solid  Dołączył: 28.04.2011
Cytuj
Ok. Mam. Teraz pomocy bo za cholerę nie wiem jak to ustawić; )

[ Dodano: 2015-08-09, 13:22 ]
Główny problem polega na tym ze nie wiem jak sterować mocą lamp z 560TX. Trzewa je wcześniej jakoś spakować? Bo gdy zakładam wyzwalaczac na sanki to wyzwala lampy ale mocą ustawioną bezpośrednio na nich.
 

squonk  Dołączył: 01.09.2008
Cytuj
Zacznij od tego:
1/ w nadajniku ustaw kanał komunikacyjny np.2 - długo przytrzymaj przycisk [zoom/ch] i ustaw zadany kanał,
2/ ustaw ten sam kanał transmisji w lampie,
3/ aktywuj funkcję grupowania lamp: w nadajniku naciśnij jednocześnie przyciski [zoom/ch] i [Hz/Fn] na wyświetlaczu nadajnika pojawi się napis ACT, wtedy naciśnij przycisk [ok] na lampie,
4/ na lampie naciśnij jednocześnie przyciski [mode] i [trigering mode], po czym wybierakiem wybierz żądaną literę (a-f) oznaczającą grupę lamp - np. (a)
5/ w nadajniku naciśnij przycisk [gr/:] po czym wybierz tą samą literę grupy co w lampie i naciśnij [mode].

Po tym powinieneś mieć sparowane urządzenia. Teraz przyciskiem [gr/:] w nadajniku przechodzisz na właściwą dla lampy literę i wybierakiem możesz sterować jej mocą a przyciskiem [zoom] w nadajniku zdalnie regulować zoom w lampie.
 
solid  Dołączył: 28.04.2011
Cytuj
Wieeeeelkie dzięki! W życiu bym tego nie ogarnął ;) wszystko hula aż miło :)
 

squonk  Dołączył: 01.09.2008
Cytuj
siem cieszem :-) ja mam 4 lampy: YN-560III x 2 i YN-560IV x 2 i też hula aż miło :-)
 
Robson  Dołączył: 21.05.2013
Cytuj
Witam.
Planuję nieco bardziej wciągnąć się w temat fotografii, imprez, ludzi, sesje dzieci itp. i wypadałoby kupić jakieś oświetlenie do zestawu jaki mam podany w stopce. Myślałem nad metzem 52(p-ttl i automatyka cała razem z HSS) i do tego jakiś wyzwalacz yn tylko jaki? Ten z wyświetlaczem czy zwykły jakiś? A może w tej samej cenie lepiej byłoby kupić 2x YN 560 IV i sterownik TX?
Do tej pory miałem lampę dosłownie przez chwilę na początku mojej przygody z pentaxem ale wtedy nie wiedziałem jak ją wykorzystać więc szybko została pogoniona;)
 
CanisVulpes  Dołączył: 06.05.2009
Cytuj
Im więcej postów czytam w tym wątku tym mniej rozumiem... chyba zadam pytanie wprost ale najpierw napisze czym dysponuje.
Puszki: MZ50, K100D i K3
Lampa FGZ 540 II

Jaki wyzwalacz mam kupić żeby współpracował ze sprzętem jaki posiadam?
Chciałbym dokupić jeszcze jedną lampę którą mógłbym wpiąć w sanki MZ50 ale i wykorzystać jako drugą w moim małym domowym studio. Jaką?

Może i dość naiwne te pytania... ale cóż, kiedyś musiałem je zadać.
 

squonk  Dołączył: 01.09.2008
Cytuj
1/ Np. 2x603II lub 2x605 (może pracować jako nadajnik lub odbiornik),
2/ pn YN-560III (lub IV) - odpada Ci koszt odbiornika w przypadku 560I/II.
 

Narado  Dołączył: 17.11.2011
Cytuj
CanisVulpes, tu masz dedykowany do lamp Pentax-a wyzwalacz z pełnym pTTL
http://acon-photo.com/?page_id=24
 

dexdorma310878  Dołączył: 26.06.2015
metz52 Cytuj
paradziqs napisał/a:
hm... u mnie w metz hss chyba dziala jedynie w polaczeniu z PTTL..
musialbym to sprawdzic.. nie wiem czy w M mozna dodac hss...



Posiadam Metz52, dedykowana do Pentaxa, czy podłączenie na kablu zadziała , oczywiście chodzi mi o HSS, czyli krótkie czasy i duza dziura

[ Dodano: 2016-04-20, 21:39 ]
Sebastian napisał/a:
P.S. Taki długi kabelek jest jednak nieco upierdliwy, w "ferworze zdjęć" łatwo nogą zaczepić i wtedy liczy się refleks przy łapaniu sprzętu :-/

[ Dodano: 2012-03-27, 18:54 ]
paradziqs napisał/a:
hm... u mnie w metz hss chyba dziala jedynie w polaczeniu z PTTL..
musialbym to sprawdzic.. nie wiem czy w M mozna dodac hss...


Tylko PTTL :!: inaczej nie zadziała.

[ Dodano: 2012-03-27, 18:55 ]
Z Manualem na lampie nie da rady.


Ja mam Metz52 zadziała na kablu i hss

[ Dodano: 2016-05-03, 09:40 ]
Mam pytanie ,przepraszam, ze tutaj ale szukam coś co połączy pentaxa ks2 i lampę metz52, czy jest możliwe by ttl, ttl hss zadziałał, interesuje mnie każda opcja. Kabel, wyzwalacz, jesli pozostaje mi tylko Manual, proszę
Dajcie znać, czym ten manual połączyć, czy ktos z was kiedyś korzystał z Acona R930
 
kishon  Dołączył: 18.10.2014
Cytuj
Narado napisał/a:
CanisVulpes, tu masz dedykowany do lamp Pentax-a wyzwalacz z pełnym pTTL
http://acon-photo.com/?page_id=24


Czyli już nie trzeba kombinować, jaki radiowy wyzwalacz lampy do pentax'a? Na YouTube jest prezentacja tego cuda:

https://www.youtube.com/watch?v=O81tUykQmJ4
 
MAX581  Dołączył: 18.03.2010
Re: metz52 Cytuj
dexdorma310878 napisał/a:

Posiadam Metz52, dedykowana do Pentaxa, czy podłączenie na kablu zadziała , oczywiście chodzi mi o HSS, czyli krótkie czasy i duza dziura

Będzie działać jeśli kabel przenosi wszystkie piny.

dexdorma310878 napisał/a:
oś co połączy pentaxa ks2 i lampę metz52, czy jest możliwe by ttl, ttl hss zadziałał

Jest sporo kabli , ja wybrałem Meike bo był najdłuższy w foto-tip.
Jeśli masz lampy z manualnym sterowaniem - to powinny ci wystarczyć najtańsze radiowe wyzwalacze, tyle że nie będziesz miał sterowania mocami (co ustawisz na lampie - to będzie). Acona nie mam ale chyba kupię bo kusi mnie sterowanie z HSS,. Jak chcez P-TTL - to sterowanie wbudowaną lampą powinno wystarczyć - skoro masz Metza dedykowanego - powinien jako Slawe z lampą aparatu wspólpracować. Tylko musisz go na ten tryb przełączyć. Mam dwa metze - ten 58AF-1 ma dodatkowo tryb Master i może wyzwalać 4 grupy . Tyle że nie robi tego radiowo... więc zasięg jest nieduży i lampy muszą się widzieć... Niestety nie można ustawić jednocześnie HSS i trybu Master.

dexdorma310878 napisał/a:
ks2 i lampę metz52, czy jest możliwe by ... ttl hss zadziałał

Jeśli tę opcję HSS KS2 posiada , to bedzie- a nie musi, PTTL powinien działać. Nikony i canony budżetowe są HSS pozbawione.
W K-50 HSS powinien być, ale głowy nie dam...
 

grober  Dołączył: 16.07.2010
Cytuj
Nie mam doświadczeń w tej materii, stąd pytanie "dlaczego..?"
Pixel Soldier nie wyzwala lamp (Metz 50 AF-1, Pentax AF360 FGZ) gdy ustawię tryb M w aparacie (Pentax K-5II)
Na innych wyzwala (P, Av, X)
:?:
 

Marek  Dołączył: 21.04.2006
Cytuj
Od jakiegoś czadu używam dwóch lamp błyskowych Metza (48 AF-1 i 52 AF-1) w połączeniu z dwoma wyzwalaczami RF603C II. Brakuje mi jednak możliwości zdjęcia jednej lampy z aparatu i wyzwalania obydwu zdalnie. Doradźcie mi proszę, które rozwiązanie będzie lepsze: 1) dokupić kolejne dwa wyzwalacze RF603C II. 2) Kupić lampę YN 560 IV, która ma wbudowany wyzwalacz. Tylko czy w pełni kompatybilny z RF 603C II co umożliwiałoby mi dowolne rozstawianie wszystkich trzech lamp?
 

Enzo  Dołączył: 20.12.2006
Cytuj
Marek, wystarczy, że kupisz Yongnuo RF605 - będziesz miał możliwość sterowania każdą z lamp osobno (w sensie włączenia lub wyłączenia).
 
jarkar  Dołączył: 23.01.2013
Cytuj
O ile pamięć mnie nie zawodzi, YN560-IV ma wbudowany kontroler YN560-TX (tak jak lampa YN660). Kontroler YN560-TX jest jak najbardziej kompatybilny z RF-603C II. Miałem i sprawdzałem.
Jeśli potrzebujesz tylko wyzwalania, to kolejne RF-603 załatwią sprawę.
Co do RF-605, nie mam pewności czy obsłuży wyłączenie którejś z lamp kontrolowanych przez RF-603.
Może mnie niektóry pojadą, ale chyba bym brał YN560-IV. Może jako sam kontroler na sankach to trochę przerost formy nad treścią (np. waga takiego zestawu), ale jak potrzebujesz to błyskasz z sanek i rozstawionych na statywach lampkach, a jak nie to gasisz palnik na sankach i błyskają te na statywach. Dodatkowo temat masz bardziej rozwojowy, bo w przyszłości możesz zmienić lampy, np YN560-III lub IV, ewentualnie YN660 i wszystko obskoczy nie tylko wyzwalanie ale i kontrolę mocy błysku czy zoom palnika.

PS. u mnie latają YN660 + YN650-III pod kontrolą YN560-TX. YN560-II i RFy-603 sprzedałem, żeby mieć zwyczajnie wygodniej.
 

Enzo  Dołączył: 20.12.2006
Cytuj
jarkar napisał/a:
Co do RF-605, nie mam pewności czy obsłuży wyłączenie którejś z lamp kontrolowanych przez RF-603.

605 to 603 w nowej obudowie. Zresztą sam się melduje jako 603. Za to może obsługiwać grupy wyzwalaczy.
 
jarkar  Dołączył: 23.01.2013
Cytuj
Enzo napisał/a:
jarkar napisał/a:
Co do RF-605, nie mam pewności czy obsłuży wyłączenie którejś z lamp kontrolowanych przez RF-603.

605 to 603 w nowej obudowie. Zresztą sam się melduje jako 603. Za to może obsługiwać grupy wyzwalaczy.


Tak zapytam z czystej ciekawości, do RF-605 da się przywiązać RF-603, przyporządkowując konkretną grupę?

Pytam dlatego, że: 560-TX też obsługuje grupy i po wyjęciu z pudełka (YN560-III, która nie ma standardowo włączonej obsługi grup), błyska jedynie za sprawą komunikacji na tym samym kanale. Dopiero po aktywacji grup i przypisaniu jej do właściwej (we wspomnianej lampie), można sterować parametrami i wł/wył. komunikację z daną lampą.
Miałem RF-603 i tam nie było możliwości ustawienia Gr, a jedynie kanał komunikacji. Dlatego dopytuję jak to jest technicznie rozwiązane, gdy RF-605 chce tańczyć z 603.
 

Enzo  Dołączył: 20.12.2006
Cytuj
jarkar napisał/a:
RF-605 da się przywiązać RF-603

Powinno się dać. Kwestia ustawienia odpowiednich kanałów w wyzwalaczach - 605-tka wyświetla dla ułatwienia to ustawienie w postaci graficznej.
 

Marek  Dołączył: 21.04.2006
Cytuj
Enzo, jarkar, dzięki! Dużo mi pomogliście. :) :-B Na razie chyba pomyślę o tej 605tce. Pewnie właściwy model to podobnie jak w RF-603 ten od Canona, czyli z literką C.


Wyświetl posty z ostatnich:
Skocz do:
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach