Gwiazdor  Dołączył: 05.03.2007
Cytuj
Tyle, że wtedy może być problem z komunikacją między wbudowaną a zewnętrzną.
 
rad500  Dołączył: 08.10.2008
Cytuj
Potwierdzam - przy zakrytej lampie wbudowanej wyzwolenie lampy SLAVE nie dzała.
Pozostaje tryb CONTROL - ale wtedy lampa SLAVE nie działa,
no i jeszcze jak regulować moc lampy wbudowanej?
 

pyciar  Dołączył: 29.06.2007
Cytuj
Zrób lusterko żeby wbudowana błyskała po ścianie/suficie ale żeby metz ją widział. W menu jest opcja czy wbudowana ma uczestniczyć w naświetlaniu - jeśli ustawisz "nie" to powinna błyskać z minimalną mocą. Zresztą: masz lampy:testuj
 
rad500  Dołączył: 08.10.2008
Cytuj
W podmenu Błysk Master jest regulacja kompensacji od -2 do chyba +1, aczkolwiek całkowitego wyłączenia nie widziałem (opcji "nie")
 

Gwiazdor  Dołączył: 05.03.2007
Cytuj
rad500 napisał/a:
Pozostaje tryb CONTROL - ale wtedy lampa SLAVE nie działa,
no i jeszcze jak regulować moc lampy wbudowanej?
Coś źle robisz, albo się mocno pozmieniało. :roll:
Mi ustawienie w aparacie "control" bez problemu wyzwala lampę (inny model Metza, ale to nie powinno mieć znaczenia).
 
rad500  Dołączył: 08.10.2008
Cytuj
Przy CONTROL w aparacie i SLAVE w lampie wszystko działa.
Tylko w CONTROL (K3) i CONTROL (Metz) lampa nie jest wyzwalana.
Chodzi mi tylko o to, żeby lampa wbudowana nie była wyzwalana
lub chociaż jej moc zmniejszona.
Na jakimś zagranicznym topicu przeczytałem, że w innych systemach
jest ten sam "problem". Także pozostaje jakieś ręczne przytłumienie lampy w body.
 

bakulik  Dołączył: 20.04.2013
Cytuj
rad500 napisał/a:
Tylko w CONTROL (K3) i CONTROL (Metz) lampa nie jest wyzwalana.

Nic dziwnego, Metz przy takim ustawieniu jest nastawiony na sterowanie innymi lampami, a nie na bycie sterowanym.

Lampa wbudowana musi błysnąć po otwarciu migawki, żeby „dać znać” lampie sterowanej, że ta ma już błysnąć. Ilość światła wysłanego przez lampę wbudowaną musi być taka, żeby zostało ono „zauważone” przez lampę (lub lampy) główne. Przy małych odległościach może być ono widoczne na zdjęciu. Można na lampę wbudowaną nałożyć filtr IR, wtedy błysku nie będzie widać, ale osłabi to zasięg działania systemu.
 
rad500  Dołączył: 08.10.2008
Cytuj
aha, czyli chodzi o dostrzeżenie błysku lampy wbudowanej przez lampy sterowane,
myślałem, że poza błyskiem wychodzi z przodu lampy także jakiś osobny sygnał radiowy.
 

Enzo  Dołączył: 20.12.2006
Cytuj
rad500 napisał/a:
myślałem, że poza błyskiem wychodzi z przodu lampy także jakiś osobny sygnał radiowy.

Nie w tym systemie.
 

Gwiazdor  Dołączył: 05.03.2007
Cytuj
Cytat
Na jakimś zagranicznym topicu przeczytałem, że w innych systemach jest ten sam "problem". Także pozostaje jakieś ręczne przytłumienie lampy w body.
A spotkałeś ten "problem" w swojej praktyce, czy tylko teoretyzujesz? Tak jak napisał Bakulik, nie da się inaczej.
 
rad500  Dołączył: 08.10.2008
Cytuj
o tym issue czy tam problemie czytalem jakims forum,
Ale to w sumie zaden problem przeciez, lepiej jak lampa cos robi dodatkowo niz nie robi niczego ;)
 

Gwiazdor  Dołączył: 05.03.2007
Cytuj
Pytam, bo jeśli faktycznie przy robieniu zdjęć ci to przeszkadza to można kombinować. A jeśli nie to olej temat i wróć do niego kiedy będzie ci to przeszkadzało. :-B
 
rad500  Dołączył: 08.10.2008
Cytuj
Spoko,
na razie jedyna sesja, jaką robiłem z lampą, to była z użyciem samej lampy Metz 52 (na aparacie),
także doświadczenia nie mam dużego.
Wydaje mi się (może mi się tylko wydaje), że gdybym użył jej jako zewnętrznej (dalej stojącej), to zdjęcia byłyby mniej przepalone. Oczywiście robiłem też foty z lampą skierowaną do góry.
 

Gwiazdor  Dołączył: 05.03.2007
Cytuj
Nie ma niczego lepszego niż spróbować samemu. Godzina takiej zabawy daje nieskończenie więcej niż czytanie o tym w necie. :-)
 
rad500  Dołączył: 08.10.2008
Cytuj
W pełni się zgadzam :)
chciałem się tylko przygotować odpowiednio przed ewentualną sesją.
Mam jeszcze pytanie, jakie ISO stosować w pomieszczeniu ze średnim oświetleniem? Ostatnio fociłem na 400, ale nie wiem, bo wolałem mniej błysku z lampy a większe ISO (szumy), zakładając oczywiście, że w K3 przy tym ISO jakoś specjalnie szumów widać nie będzie.
 

Enzo  Dołączył: 20.12.2006
Cytuj
rad500 napisał/a:
Mam jeszcze pytanie, jakie ISO stosować w pomieszczeniu ze średnim oświetleniem?

9001.
 
rad500  Dołączył: 08.10.2008
Cytuj
taa, wiem, że banalne pytanie, nie trzeba odpowiadać ;)
 

Sid Gotama  Dołączył: 10.10.2013
Cytuj
Witam

- Czy Metz 52-AF1 z tematu (z panelem dotykowym) to nowszy model od METZ 58 AF-1?
- Te dwie lampy różnią się mocą i panelem kontrolnym ale czy jest coś jeszcze,coś co którejś z tych dwóch konstrukcji doje przewagę (pomijając moc)?
- No i ten nieszczęsny panel dotykowy, mam mieszane uczucia, powiedzcie jak z wygodą?

A może coś innego w okolicach 600-800 (używka też wchodzi w grę)
 

squonk  Dołączył: 01.09.2008
Cytuj
Różnią się dwoma rzeczami, które ma 58-AF2 a nie ma 52-AF1:
1/ dodatkowy palnik (mający 3 stany: off, 1/1 i bodaj 1/4 mocy),
2/ własna automatyka tyrystorowa: możliwość korzystania z automatyki lampy np.z obiektywami bez styków.
 

Sid Gotama  Dołączył: 10.10.2013
Cytuj
squonk napisał/a:
...
2/ własna automatyka tyrystorowa: możliwość korzystania z automatyki lampy np.z obiektywami bez styków.


Próbowałem coś znaleźć na temat automatyki lampy i znalazłem coś takiego:
jorge.martinez napisał/a:

Auto zielone i czerwone - To automatyka własna lampy. Ustawiasz sobie ISO pierwszych suwakiem, a na drugiej linijce masz zakres (zasięg) danego programu dla każdej z przysłon. Resztę sobie dobierzesz eksperymentalnie.

Czyli jeżeli dobrze to rozumiem ta automatyka to to, co mam w starej lampie przerobionej na cyfrę czyli COBRA auto210 po prostu tryb czerwony lub niebieski i suwaczek?

Więc idąc dalej w tym temacie co się stanie jeżeli do k5II podepnę obiektyw który nie skomunikuje się z body (bo chyba o to chodzi)?
Lampa Metz 52-AF1 nie błyśnie w ogóle?

Wyświetl posty z ostatnich:
Skocz do:
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach