plwk  Dołączył: 21.04.2006
Cytuj
Odkryłem przypadkiem, gdy zrobiłem trochę zdjęć w PEF i znalazłem w opcjach importu konwersję do DNG.
 

komtur  Dołączył: 04.06.2008
Cytuj
skaarj napisał/a:
Musiałem dokładnie zaktuliazować ACR.

Trochę nie ogarniam :-|
Jeżeli mam starą wersję Lr (czyli np. 5.7.1), to ona ma "zaszyty" w sobie odpowiednik ACR w konkretnej wersji. Nie ma możliwości, żeby go zmienić na aktualny. Chyba,że kupię aktualną wersję Lr (która będzie się aktualizować - za czym idzie aktualność tego "wewnętrznego" ACR). Natomiast sam ACR jako część Photoshopa też zatrzymuje się w rozwoju i nie da się go zaktualizować, jeśli nie mam aktualnej wersji Ps. Jeżeli więc używam starych wersji Lr i Ps, to chyba nie mogę mieć aktualnego, używalnego ACR? Stąd chyba zresztą zalecenie Adobe dla użytkowników Lr 6.x, by pobrać DNG Converter, żeby w przyszłości móc używać programu... Na szczęście istnieje też życie poza Lr i ACR ;-)
 

skaarj  Dołączył: 18.03.2016
Cytuj
Nie, LR nie ma zaszytego w sobie ACRa. No dobra, _może_ wersja na MS Windows ma, nie sprawdzałem choć wątpię.
Instalując LR instaluje się przy okacji ACR, ot wszystko.

Wtyczka Adobe Camera RAW to jest tak naprawdę osobny zestaw bibliotek do systemu, który pozwala na obsługę plików RAW przez silnik Adobe. Pozwala to na użycie tego interpretera plików RAW (bo tym właściwie te biblioteki są) w _różnych_ programach potrafiących z niej korzystać. Można ją spokojnie uaktualnić niezależnie od LR.

Co do praktycznych zastosowań:
U mnie wyglądało to tak, że miałem starszą wersję która obsługiwała K-5, jak pojawiły się RAWy z K-1 to LR też nie mógł sobie z nimi poradzić. Po instalacji nowszej wersji wszystko zaczęło działać. LR w wersji 5.7.1
LR ładnie zaimportował PEFy i skonwertował je do DNG (gdyż tak mam ustawione ze względu na długofalowe perspektywy obsługi tego formatu plików).

Wtyczka do pobrania stąd: https://helpx.adobe.com/pl/camera-raw/kb/camera-raw-plug-in-installer.html

pz
 

komtur  Dołączył: 04.06.2008
Cytuj
skaarj napisał/a:
Nie, LR nie ma zaszytego w sobie ACRa.

W Lr dekoderem nie jest ACR. Ale jest dokładnie ten sam engine, co w równolegle aktualnym ACR. Dlatego użyłem określenia "zaszyty odpowiednik" wobec rozwiązania z Lr. Kiedy używałem Lr (do 6.x włącznie), to po wszelkich aktualizacjach ACR były (i pewnie są teraz) praktycznie od razu aktualizacje Lr uwzględniające dokładnie to samo, co było w równolegle wydanym ACR. Teraz, w erze CC, jest to pewnie nawet szybsze. ACR to głównie wtyczka umożliwiająca konwertowanie pojedynczo plików RAW do Photoshopa. Wszystkie aktualizacje zgodności aparatów, profile optyki, itp. są (a przynajmniej były) te same w Lr i wtyczce ACR - odpowiadają za to liczne pliki zgromadzone w katalogach z profilami aparatów i optyki. W katalogu wtyczki ACR są dokładnie te same pliki, co w katalogu Resources, w Lr. Poza tym ACR można aktualizować, ale tylko do pewnego momentu - jeżeli mamy np Photoshopa CS6, to możemy zaktualizować ACR do wersji 9.1.1. Najnowszy ACR, to teraz 10.2, ale ze starszym Photoshopem nie będzie działał. Już księgowi Adobe o to zadbali. ;-) Zresztą zwróć uwagę na to, co jest napisane na początku zalinkowanej strony Adobe z ACR do pobrania - "Ma zastosowanie wobec: Bridge CC Camera Raw Photoshop". Tym bardziej dziwny wydaje mi się wpływ nowego ACR na działanie 5.7.1. No ale cóż - są rzeczy, które działają, chociaż nie powinny... Tak czy inaczej - jak pisali już tu powyżej mądrzejsi ode mnie, Adobe zaleca stosowanie DNG Convertera w przypadku stosowania "starej" wersji Lr (zwrócili na to ostatnio uwagę tym użytkownikom, którzy postanowili nie migrować do CC, kiedy linia Lr 6.x została zakończona ).
 

skaarj  Dołączył: 18.03.2016
Cytuj
W Mac OS X w LR rzeczywistym interpreterem RAWów JEST ACR. Jakimś cudem działają mi RAWy z K-1, a mam 5.7.1 i uaktualniłem tylko ACR :)

Co do długofalowej polityki to cóż, coraz bardziej zastanawiam się nad Capture One :D

pz
 

komtur  Dołączył: 04.06.2008
Cytuj
skaarj napisał/a:
W Mac OS X w LR rzeczywistym interpreterem RAWów JEST ACR.

Ciekawa informacja. Czyli w katalogu zawierającym LR nie ma zasobów z danymi optyki, aparatów, itp? Trzeba przyznać, że deweloperzy Adobe nie idą na łatwiznę... ;-) Dziwne tylko, że pozwalają na instalację nowego ACR do starej aplikacji. Może po prostu zapomnieli to zablokować. Jeśli będzie tak dalej, to w Lr 5.7.1 będziesz miał wieczną zgodność z najnowszymi korpusami i optyką. Chyba, że zmienią program na tyle, że opłaci się go nabyć dla jakichś nowych super funkcji. Ja tam przeniosłem się na duet DxO PhotoLab + Affinity Photo. Jest bardzo OK. Wprawdzie DxO działa pod wieloma względami inaczej niż Lr, ale po nabraniu nowych nawyków okazuje się być świetny, a w kilku punktach zdecydowanie lepszy.
 

skaarj  Dołączył: 18.03.2016
Cytuj
Profile aparatów są wewnątrz LR - sprawdziłem. Natomiast na pewno potrafi skorzystać z nowszych wersji doinstalowanych do systemu później. Nie pomnę już czy podczas instalki wykrył, że LR jest zainstalowany i dodał tam też czy po prostu do biblioteki systemowej tylko dodał. Efekt finalny jest taki, że "u mnie działa" :D

Jak aktualizowałem, to nie było jeszcze tych pierepałek z ograniczeniem funkcjonalności. Podejrzewam, że najnowsze już nie pójdą, czyli zostaję zamknięty ze sprzętem który jest w obecnych profilach.

Dla mnie najważniejszą funkcją LR jest katalogowanie i nie wyobrażam sobie przesiadki na coś bez takich możliwości, ale to już inna rozmowa :)
 

Michu  Dołączył: 18.04.2006
Cytuj
Według Adobe, ACR jest tylko wtyczką do Photoshopa, Elementsa i After Effectsa. Lightroom działa na tym samym silniku/technologii. To, że po zainstalowaniu nowej wersji ACRa możesz odczytywać nowsze RAWy moim zdaniem wynika z tego, że te programy mają wspólną technologię, oraz dzielą katalog z uaktualnieniami. Bo jakby nie patrzeć, nie masz możliwości w Lr 5.7 czy Photoshopie CS6 korzystać z nowszych narzędzi - np. Dehaze, czy w samym Lr 5.7 z tworzenia panoram czy HDRów.
Ale fakt faktem - cieszy możliwość korzystania z RAWów nowych korpusów.
 

skaarj  Dołączył: 18.03.2016
Cytuj
Michu z Adobe'a mam tylko Acrobata i Lightrooma. ACR kiedyś było opisywane po prostu jako silnik do interpretacji RAWów, później zaczęto z tego robić wtyczkę, którą można wielokrotnie używać w procesie. Podstawowa funkcjonalność jednak cały czas tam jest dopóki jej nie zablokują. Na szczęście mam kopię zapasową działającej instalki :D

Dehaze, HDR i panoramy nie mam gdyż zostały wprowadzone dopiero w LR 6 jako osobne funkcje niezależne od ACR.
Do HDR IMHO najsensowniejszy jest LR/Enfuse ale to już inna dyskusja :D
 

Michu  Dołączył: 18.04.2006
Cytuj
Nowe funkcje są w ACRze - Dehaze jest obsługiwane przez Photoshopa CC - w wersji CS nie ma tej możliwości, pomimo zainstalowania najnowszej wersji. Tak więc moim zdaniem jest to aktualizacja wspólnej bazy korpusów, a nie samego ACRa.

Wyświetl posty z ostatnich:
Skocz do:
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach