 metrów to raczej zasługa rządu i armii USA, która udostępnia sygnał o nieco mniejszej dokładności dla celów cywilnych wszystkim ludziom na świecie, o czym często się zapomina.
 

greentrek  Dołączył: 14.08.2012
Cytuj
To też nie do końca tak. System NAVSTAR przy odbiorze kodowym C/A w paśmie L1 zapewnia dokładność 15m przez 95% czasu - taka była specyfikacja. Osiąganie lepszych dokładności to zasługa czułych chipów, lepszych anten, filtrów sygnałów odbitych i ogólnie softu - jedni to potrafią zrobić, inni tłuką masówkę. Natomiast jak wynika z moich rozmów ze znajomymi geodetami wojskowymi, ich odbiorniki dwuczęstotliwościowe [L1+L2 w kodzie P] dają dokładność trochę lepszą... ale nie chcieli mi powiedzieć ile to jest "trochę" :evilsmile:
Prawdziwa jazda to była kiedy Pentagon wprowadzał celową degradację sygnału, tzw. SA w wyniku czego dokładność była na poziomie 150m. Dopiero Clinton kazał to wyłączyć, chyba w 2000r.
 

Sid Gotama  Dołączył: 10.10.2013
Cytuj
Odkopuję :-P

Czy Ktoś z użytkowników O-GPS1 kupował go może wysyłkowo w Japoni, np. za pośrednictwem ebay?
http://www.ebay.com/sch/i...efLoc=2&_sop=15

Ceny coraz bardziej atrakcyjne, pod warunkiem że UC nie przechwyci.
I tego się właśnie obawiam, bo o ile z paczkami z Chin nie mam problemów o tyle Japonia może zasugerować celnikom wartość przesyłki.

A w razie takiego "przechwycenia" jakie dodatkowe koszty by mnie czekały, orientuję się Ktoś?
 

opiszon  Dołączył: 29.01.2008
Cytuj
pomnóż cenę z kosztami przesyłki przez 1.3
 

Marooned  Dołączył: 14.10.2006
Cytuj
Sid Gotama napisał/a:
A w razie takiego "przechwycenia" jakie dodatkowe koszty by mnie czekały, orientuję się Ktoś?
Na pewno VAT (23%). Jeśli chodzi o cło, to trzeba wyszukać odpowiednią kategorię i zobaczyć ile wynosi dla Japonii. Szukanie chwilę zajmuje, więc zostawiam je Tobie :)
http://145.237.239.200/is...Month=08&Day=20
 

Sid Gotama  Dołączył: 10.10.2013
Cytuj
...Hm
Czyli jak bym miał pecha wyszło by mnie mniej więcej tyle ile zapłacił bym kupując w kraju, minus gwarancja.

Trzeba to mocno przemyśleć, dzięki.

PS
Czy jest jakaś kwota minimalna od której płaci, coś mi świta że 100Euro?
 

bakulik  Dołączył: 20.04.2013
Cytuj
Nasz forumowy kolega sprzedaje używkę przez Al...ro, może to Cię zainteresuje. Cena podobna do tej japońskiej.

Sid Gotama napisał/a:
Czy jest jakaś kwota minimalna od której płaci, coś mi świta że 100Euro?

http://pentax.org.pl/viewtopic.php?t=15432
 

Sid Gotama  Dołączył: 10.10.2013
Cytuj
espresso napisał/a:
Sid Gotama napisał/a:
Ceny coraz bardziej atrakcyjne, pod warunkiem że UC nie przechwyci.
mało prawdopodobne.... nawet jak nie zapłacisz cła (mała wartość przesyłki) to VAT na pewno.


Różnie to bywa, jak zamawiam z Chin do tej pory tylko raz musiałem się majlowo wytłumaczyć za ile kupiłem (o ile pamiętam mały statyw do lampy za ok.20$ czy 30$). Po przesłaniu zrzutu ekranu z aukcji Ebay i mojej płatności paypal puścili przesyłkę bez dodatkowych kosztów.

Paczkę dokładnie pooglądałem jak doszła i zauważyłem że wpisana wartość była nieczytelna, nie wiem może dlatego zatrzymali. No chyba że mieli tam losowanie i zamiast wypaść szóstka w dużego wypadła moja paczka do kontroli.

Do tej pory nie zamawiałem za więcej niż 50$ no ale z Chin.
Z Japonii może być różnie.
 

opiszon  Dołączył: 29.01.2008
Cytuj
Skoro nie zamawiałeś nic powyżej 50 dolaròw, to ciężko żebyś był reprezentatywną pròba

Mi otwierają każdą przesyłkę (widać po plombach) ale wołają tylko do tyych, które wyglądają na droższe.
 

Sid Gotama  Dołączył: 10.10.2013
Cytuj
bakulik napisał/a:
Nasz forumowy kolega sprzedaje używkę przez Al...ro, może to Cię zainteresuje. Cena podobna do tej japońskiej.

Sid Gotama napisał/a:
Czy jest jakaś kwota minimalna od której płaci, coś mi świta że 100Euro?

http://pentax.org.pl/viewtopic.php?t=15432


Wiem
Teraz jest dobra pora na kupowanie bo ludność wypoczywa i nie ma czasu i kasy na alledrogo... ja mam niestety tylko czas. Zakupy planuję dopiero w przyszłym miesiącu (no chyba że znowu trafię szóstkę w dużego) teraz zbieram tylko informacje.
No ale zobaczymy...


Właśnie przeczytałem artykuł o wybrednym podniebieniu Sikorskiego który na kolacyjki lekką ręką wydaje 1000zł oczywiście nieswoich pieniędzy a ja muszę "żulić" by sobie jakąś p***** kupić, k$%#@. Sory ale musiałem się wyżalić.

opiszon napisał/a:
Skoro nie zamawiałeś nic powyżej 50 dolaròw, to ciężko żebyś był reprezentatywną pròba

Dlatego pytam...
opiszon napisał/a:

Mi otwierają każdą przesyłkę (widać po plombach) ale wołają tylko do tyych, które wyglądają na droższe.

A teraz to mnie zaskoczyłeś strasznie. Na dzień dzisiejszy jestem po ok.200 odebranych wysyłkach z poza Polski w większości z Chin. Nie zauważyłem żeby jakakolwiek paczka była otwierana.
A odbierałem paczki o dość dużych gabarytach, statyw pod aparat, pod lampy, komplet oświetlenia rowerowego... fakt że ceny niższe ale tego nie można stwierdzić po gabarytach, bo paczki dość duże.
Więc albo masz wyjątkowego pecha albo wszystkie paczki są..., zresztą sam nie wiem.
Mam jedną paczkę jeszcze nie otwartą (mogę ją nawet obfotografować) nie otwierałem bo wiem co w niej jest a raczej powinno być (dwa statywy dla znajomego)i on to sobie otworzy sam.
Paczka jest opisana jako adapter i oznaczona jako gift, zresztą żeby było śmieszniej dokładnie to samo i dokładnie od tego sprzedawcy jakiś czas temu mi właśnie zatrzymali (o tym pisałem). Jak zamawiałem drugi raz (czyli ta nieotwarta paczka) przypomniałem sobie o tamtym doświadczeniu i pisałem do sprzedawcy by wpisał jakąkolwiek wartość ale się spóźniłem bo wysłał... a paczka przeszła bez problemu.

Ale Offtopu narobiłem strasznego, ale poważnie z tym otwieraniem to mnie zaskoczyłeś, jutro poszukam jakieś niemalowane drewno do odpukiwania :-P

Pozdrawiam i dzięki za rady, choć sam jeszcze nie wiaem co zrobię.
 

opiszon  Dołączył: 29.01.2008
Cytuj
normalnie takie śmieszne plombki z niteczka mi nawijają

tyle że ja już kilka razy płaciłem VAT i cło za aparaty i obiektywy - więc może jestem na krótkiej liście do sprawdzania ;-)
 

Sid Gotama  Dołączył: 10.10.2013
Cytuj
Takie ze sznurkiem zawiniętym na dwóch ... szpulkach, dość dziwaczne zresztą, to miałem ale to było coś w rodzaju koperty. Aż się zdziwiłem że całość zamówienia była w środku bo sznurek nie był w żaden sposób zabezpieczony. Ale...

Szukam dalej i znalazłem http://podatki.gazetapraw...ro_bez_cla.html tyle że z 2008r że do 150Euro jest zwolnione z Cła a do 22Euro z Vat, poszukam jeszcze czegoś świeższego. Trochę lipa bo ceny na inne rzeczy http://ryuzinnsama8088.we...a/151374683577/ nieco bardziej znośne.

[ Dodano: 2016-07-06, 17:38 ]
Mógł by mi ktoś łaskawie wytłumaczyć jak tego ustrojstwa używać by program umiejscowił zdjęcie na mapie.

W instrukcji na stronie Ricoh napisali:
"...Za pomocą programu takiego jak np. Google Earth, użytkownik z łatwością może umieścić swoje zdjęcia na mapie oraz w dowolnym momencie prześledzić przebytą trasę..."

Upuściłem zdjęcie na GE i pokazało się zdjęcie nad globusem... coś, gdzieś jeszcze muszę włączyć by zobaczyć umiejscowienie zdjęcia na mapie?

Wyświetl posty z ostatnich:
Skocz do:
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach