espresso  Dołączył: 30.04.2007
Cytuj
 

Jarek Dabrowski  Dołączył: 20.04.2006
Cytuj
Pogrubiłem najciekawsze (moim zdaniem) nowości, czyli odzyskiwanie świateł i cieni, lokalny WB i soft proofing. Pażywiom, uwidzim.

New Features in Lightroom 4 Beta

Highlight and shadow recovery brings out all the detail that your camera captures in dark shadows and bright highlights.
Photo book creation with easy-to-use elegant templates.
Location-based organization lets you find and group images by location, assign locations to images, and display data from GPS-enabled cameras.
White balance brush to refine and adjust white balance in specific areas of your images.
Additional local editing controls let you adjust noise reduction and remove moiré in targeted areas of your images.
Extended video support for organizing, viewing, and making adjustments and edits to video clips.
Easy video publishing lets you edit and share video clips on Facebook and Flickr®.
Soft proofing to preview how an image will look when printed with color-managed printers.
Email directly from Lightroom using the email account of your choice.
 

Sebastian  Dołączył: 19.04.2006
Cytuj
"Highlight and shadow recovery" tak troche na sile jako nowosc, bo przeciez to juz bylo, tylko inaczej sie nazywalo. No ale "White balance brush" bardzo cieszy.
Rewolucji nie ma, ale pewnie warto bedzie sie przesiasc jak wyjdzie finalny produkt.
 

blackbird  Dołączył: 27.04.2008
Cytuj
Mam nadzieję że w końcu pomyśleli też o tym by można było przenieść wszystkie narzędzia na drugi monitor, tak aby jeden z dwóch monitorów był li tylko do podglądu obrabianego zdjęcia, z tego co pamiętam w stosunku do Photoshopa ta funkcjonalność w Lightroomie była do tej pory nie do końca pełna.
 

sylwesto  Dołączył: 16.08.2008
Cytuj
Jakieś narzędzie do składania albumów też dodali.

 

sołtys  Dołączył: 19.04.2006
Cytuj
Bawię się modułem BOOK! Ale faaaajne ;) I można sobie do PDFa wyeksportować. Myślę, że fajny sposób stworzenia elektronicznego portfolio albo prezentacji próbek czy wręcz gotowych zdjęć dla klienta. Dużo możliwości ułożenia zdjęć, ale przy tworzeniu podpisów nie ma polskich liter to pierwszy minus :/

[ Dodano: 2012-01-10, 15:18 ]
... i eksport do pdf nawet małego projektu trwa dość długo (choć za mocnego komputera nie mam)
 
miko1990  Dołączył: 04.06.2009
Cytuj
Ja się pobawię trochę i sprawdzę u siebie jak wygląda export do .pdf

@edit faktycznie, trochę długo eksportuje, zwłaszcza prosto z RAW, a mój komputer nie jest jakiś słaby
 

espresso  Dołączył: 30.04.2007
Cytuj
Nie instalowałem jeszcze LR4, ale dosyć sporą różnicę w szybkości działania (powiedzmy turbo) odczułem w LR3 po przejściu na dysk SSD.
 

ZbyszekB  Dołączył: 27.09.2010
Cytuj
espresso napisał/a:
Nie instalowałem jeszcze LR4, ale dosyć sporą różnicę w szybkości działania (powiedzmy turbo) odczułem w LR3 po przejściu na dysk SSD.
Ja też mam system operacyjny na SSD i na nim jest zainstalowany Lightroom. Jednak pliki ze zdjęciami i pliki katalogu są na innym dysku magnetycznym. Ostatnio też przeniosłem katalog z plikami tymczasowymi (cache) też na dysk magnetyczny i się nieco poprawiło.

Generalnie jeśli chodzi o optymalizację systemu dyskowego dla Lightroom to pojawia się kilka aspektów:
- dysk dla systemu operacyjnego
- plik wymiany systemu operacyjnego
- miejsce instalacji Lightroom
- miejsce dla plików tymczasowych programu Lightroom - cache
- miejsce dla katalogu(ów)
- miejsce dla plików graficznych (RAWy)

Najbardziej optymalne było by gdyby każdy z tych wyżej wymienionych elementów znajdował się fizycznie na innym dysku. Jednak wymagało by to posiadania minimum sześciu dysków twardych.

Ja mam podzielone następująco:
- dysk 1 (SSD) zawiera system operacyjny i aplikację Lightroom
- dysk 2 (magnetyczny) zawiera plik wymiany systemu operacyjnego i pliki tymczasowe Lightroom - cache
- dysk 3 (magnetyczny) zawiera - katalog(i) i pliki graficzne.

Nie wiem czy taka konfiguracja jest najbardziej optymalna ale na ten moment nie mam czasu żeby sprawdzać innych ustawień.
 

Ekajana  Dołączył: 30.11.2006
Cytuj
Kurcze fajny jest, ale u mnie 2x XP :-/

Czy opłąca się teraz kupować do firmy LR3,6? Za jaki czas można się spodziewać czwórki w handlu polskim?
 

espresso  Dołączył: 30.04.2007
Cytuj
ZbyszekB napisał/a:
Ja mam podzielone następująco:
- dysk 1 (SSD) zawiera system operacyjny i aplikację Lightroom
- dysk 2 (magnetyczny) zawiera plik wymiany systemu operacyjnego i pliki tymczasowe
obie pozycje mam na SSD na dysku magnetycznym katalogi i pliki graficzne.
Ekajana napisał/a:
Czy opłąca się teraz kupować do firmy LR3,6? Za jaki czas można się spodziewać czwórki w handlu polskim?
sciągasz teraz wersję beta i po pokazaniu się wersji oficjalnej kupujesz LR4.
 
kasza  Dołączył: 13.11.2006
Cytuj
Ekajana napisał/a:
Kurcze fajny jest, ale u mnie 2x XP :-/
Miałem ten sam problem. Tymczasowo można sobie pomóc pre-betą windows 8 LINK. Działa do marca 2012. Później powinna wyjść 90 albo 180 dniowa beta - też za free ;-)

Pozdrowienia
kasz
 

Ekajana  Dołączył: 30.11.2006
Cytuj
kasza, jest to jakieś rozwiązanie. Dzięki.

[ Dodano: 2012-01-12, 12:26 ]
espresso napisał/a:
sciągasz teraz wersję beta i po pokazaniu się wersji oficjalnej kupujesz LR4.
Ale czy beta też nie działą do marca?
 

Jarek Dabrowski  Dołączył: 20.04.2006
Cytuj
Ekajana napisał/a:
Ale czy beta też nie działą do marca?
Będzie jeszcze pewnie kilka wersji Beta i one zawsze działały do wypuszczenia wersji finalnej.
 

ZbyszekB  Dołączył: 27.09.2010
Cytuj
espresso napisał/a:
ZbyszekB napisał/a:
Ja mam podzielone następująco:
- dysk 1 (SSD) zawiera system operacyjny i aplikację Lightroom
- dysk 2 (magnetyczny) zawiera plik wymiany systemu operacyjnego i pliki tymczasowe
obie pozycje mam na SSD na dysku magnetycznym katalogi i pliki graficzne.

No widzisz, a ja rozdzieliłem i Lightroom działa szybciej. :-)
 

izbkp  Dołączył: 15.12.2008
Cytuj
Sugeruję ustawić na SSD - folder tymczasowy Lightrooma -> Camera Raw Cache (menu Preferens/File handling).
 

shaper  Dołączył: 01.05.2010
Cytuj
Jak czytam te pseudo porady, żeby przenosić plik wymiany, tempy i cache na wooolny dysk magnetyczny to ręce opadają. Jaki sens jest kupowanie szybkiego nośnika ssd i takie kombinacje? LR odpali się szybciej te parę sekund a dalej praca wygląda po staremu. Dlaczego ludZie spowalniają sobie komputer w ten sposób i utrudniają sobie życie jakimiś dziwnymi kombinacjami?
 
seba_d  Dołączył: 31.12.2011
Cytuj
Cytat
Dlaczego ludZie spowalniają sobie komputer w ten sposób i utrudniają sobie życie jakimiś dziwnymi kombinacjami?


no ja nie tym bardziej , że kombinacje o których piszesz to dla mnie czarna magia ;-)

poza tym mój komp jest najwolniejszy w tej części Europy :-D

pozdrawiam
 

squonk  Dołączył: 01.09.2008
Cytuj
Mz LR4 jest wolniejszy od LR3 - dotyczy to wersji 64bit.
 
kasza  Dołączył: 13.11.2006
Cytuj
squonk napisał/a:
Mz LR4 jest wolniejszy od LR3 - dotyczy to wersji 64bit.
Najpierwsza beta może mieć sporo kodu do debugowania, który bynajmniej nie przyspiesza działania. Porównywać będzie można najwcześniej w okolicach wersji RC.

kasz

Wyświetl posty z ostatnich:
Skocz do:
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach