Sid Gotama  Dołączył: 10.10.2013
Cytuj
jaad75 napisał/a:
Lens Align podaje 25x ogniskowa i ewentualnie 50x ogniskowa.

[ Dodano: 2015-04-18, 23:50 ]
http://michaeltapesdesign.com/lensalign.html
Kliknij w Distance Tool.


Uśredniając wychodzi prawie 40 x :-P
Bo nie za bardzo jest sens robienia na 25x i 50x skoro i tak te dwa wyniki musiał bym uśrednić.
Chcę sprawdzić 18-135WR i w sumie to nie wiem jak się do tego zabrać, czy robić test na 18 i na 135 czy może na 77mm bo przecież i tak będę mógł wpisać tylko jedną wartość (od-10 do +10)?

kita 18-55WR robiłem na 35mm z odległością 40x czyli 1,4m i wyszło mi na 0 (od-6 do +6) tylko nie wiem czy dobrze do tematu podchodzę :mrgreen:
 

jaad75  Dołączył: 07.10.2006
Cytuj
Sid Gotama napisał/a:
Bo nie za bardzo jest sens robienia na 25x i 50x bo i tak te dwa wyniki musiał bym uśrednić.
Robisz dla 25x ogniskowa i sprawdzasz na 50x ogniskowa.
 

janpa  Dołączył: 23.11.2009
Cytuj
Szczerze mówiąc kalibrację kitów bym sobie odpuścił. I tak się ich używa na przesłonie przynajmniej 5.6, a najlepiej 8, gdzie GO jest na tyle duża, że i tak nie zobaczysz ewentualnego nietrafienia. Daj spokój z kalibracją i po prostu rób zdjęcia :-)
 

jaad75  Dołączył: 07.10.2006
Cytuj
janpa napisał/a:
I tak się ich używa na przesłonie przynajmniej 5.6, a najlepiej 8, gdzie GO jest na tyle duża, że i tak nie zobaczysz ewentualnego nietrafienia.
Zależy od odległości - na krótkich dystansach zobaczy je bez najmniejszego problemu.
 

janpa  Dołączył: 23.11.2009
Cytuj
Niech będzie, ale w takim razie powinien ustawiać regulację na minimalnej odległości ostrzenia zamiast na 25xogniskowa, czyż nie?
 

jaad75  Dołączył: 07.10.2006
Cytuj
24x ogniskowa na 18mm daje 45 cm, więc raczej blisko, dla 135mm, to ~3.40 m więc już dość daleko, ale na f/5.6 wciąż wyraźnie będzie widać jak rozkłada się GO.
 
zygmuntowicz  Dołączył: 10.04.2015
Cytuj
Czy można ustawić kalibrację AF w K-50 różną dla np: trzech obiektywów ?
 

plwk  Dołączył: 21.04.2006
Cytuj
Dostałeś z aparatem instrukcję obsługi?






























































Można.
 

SlicaR  Dołączył: 28.04.2013
Cytuj
plwk napisał/a:
Dostałeś z aparatem instrukcję obsługi?

To jest bez sensu - i tak jej nikt nie czyta. Powinni do aparatu dodawać link do forum :mrgreen:
 
RPM  Dołączył: 28.07.2010
Cytuj
SlicaR napisał/a:
plwk napisał/a:
Dostałeś z aparatem instrukcję obsługi?

To jest bez sensu - i tak jej nikt nie czyta. Powinni do aparatu dodawać link do forum :mrgreen:


Lepiej 0 700 PEN TAX
 

galex  Dołączył: 02.06.2006
Cytuj
RPM napisał/a:
0 700 PEN TAX


Przecież ten numer to do skarbówki, dotyczy opodatkowania piór.
 

SlicaR  Dołączył: 28.04.2013
Cytuj
Piór wietrznych.
 

akagi66  Dołączył: 16.11.2007
Cytuj
faktycznie po zrobieniu poprawek metodą opisana przez janpa mojej sigmie 50-500 wyraźnie się poprawiło. Dzięki !
 
MAX581  Dołączył: 18.03.2010
Cytuj
Ktoś wie jak odpalić debug mode w k-5 ? Bez pk thetera? czyli po staremu - karta itd... nie mam kabelka do kompa.
 

jaad75  Dołączył: 07.10.2006
Cytuj
MAX581 napisał/a:
Ktoś wie jak odpalić debug mode w k-5 ?
Trzeba sobie spreparować odpowiednie pliki na karcie - nazwy plików są na PF w tym wątku:
http://www.pentaxforums.c...re-hacking.html
Poszukaj.
 
MAX581  Dołączył: 18.03.2010
Cytuj
Wątek jest w niekompatybilnym ze mną języku więc dziękuję , postoję . Do K-10 i k-x mam ale nie będę ryzykował. Prędzej zajrzę do pudełka po kabelek. Choć działanie tego P-T też bywa porąbane. Kiedyś już miałem fajnie to wszystko poukładane, ale zachciało mi się czyszczenia kompa... Inie wiadomo której wersji PT użyć żeby nie wieszać aparatu.
:-P
 
darcus  Dołączył: 20.03.2010
Cytuj
podchodzę to mikroregulacji w K-5 II i podpinam szkło Pentaxa 50 1.4.
pytanie dlaczego w menu mikroregulacji puszka nie rozpoznaje na wyświetlaczu z jakim obiektywem ma do czynienia ? Z Tamronem 17-50 sytuacja jest ta sama. Skąd mam później wiedzieć czy puszka po ewentualnym dostrojeniu FF/BF zapamięta i rozpozna po przepięciu szkieł że dokonuje korekty na właściwy obiektyw ?
 

jaad75  Dołączył: 07.10.2006
Cytuj
darcus, rozpoznaje - ustaw sobie różne wartości dla obu szkieł, to się przekonasz.
 
darcus  Dołączył: 20.03.2010
Cytuj
Dzięki wielkie, już sobie poradziłem.
Zapamiętuje wartosci, chociaż nie wyświetla ID szkła tak jak w puszkach N i C :)
 
pawelsko  Dołączył: 04.03.2015
Cytuj
Odświeżę temat, bo albo nie ma, albo nie mogę znaleźć odpowiedzi na moje pytanie.
Chodzi o metodę zaproponowaną przez kolegę janpa.
Chciałem poddać próbie sigmę 18-35 1.8, tylko nie wiem czy stosować skrajne ogniskowe i wyniki uśredniać czy ... jak to zrobić?

Wyświetl posty z ostatnich:
Skocz do:
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach