Jakaranda  Dołączyła: 28.05.2013
Cytuj
rychu - tylko masz czy znalazłeś dla nich zastosowania? Dawaj fotki.

Zaczęłam fotografować moją kolekcję "porcelany stołowej z PRL-u". Oj, dużo tego! Pensjonacik bym wyposażyła. Jak już mnie rodzina przystopowała z tym zbieractwem, to przez jakiś czas jeszcze znajomi obdarowywali. :-D

Jak ktoś coś o jedzeniu napisze, to dla urozmaicenia wątku wstawię jakąś fotkę zastawy stołowej z Lubiany, jakiegoś GS-a lub MSW czy WP (Wojsko Polskie). Puste talerze w wątku obiadowym - nie bardzo ;-)
 

szpajchel  Dołączył: 20.04.2006
Cytuj
To nie możesz zrobić i wstawić zdjęcia np. pierogów na talerzu z GSu?
 
radek_m  Dołączył: 21.11.2007
Cytuj
Albo założyć osobnego wątku.
Ja mam trochę zastawy z "Porcelitu" Pruszków. Dość charakterystycznej brązowej i rzadziej spotykanej - zielonej w postaci talerzyków deserowych. Może i jakieś filiżanki kawowe się do nich znajdą :-)

No i talerze z logo "Gishe" ale nie wiem kiedy wyprodukowane. Znalezione w kupionym mieszkaniu.
 

Jakaranda  Dołączyła: 28.05.2013
Cytuj
szpajchel napisał/a:
To nie możesz zrobić i wstawić zdjęcia np. pierogów na talerzu z GSu?

Zrobię, zrobię, jak znów pojedziemy. Pierogi polane słoninką ze skwarkami to akurat danie na tę wykwintną porcelanę :mrgreen:
radek_m - wiek talerzy pewnie można zidentyfikować po sygnaturze, która się co jakiś czas zmieniała. Mam trochę porcelany z Huty Franciszka, założonej przez dyrektora fabryki Gishe - Ryszarda Czudaya, jako konkurencja dla fabryki Gishe. Haha, takie rzeczy też się działy.
Wrócę do tematu wieczorkiem. A oddzielny wątek warto założyć - czy tylko na relikty PRL-U czy ogólnie starocie, które gdzieś tam przechowujemy? Nie wiem. Na mnie już czas. :-/
 
radek_m  Dołączył: 21.11.2007
Cytuj
jakiś namiot bezcieniowy muszę skonstruować :-)
 

plwk  Dołączył: 21.04.2006
Cytuj
Kosztuje jakieś drobne złotówki.
 

szpajchel  Dołączył: 20.04.2006
Cytuj
Cytat
Gdzie taką mogę kupić? Chodzi o to, żeby miał w czym nosić piwo z hospody (ciągle się to jeszcze praktykuje w Czechach).

Żona przypomniała mi opowieść znajomego, który w czasach studenckich biegał z DS Żaczek z dużym kloszem od lampy właśnie po piwo :mrgreen:
 
KasiaMagda  Dołączyła: 08.05.2016
Cytuj
szpajchel, ale dawniej, to były klosze, nie to co dzisiaj :mrgreen:
 
rychu  Dołączył: 08.10.2006
Cytuj
Oddam klosz na 4 piwa i bańkę na 60 (sześćdziesiąt ) :-B
 
zloty_2000  Dołączył: 27.09.2010
Cytuj
radek_m napisał/a:
Albo założyć osobnego wątku.
Ja mam trochę zastawy z "Porcelitu" Pruszków. Dość charakterystycznej brązowej i rzadziej spotykanej - zielonej w postaci talerzyków deserowych. Może i jakieś filiżanki kawowe się do nich znajdą :-)

No i talerze z logo "Gishe" ale nie wiem kiedy wyprodukowane. Znalezione w kupionym mieszkaniu.


Jak Cię interesuje z jakich lat masz Giesche to zaglądnij tutaj (Bogucice albo Bogudzice):
SYGNATURY

Jak masz napis Giesche na sygnaturze, to na pewno wyprodukowana przed 1952r (wtedy zmienili nazwę chyba na Bogucice).
 
radek_m  Dołączył: 21.11.2007
Cytuj
sygnaturę mam gishe.
 
zloty_2000  Dołączył: 27.09.2010
Cytuj
radek_m napisał/a:
sygnaturę mam gishe.

A możesz tu albo na PW wysłać zdjęcie sygnatury? Nie kojarzę takiej, w tym zapisie jaki podajesz.
 
radek_m  Dołączył: 21.11.2007
Cytuj
jak znajdę gdzie schowałem te "skorupy" to zrobięim sesję od awersu i rewersu
 

szpajchel  Dołączył: 20.04.2006
Cytuj
Trzy wariacje na temat pieczony szczupak.
 

Rivelv  Dołączył: 17.08.2008
Cytuj
pieczony w piekarniku czy grillu?
 

szpajchel  Dołączył: 20.04.2006
Cytuj
Rivelv napisał/a:
pieczony w piekarniku czy grillu?

W piekarniku. Dawno nie piekłem ryby, a tu mi się trafiła taka okazja.
 

Rivelv  Dołączył: 17.08.2008
Cytuj
zacny pomysł
może by dzisiaj rybkę :)
 

plwk  Dołączył: 21.04.2006
Cytuj
Na obiad już za późno a miałem kapuśniak i makaron zapiekany z warzywami.
 

szpajchel  Dołączył: 20.04.2006
Cytuj
Pędzę wyjąć pizzę z piekarnika :-P
 
KasiaMagda  Dołączyła: 08.05.2016
Cytuj
Wracając do korzeni dziś miałam placki ziemniaczane na obiad według nowego sposobu. Pychotka. Więc, trze się normalnie ziemniaki, dodaje cebule, jajko, mąkę, sól, pieprz i do tego można zetrzeć dodatkowo inne jarzyny np. marchewkę i seler ale z przewagą ziemniaków, w smaku nie są takie ziemniaczane. Polecam. Jutro też robię, to może zrobię zdjęcie :)

Wyświetl posty z ostatnich:
Skocz do:
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach