Jasiek Matacz  Dołączył: 17.01.2008
Cytuj
Hej sorry za głupie pytanie ale dopiero teraz zacząłem się nad tym zastanawiać, czy jeśli w aparacie mam ustawiona przestrzeń barwna Adobe RGB to ona rozumiem odnosi się tylko do jpg'ow bo RAW tak czy siak korzysta ze wszystkich kolorów i jej nie wykorzystuje?
 

Enzo  Dołączył: 20.12.2006
Cytuj
Do RAWów też się odnosi bo z Adobe RGB zrobisz sRGB ale w odwrotną stronę to nie zadziała. Chyba, że o czymś nie wiem :roll:
 

Jasiek Matacz  Dołączył: 17.01.2008
Cytuj
No właśnie się zastanawiam. Na logikę nie powinno bo RAW jest RAWem bo ma wszystkie kolory i chyba dopiero przy eksporcie do jpg'ow ustawiony jest profil? Może ktoś bardziej biegły niż ja mnie sprostuje?
 

Michu  Dołączył: 18.04.2006
Cytuj
Tylko do JPG. W wywoływarce możesz podczas eksportu zdefiniować przestrzeń barwną.
Enzo - za brak wiedzy 4 kółka truchtem dookoła bloku w samych gaciach.
 

bakulik  Dołączył: 20.04.2013
Cytuj
Dla RAWów nie ma to znaczenia, gdyż taki plik w ogóle nie zawiera informacji o barwie! Zapisana jest tylko luminancja każdego piksela i opis matrycy. Dzięki tym danym soft aparatu lub wywoływarka RAWów, znając „mapę” filtrów Bayera danego detektora, potrafi odtworzyć kolory obrazu i dopiero wtedy stosuje się do nich wybraną przestrzeń barw.
 

Jasiek Matacz  Dołączył: 17.01.2008
Cytuj
Ok, czyli tak jak myślałem. To w jpgach ustawie sRGB bo jak już raz na ruski rok robie JPG to to jakieś urodziny cioci czy cos. Wynikowo po LR lepiej by było Adobe RGB? Tylko może dlatego jak czasem znajomy wrzuca moje zdjęcia na swój profil na fb tak bardzo znikają wszystkie przejścia tonalne?
 

bakulik  Dołączył: 20.04.2013
Cytuj
Jasiek Matacz napisał/a:
Wynikowo po LR lepiej by było Adobe RGB?

To zależy, co chcesz z nimi później robić. Jeśli obrabiać dalej, np. żeby wykonac odbitki lub wydruki, to tak. Ale do oglądania na ekranie, to raczej sRGB, gdyż nie wszystkie przeglądarki obsługują profile barw i jeśli zostawisz zdjęcia w AdobeRGB, to wyświetlane kolory mogą być nienaturalne (przygaszone).

Jasiek Matacz napisał/a:
jak czasem znajomy wrzuca moje zdjęcia na swój profil na fb tak bardzo znikają wszystkie przejścia tonalne

FB przerabia zdjęcia przy publikowaniu, więc to jest wina podwójne kompresji.
 

Enzo  Dołączył: 20.12.2006
Cytuj
Michu, a bo mnie ludzie ze ZPAFu zbałamucili...
Co do twarzoksiążki - trzeba przed wrzuceniem zdjęcia je przeskalować np. do 960 pikseli na dłuższym boku. Tu znajdziesz więcej informacji na ten temat: http://www.piotrsajnog.pl...w-na-facebooku/
 

gebi  Dołączył: 05.05.2006
Cytuj
Enzo, z opisu który wrzuciłeś wynika, że zdjęcie albumowe może mieć maksymalnie 960 punktów na szerokość, a nie na dłuższym boku.
Cytat
zdjęcia w albumach to fotografie, które trzymamy w albumach wyświetlane pojedynczo z przyciemnieniem pozostałej części ekranu

szerokość: 960 pikseli
wysokość: 720 pikseli
 

Enzo  Dołączył: 20.12.2006
Cytuj
gebi, no :roll:
 

gebi  Dołączył: 05.05.2006
Cytuj
To tylko drobna poprawka. Dzięki za link z zebranymi wszystkimi informacjami o rozmiarach. Zauważyłem w sumie, że zbyt duże zdjęcia są rekompresowane, ale jakoś nie poszukałem nigdy informacji o dokładnych rozmiarach.
 

Enzo  Dołączył: 20.12.2006
Cytuj
Proszę bardzo. O tych 960 pikselach na dłuższym boku napisałem z doświadczenia - skaluję tak wszystkie wrzucane na twarzoksiążkę zdjęcia i wyglądają w porządku.
 

Jasiek Matacz  Dołączył: 17.01.2008
Cytuj
kończąc temat profili to jeśli chce zostawić zdjęcia w najlepszej jakości by potem móc wywołać odbitki to lepszy AdobeRGB czy ProFotoRGB? i do czego w ogóle stosować ten drugi profil?
 

pyciar  Dołączył: 29.06.2007
Cytuj
Jasiek Matacz, zostaw w raw :) a jak będziesz wołać/drukować to eksportujesz do takiego profilu jaki obsługuje urządzenie
 

Apache  Dołączył: 09.02.2010
Cytuj
W najbliższym czasie przesiądę się ze swego starego, wysłużonego laptopa PC na Maca.
Mam w związku z tym pytanie do bardziej doświadczonych kolegów i koleżanek: w jaki sposób przeprowadzić "migrację" - zarówno swoich zdjęć, jak i samego Ligtrooma (katalogu, previews, itd.) - tak, aby nie stracić pracy wykonanej już na zdjęciach?

Będę bardzo wdzięczny za opisanie procedury krok po kroku: czy najpierw przekopiować na dysk folder ze zdjęciami (wszystkie zdjęcia będą na dysku SSD w komputerze) ze starego komputera, czy najpierw zainstalować LR, itd.?

Używam wersji LR 4.4.

Z góry przepraszam, jeśli pytanie jest zbyt banalne i / lub było wałkowane już wcześniej, ale odkąd parę lat temu zmieniłem nazwę jednego z folderów ze zdjęciami z poziomu Eksploratora Windows i straciłem nie tylko całą obróbkę, ale też tagi i kilkadziesiąt godzin pracy wolę dmuchać na zimne.
 

espresso  Dołączył: 30.04.2007
Cytuj
Apache napisał/a:
wysłużonego laptopa PC na Maca
dobrze się zastanowiłeś? Z moich doświadczeń wynika iż nie był taki dobry pomysł.
 

Kytutr  Dołączył: 20.02.2007
Cytuj
espresso napisał/a:
Apache napisał/a:

wysłużonego laptopa PC na Maca

dobrze się zastanowiłeś? Z moich doświadczeń wynika iż nie był taki dobry pomysł.


Zawsze można zainstalować na Macu Windows - sam tak zrobiłem na iMacu. Dopiero po tym sprzęt pokazał skrzydła - na OSX oferta aplikacji była żałośnie mała.
Ale jeśli planujesz zmieniać laptop PC na laptop MAC, to moim zdaniem szkoda przepłacać - lepiej od razu kupić dobry laptop PC.
 

Makler  Dołączył: 09.03.2009
Cytuj
Apache, można ustawić w LR żeby tworzył pliki xmp z zapisaną obróbką i tagami. Wtedy po dodaniu folderu powinien wczytać te dane, nie załatwia to oczywiście previews.
 

Apache  Dołączył: 09.02.2010
Cytuj
Panowie, dzięki za przestrogi sprzętowe, ale moje pytanie dotyczyło jednak czegoś innego.

Makler, Możesz podpowiedzieć, gdzie to się ustawia?
 

Makler  Dołączył: 09.03.2009
Cytuj
Mogę , ale po południu lub wieczorem jak będę miał dostęp do programu. Jest to gdzieś w ustawieniach, ale dokładnie nie pamiętam :-) .

Wyświetl posty z ostatnich:
Skocz do:
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach