mikaj  Dołączyła: 06.09.2012
Cytuj
:) na razie to nie bardzo mam co popsuć ... dopiero się uczę i leże na podstawach :)
 

uszusz  Dołączył: 06.09.2012
Cytuj
Ja widziałem wcześniej te opisy mirror disorder, mirror flops, shutter problem...
Tylko się dziwię, że Pentax o tym nic nie mówi, z serwisu mi też nie odpisują. Przecież to ewidentnie nie wynika ze złego użytkowania itp. Ciekawe podejście - sprzęt się psuje i już. Drogi się psują, budynki się walą... i nie zastanawiajmy się dlaczego. Brawo!

Mój na akumulatorach AA odżył i śmiga normalnie. Jak wkładam tą baterię z zestawu to znowu wariuje. Dobrze, że dokupiłem ten koszyczek na aku. Czytałem o tym, że czasami to jest problem z napięciem właśnie... Na szczęście nie muszę żonglować bateriami o różnych napięciach jak niektórzy użytkownicy K-5.
 
marpet  Dołączył: 13.11.2012
Cytuj
Witam kolegów
Na samym początku chciałem się przywitać i pozdrowić grono fanów Pentaxa. Kupiłem miesiąc temu K-r wszystko działało dobrze (w przeszłości dużo fociłem na lustrach analogowych teraz dopiro zebrałem pieniążki na pierwsze cyfrowe lustro do tej chwili główniw pożyczonymi i kompaktami) aż do wczoraj gdy w zaczęła dziwnie zachowywać się migawka a właściwie lustro. Na forum widzę że temat był już poruszany "samowyzwalająca się migawka" w związku z czym mam pytanie czy przejście na zasilanie AA rozwiązuje całkowicie problem czy jednak konieczna jest wysyłka do serwisu. Wspominacie że usunięcie trwa około trzech m-c, to dużo mając w zapasie święta i nowy rok. Prosiłbym o sugestie. Użytkowanie z akumulatorkami AA nie byłoby problemem o ile okazałoby się skuteczne.
Pozdrawiam
 
bodz8  Dołączył: 17.11.2011
Cytuj
Miałem ten sam problem . Kupiłem koszyczek i akumulatorki ENELOOP . Aparat pracuje , aż miło . Problem występował przeważnie po założeniu obiektywów na M42 . Obecnie wydaje mi się , że potrzebuje trochę więcej czasu na uruchomienie .
 
Tomasz Bartosik  Dołączył: 13.03.2012
Cytuj
Możesz sprubować z zasilaniem jednak raczej czeka Cię serwis :cry:
 
marpet  Dołączył: 13.11.2012
Cytuj
Dziękuję za odpowiedzi. Czy po serwisie i naprawie tej usterki (z tego co widzę to jest chyba defekt konstrukcyjny tego modelu) problem został definitywnie rozwiązany czy też powtarzał się jeszcze?
 
pdo  Dołączył: 13.04.2012
Cytuj
marpet,

Miałem ten sam problem jakies dwa tygodnie po nabyciu k-r. Po zmianie zasilania na AA ani razu lustro "nie zaszalało". Sprawdzone przy obiektywach manualnych Danubia 2.8 28mm, Vivitar 50/1.7, AutoRevuenon 2.8 135mm, Pentax-A 1.7 50mm, Pentax-M 3.5 135, kitowym 18-55 i Sigma 18-200 DC.

pozdrawiam,

[ Dodano: 2012-11-20, 23:45 ]
marpet,

Aha i jadę już na tych AA od listopada zeszłego roku.

pozdrawiam,
 
marpet  Dołączył: 13.11.2012
Cytuj
Dzisiaj otrzymałem koszyczek na akumulatorki AA kupiłem enelopki 2000 mAh i przez chwilę aparat zachowywał się normalnie. Jednak po około 20 zdjęciach lustro zaczęło się zawieszać (odwrotna sytuacja do popszedniej wtedy "szalało") jak odepnę obiektyw i ponownie założe to przez chwilę działa normalnie ale tylko przez chwilę i potem się ponownie wiesza. Widzę że nie obędzie się bez serwisu. A miałem kupić canona 600d.

[ Dodano: 2012-11-24, 19:21 ]
Widzę że jednak muszę wysłać mojego K-ra do serwisu mam tylko obawy czy nie będę potraktowany tak jak osoba z zamieszczonego linku http://www.obslugareklama...fotograficznego ,czy może ktoś z forum ma już doświadczenie jak należy postępować z tym serwisem. Czy lepiej wysłać aparat DHL=em czy też przez Eoro-agd gdzie dokonałem zakupu?
Pozdrawiam

[ Dodano: 2012-12-02, 17:31 ]
Wysłałem Pentaxa do serwisu zobaczę ile potrwa naprawa, szkoda że przed świętami.
 
kris.s  Dołączył: 07.02.2012
Cytuj
Odkrylem ze k-r ktory uzywam zawiesza sie jeszcze czesto w sytuacji krecenia filmow tj.
po zastopowaniu filmu i wylaczeniu aparatu (ostrosc w trybie manualnym) nie daje sie ponownie uruchomic, trzeba wyjac na krotko baterie.
O tym nikt nie pisze na forum.

Lustro zawiesza sie w k-r przy manualnych obiektywach i z oryg.bateria,
wymiana na paluszki pomaga i problem znika z niewyjasnionych dotad przyczyn.
 
marpet  Dołączył: 13.11.2012
Cytuj
U mnie wymiana na "paluszki" nie pomogła nadal występował problem tyle że inny, lustro się zawieszało z każdym obiektywem który mam. Wcześniej po kręceniu filmów nie zaobserwowałem nic takiego. Widzę że Pentax chyba schodzi na dno a szkoda. Powinni się przyznać do błędu i w ramach akcji serwisowej wezwać użytkowników do wymiany sprzętu.
 
Kaba  Dołączyła: 02.09.2013
Cytuj
Witam wszystkich :)
Mam identyczny problem jak koledzy tutaj. Czy ktoś zgłaszał ten problem do serwisu bez gwarancji?
Kupiłam adapter do obiektywów Zenita i migawka mi oszalała. Jak przełożę obiektyw kitowy to wszystko jest ok - działa. Tylko raz: chciałabym się pobawić innymi obiektywami, dwa: miesiąc temu skończyła mi się gwarancja.
I tu moje pytanie: da się to naprawić na tyle, by nie zapłacić za naprawę ,,jak za zboże" ?
Założe się, że wyjazd do Francji będzie srogo kosztował... A może komuś samemu udało się naprawić to cudo?
 

klosov  Dołączył: 05.03.2013
Cytuj
Kaba napisał/a:
Witam wszystkich :)
Mam identyczny problem jak koledzy tutaj. Czy ktoś zgłaszał ten problem do serwisu bez gwarancji?
Kupiłam adapter do obiektywów Zenita i migawka mi oszalała. Jak przełożę obiektyw kitowy to wszystko jest ok - działa. Tylko raz: chciałabym się pobawić innymi obiektywami, dwa: miesiąc temu skończyła mi się gwarancja.
I tu moje pytanie: da się to naprawić na tyle, by nie zapłacić za naprawę ,,jak za zboże" ?
Założe się, że wyjazd do Francji będzie srogo kosztował... A może komuś samemu udało się naprawić to cudo?


Może to jest właśnie problem ze zwieraniem styków? Kup lepiej taki adapter (M42 prawda?) bez szerokiego kołnierza. Taki, co w całości chowa się w korpusie. Jest trochę droższy, ale obiektyw będzie "łapał" nieskończoność. Uwaga! Jeżeli jest z tak zwaną blokadą, to lepiej ją odkręć-usuń. Ja w szale zniszczyłem jeden taki, bo nie mogłem wykręcić go z korpusu i prawie przysięgłem sobie - nigdy więcej! Acha, i oczywiście w "preferencjach" pozwól na "użycie pierścienia przysłony". Jeśli to K-r? Ostatnia pozycja w menu/C.

Poza tym jestem przerażony problemami które ludzie mają z K-r. Nie mogę uwierzyć! Mój egzemplarz cyknął już ponad 50 tysięcy razy i wszystko jest cacy. Czytaj instrukcję i pamiętaj jakie wprowadzasz ustawienia.
Powodzenia! piotrekk

[ Dodano: 2013-09-03, 13:04 ]
Acha. W menu zawsze możesz zresetować wszystki błędne ustawienia, które niechcący wprowadziłaś. To jest całkiem fajnie wymyślona kamerka! :)
No i z boku korpusu przestaw na manual. :mrgreen:

 
Kaba  Dołączyła: 02.09.2013
Cytuj
Problem nadal trwa. Kupiłam dokładnie taki adapter (też już rozwaliłam tą blokadkę :-D ).
Sprawdziłam w ustawieniach - wszystko ok.
Zastanawiam się nad kupieniem tego adapteru na baterie AA - może u mnie też by to pomogło?
 

klosov  Dołączył: 05.03.2013
Cytuj
Kaba napisał/a:
Problem nadal trwa. Kupiłam dokładnie taki adapter (też już rozwaliłam tą blokadkę :-D ).
Sprawdziłam w ustawieniach - wszystko ok.
Zastanawiam się nad kupieniem tego adapteru na baterie AA - może u mnie też by to pomogło?


Ja bym wszystko na początek zresetował. Potem po kolei włączałbym ustawienia. Najpierw to menu/C czwarta zakładka.
Tego nie sprawdzałem, nie polecam, ale pod rozwagę podrzucam. Kolesie na zagranicznych forach zaklejają styki taśmą klejącą, aby oszukać puszkę, że np. ma do czynienia z obiektywem A. Nie sprawdzałem. Nie wiem. No ale na pewno kitowy, nie będzie działał w taki sposób. Lepiej, żeby taśma była lepszej jakości. Jakiś Scotch?
Więc może zakleić na obietywie miejsca w który stykają styki z korpusem?
Powtarzam, nie sprawdzałem. Jeśli jesteś bardzo zdeterminowana?

A najlepiej. Spróbuj powolutku. Jeśli aparat działa z kitowym, to chyba znaczy, że jednak wszystko jest w porządku. Idż do sklepu i załóż dla sprawdzenia inny obiektyw Pentaxa czy Sigmy. Ze chcesz kupić, albo co?
Pozostaje mieć nadzieję, że wszystko jest w porządku, tylko coś po drodze umknęło. Czego Ci życzę.
 

PannaDekadencja  Dołączyła: 23.08.2011
Cytuj
Mam te same problemy, tyle że z k200d. Powoli mnie to załamuje i zniechęca do używania obiektywów m42, które to lubię najbardziej. Zawsze używałam dobrej jakości przejściówki bez kołnierza i po kilku latach nagle aparat zaczął świrować. Niedawno dokupiłam adapter z kołnierzem, który ostrzy na nieskończoność (w co nie wierzyłam) żeby wpinać cięższe obiektywy bez obawy o przypadkowe wypadnięcie z korpusu i oczywiście problem nadal jak był tak jest. Migawka sama się wyzwala i strzela jak z kałasznikowa. Robiłam reset ustawień i nic to nie dało. To ciągłe pstrykanie robi się irytujące... Pozostaje mi jeszcze pokombinować z zaklejaniem taśmą, żeby styki się nie zwierały... mam nadzieję, że to coś pomoże :-|
 

Dada  Dołączył: 01.03.2007
Cytuj
Dobrych parę lat K200 używałem i nigdy mi się nic takiego nie zdarzyło. Akumulatory masz dobre, czy może trochę przechodzone ? Z gripem ten K200, czy bez ?
 

PannaDekadencja  Dołączyła: 23.08.2011
Cytuj
Dada, szczegółowo wygląda to tak: K200d bez gripa. Akumulatorki Eneloop - jedne są 2 i 3 letnie, a najnowsze kupione około pół roku temu (w zasadzie nówki, bo 2 razy ładowane). Rozładowywane i ładowane na bc-1000.

Jakieś 2 godziny temu, kiedy to chciałam zaklejać taśmą styki, nakręciłam na chwilę heliosa - aparat działał bez zarzutu, do momentu wykonania 7-ego zdjęcia (zazwyczaj mogę zrobić do 10 zdjęć, ale czasami od samego początku trzaska serię). Później zaczęło się szaleństwo i gdy tylko delikatnie dotknęłam spust migawki (nawet nie wcisnęłam do połowy), to na nowo zaczął sam pstrykać. Może tam tkwi problem, bo jakieś zwarcie się robi?
Boli mnie to, bo przymierzam się do kupna kolejnego szkła m42, ale jeśli tak ma to wyglądać, że po podłączeniu obiektywu aparat będzie szalał, to zajadę migawkę w mig... :-/
 

Dada  Dołączył: 01.03.2007
Cytuj
Może zrób profilaktycznie tym aku pełny refresh na BC - jeśli nie robiłaś dotychczas. Eneloopy też potrafią padać. A coś nie bardzo mi się widzi, że to na pewno aparat.
 

Makler  Dołączył: 09.03.2009
Cytuj
Z obiektywami ze stykami nie ma tego problemu? Może przeczyść styki aparatu, najlepiej izopropanolem (IPA). Styki powinny zwierać do obudowy obiektywu, poza jednym, tym płaskim.
 

PannaDekadencja  Dołączyła: 23.08.2011
Cytuj
Dzięki Panowie za rady, ustawiłam właśnie jeden komplet baterii na odświeżanie, a za chwilę przeczyszczę dokładniej styki i zobaczę, czy to coś pomoże. Ogólnie o higienę aparatu bardzo dbam, nigdy mi nie upadł, ani nie uległ żadnemu uszkodzeniu.
Dodam, że wszystkie obiektywy z mocowaniem PK działają bez zarzutu, zarówno te ze stykami jak i bez. Problem pojawia się od niedawna, tylko w momencie podpięcia m42.

Pozdrawiam

[ Dodano: 2015-07-23, 20:12 ]
Minęło kilka dni i wypada mi napisać, czy w moim k200d zaszły jakiekolwiek zmiany... więc tak:
przeczyszczenie styków nie dało poprawy, na odświeżonych bateriach również problem występował. Włożyłam zupełnie nowy komplet i było to samo - migawka szalała. Podłamało mnie to jeszcze bardziej, bo liczyłam, że będzie lepiej. Wkurzyłam się i odłożyłam aparat na swoje miejsce, po czym przytuliłam się do analoga. Wczoraj tak się złożyło, że przez cały dzień robiłam zdjęcia cyfrą, miałam akurat w torbie nakręcane szkło i na koniec z ciekawości postanowiłam wykonać kilka ujęć. Nie wiem co się stało, ale problem zniknął. Zrobiłam jakieś 50 zdjęć, dzisiaj też mniej więcej tyle samo i póki co wszystko ładnie działa. Uspokoiłam się trochę, humor mi się poprawił, choć wolałabym wiedzieć, co mogło być przyczyną złego zachowania aparatu...

Dziękuję za uwagę i pozdrawiam ;-)

Wyświetl posty z ostatnich:
Skocz do:
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach