triger  Dołączył: 23.02.2009
Cytuj
Nowy firmware: http://www.ricoh-imaging....gital/gr_s.html
Z większych nowości:

Tryb szybkiego AF'a - w słabym świetle sporo przyspiesza, w dobrych warunkach oświetleniowych również, ale okupione jest to lagiem wyświetlacza na czas ustawiania ostrości (niezbyt irytujące, a jak ktoś używa wizjera to tym bardziej).

Dodany tryb "crop-shift" aparat przyciemnia 1/3 obrazu (to co zostaje daje proporcje 1:1) z prawej lub lewej (przełączanie przyciskiem fn2) i przenosi centralny punkt ustawiania ostrości do centrum tego kwadratowego kadru.
Szkoda tylko, że nie ma stanów pośrednich, jest tylko maks, ale bajer fajny.
 

karmazyniello  Dołączył: 05.02.2008
Cytuj
triger, masz jeszcze to cacko? Widzę że na blogu tylko analogowo. Masz wizjer do niego, jak to się sprawdza na ulicy?
Łokieć odmawia mi współpracy z D700 na ulicy na dłuższą metę, dlatego przymierzam się do Ricoha bądź X100s.
 

Mertz  Dołączył: 24.04.2006
Cytuj
triger napisał/a:
Tryb szybkiego AF'a - w słabym świetle sporo przyspiesza, w dobrych warunkach oświetleniowych również, ale okupione jest to lagiem wyświetlacza na czas ustawiania ostrości (niezbyt irytujące, a jak ktoś używa wizjera to tym bardziej).


Miałem napisać to dawno temu, ale jakoś tak wyszło, że piszę teraz - generalnie to, co zrobili z modyfikacją AF za pomocą softu to magia jakaś. Teraz zawodzi mnie w już naprawdę skrajnych warunkach. To było moje główne życzenie do tego aparaciku i Ricoh je spełnił.
Zdałyby się jeszcze 1-2 poprawki (szczególnie opisywany przeze mnie błąd przysłony) ale idzie się przyzwyczaić.

karmazyniello napisał/a:
Łokieć odmawia mi współpracy z D700 na ulicy na dłuższą metę, dlatego przymierzam się do Ricoha bądź X100s.


Jak mi przypomnisz nr fona na forumowego prv to się zgłoszę, jak będę planował przelot przez Częstochowę. Bywam nierzadko na politechnice, więc...
 

triger  Dołączył: 23.02.2009
Cytuj
karmazyniello, przegapiłem jakoś Twojego posta, sorki…

Mam i raczej nie zamierzam się go pozbyć ;)
AF teraz daje radę w dzień idealnie wręcz, wieczorem jest raczej gorzej (np. osoby idącej z naprzeciwka w odległości 3m na f2.8 1/125 i iso 3200 raczej nie załapie, inna sprawa że takie zdjęcie nie ma szans być nieporuszone). Jest bardzo lekki (praktycznie zawsze gdzieś w torbie / kieszeni kurtki siedzi) i mały. Można się łatwo bawić w ninję - sporo zdjęć "w biegu" robiłem, że się ludziska nawet nie pokapowali…

Jak 28mm Ci nie przeszkadza, to aparat daje radę.

Z wizjera korzystam od czasu do czasu jak idę "na zdjęcia" - jak idę na jakieś zakupy to nie bardzo mi się chce go zakładać i zdejmować przed włożeniem aparatu do kieszeni.

Jedyną chyba wadą o której warto wspomnieć jest brak uszczelnień :-P i wynikająca z niego tendencja do zasysania kurzu. Ja aparat trzymałem w materiałowym etui ściąganym sznurkiem (jakaś dziura zawsze była), walał się po kieszeni / torbie i jakoś ostatnio znalazłem paproch na matrycy - widoczny na zdjęciach od f11 wzwyż - mi nie przeszkadza, a jak zacznie, to wymontowywanie ekranu i matrycy do czyszczenia jest raczej proste :-)

Na dzień dzisiejszy jednak bym się ciut wstrzymał z zakupami - GR II może niedługo wyjść, 18 miesięcy od premiery już chyba stuknęło… ;-)

A z bloga np. te były robione Ricohem (ogólnie nazwa pliku w formacie data-R000XXX.JPG w zdjęciach na blogu)










 

wojtekk  Dołączył: 17.07.2006
Cytuj
Ja też mam i się nie pozbędę. Można tym naprawdę piękne zdjęcia robić, a jest małe i lekkie i noszę cholerstwo wszędzie.
 
MichałD  Dołączył: 12.01.2008
Cytuj
Od niedawna jestem posiadaczem GRa - super aparat, ale mam pytanie następujące.
Parę dni temu podczas ostatniej wycieczki przy wykonywaniu statycznego ujęcia (http://jurapolska.com/foto_wycieczki/29032015_29.jpg) w dziennym stałym nie zmieniającym się świetle wyświetlacz zaczął dziwnie się zachowywać tzn. jak gdyby lekko przerywał/przygasał/skakał (ciężko to opisać). Aparat był nieruchomo, światło się nie zmieniało. Wyłączyłem aparat, włączyłem ponownie i ta sama sytuacja, ale później się już nie powtórzyło.

Druga sprawa, przy zmianie warunków oświetlenia np aparat na linii horyzontu i kierujemy obiektyw na zachmurzone niebo, albo z wnętrza na okno, obraz na wyświetlaczu skacze. Zmiana oświetlenia pokazywana jest błyskawicznie ale jednocześnie z przeskokiem. W innych kompaktach z niczym takim się nie spotkałem, zmiana była wolniejsza ale za to płynna.

Wcześniej albo tego nie było, albo nie zwróciłem uwagi - czy takie zachowanie dla tego modelu jest normą?

edit:

https://youtu.be/K9GE2qGFnQU - kiepsko bo kiepsko ale coś tam widać, w naturze jest to bardziej odczuwalne.

Wszystko jedno czy tryb wysokiej prędkości AF, czy normalny, zachowuje się podobnie.
Zjawisko prawie niweluje przełączenia dostosowania jasności wyświetlacza na ręczne. Jeszcze teraz zauważyłem że jest ono bardziej intensywne przy centralnym lub punktowym pomiarze, lag wyświetlacza/procesor nie wyrabia?

 

triger  Dołączył: 23.02.2009
Cytuj
A spróbuj może włączyć tryb "Normal" w AF'ie (nie "High speed"), czy jak to się tam nazywa - bo brzmi to jak efekty specjalne związane z trybem high speed ;-)
Później sprawdzę u siebie, nie mam pod ręką aparatu.
 
MichałD  Dołączył: 12.01.2008
Cytuj
Znalazłem przyczynę a i przy okazji źródło dość głośnego zachowania aparatu. Przy zmianie oświetlenia (obiektyw w zachmurzone niebo i przesuwamy na linię horyzontu, lub z budynku na trawnik), czyli nie są to kolosalnie odmienne warunki aparat (tryby P,Av,Tv) przymyka i otwiera przysłonę. Dzieje się tak niezależnie od przysłony ustawionej np w trybie Av - jak dla mnie dziwne to trochę i raczej na początku się tak nie zachowywał. Zaraz po zakupie wgrałem najnowszy firmware
 
klimecki_  Dołączył: 12.06.2007
Cytuj
MichałD napisał/a:
Przy zmianie oświetlenia...przymyka i otwiera przysłonę. Dzieje się tak niezależnie od przysłony ustawionej np w trybie Av - jak dla mnie dziwne to trochę i raczej na początku się tak nie zachowywał

to może być cecha 'ricohów'. mój gxr też tak się zachowuje - zauważyłem, właściwie usłyszałem, że przysłona pracuje tzn. dopasowuje się do światła, które wpada przez obiektyw. nosząc go w stanie włączonym jednak z wyłączonym lcd (bateria) co jakiś czas słyszę lekki odgłos przymykanych bądź otwieranych listków -pokrywa się to ze zmianą warunków w których znajduje się aparat. nie wiem czy to cecha trybu, (używam wyłącznie Av), być może gdzieś w menu da się to wyłaczyć.
pozdrawiam
kp
 

mcgyver  Dołączył: 08.11.2006
Cytuj
Ja myślę o czymś na wyjazdy, głownie rower i do codziennego noszenia. No właśnie. Jak tu jest z ochroną obiektywu? Można toto wrzucić w teczkę bez pokrowca? Odporne toto na wstrząsy? Coś ktoś pisał, że kurz łapie? A pod światło jest rzeczywiście tak źle jak optyczni wieszczą? Coś ktoś słyszał o planach na wersję ze szkłem 40 f1.9 - ponoć patent taki mają.
Aaa, wrzućcie trochę fot, jakiś portrecik może? :-B
Dodam, że zastanawiam się jeszcze nad Sigmą DP2 ale wyraźnie większa w porównaniu do tego malucha no i tej lepszości wyraźnej nie widzę na samplach..
 

Mertz  Dołączył: 24.04.2006
Cytuj
mcgyver napisał/a:
Można toto wrzucić w teczkę bez pokrowca?


Nie. Nie, jesli w tej przegródce / kieszeni ma jeszcze coś być. Lamelki zasłaniające obiektyw są dość cienkie. Pokrowiec, domkowy wrap - cokolwiek. Dla lepszego samopoczucia.

mcgyver napisał/a:
Odporne toto na wstrząsy?


No zależy co przez to rozumiesz. Ja go obijam codziennie w torbie, w pokrowcu, i nic mu nie jest.

mcgyver napisał/a:
Coś ktoś pisał, że kurz łapie?


Ten mi coś złapał - po dwóch latach. Dwa-trzy paprochy.

mcgyver napisał/a:
A pod światło jest rzeczywiście tak źle jak optyczni wieszczą?


Nie jest cudownie - np. ze słońcem w kadrze mamy nieładny blik, taki wrednie fioletowawy. W GRD pod tym względem szkło było wzorcowe, tutaj nie jest aż tak doskonale.

mcgyver napisał/a:
Coś ktoś słyszał o planach na wersję ze szkłem 40 f1.9 - ponoć patent taki mają.


:shock: - rili???

mcgyver napisał/a:
Aaa, wrzućcie trochę fot, jakiś portrecik może?


Podeśli mi mail na prv, podeślę coś wieczorem (późnym :) .

mcgyver napisał/a:
Dodam, że zastanawiam się jeszcze nad Sigmą DP2 ale wyraźnie większa w porównaniu do tego malucha no i tej lepszości wyraźnej nie widzę na samplach..


Z tego , co można wyczytąć - no way! :(
 

Enzo  Dołączył: 20.12.2006
Cytuj
mcgyver napisał/a:
Można toto wrzucić w teczkę bez pokrowca?

Ten pokrowiec na GR mały jest i można go do kieszeni włożyć. Na rower możesz kupić np. takie cuś
http://store.lowepro.com/dashpoint-20
Przypniesz to do paska, plecaka czy gdzie bądź.
mcgyver napisał/a:
zastanawiam się jeszcze nad Sigmą DP2 ale wyraźnie większa w porównaniu do tego malucha no i tej lepszości wyraźnej nie widzę na samplach

Jak do koloru to Sigmę polecam. W czarnobieli też się dobrze sprawdzi. Jednak sterowanie w tym aparacie to nieporozumienie - tutaj Ricoh nie ma sobie równych. Szybkość też nie jest jej atutem.
 

mcgyver  Dołączył: 08.11.2006
Cytuj
Jak patrzam na te ceny to nic tylko kupić sobie jakiegoś panasłoika i naleśnika..
Albo poczekać aż LX100 stanieje..
 

szybkiparowoz  Dołączył: 20.02.2011
Cytuj
mcgyver napisał/a:
Jak patrzam na te ceny to nic tylko kupić sobie jakiegoś panasłoika i naleśnika..
Albo poczekać aż LX100 stanieje..

A może NX'a z swientym naleśniczkiem? Kurczę, czy na wszystko trzeba patrzeć przez pryzmat ceny? Odpowiem sam sobie: nie, nie trzeba. Na szczęście.
 

Mertz  Dołączył: 24.04.2006
Cytuj
mcgyver napisał/a:
Jak patrzam na te ceny to nic tylko kupić sobie jakiegoś panasłoika i naleśnika..


GRD i GR to moje najlepsze fotograficzne decyzje (nie licząc D700), fakt, że i okoliczności finansowe były sprzyjające. Ale jak siebie znam - gdybym nie miał GR, miałbym teraz X-100, i też byłbym happy.
Wiesz, dzisiaj miałem pierwszy "reportaż" z użyciem K-3, który wk...mnie mocno, kompletnie wariując z ekspozycją. Mocno już poirytowany wyciągnąłem GR i dokończyłem robotę, bez ciśnienia, wiedząc, że wszystko wyjdzie.

mcgyver napisał/a:
Albo poczekać aż LX100 stanieje..


...ale to zupełnie inne aparaty są...

[ Dodano: 2015-06-28, 23:19 ]
Acha, tylko zawsze pozostaje kwestia wizjera, jesli jest potrzebny.
 

szybkiparowoz  Dołączył: 20.02.2011
Cytuj
Mertz napisał/a:
Acha, tylko zawsze pozostaje kwestia wizjera, jesli jest potrzebny.

No właśnie. Gdyby nie ten drobiazg, to już daaawno temu GRD3 byłby mój.
 

mcgyver  Dołączył: 08.11.2006
Cytuj
Ano właśnie. Nie ma aparatów doskonałych. I tak się wydaje ale aparat służący jako drugi chyba jednak powinien być od niego tańszy.. hehe ;)
 

fanmario  Dołączył: 23.10.2007
Cytuj
Nigdy nie będzie tańszy, a jeżeli tak to niewiele, to produkt dla "smakoszy".
 
micopat  Dołączył: 24.07.2009
Cytuj
Też jestem szczęśliwym posiadaczem tego aparatu, ale dziś niestety odkryłem, że odklejają mi się gumowe okleiny :-( Z tyłu w okolicach guzika "Display" i z przodu lekko poniżej kółka nastawczego. Czy ktoś z Was odnotował podobną przypadłość?
 

pszczołowaty  Dołączył: 07.12.2009
Cytuj
mcgyver, pomyśl sobie, że to takie troszkę lepsze szkiełko ;) też nad nim się zastanawiam

Wyświetl posty z ostatnich:
Skocz do:
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach