Jasiek Matacz  Dołączył: 17.01.2008
Cytuj
Jakby ktoś szukał to potwierdzam że Yongnuo RF 603 II faktycznie działa z innymi aparatami niż C/N. Kupiłem dwa w wersji C i bez problemu obsługują Metza 54 i jakiegoś starego bodajże serii 30 lub 40 ;-)
 
keram7719  Dołączył: 30.03.2010
Cytuj
Wyzwalacze Yongnuo po mojemu:
http://pentax.org.pl/view...1111775#1111775
 

Jasiek Matacz  Dołączył: 17.01.2008
Cytuj
Hej,
czy komuś udało się podpiąć stary aparat(gniazdo PC synchro) do RF603/603II?
Próbowałem podpiąć:
z tyłu nadajnika jest gniazdo PC(F 603II) do PC w Yashica
z boku nadajnika jest gniazdo mikro jack-zlutowałem kabel mini jack do PC. W RF603II w bok micro jack, koncówka PC do Yashica.

Oba rozwiązania nie działają. Podejrzewam że dlatego że prawdopodobnie stare aparaty w gnieździe PC synchro tylko tylko zwierały obwód a nowe nadajniki czekają na impuls elektryczny. Więc może są jakieś kostki na sanki lampy które by po zwarciu obwodu przez PC wysyłały impuls?
 

Gwiazdor  Dołączył: 05.03.2007
Cytuj
Zmierz rezystancje i napięcie na tym mini jacku w stanie spoczynku i w momencie naciskania spustu.
Jeśli nie ma napięcia to możesz spróbować w szereg włączyć baterię 1,5V (albo 9V, nie wiem ile wymaga ta lampa).
 

Jasiek Matacz  Dołączył: 17.01.2008
Cytuj
To ma odpalić wyzwalacz a nie lampę. Ale wielkie dzięki, po próbuje ;-)
 

x4rd  Dołączył: 07.03.2012
Cytuj
RF 603 II pod Canona i YN 460 II - działają u mnie bardzo dobrze ;)
 

krizar  Dołączył: 03.05.2010
Cytuj
Dziś odebrałem RF603C ver II . Działa z K-5 bez problemu . Lampa YN560 ver III działa z sanek K-5 tez bez problemu .
Firmware mojej K-5 to 1.15
 
Kadet80  Dołączył: 28.11.2013
Cytuj
jednym slowem 603II jest dla nas ;)
krizar, gdzie kupowales? moze przypadkiem u jakiegos "chinola" ?
 

krizar  Dołączył: 03.05.2010
Cytuj
Kupowałem na naszym alledrogo . Te nadajniki zwykle sprzedają jako pare .
Jeden sprzedawca ma zestaw Lampa wer III + 1szt nadajnik wer II C
 
Krzychoo  Dołączył: 13.09.2006
Cytuj
Odświeżę nieco wątek. Przyjechały dzisiaj do mnie 2 wyzwalacze YONGNUO RF603-II do PENTAX'a. Mają oznaczenia RF-603NII i nie wyzwalają mi lampy. Aparat nie widzi lampy założonej na body przy włożonym nadajniku, kontrolka od lampy cały czas miga w body, a lampa jest wyzwalana na jakiś przypadkowych ustawieniach. Czy winą są złe nadajniki, nie od tego systemu? Czy też są one uszkodzone? Oba zachowują się identycznie.
Przed zakupem myślałem, że skoro nadajniki mają komplet pinów to w konfiguracji korpus-nadajnik-na nim lampa będzie to działało tak samo jak lampa założona bezpośrednio na korpus z dodatkową opcją wyzwolenia zdalnego dodatkowej lampy w trybie M.
Czy mam wygórowane oczekiwania czy też walnięte nadajniki?

 

krizar  Dołączył: 03.05.2010
Cytuj
ustaw tryb M i czas 1/160 lub 1/180s i zobacz jeszcze raz
 
Krzychoo  Dołączył: 13.09.2006
Cytuj
Ale ja nie chcę trybu M, chcę komunikacji między body a lampą :)
Po ustawieniu w tryb M lampa jest wyzwalana. W innych trybach też jest wyzwalana. Mogę w body ustawić tryb A, w lampie też A, podać jej ręcznie iso i przysłonę. Ale aparat nadal nie widzi lampy. Korpus ustawia czasy naświetlania jak dla światła zastanego, nie widzi założonej lampy.
Jasiek miał nadajnik w wersji C, może tu jest pies pogrzebany. Napisałem do sklepu, zobaczymy co odpowiedzą.
 

krizar  Dołączył: 03.05.2010
Cytuj
Musze Cie zmartwić . Ta lampa i ten nadajnik będą działać z systemem Pentax poprawnie tylko w M .
 
Krzychoo  Dołączył: 13.09.2006
Cytuj
O żesz... Tak czy inaczej dziękuję za informację.
W takim razie po co na Yongnuo są te wszystkie piny. Wystarczył by 1 centralny. Jak już dają te piny to mogli zrobić by sygnał z aparatu do lampy biegł nimi bez problemu a nadajnik wyłapywał jedynie sygnał odpalenia lampy i przekazywał dalej do odbiornika.
Czyli badziew :/
 

krizar  Dołączył: 03.05.2010
Cytuj
No i zrobili . Dla systemu na C i na N . Niestety nie załapaliśmy się :(
 
Krzychoo  Dołączył: 13.09.2006
Cytuj
Mam pomysła. A gdyby tak wziąść kabel P-TTL i założyć go w konfiguracji: body-kabel-wyzwalacz-drugi koniec kabla-lampa? Może byłby P-TTL i wyzwalanie zdalne? :) Nie mam niestety kabla, może ktoś ten pomysł sprawdzić?

I jeszcze jedna prośba: czy przy tym nadajniku korpus faktycznie nie widzi lampy? Czy też wystarczy zamalować/zewrzeć jakieś styki?

[ Dodano: 2014-04-25, 07:51 ]
Zrobię małe info dla kupujących, dla mnie to ważna informacja: YONGNUO RF-603NII nie działa z K5IIs w trybie przewodowym. Body ma stopkę na lampę z 4-ma pinami, 603NII też ma stopkę z 4-ma pinami i sanki z 4-ma pinami. Zakładam nadajnik na korpus, na niego lampę dedykowaną z 4-ma pinami i całość nie działa. Body w ogóle nie widzi żadnej lampy.
Chciałem mieć zestaw: body + lampa z wpiętym dodatkowo nadajnikiem. Dzięki pin'om na nadajniku body widzi lampę i komunikuje się z nią bez problemu. Chodzę i robię foty jak zawsze. Dodatkowo mam możliwość odpalenia zdalnie dodatkowej lampy. Włanczam nadajnik i dodatkowa lampa zaczyna błyskać. Niestety tak się nie da :-|
Mając YONGNUO RF-603NII możemy robić zdjęcia praktycznie tylko ustwiając APARAT w tryb M.
 

Sebastian  Dołączył: 19.04.2006
Cytuj
Krzychoo, jeżeli ta druga lampa, którą chcesz odpalić, obsługuje Pentaksowy Wireless PTTL (np. jest to Pentax 360/540 FGZ), to nie potrzebujesz żadnego nadajnika. Lampy dogadają się przy pomocy błysków. Jeżeli natomiast jest to jakieś Yongnuo, to też możesz ją przecież wyzwalać błyskiem lampy głównej.
 
Krzychoo  Dołączył: 13.09.2006
Cytuj
Tak, wiem. Błyskami już się bawiłem, działa bardzo dobrze, mam Metza 58 AF2. Fotocelę też mam. Jak większość w tym wątku chciałem czegoś niezawodnego co nie wymaga by lampy widziały się. Zmyliły mnie te styki na zdjęciu nadajnika. Myślałem, że impulsy przez nie przechodzą, że nadajnik jest "przeźroczysty" dla toru komunikacji lampa-body przy założonych obu na korpusie. A tu zonk. Może w kolejnych wersjach to poprawią lub też zrobią coś typowo pod Pentaxa.
Można by jeszcze pokombinować, np. kabel p-ttl na korpus, na to lampa a na drugim końcu kabla nadajnik 603, przymocowany gumką do lampy. Powinno się udać: duet lampa-body pracuje bez problemu, dodatkowa lampa jest wyzwalana nadajnikiem zamontowanym na końcu kabla p-ttl bezprzewodowo.
Niestety nie dowiem się tego, odesłałem dzisiaj nadajniki do sklepu.
Natomiast dlaczego te styki nie przekazują sygnału nadal nie ogarniam. Bes sęsu kompletnie.
 
progulus  Dołączył: 29.03.2013
Cytuj
a testował ktoś wyzwalacze JJC? np takie:
http://www.okazje.info.pl...lacz-jf-u1.html

chcę coś kupić dla K-r i Metz 50 AF-1. co będzie działało w takim zestawie?
 
Markoopole  Dołączył: 06.06.2014
Cytuj
Prześledziłem wątki dotyczące bezprzewodowego wyzwalania lamp i mam odczucie, że w Pentaksie to trochę droga przez mękę. Kombinowanie i "zrób to sam". Poprawcie mnie jeśli się mylę. Ale nie dość, że nie ma np. wyzwalacza radiowego przenoszącego pttl "w pionie" to w ogóle współpraca z wyzwalaczami radiowymi odbywa się na zasadzie łutu szczęścia. I przyznam, że jest to jedna z rzeczy, która powstrzymuje mnie przed zakupem Pentaxa (K-50 akurat). Pod innymi względami ten aparat mi bardzo leży, bogactwo funkcji, jakość wykonania korpusu w tej klasie cenowej. Tylko to nieszczęsne wyzwalanie lamp, a dodam, że po przesiadce na lustrzankę chciałbym pobawić się strobingiem. W C i N to w porównaniu "bułka z masłem" i bogactwo akcesoriów w rozsądnych cenach :cry:

Wyświetl posty z ostatnich:
Skocz do:
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach