zabol0  Dołączył: 08.05.2012
Cytuj
na stopce TX w lampie metza trx a na 560IV rx ustawione na 6 03 dokładnietak jak piszesz kanał 1 na wszystkim i nie działa na obu aparatach moze uda mi się sprawdzić dziś z canonem czy w ogóle działa ale wszelkie rady mile widziane.
dodam jeszcze że kiedy wciskam przycisk testowy na wyzwalaczu to strzelają obie ładnie
I co ważne na stopce trx też nie działą :(
 
Blesso  Dołączył: 24.09.2007
Cytuj
A potrafisz wyzwolić Metza z podpiętym wyzwalaczem za pomocą YN560IV ?
 
zabol0  Dołączył: 08.05.2012
Cytuj
tak jak na stopce jest 560IV to metza z rf603II wyzawala bez zająknięcia jeszcze niestety nie miałem tego canona do sprawdzenia.

edit z canonen 650d działa jak złoto w tx test ok. ( ale z pentaksem też)
a na trx na stopce canona wyzwala obie lampy co w pentaksie nie działa.
więc jeśli nikt nie ma pomysłów co jest tego przyczyną to wersja rf-603CII nie działa z pentaksami
 

philip100  Dołączył: 30.10.2010
Cytuj
zabol0 napisał/a:
więc jeśli nikt nie ma pomysłów co jest tego przyczyną to wersja rf-603CII nie działa z pentaksami


Dioda na wyzwalaczu w sankach reaguje na naciśnięcie spustu aparatu? (spust do połowy - dioda powinna się zaświecić na zielono. Na czerwono po wciśnięciu spustu do końca)

Sprawdzałem K-5IIs + 603CII (wyzwalacz wpięty w stopkę) i wyzwala bez problemu 560III, RF603C oraz RF603CII (z podpiętą 540FGZ jak i lampami studyjnymi). 560IV niestety nie posiadam. :roll:
 
zabol0  Dołączył: 08.05.2012
Cytuj
dzięki za pomoc ale niestety nie świeci się dioda jak wciskam spust migawki.
Może coś w aparacie trzeba ustawić??
 

philip100  Dołączył: 30.10.2010
Cytuj
Nie, w puszce nie musisz nic ustawiać.
Spróbuj minimalnie wysunąć wyzwalacz, tak, aby styk był tylko na środkowym pinie. Ogólnie, (jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś) to upewnij się czy jest dobry styk (tylko na środkowym pinie, reszta Cię nie interesuje).
Strzelam, nie mam niestety innych pomysłów...
 
zabol0  Dołączył: 08.05.2012
Cytuj
Hyy no właśnie już sprawdzałem z wysunięciem lekko wyzwalacza. a czy mógłbyś napisać czy tobie działa wersja canona i jak ustawiasz wyzwalacz? jeszcze bede w nowym roku piny zaklejać może zobaczymy czy pomoże
 
solid  Dołączył: 28.04.2011
Cytuj
Witam!
Odświeżę trochę temat.
Przejrzałem wątek i pisze do Was z prośbą o poradę i w nadziei, że pojawiły się jakieś nowe rozwiązania.
Otóz mam sędziwego już Pentaxa k200d i jakoś powróciła mi chęć na fotografowanie. Szukam jakiegoś najtańszego rozwiązania by zbudować małe studio (do fotografii produktowej). Nic ambitnego: dwa statywy z YongNuo, odbiornikami, parasolkami i wyzwalacz wpięty w aparat.
Przejrzałem wątek i wiem, że muszę się pożegnać z planami doświetlania pierwszego planu w plenerze przy bardzo krótkich czasach (brak HSS).
Jakie lampy i wyzwalacze wybrać do takich drobnych zastosowań 'studyjnych'? Oczywiście zdaję sobie sprawę, że wszystko wymaga manualnej obslugi ;)
Pozdrawiam
 

squonk  Dołączył: 01.09.2008
Cytuj
Wersja "burżujska" :-) 2xYN560III + YN-560TX - ale zaletą jest regulacja mocy każdej z lamp bez podchodzenia do niej :-) a i lampy mają już wbudowany odbiornik RF-602/603.

Można któreś z tańszych lamp YN ale koszt wtedy rośnie o koszt odbiornika, na sanki może być RF-605 :-)
 
solid  Dołączył: 28.04.2011
Cytuj
Zasadniczo nie ma wersji Pentaxowych, jaką wybrać w takim razie?

Znalazłem w sieci taki zestaw, co o tym sądzicie?

http://fripers.pl/product...i--uchwyty.html
 

squonk  Dołączył: 01.09.2008
Cytuj
do Canona.
 
Blesso  Dołączył: 24.09.2007
Cytuj
Solid- jeśli już budować swoje studio, to z elementów "perspektywicznych"( lol- spodobało mi się to słowo). Albo z takich, za które nie warto przepłacać.
Różnica pomiędzy YN 560III a IV to tylko 5 $ ( u Chińczyków). Warto dać te parę zielonych więcej za lampę, którą możesz "perspektywicznie" wykorzystać w przyszłości ( niekoniecznie w studio).
Jeśli wyzwalacz to też " przyszłościowy" RF605 , który daje możliwość podziału zespołu lamp na grupy i współpracuje np z YN560TX.
 
solid  Dołączył: 28.04.2011
Cytuj
Witam!
Zdecydowałem się ostatecznie na zakup dwóch lamp YN560III i do tego wyzwalacza YN-560-TX. Chcę się tylko u Was upewnić czy zestaw będzie kompatybilny. Jaką wersję wyzwalacza wybrać by działał z moim k200d? Do Canona czy Nikona?
Pozdrawiam
 

squonk  Dołączył: 01.09.2008
Cytuj
do Canona (mam w/w wyzwalacz i 2 lampy 560 mark III i 2 mark IV) i wszystko działa jak ta lala.
 
solid  Dołączył: 28.04.2011
Cytuj
Rozumiem ze z rf603 tez będzie działać?
Tak się zastanawiam czy taki zestaw do Canona będzie współpracował z Nikonem. Bo mam też jakąś lustrzankę juz wiekową. Ta dedykacja nie wynika tylko z kabla do użycia wyzwalacza jaka wężyka?
 

squonk  Dołączył: 01.09.2008
Cytuj
560-ki (III i IV) mają wbudowane odbiorniki 602/603. Z Nikonem chyba też będą działać, ale dopiero w niedzielę bym miał trochę czasu żeby to sprawdzić Odkąd mam YN-560-TX pozostałe nadajniki leżą w szafie.
 
solid  Dołączył: 28.04.2011
Cytuj
Chodziło mi o to żeby używać rf 603 jako nadajnika i wyzwalac nim 560III ale spodziewam się ze będzie ok. Dzięki!
 

squonk  Dołączył: 01.09.2008
Cytuj
Namawiam Cie jednak na YN-560-TX - możesz niezależnie regulować z jego poziomu moc i zooma każdej z lamp niezależnie. Fajna sprawa :-) teraz byłem u znajomych i robiłem fotki w dwóch różnych pokojach na urodzinach ich syna. 2 lampy po przekątnej w jednym pokoju i palniki w górę, i dwie w drugim ale z nałożonymi filtrami na lampy (niebieski i czerwony dla efektów), pierwsze dwie ustawiłem na kanale 2, drugie z drugiego pokoju na kanale 3. Wolę w tej chwili błyskać lampami YN mimo że mam dwie systemówki Pentaxa (360 i 540 w ver.II).
 
solid  Dołączył: 28.04.2011
Cytuj
Heh. Zamówiłem, choć kobieta w sklepie próbowała mnie przekonac ze do Pentaxa pasować nie będzie ;) zobaczymy ;)
 

squonk  Dołączył: 01.09.2008
Cytuj
u mnie z k-3II działa ok :->

Wyświetl posty z ostatnich:
Skocz do:
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach