fotopentax  Dołączył: 05.09.2006
Problemz Pentax Digital Camera Utility 4 Cytuj
Mam problem.
Program do obróbki RAWów Pentax Digital Camera Utility 4 przestał mi dzisiaj działać. Komunikat załączam poniżej.



Kiedyś już miałem podobny przypadek z tym programem ale dało się go naprawić, korzystając z recepty z tego linku

http://pentax.org.pl/viewtopic.php?p=737940#737940

usuwając plik CheckInfo.ini ukrytego w folderze ze ścieżki :
Dysk C: \\ Documents and Settings \\ <Nazwa_użytkownika> \\ Ustawienia lokalne \\ Dane aplikacji \\ Pentax \\ Digital Camera Utility 4.
Problem w tym, że mimo uaktywnienia w opcjach folderów " pokaż ukryte pliki i foldery " pliku CheckInfo.ini nie ma. Na dowód załączam screen tego folderu " Digital Camera Utility 4 ".



Ma ktoś radę na tą dolegliwość ?

Sławek
 
tantal  Dołączył: 02.08.2009
Cytuj
Wywaliłbym całą zawartość widoczną na screenie, nic wielkiego tam nie ma a czasem to usunięcie pomaga (jeśli program wykrzacza się przy uruchomieniu). Stracisz raptem informację o ostatnio używanym folderze i inne ostatnie ustawienia konfiguracyjne.
 

fotopentax  Dołączył: 05.09.2006
Cytuj
Dzięki - Tantal za pomoc ale wywalenie plików z folderu "Digital Camera Utility 4" nic nie dało, program dalej się wykrzacza. Przy uruchomieniu Digital Camera Utility 4 - te pliki powstają ponownie.
Używam Windowsa XP a program Digital Camera Utility 4 / wer. 4.30 / to wersja z płytki dołączonej fabrycznie do Pentaxa K-5.
Ma ktoś jeszcze jakiś pomysł ?

Sławek
 

gezeb  Dołączył: 26.05.2007
Cytuj
Moze instalacja najnowszej wersji PDCU 4.35 ?
 

fotopentax  Dołączył: 05.09.2006
Cytuj
Po usunięciu starej wersji Pentax Digital Camera Utility 4 i usunięciu plików związanych z tym programem poprzez windosowskie "wyszukaj" , otworzyłem CCleaner i usunąłem jakieś problematyczne pliki związane z tym programem / ale nie wiem czy wszystkie bo pierwszy raz korzystałem z tego programu / . Następnie wgrałem nową wersję Pentax Digital Camera Utility 4 wer 4.35 i dalej to samo. Program wywala błąd. Czyli nie wszystkie śmieci z rejestru CCleaner wyczyścił.

Sławek
 

pszczołowaty  Dołączył: 07.12.2009
Cytuj
ten sposób pokazany w tym wątku przez Ciebie dotyczył xpeka, ale na pewno jest w innym miejscu w siódemce
znajdź i wywal ręcznie ten plik "ini" :) i bedzie ok

 

powalos  Dołączył: 20.04.2006
Cytuj
fotopentax, nie wiem jak w W7, ale w XP aby wgrać nową wersję PDCU trzeba mieć wgraną wersję z płyty. Wersja 4.35 pobrana ze strony producenta to w rzeczywistości wersja 4.40. Jakoś dziwne , ze nie zmienią tego błędu w linku do download. Pzdr
 

pszczołowaty  Dołączył: 07.12.2009
Cytuj
i żadne reinstalacje, aktualizacje, bez usunięcia ręcznie tego pliku nic nie dają, gdzieś go musisz mieć
 
Blesso  Dołączył: 24.09.2007
Cytuj
SP3 z uaktualnieniami?
wpisz "regedit" w START -> Uruchom i wyszukaj "pentax" lub "Digital Camera Utility" -wykasuj wpisy - jeśli się pojawią.
Miałem to samo -ale nie pamiętam jak sobie z tym radziłem. Reinstalka systemu w ostateczności?
 

fotopentax  Dołączył: 05.09.2006
Cytuj
powalos napisał/a:
fotopentax, nie wiem jak w W7, ale w XP aby wgrać nową wersję PDCU trzeba mieć wgraną wersję z płyty. Wersja 4.35 pobrana ze strony producenta to w rzeczywistości wersja 4.40. Jakoś dziwne , ze nie zmienią tego błędu w linku do download. Pzdr


Tak zrobiłem wcześniej, soft ze strony producenta plus płytka oryginalna z tym programem.
Po wejściu uruchom - regedit - pentax - usunąłem pliki pod folderem Pentax.

Usunąłem program w "dodaj usuń programy" i wgrałem jeszcze raz.

Program zadziałał na jednym folderze z RAWami / suwaczki działały / a na następnym z RAWami wykrzaczył się . Dziwne

Sławek
 

pszczołowaty  Dołączył: 07.12.2009
Cytuj
fotopentax napisał/a:
Program zadziałał na jednym folderze z RAWami / suwaczki działały / a na następnym z RAWami wykrzaczył się . Dziwne

miałem podobnie , cały bałagan robi ten plik , tylko jak go u Ciebie znaleźć , powinien się ujawnić.
Po ręcznym usunięciu tego pliku i zaaktualizowaniu do najnowszej wersji problem znikł
 

fotopentax  Dołączył: 05.09.2006
Cytuj
No ale po wejściu uruchom - regedit - pentax - usunąłem wszystkie pliki pod folderem Pentax. Po usunięciu PDCU i następnym załadowaniu na jednym folderze z RAWami program zadziałał. Poza tym przeglądałem katalogi pod folderem Pentax i nie odnalazłem tego pliku CheckInfo.ini

Sławek
 

powalos  Dołączył: 20.04.2006
Cytuj
fotopentax, ja miałem kiedyś podobnie i ten plik nie znajdował się w folderze Pentaksa tylko - jak dobrze pamiętam - gdzieś w ustawieniach lokalnych. (dysk x//dokumenty i ustawienia/default user/ustawienia lokalne/dane aplikacji/) Pzdr.
 

pszczołowaty  Dołączył: 07.12.2009
Cytuj
fotopentax napisał/a:
program zadziałał.

tak , ale tylko raz :) na jednym rawie
problem występuje również na W7 w każdym przypadku (również u znajomych ;)
pierwsze to usunięcie ręczne tego pliku później można przeinstalować , aktualzować

[ Dodano: 2013-05-17, 16:21 ]
fotopentax napisał/a:
Poza tym przeglądałem katalogi pod folderem Pentax

to gdzieś jest w innym miejscu

[ Dodano: 2013-05-17, 18:16 ]
http://translate.google.c...-4-problem.html
 

lukarch  Dołączył: 03.11.2012
Cytuj
U mnie pod XP'ekiem ścieżka do tego nieszczęsnego pliku (CheckInfo.ini) wygląda tak :
C:\Documents and Settings\Właściciel\Ustawienia lokalne\Dane aplikacji\Pentax\Digital Camera Utility 4\
Jego usunięcie uzdrowiło program.
 

pszczołowaty  Dołączył: 07.12.2009
Cytuj
jeszcze jeden cytat z forumpentax, w moich przypadkach nie było to konieczne
" Lucas
I dont have lokalnego folderu ustawień. Windows XP. Próbowałem wyszukać, jak również i nie był w stanie zlokalizować folder pliku, który jest zalecany do usunięcia lub zmiany nazwy ... myśli??

Dzięki!
Właśnie rozmawiałem z Pentaxa. Nie musisz ponownie zainstalować lub nawet uaktualnić.

Jest to błąd w programie, który powoduje, że do katastrofy, jeśli wyjść z programu, podczas gdy żadnych zdjęć jest znacznik wyboru w polu.

Weź wszystkich zdjęć i przenieść je do nowego folderu (nie nazwać PENTAX folderu). Nazwałem mój KX.

Usuń oryginalny folder i ponownie uruchom program.

Pracował dla mnie idealny"
 

BAN zamach  Dołączył: 21.10.2010
Cytuj
pszczołowaty, ale się napracowałeś ;-)
 
tantal  Dołączył: 02.08.2009
Cytuj
No tak tyle że info o znacznikach (te kolorowe kreski) przechowuje właśnie CheckInfo.ini
Jeśli nie ma tego pliku to chyba nie to, zreszta on wykrzaczał już na samym starcie.fotopentax, używasz znaczników ? PDCU instaluje to co poniżej, nieważne zwinąłem MS, Avast, ChemTable tez nieważne
Jeśli tam nie ma CheckInfo.ini to nie ma go wcale. Program wywala się na jednym folderze czy na dowolnym ? Jeśli na jednym to któryś z rawów za to odpowiada albo oznaczenie go przez PDCU ale tutaj wracamy do punktu wyjścia bo konfiguracja jest w plikach .ini
Jeśli chcesz szukać rozwiązań w rejestrze to po odinstalowaniu PDCU szukaj regscannerem frazy "pentax", może znajdziesz coś do wywalenia.
Regscanner
 

fotopentax  Dołączył: 05.09.2006
Cytuj
Uff. Chyba już wiem co jest grane. Uszkodzone są pliki z jednego konkretnego folderu z RAWami. W każdym razie wszedłem do innych folderów z RAWami i program działa. Odnośnie znaczników to przypominam sobie, że właśnie w tym feralnym folderze przez pomyłkę kliknąłem znacznik w małym okienku zamiast podświetlić zdjęcie , które miało być obrabiane.
Wystarczy więc odpuścić sobie fotki z tego feralnego folderu / te RAWy przecież można sobie obrobić w puszce / a program będzie działał dalej.
A na razie to raczej odradzam stawianie tych znaczników w czasie obróbki RAWów

Wszystkim, dziękuję za pomoc.



No i jeszcze coś dziwnego. Skopiowałem ten cały feralny folder i zapisałem pod inną nazwą po czym otworzyłem RAWa i program się wywalił. Spróbowałem inaczej , skopiowałem jeden z plików feralnego folderu do nowego folderu i program zadziałał. Czyli jakiś konkretny plik może bruździć całemu folderowi.


Sławek
 

lukarch  Dołączył: 03.11.2012
Cytuj
Zobacz jakie pliki dopisał Ci PCDU do tego folderu i jeżeli są to je skasuj. Albo zrób sobie nowy folder z samymi raw'ami z tego folderu , a stary folder wywal.

Wyświetl posty z ostatnich:
Skocz do:
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach