squonk  Dołączył: 01.09.2008
Cytuj
To nie tak: ponieważ lampa komunikuje się z body, pobiera sobie z niego (aparat w trybie manualnym) ustawione ISO i przysłonę po czym wyzwala błysk - lampa stwierdza że dla tych parametrów to starczy - więc przerywa błysk i jest OK. Często z nowymi obiektywami ta automatyka jest bardziej przewidywalna w naświetlaniu niż p-ttl....
 

Sid Gotama  Dołączył: 10.10.2013
Cytuj
Hm... chyba doświadczyłem pomroczności jasnej bo nie rozumiem :oops:

Przecież ISO sobie ustawiam sam, przysłonę też, ogniskową wklepuję po podłączeniu obiektywu.
Więc body ma wszystkie potrzebne dane do przekazania lampie.
 

squonk  Dołączył: 01.09.2008
Cytuj
Możesz wklepać sam - np. af540/360FGZ dość wolno komunikowały się z body i szybciej było wpisać samemu; 58-AF2 pobiera sobie sam wartości ustawione w body w trybie M - innymi słowy - nie potrzeba wklepywać do lampy w/w parametrów.

Teraz OK?
 

Sid Gotama  Dołączył: 10.10.2013
Cytuj
Hm... chyba tak.

Czyli problemem jest że lampa nie wie jaką mam przysłonę ustawioną na obiektywie bo ISO jest znane, ogniskowa też (podajemy ją po wpięciu takiego obiektywu dla SR)

EDIT
PS
Zagalopowałem się w poprzednim poście, pisząc:
Przecież ISO sobie ustawiam sam, przysłonę też, ogniskową wklepuję po podłączeniu obiektywu.

Bo przecież informacja o przysłonie i tak nie jest znana body więc nie może być przekazana lampie. I stąd chyba wynika mój błąd w zrozumieniu tego tematu.
 

squonk  Dołączył: 01.09.2008
Cytuj
Jeśli obiektyw jest bez styków to przysłonę trza wklepać :-)
 

Sid Gotama  Dołączył: 10.10.2013
Cytuj
squonk napisał/a:
Jeśli obiektyw jest bez styków to przysłonę trza wklepać :-)


Ok :mrgreen:
A wracając do mojego pytania, czy to jest to co różni lampę z własną automatyką od lampy bez niej... bo podejrzewam że nie :-/

Uproszczę może i będzie mi łatwiej zrozumieć: :mrgreen: bo się delikatny chaos zrobił i nie mam pojęcia o jakiej lampie teraz rozmawiamy :oops:

1 - Body K5II i Lampa z automatyką własną np.METZ 58 AF-1:
a - podpinam obiektyw ze stykami, body się kontaktuje z lampą podając jej parametry.
b - podpinam obiektyw bez styków...

2 - Body K5II i Lampa bez automatyki własnej np.METZ 52 AF-1
a - podpinam obiektyw ze stykami, body się kontaktuje z lampą podając jej parametry.
b - podpinam obiektyw bez styków...
 

pyciar  Dołączył: 29.06.2007
Cytuj
1b - podajesz lampie przesłonę i hula
2b - lampa zawsze wali pełną mocą (albo taką jaką jej ustawisz w trybie M)

58-ka jest klasę wyżej od 52-ki a ta klasę wyzej od 44-ki. 36-tkę podobno robi tumax :evilsmile:
 

Sid Gotama  Dołączył: 10.10.2013
Cytuj
pyciar napisał/a:
1b - podajesz lampie przesłonę i hula
2b - lampa zawsze wali pełną mocą (albo taką jaką jej ustawisz w trybie M)

Ok, dzięki, teraz już chyba zrozumiałem :mrgreen:

pyciar napisał/a:

58-ka jest klasę wyżej od 52-ki a ta klasę wyzej od 44-ki. 36-tkę podobno robi tumax :evilsmile:


58 jest na alledrogo, ale sprzedawca jakiś niechętny do podania informacji o ilości błysków to sobie ją odpuszczę.
 

plwk  Dołączył: 21.04.2006
Cytuj
Z oboma lampami można pracować z dowolnym szkłem w trybie ustawień ręcznych.
 

Sent  Dołączył: 06.07.2010
Cytuj
Witam!
Ja mam pytanie, bo sam sobie nie mogę sobie poradzić.
Dostałem okazję robić zdjęcia w klubie (bardziej to będzie rekreacyjnie niż zarobkowo) i potrzebuję lampę. Kiedyś już wypożyczyłem i robiłem zdjęcia na chrzcinach Sigmą EF-610 DG Super i szczerze powiedziawszy jakoś tak trudno z nią było się zgrać.
Teraz stoję przed wyborem: używana Metz 58 a nowa 52...
Sęk w tym, że 58 pod Pentaxa jest mało i trudno je kupić. Czy brak automatyki własnej w 52 będzie aż tak mocno odczuwalny?
 
Blesso  Dołączył: 24.09.2007
Cytuj
Używany Metz58 serii pierwszej czy drugiej?
Ale ogólnie - Metz pierwszej serii posiadał żarniki o " problematycznej" żywotności.
Kupuj nową lampę !
 

Sent  Dołączył: 06.07.2010
Cytuj
Właśnie pierwszej. Były 2 ostatnio na allegro, ale poszły.
Sęk w tym, że Sigma na P-TTL często zawodziła.
Ale chyba faktycznie wezmę nową 52 z przedłużoną gwarancją w RTVeuroAGD, choć ten wyświetlacz mi średnio pasuje...
Dzięki Blesso :-B
 
chriss  Dołączył: 22.05.2012
Cytuj
Zaopatrzyłem się w tę lampę. Jestem jednak nowicjuszem w stosowaniu lamp zewnętrznych (jedyną jaką używałem to lampa zewnętrzna do Zenita, która musiała naładować się z gniazdka, bo nie była bateryjna :) ), proszę o wyrozumiałość.

W zakupionym zestawie jest instrukcja po polsku oraz w językach obcych (ta jest lepsza, bo poparta obrazkami z opcjami w menu lampy). Niestety, obie instrukcje trochę się różnią (np. w polskiej wersji jest jakby więcej opisów, np. jest punkt 11.3, którego nie widzę w wersji obcojęzycznej).

Do rzeczy.
Przywołany punkt 11.3 dotyczy "Ustawienia przedbłysku lub ustawienia synchronizacji błysku (Canon, Nikon, Olympus, Pentax, Sony)". I teraz instrukcja podaje:
"Ustaw tryb TTL na lampie:
* naciśnij przycisk SYNCH na ekranie dotykowym lampy dopóki nie pojawi się menu synchronizacji,
* naciśnij przycisk z symbolem błyskawicy na ekranie dotykowym lampy, aby lampy nie wykonywały przedbłysku przed wykonaniem zdjęcia. Naciśnij przycisk z symbolem trzech błyskawic, aby wybrać wykonywanie zdjęć z przedbłyskiem lamp".
Gdzie jest tryb TTL? W lampie (wersja 1.3) jest P TTL, P TTL HSS, M, SPOTBEAM, Master, Control, Slave, Servo.
Gdzie jest SYNCH?

Druga rzecz. Biały wysuwany dyfuzor i plastikowy opuszczany dyfuzor (z symbolem 12 mm).
Gdy mam wyciągnięty biały dyfuzor i opuszczony dyfuzor, lampa prześwietla (podobnie zresztą, gdy jest tylko opuszczony dyfuzor, a biała karta schowana). Kiedy stosować dyfuzor 12 mm?
 

dybon  Dołączył: 05.12.2007
Cytuj
chriss napisał/a:
Gdy mam wyciągnięty biały dyfuzor i opuszczony dyfuzor, lampa prześwietla (podobnie zresztą, gdy jest tylko opuszczony dyfuzor, a biała karta schowana). Kiedy stosować dyfuzor 12 mm?


Z tego co pamiętam nie mogą razem pracować, albo jeden albo drugi.
 

dexdorma310878  Dołączył: 26.06.2015
Wgrywanie nowego Firmware Cytuj
Znalazłem instrukcje, ale chciałbym krok po kroku ją zrozumieć:
tutaj jest tez link .
http://pentax.org.pl/viewtopic.php?t=38271
- po widzę że fotki nie wyszły

to mam po rozpakowaniu, w tym na dole w PDF , jest instrukcja ale translator tez słabo sobie radzi z tłumaczeniem.



to jest jak otworze pierwszy plik "52AF-1 Pentax




Rozumiem, ze ten Driver to trzeba zainstalować!










Reasumując:chciałbym przestudiować to z Fachowcami
Posiadam Windows 8.1

-Instaluje DRIVER na Komputerze

1. Wyłączam Lampe
2. Wyciągam baterie z lampy
3. Podłączam Lampę do PC, za pomocą USB - komputer instaluje sam sprzęt - jak to czyni z innymi np:Pendrive
4.W folderze 52AF1 Pentax V1.3 D- instaluje -FirmwareUpdate

klikam ok. i tak dalej, ale cos takiego jeszcze mi translator przetłumaczył:

'5. Otworzy się okno "Aktualizacja oprogramowania". Klikając na przycisk "Start", aby rozpocząć
Aktualizacja oprogramowania. Aktualizacja oprogramowania należy uruchomić, ale tylko około 5 sekund po otwarciu okna
być, bo inaczej w warunkach załączony lampa błyskowa nie jest rozpoznawany.
Po procesie aktualizacji trzeba będzie czekać nawet "danych sterujących". Otworzy się następujące okno"




Czy coś pominąłem, proszę o pomoc.


Z góry wam dziękuje

[ Dodano: 2015-09-07, 12:07 ]
Nie mogę zainstalować poprawnie Driverinstal , posiadam windows 8.1 jak to wykonać?
 
chriss  Dołączył: 22.05.2012
Cytuj
Z tego co pamiętam, to nie instalowałem Driveinstall, bo Windows7 wykrył lampę i od razu korzystałem z FirmwareUpdate.exe

Co się dzieje, gdy podłączasz lampę do komputera? Szuka sprzętu? Masz informację, że nie udało zainstalować nowego sprzętu?

Co to znaczy, że nie możesz prawidłowo zainstalować Driveinstall? Masz jakiś komunikat?
 

dexdorma310878  Dołączył: 26.06.2015
Cytuj
Tak.
To komunikat o nie poprawnym zainstalowaniu programu:

https://www.google.pl/sea...P1vcLLkWGvdM%3A


nawet jak kliknę że został poprawnie zainstalowany, to nie widzę tego programu
 

plwk  Dołączył: 21.04.2006
Cytuj
To jest akurat komunikat informujący, że system nie wie czy program został poprawnie zainstalowany. Użytkownik ma wybrać opcję, że jest OK albo trzeba instalować od nowa. Przy sterownikach niecertyfikowanych przez Microsoft to chyba normalne zachowanie. Istotne jest czy system widzi potem lampę czy nie.
 

dexdorma310878  Dołączył: 26.06.2015
Cytuj
Udało się:

1. Podpiąłem do pc -- zainstalowało Lampe w parę sekund.
2. zainstalowałem Driverinstall - już nie wyskoczył komunikat
3. kliknąłem w Firmware i zaktualizowało.
4. odłączyłem lampę
 
adk11  Dołączył: 10.11.2007
Cytuj
Witam, gdzie mogę znaleźć instrukcję pl do tej lampy?

Wyświetl posty z ostatnich:
Skocz do:
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach