arekzg  Dołączył: 30.09.2015
Cytuj
Zapałkę też tylko raz, ale przynajmniej przekonujemy się że działała.

A odbiegając od tematu, to czy jest sens mieć włączoną funkcję otrząsania matrycy przy zał/wył aparatu?
Czy wystarczy co jakiś czas?
 

plwk  Dołączył: 21.04.2006
Cytuj
Zarówno w K-7 jak i w K-5 IIs miałem cały czas włączoną.
 

Zdano  Dołączył: 23.10.2006
Cytuj
arekzg napisał/a:
czy jest sens mieć włączoną funkcję otrząsania matrycy

W niczym nie przeszkadza, a może pomóc.
 

idzi  Dołączył: 24.10.2010
Cytuj
Mam włączoną inna sprawa ,że aparatu nie wyłączam prawie wcale, najczęściej tylko przy wyjmowaniu karty i zmianie obiektywu
 
andyspring  Dołączył: 21.11.2011
Cytuj
Czy precyzyjne ostrzenie dotyczy tylko obiektywów systemowych?
Próbowałem ustawić to z tamronem 17-50 i nie działa.
 
Paffcio  Dołączył: 29.05.2006
Cytuj
Ja próbowałem K-3II z tammym 70-200 i też jakoś tak działa... homeopatycznie :mrgreen: Ale z systemowymi też dziwnie tzn. prawie w ogóle. Testowane na da70, da40 i da21. W k5 od razu widać było efekt regulacji, a tu? Kurcze, sam nie wiem...
 

x4rd  Dołączył: 07.03.2012
Cytuj
arekzg napisał/a:
A odbiegając od tematu, to czy jest sens mieć włączoną funkcję otrząsania matrycy przy zał/wył aparatu?
Czy wystarczy co jakiś czas?


Lepiej mieć niż nie mieć - to nic nie kosztuje ;-)
 
jarkar  Dołączył: 23.01.2013
Cytuj
Takie pytanko: czy ktoś zauważył różnicę w działaniu sprzętu po aktualizacji oprogramowania do v 1.30?
Mam na pokładzie v 1.11 i nie wiem czy bawić się w aktualizację, bo żadnego ze słoiczków w wersji HD nie posiadam.
 

x4rd  Dołączył: 07.03.2012
Cytuj
jarkar napisał/a:
Mam na pokładzie v 1.11 i nie wiem czy bawić się w aktualizację, bo żadnego ze słoiczków w wersji HD nie posiadam.


Zawsze warto aktualizować oprogramowanie do najnowszej wersji i kropka.
 

dakozlo  Dołączył: 28.01.2014
Cytuj
Też tak uważałem do czasu ja mi się k5 zawiesiła w trakcie aktualizacji - bateria w pełni naładowana, karta sformatowana przed wgraniem pliku, nie przewidywałem żadnych problemów. W efekcie do wymiany płyta główna w cenie przewyższającej wartość aparatu...
 

tref  Dołączył: 05.09.2006
Cytuj
Cytat
Zawsze warto aktualizować oprogramowanie do najnowszej wersji i kropka.
z wyjątkiem:
- systemów operacyjnych
- produktów wytworzonych w sadach jabłkowych doliny krzemowej
- sterowników maszyn produkcyjnych
- oprogramowania skanerów i ploterów
- wszelkich baczy softu otwartego
- oprogramowania sterującego działającego w czasie rzeczywistym
- itd., itd.
W powyższych przypadkach lepiej się zastanowić 2 razy. Albo nawet 33, bo mówią, ze do 3 razy sztuka, wiec dwie trójki to dwa razy więcej sztuki i pewności
 

x4rd  Dołączył: 07.03.2012
Cytuj
tref napisał/a:
z wyjątkiem:
- systemów operacyjnych
- produktów wytworzonych w sadach jabłkowych doliny krzemowej
- sterowników maszyn produkcyjnych
- oprogramowania skanerów i ploterów
- wszelkich baczy softu otwartego
- oprogramowania sterującego działającego w czasie rzeczywistym
- itd., itd.
W powyższych przypadkach lepiej się zastanowić 2 razy. Albo nawet 33, bo mówią, ze do 3 razy sztuka, wiec dwie trójki to dwa razy więcej sztuki i pewności


Od drugiego podpunktu to bardzo ograniczone dla zwykłego śmiertelnika urządzenia :mrgreen:
 

Michu  Dołączył: 18.04.2006
Cytuj
x4rd napisał/a:
Od drugiego podpunktu to bardzo ograniczone dla zwykłego śmiertelnika urządzenia
Dlaczego tak uważasz? U mnie na przykład Windows 3.11 hula aż miło, a sterowniki pod SCSI i tak nie są aktualizowane. Na dyskietkach 1,44 mieszczę co prawda 1/20 jednego pliku z cyfry, ale to bez znaczenia, bo i tak Photoshop 4.0 nie czyta mi RAWów. Ale za to praca z JPGami miodzio. Otwierasz plik i zanim się wyświetli, możesz iść po zakupy do sklepu. W sąsiedniej dzielnicy. Ale potem to już z górki: ruch krzywymi i porównujesz czas wizualizacji z długością reklam na Polsacie.
 

dybon  Dołączył: 05.12.2007
Cytuj
Do mojego C-64 ani razu nie wydali aktualizacji.
 

x4rd  Dołączył: 07.03.2012
Cytuj
Michu napisał/a:
Dlaczego tak uważasz? U mnie na przykład Windows 3.11 hula aż miło, a sterowniki pod SCSI i tak nie są aktualizowane. Na dyskietkach 1,44 mieszczę co prawda 1/20 jednego pliku z cyfry, ale to bez znaczenia, bo i tak Photoshop 4.0 nie czyta mi RAWów. Ale za to praca z JPGami miodzio. Otwierasz plik i zanim się wyświetli, możesz iść po zakupy do sklepu. W sąsiedniej dzielnicy. Ale potem to już z górki: ruch krzywymi i porównujesz czas wizualizacji z długością reklam na Polsacie


Lepiej bym tego nie ujął :-D
 
kishon  Dołączył: 18.10.2014
Cytuj
OK, to jeszcze ja się dołączę do tematu aktualizacji K3. Pewnie kolejne pytanie z tych nie za mądrych, ale... Na stronie Pentax'a w opisie aktualizacji jest informacja: "For Windows/Macintosh". A ja mam Ubuntu w moim PC. Ale przecież to jest tylko plik zip do pobrania i rozpakowania, a potem i tak aparat czyta go sobie z karty. Więc rozumiem, że ta informacja jest jakaś nie trafiona? I po prostu należy ją zignorować?
 

gezeb  Dołączył: 26.05.2007
Cytuj
Dokładnie tak, rozpakować i wrzucić plik na kartę.
 
jarkar  Dołączył: 23.01.2013
Cytuj
Mam pytanko do posiadaczy K-3 (jeśli jeszcze nie zdążyli przesiąść się na coś innego), w jakich warunkach zaczyna działać dioda wspomagająca AF?
Niezależnie czy funkcję ma ON/OFF - nie świeci, nawet przy bardzo kiepskim świetle.
Wcześniej nie zwróciłem na to uwagi bo nie miałem potrzeby i zastanawiam się czy coś jest zrypane czy ja czegoś nie doczytałem w manualu.

Dzięki za pomoc.
 

plwk  Dołączył: 21.04.2006
Cytuj
jarkar napisał/a:
Niezależnie czy funkcję ma ON/OFF - nie świeci, nawet przy bardzo kiepskim świetle.

W K-5 IIs i w K-1 jest wyłączalna więc w K-3 zapewne również.

Wyświetl posty z ostatnich:
Skocz do:
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach