zlypiez  Dołączył: 30.11.2006
kabel synchronizacyjny pttl Cytuj
wiecie czy jest coś takiego?
o takie jak to do nikona http://allegro.pl/item291...c_28_nikon.html
tylko, że do pentaxa
kupuję w tym miesiącu lampę (540kę) i przydałby mi się taki przewód. no ale czy on w ogóle istnieje? bo nie mogę nigdzie znaleźć...

pozdrawiam,
 

argawen  Dołączył: 19.04.2006
Cytuj
Raczej nie ma. Przynajmniej nie słyszałem. Oczywiście chodzi o kabel niefirmowy.
Jeżeli chodzi o oryginalny kabel, to jak najbardziej jest. Są dwie długości.
kabel

Możliwe, że będzie także potrzebna kostka. Zdaje się, że tylko istD miał gniazdo synchronizacyjne na kabel. Ale tego nie jestem pewien. Inne DSLR-y Pentaxa nie mają tego gniazda.

kostka

kostka
 

Marek Wyszomirski  Dołączył: 18.04.2006
Cytuj
Gniazdo synchronizacyjne w *istD to było zwykłe gniazdo koncentryczne z jednym stykiem środkowym - takie jak w starych aparatach manualnych. Lampę tym można wyzwolić, ale tylko wyzwolić - o TTL-u czy P-TTL-u można zapomnieć.

Zaś co do 540-stki - ona ma możliwość współpracy w P-TTL-u w trybie bezprzewodowym. Jeśli masz K10D - wszystkie wersje firmware z wyjątkiem najstarszej umożliwiają bezpzrewodowe sterowanie lampy zewnętzrnej pzrez wbudowaną. Podobnie było w *istD, nie wiem natomiast jak wygląda sprawa w pzrypadku *istDs, *istDL i K100D - byc może do nich trzeba kupować dwie lampy by jedna chodziła bezprzewodowo w P-TTL-u.
 

argawen  Dołączył: 19.04.2006
Cytuj
Marek Wyszomirski napisał/a:
Gniazdo synchronizacyjne w *istD to było zwykłe gniazdo koncentryczne z jednym stykiem środkowym - takie jak w starych aparatach manualnych
Dzięki, ze mnie sprostowałeś.
Marek Wyszomirski napisał/a:
Zaś co do 540-stki - ona ma możliwość współpracy w P-TTL-u w trybie bezprzewodowym. Jeśli masz K10D - wszystkie wersje firmware z wyjątkiem najstarszej umożliwiają bezpzrewodowe sterowanie lampy zewnętzrnej pzrez wbudowaną
Ale czasami przydałby się kabelek. Zdaje się, że w trybie bezprzewodowym nie ma HSS. Aż muszę to sprawdzić.
ist DS i K100D nie mają tej funkcji współpracy bezprzewodowej z lampa wbudowaną.
 
zlypiez  Dołączył: 30.11.2006
Cytuj
dzięki za info i linki
niestety mam k100d i jak na razie nie mam zamiaru zmieniać... zatem pozostaje ten kabelek

Tak poza tym to zawsze zastanawiałem się nad wyzwalaniem lampy zewnętrznej przez lampę wbudowaną (to chyba jest rozumiane przez sterowanie bezprzewodowe - czy się mylę?) - jaki to ma sens, skoro lampa wbudowana oświetli nam obiekt, który fotografujemy. A chyba niewiele jest sytuacji, gdzie będzie to pożądane... w każdym razie nie u mnie. Może, gdy stoimy daleko od obiektu i ustawimy błysk na -2. Ale jeśli to jest tak jak ja to rozumiem, to trochę to partyzantka jest.

no jest coś takiego jak fotocela, ale co to za pies to już ja nie wiem ;)

a ja właśnie szykuję się na zakupy w amazon.com i transport stuffu ze stanów i stąd całe zamieszanie ;) pozdrawiam!
 

argawen  Dołączył: 19.04.2006
Cytuj
zlypiez napisał/a:
skoro lampa wbudowana oświetli nam obiekt, który fotografujemy
Ale można sobie ustawić w menu, by lampa wbudowana tylko sterowała lampą zewnętrzną.
zlypiez napisał/a:
niestety mam k100d i jak na razie nie mam zamiaru zmieniać... zatem pozostaje ten kabelek
Do tego potrzebna będzie ci także kostka z linków.
 

plwk  Dołączył: 21.04.2006
Cytuj
zlypiez napisał/a:
Tak poza tym to zawsze zastanawiałem się nad wyzwalaniem lampy zewnętrznej przez lampę wbudowaną (to chyba jest rozumiane przez sterowanie bezprzewodowe - czy się mylę?) - jaki to ma sens, skoro lampa wbudowana oświetli nam obiekt, który fotografujemy.

Niestety lampa wbudowana może nam oświetlić obiekt wyłącznie z przodu
 

jaad75  Dołączył: 07.10.2006
Cytuj
Ale tylko w trybie Master jest to istotne. Poza tym, można podzielić moc lamp - automatem dzielą się bodajże 1:2, więc wbudowana staje się automatycznie wypełnieniem i po odpowiednim zmiękczeniu jeszcze ujdzie.
W trybie kontrolera, błysk wbudowanej lampy nie wpływa znacząco na ekspozycję, chociaż jest widoczny np. w oczach, czy na błyszczących powierzchniach.
BTW, wireless HSS jest możliwy, przy bezprzewodowym wyzwalaniu za pomocą innej lampy dedykowanej
 

mac_27  Dołączył: 09.01.2008
Cytuj
Witam,

takie małe info dla zainteresowanych.
Wczoraj udało mi się przedłużyć kabelek pTTL do długości 7m. Działa bez problemu.
Użyłem kabelka zakupionego w Foto-Tip:

Kabel PTTL

Wylutowałem oryginalny spiralny przewód i wlutowałem przewód LiYY 5x0,25 o długości 7m.
Musiałem tylko lekko powiększyć otwory w kostkach z racji grubszego przewodu.
 

volender  Dołączył: 15.09.2008
Cytuj
mac_27, ale żeś placka odgrzał :-D

a tak serio, to wypróbuj go przy jakimś kablu z 230V, silniku elektrycznym, komunikującym się telefonie, bo takie żeczy mogą zakłucać komunikację ;-)
 

Cześ  Dołączył: 15.02.2007
Cytuj
 

andrusz  Dołączył: 27.07.2007
Cytuj
Gdyby ktoś szukał długich kabelków do lamp Pentaksa, to przypadkiem znalazłem u węgrów:

http://fotobarkacs.uw.hu/pentax.html

Kupuje się osobno kostki, a jako kabel służy kabel telefoniczny 6-żyłowy. Komplet gniazd kosztuje 4200 HUF (forintów), czyli razem ok. 67zł i w zestawie jest kabelek 0,6-1,5m (tak zrozumiałem to, co mi przetłumaczył google). Można kupić sam kabel, ale można go zrobić samemu, bo jest to zwykły kabel z wtyczką telefoniczną 6-żyłowy.

Mają też rozdzielacze na 3 lampy za 5000 HUF:
http://fotobarkacs.uw.hu/vakueloszto.html

Nie zamawiałem tam, ale chyba spróbuje do nich napisać :-)
 
Hihnt  Dołączył: 06.09.2008
Cytuj
Marek Wyszomirski napisał/a:
Gniazdo synchronizacyjne w *istD to było zwykłe gniazdo koncentryczne z jednym stykiem środkowym - takie jak w starych aparatach manualnych. Lampę tym można wyzwolić, ale tylko wyzwolić - o TTL-u czy P-TTL-u można zapomnieć.


A gdzies bywaja kable do laczenia PC-5p? Bo jakos szukajac via google zadnych nie znajduje, sa jesli juz to 5p-5p :/
 

michal5150  Dołączył: 17.08.2007
Cytuj
A czego oczekujesz po takim kablu?. PC ma jeden styk centralny, więc i tak na drugim końcu kabla, nawet jak będziesz miał kostkę/sanki 5 stykowe, sygnał będzie tylko w centralnym.
 
Hihnt  Dołączył: 06.09.2008
Cytuj
michal5150 napisał/a:
A czego oczekujesz po takim kablu?. PC ma jeden styk centralny, więc i tak na drugim końcu kabla, nawet jak będziesz miał kostkę/sanki 5 stykowe, sygnał będzie tylko w centralnym.


Samego tylko wyzwolenia lampy, niczego wiecej (jest ona w pelni manualna).
 

michal5150  Dołączył: 17.08.2007
Cytuj
To po co kabel z pięcioma pinami? W zupełności wystarczy PC-PC + ewentualnie (zależy jaki masz aparat) kostka synchro na sanki do aparatu. Albo kostki z wbudowaną fotocelą.
 
Hihnt  Dołączył: 06.09.2008
Cytuj
michal5150 napisał/a:
To po co kabel z pięcioma pinami? W zupełności wystarczy PC-PC + ewentualnie (zależy jaki masz aparat) kostka synchro na sanki do aparatu. Albo kostki z wbudowaną fotocelą.


Bo lampa ma wejscie z 5 pinami, a chcialbym uniknac dodatkowych rzeczy poza kablem, ale skoro nie widze nigdzie czegos takiego, to pewno sie skonczy na sankach :/
 

michal5150  Dołączył: 17.08.2007
Cytuj
Hihnt napisał/a:

...jest ona w pelni manualna

Hihnt napisał/a:
Bo lampa ma wejscie z 5 pinami

Czy to się nie kłóci ze sobą? Napisz po prostu jaką masz lampę.
 
Hihnt  Dołączył: 06.09.2008
Cytuj
michal5150 napisał/a:
Hihnt napisał/a:

...jest ona w pelni manualna

Hihnt napisał/a:
Bo lampa ma wejscie z 5 pinami

Czy to się nie kłóci ze sobą? Napisz po prostu jaką masz lampę.


Pentax AF 400FTZ, ktora ma tylko tryb auto-ttl, lub manualny, czyli w przypadku cyfrowych puszek tylko manualny.
 

michal5150  Dołączył: 17.08.2007
Cytuj
O, właśnie - nie napisałeś do jakiej puszki chcesz ją podłączyć. Cyfra nie obsługuje ttla, zostaje manual, więc kabel PC-PC jak najbardziej wystarczy. Chyba że chcesz podłączyć do puszki obsługującej ttl - wtedy kabelek 5P-5P. W przypadku PC-5P (o ile taki istnieje) będzie tylko aktywny styk centralny, więc tylko manual.

Wyświetl posty z ostatnich:
Skocz do:
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach