dexdorma310878  Dołączył: 26.06.2015
Cytuj
Nigdzie. Jak kupisz od polskiego producenta to będzie książeczka ale przetłumaczona troszke dziwnie

[ Dodano: 2015-12-25, 09:43 ]
Nigdzie, jesli kupisz u polskiego producenta to dostaniesz licho przetłumaczoną książeczkę
 

Sid Gotama  Dołączył: 10.10.2013
Cytuj
dexdorma310878 napisał/a:
Nigdzie. Jak kupisz od polskiego producenta to będzie książeczka ale przetłumaczona troszke dziwnie



A ja proponuję wpisać w guglarkę taki ciąg:
Metz 52 AF-1 pdf pl pentax
i sprawdzić pierwszy link jaki nam wypluje.
 

dexdorma310878  Dołączył: 26.06.2015
Cytuj
to jest metz 50 i niestety ale sie troszkę rózni,
 

Valturman  Dołączył: 04.01.2014
Cytuj
Witam
jako lamer rzadko tu zaglądam ale urodził mi się problem :D
Już w koszyku miałem tą lampę, gdy znalazłem coś takiego!!!

https://www.youtube.com/watch?v=RYEYJYXjMDc

w drugiej połowie testu pojawiają straszne rzeczy na fotografowanym obiekcie.
Czy mieliście podobne doświadczenia? czy to tylko strachy na lachy? i dla czysto amatorskich zastosowań ten problem jest nieistotny?

[ Dodano: 2016-03-11, 23:51 ]
i dodatkowe pytanie
zająłem się wykopaliskami i z szuflady wydobyłem lampkę Revue tron c30s. piękny manualny zabytek. troszkę się pobawiłem. okazało się że nie do końca zapomniałem o co chodzi w fotografii z manualami :) (ostatni raz było to na zenicie ).

ale ad rem

ta lampa na na stopce najprawdopodobniej napięcie 10.40 V.
czy jest ono bezpieczne dal obecnych cyfrówek? czy tez lepiej jej nie podpinać do K-50, bo szok może go zabić?
 

plwk  Dołączył: 21.04.2006
Cytuj
Wytrzyma, zalecane poniżej 24V.
 

Ste  Dołączył: 27.08.2008
Cytuj
Cześć. Czy ktoś z szanownych forumowiczów ma pojęcie jak uzyskać z rzeczoną lampą błysk na drugą kurtynę w k3II . Niby opcja jest, ale instrukcja lampy odsyła do ustawień w body a tu ni widu ni słychu.
 

zuka68  Dołączył: 31.05.2010
Cytuj
Ste napisał/a:
Cześć. Czy ktoś z szanownych forumowiczów ma pojęcie jak uzyskać z rzeczoną lampą błysk na drugą kurtynę w k3II . Niby opcja jest, ale instrukcja lampy odsyła do ustawień w body a tu ni widu ni słychu.


aż musiałem zerknąć jak wygląda tył w K3II :mrgreen: Pod OK masz symbol pioruna i tam szukaj. Tak myślę ;-)
 

Ste  Dołączył: 27.08.2008
Cytuj
Serio??? ;-)
Brak trybu rear, tylko synchro z długimi czasami który strzela na pierwszą kurtynę.
 

zuka68  Dołączył: 31.05.2010
Cytuj
W moich aparatach (K-50/K-70) jest opcja "synch. na kurtynę tylną", ale tylko jest podświetlone z obiektywami przenoszącymi automatykę. Myślałem, że o to Ci chodzi...
 

plwk  Dołączył: 21.04.2006
Cytuj
Zerknąłem w menu lampy w K-5 IIs i piąta z kolei opcja to synchronizacja na kurtynę tylną.
 

Ste  Dołączył: 27.08.2008
Cytuj
No to w k3II są tylko 4 opcje.... I to nie w każdym trybie. Np. w trybieM jest tylko błysk włączony lub redukcja czerwonych oczu.
 

zuka68  Dołączył: 31.05.2010
Cytuj
Zerknąłem na test Optycznych i w specyfikacji jest coś takiego:
Lampa błyskowa
• Brak wbudowanej, obsługa zewnętrznej lampy
• Synchronizacja do 1/180s
• Korekcja siły błysku od -2 do +1 EV
• Tryby pracy: Auto, Ręczny (wł./wył.), Redukcja efektu czerwonych oczu, Synchronizacja z długimi czasami migawki, Synchronizacja z drugą kurtyną migawki, Tryb błysku bezprzewodowego
 

Ste  Dołączył: 27.08.2008
Cytuj
A wg instrukcji i menu w aparacie trybu takiego w tym miejscu nie ma
 

zuka68  Dołączył: 31.05.2010
Cytuj
Ste napisał/a:
A wg instrukcji i menu w aparacie trybu takiego w tym miejscu nie ma

nie wiem czy jest w menu, ale jest na tylnej ściance i Optyczni to potwierdzają. Masz na prawo od wyświetlacza przycisk "OK" i poniżej taki z symbolem pioruna. Zatwierdzasz i wybierasz jeśli obiektyw przenosi automatykę
 

Ste  Dołączył: 27.08.2008
Cytuj
I w tym miejscu takiego trybu brak

[ Dodano: 2017-06-24, 20:44 ]
Metz mnie zawiódł. Pierwsza impreza i palnik eksplodował.... :-/
 
madey  Dołączył: 23.05.2014
Cytuj
Miałem to samo. Lampa po kilunastu zdjeciach eksplodowala. Trzaski i iskry ustapily dopiero po wyjeciu baterii. Reklamacja i po miesiacu wymiana na nowa. Nowa wlasnie w zeszlym miesiacu po ok 200 błyskach odmowila posluszenstwa. Najpierw zdarzalo jej sie co jakis czas nie blysnac a potem zamarla. Tym razem naprawa - jutro odbieram - podobno wymienili cala elektronike. Zamowilem juz chinska yn 585. Jak metz 52 schrzani sie 3 raz - mysle ze to nastapi poprosze o zwrot kasy. Nie pilecam tego metza :(
Wybaczcie brak polskich znakow ale pisze z komorki.
 

plwk  Dołączył: 21.04.2006
Cytuj
Piszę z kuchni, więc używam polskich znaków.
 
Bogdan  Dołączył: 07.07.2008
Cytuj
Ponieważ bardzo rzadko korzystam z zewnętrznej lampy, mam pytanie odnośnie jej użytkowania .
Używam ją z K-30.
Przy fotografowaniu przy świetle odbitym ustawiając w aparacie na auto, aparat przy podłączonej lampie ustawia bardzo długie czasy z max. ISO.
Gdy ustawię na M przy ISO np 200-1600 (czas i przysłona doświadczalnie) również aparat podstawia mi ISO 1600.
ostatnio robiłem z Sigmą 17-50 2,8 HSM.
Czy w tym przypadku nie działa żadna automatyka lampy?
Przynajmniej takie mam wrażenie.
Używając obiektywu bez styków, również można doświadczalnie ustawić parametry i robić fotki.
Jaki wpływ mają w takim razie styki?
Wydawało mi się, że w pttl lampa zanim błyśnie, wykona jakieś przed błyski, sprawdzi odp. światło i odp. mocno błyśnie.
Czy coś powinienem jeszcze ustawić?
Kieeedyś w Zenicie z lampą bez żadnej automatyki, ustawiało się czas 1/30 i cała reszta doświadczalnie.
Tutaj mam podobne wrażenie.
 

Sent  Dołączył: 06.07.2010
Cytuj
Z tego co zauważyłem u siebie, to aparat stara się zawsze jak najmniej używać lampy, więc jak mu dałeś duży luz w postaci ISO 1600, to on to wykorzystuje. Swoją drogą jak go ustawisz na AUTO to on jeszcze będzie otwierać przesłonę, żeby złapać dużo światła zastanego.
Ustaw np. tryb Av lub Tv, ISO 200-400, a zobaczysz, że aparat zacznie kombinować z mocą lampy ;-)
Do tego można w lampie podbić ekspozycję.

Wyświetl posty z ostatnich:
Skocz do:
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach