Jasiek Matacz  Dołączył: 17.01.2008
Cytuj
Wiem zaglądałem tam(na prawdę czytam temat zanim odpiszę a to było w pierwszym poście) ale nie mogę sobie poradzić bo Chce wywołać FOMAPANa 100ISO w AGFie R09(Rodinal) i mi wyskakuje coś takiego:
Film Developer Dilution ASA/ISO 35mm 120 Sheet Temp Notes
Fomapan 100 Rodinal 1+100 50 7 20C [notes]
Fomapan 100 Rodinal 1+25 100 3.5 20C
Fomapan 100 Rodinal 1+50 100 7 20C
Fomapan 100 Rodinal 1+100 400 26 20C
I nie widzę tu jak wywołać w rozcieńczeniu 1+100 tak by wyszło normalnie- 100ISO. jest taka metoda do 1+25 i 1+50 ale nie ma do 1+100. Cały problem tkwi w tym że jest podane to do 1+50 a nie do 1+40. Czemu? Bo do wywoływacza dali mi tabelkę z przelicznikiem ile razy czas wydłużyć w innych rozcieńczeniach jak mamy czas w 1+40 :-(
P.S Czemu mały obrazek i typ 120 wywołuje się w innych rozcieńczeniach i czasach? Zawsze myślałem że to ta sama klisza(przynajmniej z nazwy oba to FOMAPAN 100)?
 

Stachu  Dołączył: 27.04.2007
Cytuj
http://www.foma.cz/Upload..._pan_100_en.pdf
http://www.retrophotograp...nstructions.pdf

Nie wywoływałem Fomy 100 (tylko 200 i 400), więc nie napiszę jak robiłem. Dlaczego chcesz koniecznie 1:100?
 

Jasiek Matacz  Dołączył: 17.01.2008
Cytuj
Bo najtaniej wyjdzie, a to na moją żakowską kieszeń jest bardzo ważne :-) Mam korex Tank 800, żeby wywołać 1 film trzeba o ile pamiętam(teraz jestem u rodziny więc nie sprawdzę) 400-450ml roztworu. Więc biorę 5ml AGFy+500ml wody i mam jak znalazł(dowiedziałem się że na film trzeba min 5ml). I wtedy za 34zł mam roztworu na 100 klisz. Ma ktoś jakiś inny sposób? Bo przyznam się że trochę się gubię- pierwszy raz mam taki wybór jakie rozcieńczenie,temperatura itp.
 

MarWoj  Dołączył: 15.03.2007
Cytuj
Jasiek , jeśli masz czas wołania dla rozcieńczenia 1+40,to wywołując w 1+100 przemnóż przez 2,5. Dla czasu przy rozc. 1+50 - 2x. W rodinalu dosyc trudno jest cos zepsuć ,bo trzeba by na raz zle dobrać czas i rozcieńczenie. Wg Wojtka Tkaczyńskiego ( artykuł w "Pozytywie" nr 9/2000 ) ,rodinal jest mało wrażliwy na wahania temperatury w trakcie wołania, i niewielkie błędy w rozcieńczaniu. Największe znaczenie ma sposób i częstotliwość mieszania. Tak w ogóle ,to rodinal jest jednym z lepszych wywoływaczy ( i często niedoceniany). Mając jeden koncentrat można miec wywoływacz kontrastowy i energiczny,albo wyrównawczy i niezbyt ziarnisty. Kwestia tylko rozcieńczenia i temperatury wywoływania. UWAGA -NIE TWIERDZĘ, ŻE to najlepsza wywojka,ale w wielu zastosowaniach sprawdza sie idealnie. Nie wspomne o wydajności i wręcz legendarnej trwałości ( nie dotyczy czeskiego Fomadonu R 09 - nie wiem dlaczego krystalizuje po okresie 2-3 lat od upłyniecia daty używalności ).
 

Stachu  Dołączył: 27.04.2007
Cytuj
Na 1 film 35mm trzeba 400ml roztworu. 34zł/50 klisz to też chyba niedużo?
 

Jasiek Matacz  Dołączył: 17.01.2008
Cytuj
no niby tak ale jeśli efekt ma być taki sam to po co przepłacać dwukrotnie? I mam drugie pytanie czy Fomy R09 da ten sam wynik co AGFy? Bo fomę mogę mieć sporo taniej tylko nie wiem czy tak samo dobra.
 

Stachu  Dołączył: 27.04.2007
Cytuj
Ja używam Fomy i jestem zadowolony, ale nie mam porównania, bo nie używałem innych.
 

MarWoj  Dołączył: 15.03.2007
Cytuj
Jasiek Matacz napisał/a:
pytanie czy Fomy R09 da ten sam wynik co AGFy

Nie użwałem jeszcze AGFY _ używałem Fomy. Teraz używam Adoxa R 09. Różnic nie dostrzegam, bo to przecież ta sama receptura.Może tylko w Fomie nie ma jakis stabilizatorów, bo jak napisałem po 2-3 latach od upływu daty ważności krystalizuje (na dnie pojawia się taki szkisty osad - trzeba sie pilnować ,bo skład już zmieniony ). Jeśli będziesz w stanie zużyc opakowanie w ciągu okresu przydatności ,to bierz Fomę. R 09 daje fajne efekty z APXami. Można w nim nawet podbić czułośc o 1 EV (co czasami robię z APX 400). Żałuję,że nie ma już Fomy 800 - wywoływana w stężeniu 1+25 dawała spore, ostre ziarno, fajnie redukujące szczegóły.Niestety gdy to "odkryłem" ,zaprzestali produkcji.
 

Stachu  Dołączył: 27.04.2007
Cytuj
Jak wywołać Fomę 100@400 w R09? Digitlatruth podaje 1+100 26 minut. Nie będzie za długo?
 

MarWoj  Dołączył: 15.03.2007
Cytuj
Stachu, nigdy nie forsowałem w R 09 więcej niż o 1 EV. Do forsowania o 2 EV zwykle używam czegoś w typie microphenu. Koledzy pewnie polecą x-tola.
Ps. Może zanim wywołasz TEN negatyw, zrób jakiś test na kilku naświetlonych klatkach z innej rolki.
 

szpajchel  Dołączył: 20.04.2006
Cytuj
Może to się przyda:
http://www.rangefinderfor...=rodinal&page=2
Dawno żaden forumowy wątek tak na mnie nie podziałał.
 

Stachu  Dołączył: 27.04.2007
Cytuj
Już po sprawie. Wywołałem w R09 1+100 26 min 22*C i wyszło bardzo dobrze.
MarWoj, dzięki za radę, ale mam tylko dwie (TE) klatki 100@400 więc testu nie było na czym zrobić. ;)
Dzięki szpajchel, widzę dużo info o rodinalu tam. Na pewno się przyda.

[ Dodano: 2010-02-11, 19:28 ]

http://www.bw-reeltime.com/
Może się komuś przyda. :)
 

Mistrz.Mietek  Dołączył: 07.06.2010
Cytuj
Mam małą prośbę. Dosyć dawno natrafiłem na (chyba) niemiecką stronę z czasami, na której oprócz wyboru filmu i wywoływacza, można było uwzględnić częstość i czas mieszania. Mam zamiar wywołać nowy dla mnie film, znalazłem jedynie czas dla mieszania podanego w instrukcji do d76 (czyli co 30 sekund), co mi totalnie nieodpowiada. Jezeli ktoś kojarzy stronę i mógłby uratować mnie linkliem, to bardzo o to proszę.

Ewentualnie:
Chce wywołać Kodaka T-max 100 (naswietlony na 100) mieszajac przez pierwsze 10 sekund i pozniej 10 sekund kazdej minuty.
 

jorge.martinez  Dołączył: 16.05.2007
Cytuj
http://www.digitaltruth.com/devchart.php ?

EDIT: a faktycznie, było coś takiego.

[ Dodano: 2010-07-24, 11:21 ]
Na digitaltruth są czasy dla mieszkania 10 sekund co minutę.
 

Mistrz.Mietek  Dołączył: 07.06.2010
Cytuj
 

xneon  Dołączył: 11.12.2009
Cytuj
pierwszą minutę lepiej mieszaj całą, ja nie pomieszałem polypana i trzy nadprogramowe klatki mam ze smugami bo wywoływacz nie dotarł
 

jorge.martinez  Dołączył: 16.05.2007
Cytuj
xneon napisał/a:
pierwszą minutę lepiej mieszaj całą


Ilu kucharzy, tyle przepisów. Ważne by mieszać zawsze tak samo :-) Ja robię przewrotki przez pierwsze 30 sekund, a potem na początku każdej minuty przez 10 sekund.
 

Anem  Dołączył: 21.11.2010
Cytuj
A jak mam takie pytanie... Na digitaltruth w tabelkach są podane osobno czasy dla R09 i dla Rodinalu. Jeśli mam Fomadon R09 to mam patrzeć bardziej na te pierwsze, bardziej na te drugie, czy mogę patrzeć na oba?

Wyświetl posty z ostatnich:
Skocz do:
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach