Makler  Dołączył: 09.03.2009
Cytuj
Miałem taki sam problem (lub podobny) w k-5, najpierw pojawiał się co jakiś czas później praktycznie nie dało się zrobić nieporuszonego zdjęcia. Udało mi się wysłać w ostatnim tygodniu trzyletniej gwarancji na serwis, naprawili dość szybko. Jeśli dobrze pamiętam to napisali coś o regulacji stabilizacji (czy jakoś tak :-) ). Działa do dzisiaj bez problemów.
 

SlicaR  Dołączył: 28.04.2013
Cytuj
Generalnie wygląda to dziwnie, ale różnica między fotką 2 a 3 jest dość wyraźna
 

dybon  Dołączył: 05.12.2007
Cytuj
A jakie macie przebiegi, bo mi się pewna myśl nasuwa.
 
Jacaw  Dołączył: 30.04.2016
Cytuj
dybon napisał/a:
A jakie macie przebiegi, bo mi się pewna myśl nasuwa.

Ja nie kupiłem nowego, ale niedawno odkupiłem roczny i strona Camera Shutter Count podaje mi przebieg około 6 tys. Przy okazji wysłałem Ci wiadomość przez PW.

SlicaR napisał/a:
Generalnie wygląda to dziwnie, ale różnica między fotką 2 a 3 jest dość wyraźna

Masz rację, jest pewna różnica, ale moim zdaniem raczej nie na poziomie 2-3EV, a do tego z tym jest różnie, robiłem kilka testów i raz ciut lepiej wyglądają te ze stabilizacją, a niekiedy te bez. Natomiast ogólna zasada jest taka, że fotka robiona jako pierwsza po włączeniu stabilizacji wygląda jak nr 1, a najczęściej najlepiej wypada fotka robiona z 2s timerem - w tym wypadku jest to nr 4.

Makler napisał/a:
Miałem taki sam problem (lub podobny) w k-5, najpierw pojawiał się co jakiś czas później praktycznie nie dało się zrobić nieporuszonego zdjęcia.

A czy u Ciebie dotyczyło to wszystkich zdjęć, czy tylko tych robionych z włączoną stabilizacją ?
 

pyciar  Dołączył: 29.06.2007
Cytuj
Rada jest jedna: nie rób testów, rób zdjęcia ;-) włącz stabilizację na stałe (jak zapragniesz robić zdjęcia ze statywu to się sama wyłączy w trybie 2s).
Nie ma co porównywać z kompaktem bo tam duża głębia ostrości jakgdyby wyostrza zdjęcia.
 
Jacaw  Dołączył: 30.04.2016
Cytuj
pyciar napisał/a:
Rada jest jedna: nie rób testów, rób zdjęcia ;-) włącz stabilizację na stałe (jak zapragniesz robić zdjęcia ze statywu to się sama wyłączy w trybie 2s).
Nie ma co porównywać z kompaktem bo tam duża głębia ostrości jakgdyby wyostrza zdjęcia.

Nie do końca mogę się zgodzić, skoro mam jeszcze gwarancję, a wszystko (moim zdaniem) wskazuje na to, że jest coś nie tak, to chyba jednak warto zgłosić to do serwisu ?
Jak widać inni nie obserwują takich problemów - a jestem pewien, że byłyby zauważalne, a do tego kolega Makler pisze, że miał coś podobnego w K-5 i mu serwis pomógł.

Co do wyostrzania przez głębie ostrości w kompaktach to ja rozumiem ten mechanizm i zdaję sobie z tego sprawę, ale tu ewidentnie są one poruszone i nie ma to nic wspólnego z ostrością.

Oczywiście nie robię nie tylko testów. :-) Po prostu chciałem się tylko upewnić, czy ten typ tak ma, czy jednak u mnie coś jest nie tak.
 
Grzenio  Dołączył: 02.04.2015
Cytuj
A spróbuj jeszcze może zobaczyć jaka ogniskowa jest zapisana w EXIF-ie zdjęcia. Może obiektyw zgłasza do body inną długość ogniskowej niż jest faktyczna i stabilizacja nie działa wtedy prawidłowo.
 

sasic  Dołączył: 30.07.2009
Cytuj
Może pokaż pełne zdjęcie z exifem? Bo to co zalinkowałeś to chyba są wycinki?
 
Jacaw  Dołączył: 30.04.2016
Cytuj
Grzenio napisał/a:
A spróbuj jeszcze może zobaczyć jaka ogniskowa jest zapisana w EXIF-ie zdjęcia. Może obiektyw zgłasza do body inną długość ogniskowej niż jest faktyczna i stabilizacja nie działa wtedy prawidłowo.

Sprawdziłem w EXIF'ie ogniskowa podana prawidłowo.

sasic napisał/a:
Może pokaż pełne zdjęcie z exifem? Bo to co zalinkowałeś to chyba są wycinki?

Zgadza się, to są wycinki, ale chyba pokazują dobrze problem.

Generalnie dziś miałem okazję porównać moją K-50 z egzemplarzem kolegi dybon'a (dziękuję jeszcze raz za pomoc i poświęcony czas) i mój aparat dwa razy w czasie testów pokazał jeszcze dodatkowoe problemy. A mianowicie tak jakby nie potrafił się poprawnie "dogadać" z obiektywem, a testowaliśmy to na kilku egzemplarzach. Gubił ostrość, robił prześwietlone zdjęcia, coś w nim nadmiarowo "klapało", a w jednym momencie obiektyw KIT'owy nie został w ogóle wykryty (tak jakby podłączono jakiś manualny) i nie przestał reagować na przełącznik ON/OFF. Zgodnie z sugestią kolegi dybon'a przeczyściłem w domu styki, ale niestety nie widzę poprawy. Postanowiłem więc zgłosić sprawę do serwisu, bo ewidentnie zachowuje się dziwnie i możliwe, że problem ze stabilizacją to tylko efekt czegoś innego.

Jeszcze raz dziękuję wszystkim za pomoc i czekam teraz na reakcję serwisu - może uda się to wyjaśnić i rozwiązać problem.
 

kubica  Dołączył: 30.11.2011
Cytuj
Głupio ale zapomniałem jak robi sie aktualizacje body. W KR dawno była aktualizacja więc z mózgu uleciało. Rozpakowałem plik który ściągnąłem i mam teraz bin, wrzucam na kartę i co dalej bo nic nie idzie.
 
tomek_j  Dołączył: 04.11.2010
Cytuj
Tłumaczył Google
[3] Włóż kartę SD (aktualizacja przygotowany w kroku 1) do aparatu i zamknij pokrywę karty.
[4] Włączyć zasilanie aparatu.
[5] Naciśnij przycisk MENU, aby wyświetlić ekran menu.
[6] Naciśnij cztero-kierunkowy kontroler w prawo, aby wyświetlić [Set-up 4] ekran menu.
[7] wybierz [Firmware Info / Opcje] w [Set-up 4] Menu naciśnij Przycisk sterowania prawo.
Wersja firmware dla kamery jest wyświetlany na ekranie [Firmware Info / Opcje] ekranu.
[8] Naciśnij cztero-kierunkowy kontroler w prawo, aby wyświetlić ekran aktualizacji.
Naciśnij sterowania górę, aby wybrać [Start], a następnie naciśnij przycisk OK.
* Jeśli plik oprogramowania sprzętowego nie jest zapisany na karcie SD poprawnie, nie zostanie wyświetlony ten ekran.
[9] lampka odczytu karty zostanie zamrugał i wyświetlanie zostanie zmieniona z [obecnie wyleganie] do [COMPLETE].
* Nie należy wyłączać aparatu podczas aktualizacji.
[10] automatyczne wyłączenie aparatu. (Ok. 5 sekund)
[11] Wyjmij kartę SD z aparatu.
* Potwierdź wersję firmware z wyżej [Jak sprawdzić wersję].

I tak na wszelki wypadek - naładuj sobie przed aktualizacją baterię i użyj sprawdzonej karty z którą nie było problemów
 

kubica  Dołączył: 30.11.2011
Cytuj
W KR było prościej chyba. Ale jak trzeba to trzeba. A ten plik wyrzucić do folderu na karie czy prosto na kartę bo nic mi się nie wyświetla. Nawet jakie mam wersje firmware
Ps. Całkowicie inaczej jak KR. Ale już doszedłem. Poszło gładko. Dzięki
 
Markus  Dołączył: 21.03.2007
Cytuj
Będziemy go mile wspominać ? ;-)

K-50 już nie jest produkowany....

http://www.pentaxforums.c...scontinued.html
 

Color  Dołączył: 09.03.2015
Cytuj
Markus napisał/a:
Będziemy go mile wspominać ? ;-)

K-50 już nie jest produkowany....

Ja na pewno. No chyba, że solenoid szlag trafi :mrgreen:
 
Jacaw  Dołączył: 30.04.2016
Cytuj
Dawno nie pisałem, ale chyba warto zakończyć wątek o moim problemie. Otóż dziś wrócił do mnie aparat z serwisu (w ramach gwarancji), trochę to trwało, bo około miesiąca - musieli sprowadzić części. Na razie wszystko wskazuje na to, że serwis problem naprawił i mogę się znów cieszyć sprawnym aparatem. :-) Generalnie coś było (tak jak podejrzewałem) ze stabilizacją.

Jeszcze raz dziękuję wszystkim za wcześniejszą pomoc.
 
Markus  Dołączył: 21.03.2007
Cytuj
Nowy firmware ;-)
Obsługa KAF4 ...
http://www.ricoh-imaging....tal/k-50_s.html
 

dybon  Dołączył: 05.12.2007
Cytuj
A to ci historia...
 

Kerebron  Dołączył: 10.03.2016
Cytuj
:shock: Nobody expects the Spanish Inquisition!

Znaczy się, nowy 55-300 będzie w pełni funkcjonalny? No tego się po pani nie spodziewałem... :-P
 
Markus  Dołączył: 21.03.2007
Cytuj
Soft 1.10 już na pokładzie...
Żadnych zmian nie zauważam :-(
Szkiełka z KAF4 niestety ale nie mam...
 

greentrek  Dołączył: 14.08.2012
Cytuj
Dzisiaj wgrałem do służbowego. Jakie zmiany? Przecież pisało - poprawa funkcjonowania i tyle, tego się raczej nie zauważy. I nic nie pisało o obsłudze elektromagnetycznej przysłony w KAF4, tylko o poprawie współpracy z nowym DA 55-300 - to wcale nie musi być to samo.

Wyświetl posty z ostatnich:
Skocz do:
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach