modrzew  Dołączył: 07.12.2008
Cytuj
Jak masz różne odchyłki na różnych ogniskowych to oddaj szkło do kalibracji zamiast cudować z wyliczeniem średniej wartości korekty w puszce. Bo niby jak miało by to dobrze działać potem?
Ewentualnie kup/pożycz USB dock Sigmy.
 

popo76  Dołączył: 05.02.2008
Cytuj
Stary temat, wiem... Ale albo słabo szukam, albo sam nie wiem co ;)
Bardzo proszę o informacje o tym jak regulować.
Mam BF (aparat ostrzy za obiekt) ze szkłem F70-210. W zasadzie podobny na początku i na końcu. Jak mam ustawić korektę? Na +, czy na - ?
Aparat to k5II.
FF na - a BF na + czy odwrotnie?
 

rey  Dołączył: 12.10.2009
Cytuj
popo76 napisał/a:
FF na - a BF na +...

Dokładnie tak, jak piszesz. Dodatnia korekta przybliża płaszczyznę ostrości, można do łatwo sprawdzić bez zadawania pytań :evilsmile:
 

popo76  Dołączył: 05.02.2008
Cytuj
rey napisał/a:
można do łatwo sprawdzić bez zadawania pytań :evilsmile:

Łatwo nie ma :-P
Dzięki ;-)
 

powalos  Dołączył: 20.04.2006
Cytuj
To i ja podepnę się pod ten temat. Mając nieco czasu postanowiłem podregulować AF pod posiadane obiektywy. I tu spotkała mnie mała niespodzianka. Zmieniając obiektywy pentax'a mogę dla każdego ustawić jego własną korekcję. Inaczej ma się sprawa z obiektywami Sigmy. Posiadam Sigmę 17-70 i dla niej miałem ustawione +5. Ponieważ posiadłem Sigmę 10-20 to dla niej też postanowiłem skalibrować AF. I tu jest ten zonk ! Po podpięciu do korpusu korekcja jest taka sama jak dla 17-70 :shock: Gdy, dla próby wpisałem inną wartość to była ona pokazywana również dla 17-70. Czy to tak jest i indywidualną korekcję można przypisać tylko do jedynie słusznych obiektywów. Dzięki za odpowiedzi. Jeżeli coś podobnego już było to sorry. Pzdr.
 
darcus  Dołączył: 20.03.2010
Cytuj
Myślę, że "jedynie słuszne" obiektywy nie maja tu nic do rzeczy (może sie mylę), nie mniej jednak ,nie wiem skąd u Ciebie taki problem.
Robiłem indywidualną mikroegulację dla Tamrona, Pentaxa i ustawienia w menu zmieniają się odpowiednio do zakładanego obiektywu.
Wiadomo do Sigmy tego nie muszę robić z korpusu bo zaprzągłem do tego celu USB docka.
Czy aby na pewno nie chcący nie wykonywałeś regulacji w menu "zastosuj do wszystkich" ?
 

plwk  Dołączył: 21.04.2006
Cytuj
Sprawdź czy te Sigmy nie mają identycznych identyfikatorów.
 

powalos  Dołączył: 20.04.2006
Cytuj
darcus napisał/a:
Czy aby na pewno nie chcący nie wykonywałeś regulacji w menu "zastosuj do wszystkich" ?

Nie, z pewnością nie. Dla Tamiego też mogę ustawić, ale mam tylko jednego więc nie mogę sprawdzić.

plwk napisał/a:
Sprawdź czy te Sigmy nie mają identycznych identyfikatorów.

O, to może być to. Muszę popatrzeć pod tym względem. Dam znać gdy coś mi się "rozjaśni".
 

ZbyszekB  Dołączył: 27.09.2010
Cytuj
Cytat
plwk napisał/a:
Sprawdź czy te Sigmy nie mają identycznych identyfikatorów.

O, to może być to. Muszę popatrzeć pod tym względem. Dam znać gdy coś mi się "rozjaśni".
W Exifie. ;-)
 

powalos  Dołączył: 20.04.2006
Cytuj
plwk, chyba miałeś rację. PhotoME pokazuje następująco: "Sigma 18-50, 12-24,17-70 ou 10-20 lub Tamron 35-90mm F4 AF"

P.S.
Ale za to Soligora 100/3,5 macro AF identyfikuje mi jako: Pentax FA 100/3,5 macro ;-) To zresztą identyczne obiektywy tylko brandowane.

 
boR  Dołączył: 07.04.2014
Cytuj
To są identyfikatory obiektywów Sigma.

'3 44.1' = Sigma AF 10-20mm F4-5.6 EX DC
'3 44.3' = Sigma 17-70mm F2.8-4.5 DC Macro
'8 14' = Sigma 17-70mm F2.8-4.0 DC Macro OS HSM
'8 30' = Sigma 17-70mm F2.8-4 DC Macro HSM | C

Może brudne styki?
 

powalos  Dołączył: 20.04.2006
Cytuj
boR, jeżeli aparat identyfikuje np. tylko trzy pierwsze cyfry (a takie mam właśnie obiektywy, jak dwa pierwsze), to sprawa jest jasna. Styki dla pewności przeczyszczone.
P.S.
Można wiedzieć gdzie znalazłeś te identyfikatory ?
 
boR  Dołączył: 07.04.2014
Cytuj
powalos napisał/a:
Można wiedzieć gdzie znalazłeś te identyfikatory ?

http://www.sno.phy.queens...mes/Pentax.html
Jest jeszcze taka:
'8 11' = Sigma 10-20mm F3.5 EX DC HSM

PS
Sprawdź Exiftool + nakładką ExittoolGUI LensID.

 

powalos  Dołączył: 20.04.2006
Cytuj
boR, dziękuję nie znałem tego. Analizując te tabele, doszedłem do wniosku, że jednak aparat działa prawidłowo. Pzdr.
P.S.
Czyli aby sprawdzić na 100% poprawność działania aparatu należałoby podłączyć inną Sigmę o zupełnie różnym identyfikatorze. Może na PPD uda się to sprawdzić.
 

plwk  Dołączył: 21.04.2006
Cytuj
Będę miał dwie inne Sigmy.
 
boR  Dołączył: 07.04.2014
Cytuj
powalos napisał/a:
boR, jeżeli aparat identyfikuje np. tylko trzy pierwsze cyfry (a takie mam właśnie obiektywy, jak dwa pierwsze), to sprawa jest jasna.

Potwierdzam, sprawdziłem właśnie LensID tego obiektywu (fotka z internetu) i zamiast czterocyfrowego, jest trzycyfrowy.
Sigma or Tamron Lens
LensID 3 44
 
RPM  Dołączył: 28.07.2010
Cytuj
powalos napisał/a:
Tjedynie słusznych obiektywów.


Każdy obiektyw ma swoje ID. Jeśli w ramach Sigmy id się pokrywają to jest to ich wina nie Pentaxa.

Przykład:

512+0 - Pentax "K or M Lens"
1024+0 - Pentax "A Series Lens"

ale

1536+23 - "smc PENTAX-F 100-300mm F4.5-5.6"
1536+23 - "Sigma AF 28-300mm F3.5-5.6 DL IF"
1536+23 - "Sigma AF 28-300mm F3.5-6.3 DG IF Macro"
1536+23 - "Tokina 80-200mm F2.8 ATX-Pro"

Lens id jest 2 bajtowy - 1536 + 23 to 3 << 8 + 23 - tak wynika ze specyfikacji Exif-a.

Programy do RAW-ow mogą zgadywać takie mieszane obiektywy np. po ogniskowej - w podanym przykładzie ogniskowa poniżej 80 wskazuje na Sigmy 28-300. Ale korpus tego nie wie - zapisuje do Exif-a to co odczytał z obiektywu
 
pawelsko  Dołączył: 04.03.2015
Cytuj
Mam pytanie w/s kalibracji sigmy USB dock-iem.
Czy poprawne skalibrowanie TYLKO na nieskończoność będzie mieć wpływ na inne odległości ? Czy trzeba skalibrować (WSZYSTKIE) dokładnie takie odległości i ogniskowe jakie są pokazywane po podłączeniu usb docka?
 
dr_Fell  Dołączył: 30.08.2008
Cytuj
pawelsko napisał/a:
Mam pytanie w/s kalibracji sigmy USB dock-iem.
Czy poprawne skalibrowanie TYLKO na nieskończoność będzie mieć wpływ na inne odległości ?

Tak, ale największą na sąsiadującą. Na pozostałe będzie miało niewielki albo żaden.

pawelsko napisał/a:

Czy trzeba skalibrować (WSZYSTKIE) dokładnie takie odległości i ogniskowe jakie są pokazywane po podłączeniu usb docka?

Kalibrować możesz przecież tylko określone odległości i ew. ogniskowe, jakie są pokazywane. Jeśli chodzi Ci o testowanie obietywu po kalibracji to:
Jeśli nie będziesz kalibrował dokładnie takich to jak sprawdzisz, czy kalibracja była poprawna? W tych obiektywach miałem tak, że na jednej odległości był BF a na sąsiedniej FF, oba wyraźne. Jakbym potem testował odległość pomiędzy nimi, pewnie wyszłoby, że jest celnie...

Wyświetl posty z ostatnich:
Skocz do:
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach