pich  Dołączył: 11.09.2008
Yongnuo RF 603 - czy będzie działać z Pentaxami? Cytuj
Cześć,
gdzieś na forum spotkałem się z informacją, że Pentax K5 nie będzie wyzwalać radiowo poprzez YN 603 lamp. Czy może to ktoś potwierdzić? Ewentualnie, jakich lamp nie wyzwoli?
Nie ukrywam, że wolałbym 603 niż 602, który podobno wyzwala bezproblemowo.
Dzięki
 

Pyrek  Dołączył: 22.11.2010
Cytuj
pich napisał/a:
Cześć,
gdzieś na forum spotkałem się z informacją, że Pentax K5 nie będzie wyzwalać radiowo poprzez YN 603 lamp. Czy może to ktoś potwierdzić? Ewentualnie, jakich lamp nie wyzwoli?

Też kojarzę coś z wątku o wyzwalaczach,
ale to chyba chodziło o brak komunikacji body z nadajnikiem,
w każdym razie dla spokoju zamówiłem RF-602/C,
przed chwilą odebrałem i muszę przyznać, że jestem pozytywnie zaskoczony jakością wykonania za nieduże pieniądze..
 
pich  Dołączył: 11.09.2008
Cytuj
A mnie przyszedł RF 603 i niestety nie chce działać. Na pewno wyzwala migawkę, ale nie chce wyzwalać lampy: ani Pentaxa 540, ani YN 560.

Czy ktoś miał/ma podobne doświadczenia?
 

pls9  Dołączył: 09.12.2007
Cytuj
U mnie wyzwala migawkę, nie działa z lampą 540.
 
pich  Dołączył: 11.09.2008
Cytuj
Czyli się potwierdza.
Znalazłem gdzieś na obcojęzycznej stronie potwierdzenie, że 603 nie działa z Pentaxami. Obawiam się, że podawana kompatybilność dotyczy wyłącznie kabelka dołączonego do zestawu (wersja C1)
 
nipus  Dołączył: 21.04.2006
Cytuj
Yonguno RF 603 działa z Pentaxem. Używam wersji od Nikona, wersja od Canona raczej nie zadziała. Chodzi o dodatkowy styk ten pojedynczy obok otworu blokującego lampę, wyzwalacz potrzebuje sygnału z tego styku do rozpoznania że jest to nadajnik. Działa w K10, ist D, i manualach ale tylko posiadających ten styk. Niestety jest jeden problem bo na ten styk (od góry) podawany jest sygnał który powoduje blokowanie lamp ze stopką Pentaxa, ja poradziłem sobie z tym przy pomocy lakieru do paznokci, trzeba go zaizolować. Z lampami niededykowanymi do Pentaxa nie ma żadnych problemów. Używam dwóch lamp Soligora.
Działa też z lampą założoną na aparat to jest na nadajnik założony na aparat, ale nie działa P-ttl (styk zamalowany) ale z automatyką działa bez problemu.
Nie ma problemu z synchronizacją przy czasie 1/180, nic nie trzeba zaklejać jak 602.
Szkoda że nie przechodzi sygnał P-ttl na górę nadajnika.
Może uda mi się go tak zmodyfikować żeby chociaż podawał sygnał gotowości.
 
pich  Dołączył: 11.09.2008
Cytuj
No tak, a ja właśnie zamówiłem RF 602.
Niepokoi mnie tylko jedna rzecz - piszesz "nic nie trzeba zaklejać jak 602"
O co chodzi z tym zaklejaniem? Wydawało mi się, że teraz założę na aparat nadajnik, odbiorniki do lamp i wszystko będzie ok. A tu już się denerwuję :evil:
 
TH  Dołączył: 04.12.2010
Cytuj
Pewnie chodzi o czas synchronizacji. Jak nie zakleisz przycisku w nadajniku w pozycji "stand by" to nie będziesz miał czasu 1/180. Bez problemu działa na 1/125.
 
pich  Dołączył: 11.09.2008
Cytuj
na pewno? Przecież działają z Nikonami i Canonami, a tam czasy jeszcze krótsze
 

Pyrek  Dołączył: 22.11.2010
Cytuj
pich napisał/a:
na pewno? Przecież działają z Nikonami i Canonami, a tam czasy jeszcze krótsze

Na pewno..
Bez problemu działa do 1/125s,
natomiast na 1/180s zrobisz ale będzie czarny pasek wzdłuż klatki,
chyba ,że wcześniej wciśniesz przycisk gotowości w nadajniku do połowy..
 
nipus  Dołączył: 21.04.2006
Cytuj
Chodziło mi właśnie o te czarne paski. Jest jeszcze jedna drobna wada 603, brak blokady stopki, jak założysz na niego lampę to dość łatwo się zsuwa (brak pokrętła blokującego wyzwalacz do aparatu), bez lampy niema problemu.
 
pich  Dołączył: 11.09.2008
Cytuj
Przyszedł RF-602 - działa bez problemu. Oczywiście, najkrótszy czas to 1/160.
Na początek wystarczy
 

Motyl  Dołączył: 05.10.2010
Cytuj
pich napisał/a:
Przyszedł RF-602 - działa bez problemu.


Dobra mam pytanie, na ebayu można dorwać RF-602 za 90 zł z przesyłką, tylko na widzę, że na urządzeniach na odbiorniku i wysyłaczu są różne oznaczenia: RF-600 i RF-602??
O co w tym chodzi?
Do pentaxa to będzie pasował zestaw od nikona czy canona (Mam lampę Metz 48)?
 
pich  Dołączył: 11.09.2008
Cytuj
to zdecydowanie tanio - aż dziw.
Ja kupiłem do Canona i zdecydowanie RF 602. U mnie chodzi z Pentaxem FGZ540 i Yongnuo 560 - zero problemów.
 

denvi  Dołączył: 09.11.2008
Cytuj
Motyl napisał/a:
Do pentaxa to będzie pasował zestaw od nikona czy canona
Ten od Canona będzie pasował. Ze względu na kabelki, jeżeli byś chciał używać jako pilota, trzeba brać dedykowany do trzycyfrowych EOS-ów. Np:
http://www.mega-pixel.pl/...Samsung-C1.html
 

Motyl  Dołączył: 05.10.2010
Cytuj
pich napisał/a:
U mnie chodzi z Pentaxem FGZ540 i Yongnuo 560 - zero problemów.


A masz może problem z wyzwalaniem powyżej 1/125s?
 

michal5150  Dołączył: 17.08.2007
Cytuj
pich napisał/a:
Przyszedł RF-602 - działa bez problemu. Oczywiście, najkrótszy czas to 1/160.
Na początek wystarczy

Przestaw krok EV na 1/2. Powinien pojawić się czas 1/180. Prawdopodobnie masz ustawione na 1/3 EV.
 
pich  Dołączył: 11.09.2008
Cytuj
Motyl napisał/a:


A masz może problem z wyzwalaniem powyżej 1/125s?


Nie zauważyłem problemów - ale sprawdzę i potwierdzę. Pewnie zrobię to jutro
 

Motyl  Dołączył: 05.10.2010
Cytuj
nipus napisał/a:
Yonguno RF 603 działa z Pentaxem. .


To jak w końcu jest z tym rf-603, działa czy nie z pentaxem?
 
pich  Dołączył: 11.09.2008
Cytuj
Moja Canonowa wersja nie działała. Ale mowa była, że Nikonowska owszem

Wyświetl posty z ostatnich:
Skocz do:
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach