campanelli  Dołączył: 11.10.2009
Cytuj
Wielkie dzięki :) :-B
 

korkotrampek  Dołączył: 26.02.2008
Cytuj
używalem tego z rzeczonym tamronem, nawet chyba po 3 hitechy zakładane były. Nie pamięta, by jakoś na winietowanie narzekał
 

krzpob  Dołączył: 17.11.2009
Cytuj
campanelli, na kicie 18-55, przy 18mm dopiero założona podwójna osłona przeciwsłoneczna daje winietke.
 

Litwin  Dołączył: 18.05.2011
Cytuj
Witam

Mam prośbę do użytkowników filtrów Cokin odnośnie małe know-how. Co do instalacji samego systemu na obiektywie to nie mam obiekcji chodzi mi bardziej o same ustawienia. Aparatu. Zdjęcia wykonane przez piter_76 powalają mnie. Zwłaszcza że niektóre z nich wykonane były tanimi filtrami. No i właśnie podejrzewam ,że efekt jest wynikiem zastosowania filtra szarego pełnego + szara połówka. Tak domniemywam ale jak zawsze mogę się mylić. Idąc dalej zapytam filtr szary- zamiennik COKIN P154? NDx4? NDx8? no i szara połówka- z tego co widać to na allegro same hitech-y nic tańszego a chodzi o $$$. Włączamy tryb M pomiar Centralnie ważony ( według wypowiedzi Piter_76) i niedoświetlenie: -1.0 EV?? więcej????Ostrość ustawiamy i blokujemy Af AE-L przed założeniem filtra?
Proszę o jakąś pomoc.
 

Kosmo  Dołączył: 11.03.2008
Cytuj
Litwin napisał/a:
Witam

Mam prośbę do użytkowników filtrów Cokin odnośnie małe know-how. Co do instalacji samego systemu na obiektywie to nie mam obiekcji chodzi mi bardziej o same ustawienia. Aparatu. Zdjęcia wykonane przez piter_76 powalają mnie. Zwłaszcza że niektóre z nich wykonane były tanimi filtrami. No i właśnie podejrzewam ,że efekt jest wynikiem zastosowania filtra szarego pełnego + szara połówka. Tak domniemywam ale jak zawsze mogę się mylić. Idąc dalej zapytam filtr szary- zamiennik COKIN P154? NDx4? NDx8? no i szara połówka- z tego co widać to na allegro same hitech-y nic tańszego a chodzi o $$$. Włączamy tryb M pomiar Centralnie ważony ( według wypowiedzi Piter_76) i niedoświetlenie: -1.0 EV?? więcej????Ostrość ustawiamy i blokujemy Af AE-L przed założeniem filtra?
Proszę o jakąś pomoc.

Trochę się pogubiłem, nie wiem o co pytasz... :-)
Jeśli o korekcję ekspozycji, to do każdego filtra producent podaje o ile EV trzeba zejść. A pomiar to już Twoja sprawa.. Jednak jeśli masz pomiar TTL czyli z aparatu przez oobiektyw - to mierzysz po założeniu filtra "na gotowo"
 

Litwin  Dołączył: 18.05.2011
Cytuj
Ostrość ustawiamy przed założeniem filtra?
 

Kosmo  Dołączył: 11.03.2008
Cytuj
Litwin napisał/a:
Ostrość ustawiamy przed założeniem filtra?

hm, nie wiem, ja ustawiam przed, ale to część rytuału na 4x5"
a uważasz, że się rypnie bo za ciemno będzie miał?
 

Litwin  Dołączył: 18.05.2011
Cytuj
Powiem tak. Byłem Dzisiaj w Łebie. Obtachany statyw plecak itp. rozstawiłem się założyłem holder na mój kit 18-55 założyłem szarą połówkę i szczerze mówiąc nic z tego nie wyszło. Fakt zestaw nie czaruje ( kupiłem go za ok 89zł- holder na 3 filtry, redukcja na fi 52 osłona przeciwsłoneczna + szara połówka ale wartość i sohf czy hard?- zabij mnie nie wiem oraz tabaczkowy i niebieska połówka dźwięcznej firmy Tian-ya albo jakoś tak). Ze względu na to że wyszło z tego dosłowne nic Proszę o jakiś KNOW- HOW co zrobić aby efekt końcowy by taki jak na zdjęciach piter_76.
 

Kosmo  Dołączył: 11.03.2008
Cytuj
Litwin napisał/a:
sohf czy hard?- zabij mnie nie wiem

to widać od razu - soft ma łagodne przejście, hard ma cięcie jak mieczem samurajskim... ;-)

co do recepty - najpierw trzeba by wiedzieć, co zrobiłeś nie tak, w przeciwnym razie to zgadywanka...
 

Litwin  Dołączył: 18.05.2011
Cytuj
Mam prostą zwykłą lustrzankę K-R może opisz mi dokładnie kolego co i jak ustawić.
1. skręcamy zestaw ( wkręcamy holder na obiektyw i stawiamy na statyw);
2. przestawiamy aparat w tryb M ;
3. kadrujemy ( w tym momencie prosze o dalsze know how bo nie wiem co i jak dalej zrobić by wyszło ok)
 

Kosmo  Dołączył: 11.03.2008
Cytuj
zakładam że pkt 3 obejmuje wykadrowanie, wyostrzenie i ustawienie odpowiedniej głębi ostrości
4. ja mierzę kontrast między niebem a resztą kadru, ustalam wartość ekspozycji
5. decyduję jaki filtr założyć (i czy założyć) zależnie od wyniku w pkt 4
6. zakładam filtr i sprawdzam w kadrze jak to leży
7. reszta będzie już inaczej, bo używam 4x5", ale u Ciebie:
- ustawiasz czas i przysłonę zależnie od wyniku z pkt. 4
- podłączasz wężyk, pewnie wstępnie lustro podniesiesz, jeśli możesz (nie znam cyfrowego sprzętu jaki masz)
- no i strzelasz fota... :-)

ps. zakładam że wszystko robisz na porządnym stabilnym statywie

w ogóle jeśli będziesz miał dalsze pytania, to możesz tak pytać bez końca i zaśmiecimy wątek (a jest on o filtrach systemy COKIN, a nie o tym jak fotografować - załóż swój wątek w fotoprezentacjach i zamieść fotę, która nie wyszła, będzie o co najmniej 5 postów łatwiej... :-P
 

Litwin  Dołączył: 18.05.2011
Cytuj
Dziękuję za pomoc :) właśnie tak zrobię
 

Kosmo  Dołączył: 11.03.2008
Cytuj
A tak przy okazji - pytanie do użytkowników Hitech z serii P:
czy w szarej połówce nie brakuje zapasu na przesuw góra-dół? Bo to kwadrat i tak zastanawia mnie to jak to się przekłada na ew. skrajne kadry gdy np. niebo to 80% kadru.

Ktoś z tym walczył?
 

plwk  Dołączył: 21.04.2006
Cytuj
Połówki Hitech z serii P mają wysokość 105 aby zwiększyć możliwość regulacji.
 

Kosmo  Dołączył: 11.03.2008
Cytuj
Cytat

Połówki Hitech z serii P mają wysokość 105 aby zwiększyć możliwość regulacji.

O! no i tego mi było trzeba! :-)
Dzięks, lecę zatem do sklepu!
 

plwk  Dołączył: 21.04.2006
Cytuj
Oszukałem trochę - mają wymiary 85x110
 

Kosmo  Dołączył: 11.03.2008
Cytuj
plwk napisał/a:
Oszukałem trochę - mają wymiary 85x110

to nawet na moją korzyść...
 

piotrecius  Dołączył: 31.12.2006
Cytuj
Kosmo napisał/a:
to nawet na moją korzyść...

A to nie zawsze jest korzyść, bo przez te dodatkowe 5mm nie mieszczą się do standardowego, plastikowego pudełka na filtry Cokina - kupiłem w końcu "miękki" futerał na chińskim ebayu, z przegródkami na 10 filtrów (mieszczą się w nim prostokątne Hi-techy, Cokiny, adaptery i holder P, a nawet zwykłe wkręcane filtry do średnicy 82mm).
 

michal5150  Dołączył: 17.08.2007
Cytuj
piotrecius napisał/a:

A to nie zawsze jest korzyść, bo przez te dodatkowe 5mm nie mieszczą się do standardowego, plastikowego pudełka na filtry Cokina...

Moje Hitechy mieszczą się do takiego pudełka ;) Tyle, że pudełko nieco przerobiłem. Jak znajdę chwilkę to umieszczę stosowny opis w "złotej rączce".
 

Kosmo  Dołączył: 11.03.2008
Cytuj
piotrecius napisał/a:
Kosmo napisał/a:
to nawet na moją korzyść...

A to nie zawsze jest korzyść, bo przez te dodatkowe 5mm nie mieszczą się do standardowego, plastikowego pudełka na filtry Cokina - kupiłem w końcu "miękki" futerał na chińskim ebayu, z przegródkami na 10 filtrów (mieszczą się w nim prostokątne Hi-techy, Cokiny, adaptery i holder P, a nawet zwykłe wkręcane filtry do średnicy 82mm).

A jakiś link do tego cuda? Pliz.. :-)

Wyświetl posty z ostatnich:
Skocz do:
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach