Sid Gotama  Dołączył: 10.10.2013
Cytuj
MCsubi napisał/a:
Ładowarka modelarska po prostu nie podejmuje ładowania Li-ion połaczonych szeregowo, dopóki nie podłączysz balansera (z oczywistych względów bezpieczeństwa). Sam mierzyłem pojemność oryginalnej baterii ładowarką modelarską, ale naładować musiałem w ładowarce Pentax.


Normalnie nie daję rady.
Przed chwilą podłączyłem by sprawdzić czy przypadkiem nie śnię.

Ładowarka IMax B8+
Plus ładowarki do plusa baterii D-Li90
Minus ładowarki do minusa baterii D-Li90

I UWAGA ładuje

Nie widzę powodu by miała nie ładować??? Przecież wewnątrz są zwykłe dwa ogniwa połączone szeregowo.
Więc albo masz zepsutą ładowarkę albo nie wiem co wydziwiasz?
Jak Ty w ogóle podłączałeś tą baterie? Bo chyba nic do środkowego nie podłączasz?

Balanser jest po to by wyrównać potencjały we wszystkich ogniwach w baterii i nie jest to coś niezbędnego. Potrzebny jest w modelarstwie gdzie jeden pakiet może być ładowany 10 x dziennie.

A teraz ręce do góry, ile osób ładowało baterie AA do swoich Pentaxów za pomocą balansera, podejrzewam że większość nawet nie wiedziała że takie coś istnieje. Mylę się?

Nie wiem kto Ci nagadał takich głupot że:
MCsubi napisał/a:
Ładowarka modelarska po prostu nie podejmuje ładowania Li-ion połączonych szeregowo...

Moja nie dość że ładuje to jeszcze rozpoznaje ile tych ogniw jest w pakiecie, cuda jakieś.

Ładuję od lat w taki sposób baterie do latarek, wkrętaków (2x li-ion lub 6xNi MH/Cd) i wszelkiej maści aku do których nie mam dedykowanej ładowarki i o dziwo działa.
 

ZbyszekB  Dołączył: 27.09.2010
Cytuj
Sid Gotama napisał/a:
A teraz ręce do góry, ile osób ładowało baterie AA do swoich Pentaxów za pomocą balansera, podejrzewam że większość nawet nie wiedziała że takie coś istnieje. Mylę się?
Co to jest balanser?? :->
 
MCsubi  Dołączył: 27.10.2009
Cytuj
Imaxów nigdy nie używałem (wystarczył mi widok kolesi, którzy z nimi walczyli), ale chyba nawet to ma zabezpieczenie. Może trafiłeś na podróbę.
Przykład z AA chybiony, blokada o której mówiłem dotyczy tylko Li-Po, Li-Io, Li-Fe - inne nie zapalają się po przeładowaniu.
3 styku nie podłączałem, moja ładowarka ma własny czujnik temp. pakietu.

[ Dodano: 2015-10-26, 22:35 ]
ZbyszekB, w skrócie - pozwala naładować równo wszystkie ogniwa w pakiecie, bez względu na ich rzeczywistą pojemność. Oczywiście pakiety buduje się z ogniw selekcjonowanych, ale z czasem pojawiają się różnice. W skrajnym przypadku, gdy jedno z ogniw pakietu ma wyraźnie mniejszą pojemność, może zapalić się (a to pewien problem, ponieważ woda podsyca tylko płomień).
 

Sid Gotama  Dołączył: 10.10.2013
Cytuj
MCsubi napisał/a:
Imaxów nigdy nie używałem (wystarczył mi widok kolesi, którzy z nimi walczyli), ale chyba nawet to ma zabezpieczenie. Może trafiłeś na podróbę.
Przykład z AA chybiony, blokada o której mówiłem dotyczy tylko Li-Po, Li-Io, Li-Fe - inne nie zapalają się po przeładowaniu.
3 styku nie podłączałem, moja ładowarka ma własny czujnik temp. pakietu.


Poddaję się.
Tłumaczyłem, pisałem wielokrotnie że ładuję KAŻDE pakiety aku. Li-Po, Li-Ion, Li-Fe, Ni-MH, Ni-Cd, PB...

Podejrzewam jednak że moją ładowarkę składały jednorożce z Nibylandii i może dlatego działa tak jak powinna, czyli bez problemu ładuje podłączone szeregowo Li-ion!.

PS
Szwagier (modelarz) używa Turingi i iCharger czy jakoś tak i TEŻ działa, kolejny cud?

Aż chciałem zapytać czy przypadkiem nie ładowałeś zabezpieczonych aku Li-Ion w których zadzaiałało zabezpieczenie ale raczej już nie chcę znać na to pytanie odpowiedzi.

Z mojej strony EOT

PS

A wiesz co jest najzabawniejsze?
Oryginalne ładowarki do ładowania D-Li90 też nie mają balansera a ładują?. Hm.. to by tłumaczyło dlaczego tak wielu Pentaxiarzy biga w płomieniach... bo im się D-Li90 zapaliły.
 
MCsubi  Dołączył: 27.10.2009
Cytuj
Kolego - doucz się, zanim coś spalisz: http://batteryuniversity....rns_with_li_ion
Z mojej strony wszystko.
 

Sid Gotama  Dołączył: 10.10.2013
Cytuj
MCsubi napisał/a:
Kolego - doucz się, zanim coś spalisz: http://batteryuniversity....rns_with_li_ion
Z mojej strony wszystko.


A jak Ci znajdę link o tym że ziemia jest płaska to też będę mógł napisać Byś się douczył?

Masz w ogóle jakąkolwiek ładowarkę modelarska i ją podłączyłeś, czy po prostu wyczytełeś że się nie da i się teraz tego trzymasz?

Zrozum że balanser pomaga a nie jest wymagany.
Przecież w oryginalnej ładowarce dostarczonej od Pentaxa balansera NIEMA a jednak baterie się ładują i raczej nie wybuchają.
Pokazujesz mi jakieś linki bez związku, nie wiem czy w ogóle wiesz jakimi prądami ładują modelarze (na szybko) a jakimi prądami ładuje się D-Li90.
Przecież D-Li90 nie ładujesz 5A?

O zabezpieczeniu przed wybuchem też zresztą pisałem, UWAGA powtarzam TERMOMETR podłączony do ładowarki (oryginalny za 15zł chyba).
 

ZbyszekB  Dołączył: 27.09.2010
Cytuj
MCsubi napisał/a:
ZbyszekB, w skrócie - pozwala naładować równo wszystkie ogniwa w pakiecie, bez względu na ich rzeczywistą pojemność. Oczywiście pakiety buduje się z ogniw selekcjonowanych, ale z czasem pojawiają się różnice.
Ale jak to ma niby działać? Załóżmy że mamy akumulator składający się z dwóch ogniw. Jak działa taki balanser, gdzie on jest podłączany podczas ładowania?
 

Zbyszek  Dołączył: 19.10.2006
Cytuj
Sid może i w ładowarce Pentaxa balansera niema, ale w baterii jest. Jak wymieniałem padnięte cele na nowe to po coś tam ta elektronika była. Jest to zwyczajny dupochron dla producenta. Zwykły użytkownik nie musi i nie koniecznie chce i umie zawracać sobie głowę detalami technicznymi, dla niego to ma działać i już. Przy braku balansera ewentualne różnice pomiędzy ogniwami jak podejrzewam będą narastać co w skrajnej sytuacji może być źródłem poważniejszych kłopotów a to tylko dwie cele, przy większej ilości może być tylko gorzej. W takich Stanach to przy ichniejszym prawie to dla adwokatów jak żyła złota, który producent się podłoży jak głupi oszczędzając jakieś centy na kosztach produkcji? Nie będę się wypowiadał co do modelarstwa i stosowanych ładowarek, podejrzewam jednak że ludzie którzy się tym bawią na bardziej zaawansowanym poziomie mają jakie takie pojęcie techniczne i pomyślunek żeby wiedzieć gdzie leży granica ryzyka i zdrowego rozsądku oraz na co sobie można pozwolić mając wiedzę co się posiada i w jakim stanie technicznym. Nie można tego odnosić do sprzętu powszechnego użytku gdzie czasem sprzęt więcej "myśli" niż posiadacz :) Eeee, ja w swoim modelarstwie używam drewna, płótna, nici i mosiądzu i jakoś starcza. Jakieś baterie li-ion wymyslili :)

P.S. ZbyszekB, jest podłączony równolegle do ogniw wewnątrz baterii ogniw.

 

ZbyszekB  Dołączył: 27.09.2010
Cytuj
Zbyszek napisał/a:
Jak wymieniałem padnięte cele na nowe to po coś tam ta elektronika była.
A do czego jest podłączony ten trzeci pin w akumulatorze? Do punktu połączenia ogniw czy do tej elektroniki?
 

Zbyszek  Dołączył: 19.10.2006
Cytuj
Ja ograniczyłem się do podmiany ogniw, nie chciało mi się analizować układu na płytce i zadziałało. Gdyby było inaczej to pewnie bym musiał. Podejrzewam że to może mieć związek z czujnikiem temperatury wewnątrz akumulatorka i wyprowadzeniem tej informacji do ładowarki.
Dawca to padnięty akumulator Batimex (oj biedny on był prawie od nowości) Po wymianie na ogniwa Sanyo to 1200 zdjęć w Radomiu szkiełkiem z stabilizacją optyczną i jeszcze tak ze 150 później już 18-135 a on też lubi prąd zanim bateria pokazała dno. Ciekawy byłem ile te ogniwa mogą. Jak widać mogom ;-) Mam jeszcze Hahnela też już padlina, żałuję tylko że nie kupiłem więcej tych ogniw jak była okazja, są dobre. Ekono jeżeli dobrze pamiętam to Hahnel jakieś 150 zł, Batimex 50-60 zł, ogniwa z przesyłką ok 60 zł.
 
barmiska  Dołączył: 27.08.2014
Cytuj
Sid Gotama napisał/a:
A teraz ręce do góry, ile osób ładowało baterie AA do swoich Pentaxów za pomocą balansera

Pojedynczego ogniwa AA nie da się naładować z balanserem :-)
BC-700/900/1000/... ładuje każde osobno, a większość tutaj chyba używa właśnie ładowarek jednokanałowych (i one "balansują" każde ogniwo osobno).
"Baterię ogniw AA" ładuję jedynie w starej ładowarce (2 ogniwa AA na raz - to już "bateria ogniw") i tam nie ma balansera. (nie daję ręki do góry, bo ostatnio robiłem to ze 3 lata temu)

Da się w ogóle włożyć koszyczek z AA do oryginalnej ładowarki Pentaxa?
Nawet nie przyszło mi to do głowy, ale co ja tam wiem.

/ten post to taki bezpiecznik topikowy, bo parę krótkich spięć już było/

A żeby nie było całkiem nie na temat: jeśli balanser jest w baterii D-LI90, to chyba nie ma problemu z przeładowaniem któregoś ogniwa, prawda?
Jeśli nie ma, to... zachowawcze ładowanie (stosunkowo niskim prądem w porównaniu do pakietów modelarskich) z kontrolą temperatury może zadziałać.
99 razy na 100 :-)
Ale (choć mam ładowarkę modelarską) nie próbowałem tego w domu.
Mam ładowarkę Pentaxa i BC-700, więc po co miałbym sobie utrudniać.
/żeby nie było że to merytoryczna wypowiedź :-) /

Pzdr.
 

ZbyszekB  Dołączył: 27.09.2010
Cytuj
Zbyszek napisał/a:
Podejrzewam że to może mieć związek z czujnikiem temperatury wewnątrz akumulatorka i wyprowadzeniem tej informacji do ładowarki.
Według mojej wiedzy to jest właśnie wyprowadzenie czujnika temperatury. Ładowarka odczytuje temperaturę co zabezpiecza przed przeładowaniem a w ostateczności przed zapłonem i/lub wybuchem.
barmiska napisał/a:
A żeby nie było całkiem nie na temat: jeśli balanser jest w baterii D-LI90, to chyba nie ma problemu z przeładowaniem któregoś ogniwa, prawda?
Żeby balanser mógł działać to środkowe połączenie pomiędzy ogniwami musiało by być wyprowadzone a nie jest. Ten trzeci styk w D-LI90 służy do pomiaru temperatury.
barmiska napisał/a:
Jeśli nie ma, to... zachowawcze ładowanie (stosunkowo niskim prądem w porównaniu do pakietów modelarskich) z kontrolą temperatury może zadziałać.
I tak dokładnie działa ładowarka do D-LI90.

Tym samym temat balansera w przypadku akumulatorów D-LI90 można uznać za niebyły.

A jeśli chodzi o sam balanser to ma on niby tą zaletę że pozwala naładować do pełna wszystkie ogniwa w akumulatorze niezależnie od tego jaką mają pojemność ale to w pewnym stopniu jest też wadą. Z tego powodu raczej rezygnuje się z balansera - nie licząc superszybkiego ładowania. Ciekawe czy ktoś wie dlaczego? 8-)
 

Sid Gotama  Dołączył: 10.10.2013
Cytuj
No dobra Panowie, jeżeli wywołałem jakąś goowno burzę czy inną spinę to najmocniej przepraszam, nie było to moim celem. :-B
Po prostu po wpisie Kol. MCsubi który nieco wcześniej pokazał że jednak wie o co chodzi a następnie uraczył mnie zdaniem:
"Ładowarka modelarska po prostu nie podejmuje ładowania Li-ion połączonych szeregowo..." nie zdzierżyłem. :shock:

Fakt że ładowarką modelarska można sobie zrobić kuku, ustawiając np. ładowanie na 8A nie czyni jej gorszej od "idioten ładowarek" dostarczanych przez producentów. Po prostu korzystając z takich ładowarek trzeba jednak troszkę wiedzieć co i jak ustawić.
I żeby nie było, nie piję tym tekstem do Kol.MCsubi ;-)

@Zbyszek
Tu się nie wypowiadam bo po prostu nie wiem, może być a może i nie być. Przydaje się co prawda ale przy takich ładowaniach to raczej "księgowi" by nie pozwolili na wydanie paru centów więcej.
I oczywiście z resztą Twojej wypowiedzi się również zgadzam, tak jak pisałem wcześniej, kto za wyjątkiem modelarzy słyszał wcześniej o czymś takim jak balanser i kogo to w ogóle obchodzi? Wkładam i czekam aż się zielone zapali i tyle :-P

Chodzi właśnie o zdrowy rozsądek, moją ładowarką o ile dobrze pamiętam mogę naładować choćby i aku z tematu prądem 8A ale wcześniej bym musiał mieszkanie ubezpieczyć, w ładowarkach od producenta tego problemu nie ma, bo to przeważnie one w razie "czego" pierwsze padają.

@barmiska
Problemy się pojawiają gdy zdanie jest wyciągnięte z kontekstu, bo ja nigdzie nie napisałem że balansuje ładując po jednym ogniwie??? Do balansowania czyli utrzymania równowagi (napięciowej lub prądowej potrzebne są przynajmniej dwa ogniwa, dla mnie to jest oczywiste)
Nie napisałem również nigdzie że wkładam koszyk do ładowarki pentaxa?

Co do balansera można nieco uprościć jego opis.
Wyobrażmy sobie że ładujemy pięć ogniw po np. 1V każde połączone do balansera.
Balanser będzie dostarczał do każdego ogniwa właśnie takie napięcie jakie ono potrzebuje czyli 1V i w momencie gdy cały pakiet osiągnie 5V ładowanie zostanie zakończone.

W momencie gdy nie ma balansera ładowanie zakończy się również gdy napięcie osiągnie np. 5V ale gdy w takim pakiecie jedno z ogniw będzie niesprawne i np. będzie miało przebicie to cztery pozostałe ogniwa dostaną do podziału energię która miała je naładować, czyli dostaną po 1,25A i bum.

No dobra :-B
 
barmiska  Dołączył: 27.08.2014
Cytuj
Uff, i napięcie opadło (o 7,2V przynajmniej ;-) )
Wiem że do "balansowania" są potrzebne min. 2 ogniwa, stąd pytanie o to kto ładuje baterie AA balanserem było na tyle interesujące i tak zakrawało na podpuchę :-) , że nie mogłem się temu nie poddać i nie odpisać.
Ładowarki starego typu (ładujące po 2 ogniwa) są bez balansera.
Nie widziałem prawdziwej ładowarki AA z balanserem, nawet modelarskie pakiety NiCd/NiMH są "niebalansowalne" (przynajmniej te które widziałem).
A pozostałeładowarki (jak BC-700) ładują jednokanałowo.
Dlatego uznałem pytanie co najmniej za podchwytliwe :-)

Pzdr
 
kadet  Dołączył: 01.08.2012
Cytuj
Podepnę się pod wątek.
Moje akumulatory w K-5 mają już 5 lat i są wyraźnie słabsze... (Mam oryginał i zamiennik Hannel). Patrzyłem co z akumulatorów opisanych w tym wątku jest teraz jest dostępe na allegro.
Batimex - nie znalazłem
Hannel - 150zł z wysyłką
Ansmann - 110zł z wysyłką
Jest jeszcze VHBW za 45zł który wygląda bardzo podobnie do oryginału. Ktoś miał do czynienia z tym ostatnim?

 

0bleblak  Dołączyła: 15.06.2011
Cytuj
kadet napisał/a:
Patrzyłem co z akumulatorów opisanych w tym wątku jest teraz jest dostępe na allegro.
Batimex - nie znalazłem
Hannel - 150zł z wysyłką
Ansmann - 110zł z wysyłką

Batimex ma swój sklep, dlaczego patrzysz tylko na allegro ? http://www.batimex.pl/tow...tosowanianad=99
Mam Batimex, jest u mnie ok.
 

plwk  Dołączył: 21.04.2006
Cytuj
Mam jednego Batimeksa, po dwóch latach zaczął tracić pojemność.
 

0bleblak  Dołączyła: 15.06.2011
Cytuj
U mnie bardzo chwalone akumulatorki Hahnel padły na pysk gdzieś po ok. 1,5 roku. Zdarza się. Batimex mam od ponad 5 lat. Nie wiem jaką ma pojemność, ale nie zauważyłam różnicy.
 

plwk  Dołączył: 21.04.2006
Cytuj
Od początku starczał na około 900 zdjęć, teraz tylko na około 200.
 

Makler  Dołączył: 09.03.2009
Cytuj
Można jeszcze zakupić tańszy i jak mu spadnie pojemność to wymienić ogniwa na porządne, markowe. Są do kupienia na sieci np. we wspomnianym Batimexie http://www.batimex.pl/tow...electViewtype=2
Mam dwa chińskie aku, w których wymieniłem na SANYO (to te "czerwone" z linku) i nie widzę różnicy do oryginału. W jednym musiałem również wymienić elektronikę bo dawała za mały prąd i LV się samo wyłączało.
Rozwiązanie najtańsze w przeliczeniu na jakość/pojemność, lecz wiadomo dla tych co lubią samemu dłubać i mają odpowiedni warsztat i wiedzę.

Wyświetl posty z ostatnich:
Skocz do:
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach