bakulik  Dołączył: 20.04.2013
Cytuj
Ryszard napisał/a:
gościu robi jakiś niewyraźny gest przy tym przycisku na spodzie aparatu

Może sprawdza, czy aby przypadkiem nie jest wciśnięty? :-)
JacekK napisał/a:
Jest korba... to kręci

Sprawdzić, czy nie Contax. ;-) Ala tam jest inny wskaźnik, a czasem nawet dwa. :-)
 
radd91  Dołączył: 30.12.2016
Cytuj
Dzięki Wszystkim za obszerne i pomocne odpowiedzi. Miło tutaj na forum, coś czuję że zagrzeje na dłużej ;)
 
Ryszard  Dołączył: 04.10.2006
Cytuj
radd91, jak Cię na poważnie wzięło na kliszaka, to może zajrzyj tu: http://pentax.org.pl/viewtopic.php?t=51396 :?: :idea:
 
Daniel kr  Dołączył: 01.11.2016
Cytuj
A ja mam takie pytanie, jak już o problemach z ME Super....
Jak otworzyć tylną ściankę bez korbki? Bo ze zwinięciem filmu jakoś sobie już później poradzę. Macie jakieś pomysły? Niestety nie mam na razie aparatu w rękach ani innych zdjęć. No i może ktoś ma ME Super na części i chce sprzedać tą korbkę? Podejdzie od innych modeli Pentaxa? Da się to samemu wymienić?

 
Grzechotnik  Dołączył: 27.10.2008
Cytuj
Normalnie - łapiesz szczypcami za końcówkę z gwintem i ciągniesz do góry.
Pokrętło się znajdzie jak trzeba więc możesz też poczekać.
 

MarWoj  Dołączył: 15.03.2007
Cytuj
Daniel kr, nie chcę obiecywać, ale powiniem mieć po demontażu ME na matówkę. Teraz nie mam czasu, ale wieczorem pogmeram w szufladzie ze szpargałami.
( Na wszelki wypadek przypomnij się na priv wieczorem, bo mam dziś szkole "dożynki" słuchaczy,potem sabat pedagogiczny :evilsmile: i mogę zapomnieć. ).
 

dybon  Dołączył: 05.12.2007
Cytuj
Grzechotnik napisał/a:
Normalnie - łapiesz szczypcami za końcówkę z gwintem i ciągniesz do góry.


Doszedł do mnie MV w którym dźwignia otwierania ścianki nie chce się podnieś przy stosowaniu "normalnej siły", czy też przyłożyć większą stosując szczypce?
 

powalos  Dołączył: 20.04.2006
Cytuj
dybon, a może się podnosi, tylko ścianka tylna "przykleiła" się do uszczelnienia. Kiedyś tak miałem. Ciągnąc dźwignię, spróbuj drugą ręką otworzyć tylną pokrywę. Pzdr.
 

dybon  Dołączył: 05.12.2007
Cytuj
Poddała się, ale jednak chodzi z dużym oporem, dałem jej białego mazidła od Grzechotnika.
 

powalos  Dołączył: 20.04.2006
Cytuj
dybon, ja bym jednak rozkręcił tę korbkę przewijania i oczyścił jej powierzchnię i wnętrze tulejki w której ona siedzi. Pzdr.
 

MarWoj  Dołączył: 15.03.2007
Cytuj
A nie mówiłęm, że zapomnę ? :mrgreen: Priv był dobrym pomysłem dla sklerotyka.
Mam. Reszta już na privie.
 
Daniel kr  Dołączył: 01.11.2016
Cytuj
Od wczoraj mam ME Super. Pierwsze wrażenia... Malutki ☺ duży wizjer, solidnie wykonany. Fajny dźwięk migawki i lustra :mrgreen:
Mój egzemplarz niestety jest trochę utyrany ale kupiony za to okazyjnie.
Mam pytanie. Czy to normalne że w trybach lampy i B światłomierz nic nie pokazuje w wizjerze? No i ten biały przycisk na pokrętle trybów wyskakuje/blokuje się tylko w trybie Auto. Jak jest u Was? Poza tym wszystko wydaje sie ok. Czasy zmienia, swiatlomierz działa. Jedynie brak korbki do zwijania filmu i gąbki na lustrze prawie nie ma :mrgreen:
Może uda się go zreanimowac.
 

powalos  Dołączył: 20.04.2006
Cytuj
Daniel kr, z przyciskiem tak ma być. Postaraj się usunąć te resztki gąbki, bo mogą zasy-brudzić matówkę. W sprawie korbki zwróć się do kolegi Grzechotnika. Z pewnością będzie coś miał w swoich "złomkach". Przyjemnego użytkowania. Pzdr.
 
Ryszard  Dołączył: 04.10.2006
Cytuj
Daniel kr napisał/a:
Pierwsze wrażenia... Malutki ☺ duży wizjer
To wrażenie pozostanie Ci na zawsze :-D A w temacie gąbki, tak jak napisał powalos, wyczyść. Lepiej używać bez niż rozprowadzić po lustrze i matówce te lepkie resztki, które z niej powstają.
 

MarWoj  Dołączył: 15.03.2007
Cytuj
powalos napisał/a:
W sprawie korbki zwróć się do kolegi Grzechotnika.


Nie - od Niego będzie grzechotać. ;-) Weż ode mnie.
 
Daniel kr  Dołączył: 01.11.2016
Cytuj
MarWoj, Korbka już ugadana z Tobą i tego się trzymam. Zauważyłem że w moim aparacie nie ma w ogóle za co pociągnąć żeby otworzyć klapkę. Nie ma nic wystającego za to jest dziura do środka aparatu tak że przyda się całe pokrętło czułości i reszta. Może masz dolną ściankę w ładnym stanie to tez bym wziął ;) bo mam pokiereszowaną trochę. Odezwę się po weekendzie bo do niedzieli zaszywam się w bieszczadzkich lasach bez zasięgu, bez prądu itd. za to z torbą sprzętu fotograficznego :mrgreen:
Ponawiam pytanie. Czy na trybie ,,lampa'' i B diody pokazują Wam cokolwiek?
 

powalos  Dołączył: 20.04.2006
Cytuj
Daniel kr, w razie czego to dolny dekiel może znalazłby sie u mnie. Gdy będziesz potrzebował to daj znać. Pzdr.
 

MarWoj  Dołączył: 15.03.2007
Cytuj
Czasy "B" i "X" są mechaniczne - działają bez baterii, więc nic nie świeci. Jak Ci padną baterie, to posługując się ręcznym światłomierzem albo tabelą naświetlań możesz focić do zmierzchu ;-) na 1/125 s i dowolnej, pasującej przysłonie.
 
Daniel kr  Dołączył: 01.11.2016
Cytuj
Jeszcze raz w sprawie awaryjnego otwarcia tylnej ścianki.
Grzechotnik napisał/a:
Normalnie - łapiesz szczypcami za końcówkę z gwintem i ciągniesz do góry...

W tym przypadku chyba nie ma tej końcówki z gwintem za którą mam pociągnąć? Prawdopodobnie to ona grzechocze sobie w komorze filmu :mrgreen: Macie jakieś inne pomysły na jego otwarcie? Może coś włożyć w otwór, zahaczyć i pociągnąć w górę? tylko w którym miejscu? O co zahaczyć? Nie znam aż tak budowy tych sprzętów :-P Myślałem że to rozbiorę i w ten sposób otworzę ale doszedłem do tego co widać na zdjęciu i tyle ;-)

I jeszcze jedna sprawa. Muszę wkleić gąbkę tłumiącą lustro. Skąd najlepiej ją pozyskać? Co lepsze? uszczelka do okien czy podstawka pod mysz? Bo o takich źródłach dotychczas wyczytałem :-) A może ma ktoś podesłać za odpowiednią rekompensatą? ;-)

powalos napisał/a:
Daniel kr, w razie czego to dolny dekiel może znalazłby sie u mnie. Gdy będziesz potrzebował to daj znać. Pzdr.


Miałem pisać już ale stwierdzam że jaki jest taki jest. I tak nie zrobię z tego MESa nówki sztuki a na razie chcę go uruchomić i przestrzelać tak że dzięki. Przynajmniej na razie.

 

skaarj  Dołączył: 18.03.2016
Cytuj
http://technozbyt.com.pl mozesz spokojnie kupic mikrogume o potrzebnej grubosci.
Nie wiem czy wysylaja i ile to u nich kosztuje - mam ich lokalnie. Na alledrogo pewnie tez znajdziesz. Filc tez.

pz

Wyświetl posty z ostatnich:
Skocz do:
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach